Σπάνιες Γαίες, Κβαντική Μηχανική και Κάνοντας τα πράγματα πιο άγρια

Σπάνιες Γαίες, Κβαντική Μηχανική και Κάνοντας τα πράγματα πιο άγρια Facebook Twitter
0
Σπάνιες Γαίες, Κβαντική Μηχανική και Κάνοντας τα πράγματα πιο άγρια Facebook Twitter
Σπάνιες Γαίες (Rare Earths): To ντοκιμαντέρ που γύρισε ο Christian Shidlowski ερευνά την ύπαρξη μιας μορφής ορυκτών με την ονομασία Σπάνιες Γαίες

Συγχρόνως με τα μπαράκια, τα καφέ και τα φαγάδικα πέριξ της Μητροπόλεως, που ήταν γεμάτα από τους εξοδούχους νεολαίους του Σαββατόβραδου, κάποιοι άλλοι νεολαίοι ήταν κλεισμένοι για ένα τρίωρο στο μικρό κομψό κινηματοθέατρο του Ινστιτούτου Θερβάντες και παρακολουθούσαν ταινίες επιστημονικού ενδιαφέροντος. Αυτό κι αν έχει ενδιαφέρον από στατιστικής άποψης, αν υποτεθεί πως το κοινό απαρτίζεται από φοιτητές θετικών επιστημών και γενικώς φοιτητές ή μεγάλες προσωπικότητες σαν τη συγγραφέα Ζυράνα Ζατέλη, η οποία - μαθαίνω - έδωσε το παρών και τις δύο πρώτες μέρες του 4ου Διεθνούς Φεστιβάλ Επιστημονικών Ταινιών της Αθήνας. Ποιες ήταν όμως οι ταινίες που είχαμε την ευκαιρία να δούμε;

Σήμερα όλες οι επιστημονικές προσπάθειες εστιάζουν στην κατασκευή ενός κβαντικού υπολογιστή, ικανού να επιλύσει τρομερά ζητήματα στις ανθρώπινες τηλεπικοινωνίες και όχι μόνο! Εντυπωσιάστηκα, δε μπορώ να πω, αν και...στούρνος παιδιόθεν στα φυσικομαθηματικά!

 

Το 47λεπτο ντοκιμαντέρ Εξημερώνοντας τον κόσμο της Κβαντικής Μηχανικής (Taming the Quantum World) από τη Δανία διέθετε κινηματογραφικότητα, χιούμορ και μέσα από τη χρήση του animation επιχειρούσε να κάνει προσβάσιμο το, ομολογουμένως δύσκολο για τον μέσο θεατή, θέμα του. Σε δραματοποιημένες σκηνές γυρίσαμε στις πρώτες δεκαετίες του 20ου αι., τότε που ο Δανός φυσικός Νιλς Μπορ και ο Άλμπερτ Αϊνστάιν διαφωνούσαν για την εξέλιξη και τη χρησιμότητα της Κβαντικής Μηχανικής στην οικουμένη. Τελικά, σύμφωνα με το ντοκιμαντέρ ή, σωστότερα, με τις μαρτυρίες των κορυφαίων επιστημόνων, ο Νιλς Μπορ είχε δίκιο, αφού σήμερα όλες οι επιστημονικές προσπάθειες εστιάζουν στην κατασκευή ενός κβαντικού υπολογιστή, ικανού να επιλύσει τρομερά ζητήματα στις ανθρώπινες τηλεπικοινωνίες και όχι μόνο! Εντυπωσιάστηκα, δε μπορώ να πω, αν και...στούρνος παιδιόθεν στα φυσικομαθηματικά!

 

Σπάνιες Γαίες, Κβαντική Μηχανική και Κάνοντας τα πράγματα πιο άγρια Facebook Twitter

 

Το θέμα του 52λεπτου γερμανικού ντοκιμαντέρ Σπάνιες Γαίες (Rare Earths), που γύρισε ο Christian Shidlowski, μου ήταν λίγο-πολύ γνωστό, αφού είχα παρακολουθήσει κάτι ανάλογο στο βρετανικό BBC. Συγκεκριμένα, την ύπαρξη μιας μορφής ορυκτών με την ονομασία Σπάνιες Γαίες, πρωτάκουστα σε πολλούς, μα στην πραγματικότητα απαραίτητα στην καθημερινότητα όλων μας, αφού μ' αυτά κατασκευάζονται κινητά τηλέφωνα και απλές μπαταρίες μέχρι ανεμογεννήτριες! Κι ενώ η Ευρώπη και οι ΗΠΑ εξάντλησαν τους πόρους τους, το μονοπώλιο φαίνεται να έχουν οι Κινέζοι με το φτηνό εργατικό δυναμικό τους, κάτι που σίγουρα θα εκτοξεύσει στο μέλλον την Κίνα ως μοναδική και αδιαφιλονίκητη υπερδύναμη! Παρά τις τεκμηριωμένες καταθέσεις στην κάμερα πολλών αρμόδιων επιστημόνων, έχω την αίσθηση πως το ντοκιμαντέρ ξέφυγε από τη βασική αρχή Η επιστήμη στην υπηρεσία της ανθρωπότητας και αναλώθηκε σε μία κινδυνολογία ''δυτικού τύπου'' για την επικράτηση των Κινέζων, λες και διανύουμε την εποχή ενός σύγχρονου ψυχρού πολέμου!

 

 

Τελευταία ταινία της δεύτερης μέρας προβολών του 4ου Διεθνούς Φεστιβάλ Επιστημονικών Ταινιών της Αθήνας ήταν το 57λεπτο τηλεοπτικό Κάνοντας τα πράγματα πιο άγρια (Making stuff wilder) από τις ΗΠΑ. Σ' αυτό, το λιγότερο κινηματογραφικό από τα δύο προηγούμενα, αλλά με το περισσότερο χιούμορ λόγω της περσόνας του χαρισματικού παρουσιαστή του, μάθαμε πως η βλέννα ενός πετρόχελου, η προβοσκίδα ενός ελέφαντα, το σώμα ενός βοδιού, η φονική μέθοδος συντήρησης ενός σαρκοβόρου φυτού και τέλος οι θαλάσσιοι ιοί μπορούν να οδηγήσουν στη δημιουργία μηχανών ρομπότ, συσκευών και πρώτων υλών χρήσιμων για τον άνθρωπο! Όταν ο άνθρωπος εν ολίγοις εμπνέεται από τη φύση και αξιοποιεί τις γνώσεις του για το κοινό όφελος. Εξ αιτίας της ''καταγωγής'' του - τηλεοπτικό προϊόν, άρα προορισμένο για ένα πιο λαϊκό κοινό -, οι θεματικές ενότητες του ντοκιμαντέρ παρουσιάζονται εύληπτες και κατανοητές, κάτι που ανήκει στα θετικά του και κάνει τη θέαση του πραγματικά απολαυστική.

 

* Σήμερα, Κυριακή 2/11, το πρόγραμμα ξεκινά στις 19.00 και θα προβληθούν οι ταινίες Γαλιλαίος: Η Μάχη στην αυγή της σύγχρονης επιστήμης (Ελλάδα, 40΄), Το μεγάλο μυστήριο του Καθεδρικού Ναού (ΗΠΑ, 57΄) και Αρχαίος Υπολογιστής (ΗΠΑ, 52΄)

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι δέκα αγαπημένες ταινίες του Θάνου Κόη των Lost Bodies

Μυθολογίες / «Ο Καουρισμάκι είναι θεούλης»: Οι δέκα αγαπημένες ταινίες του Θάνου Κόη

Ο μουσικός και το ½ των Lost Bodies μοιράζεται μια ψαγμένη και ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα λίστα, που περιλαμβάνει από μια ταινία που του προκαλεί αβίαστο γέλιο μέχρι ένα βαθιά ποιητικό και φιλοσοφικό έργο με στοιχεία επιστημονικής φαντασίας.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΙΝΕΤΤΑ ΓΙΑΚΙΝΤΖΗ
40 χρόνια cyberpunk: Το δυστοπικό όραμα που έγινε πραγματικότητα

Οθόνες / 40 χρόνια cyberpunk: Το δυστοπικό όραμα που έγινε πραγματικότητα

Τέσσερις δεκαετίες μετά την κυκλοφορία του «Νευρομάντη» του Γουίλιαμ Γκίμπσον, τα βασικά στοιχεία της cyberpunk λογοτεχνίας – η τεχνοφεουδαρχία, η άνοδος της τεχνητής νοημοσύνης, η ακραία ανισότητα – αντικατοπτρίζονται στον σημερινό κόσμο.
THE LIFO TEAM
CHECK Squid Game 2: «Το παιχνίδι δεν θα τελειώσει, αν ο κόσμος δεν αλλάξει»

Οθόνες / Squid Game 2: Αξίζει η πολυαναμενόμενη επιστροφή της σειράς φαινόμενο;

Ο δημιουργός της σειράς αρχικά δεν ήθελε να δώσει συνέχεια, αλλά παραδέχτηκε πως συμφώνησε για τα λεφτά – και ότι, αν το ήξερε, δεν θα είχε σκοτώσει τόσο κόσμο στην πρώτη σεζόν. — SPOILER ALERT
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
My Sunshine

Οθόνες / 10 ταινίες της χρονιάς που αξίζουν μια δεύτερη ευκαιρία

Από τη γέννηση του Κακού στο «Apprentice» έως το ψυχαγωγικό όργιο του «Kneecap», ταινίες που άξιζαν να βρουν μεγαλύτερο κοινό και συνθέτουν μια εναλλακτική κινηματογραφική λίστα, πλάι σ' εκείνη με τις καλύτερες της χρονιάς.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
«Κοιμήθηκα με 100 άντρες σε μια μέρα»: Το viral ντοκιμαντέρ που φτάνει την κουλτούρα του Only Fans στα όριά της

Οθόνες / «Κοιμήθηκα με 100 άντρες σε μια μέρα»: Το viral ντοκιμαντέρ που φτάνει την κουλτούρα του Only Fans στα όριά της

Η ταινία που ανέβηκε πρόσφατα στο YouTube, με πρωταγωνίστρια τη 23χρονη δημιουργό του Only Fans, Lily Phillips, αποτυπώνει την κλειστοφοβική πραγματικότητα της διαδικτυακής φήμης και την αναπόφευκτη εξέλιξή της.
THE LIFO TEAM
PULP FICTION LAST minute CHRISTMAS movies

Οθόνες / 10 χριστουγεννιάτικες ταινίες για εορταστικό streaming

Πριν πατήσετε ξανά το play για την αγία τριάδα των γιορτών, το Μόνος στο Σπίτι, το Love Actually και το Holiday δηλαδή, η χιονοστιβάδα των χριστουγεννιάτικων προτάσεων απειλεί να βάλει σε πειρασμό τις βολικές σας επιλογές.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Τα κατάφερε ο Χρήστος Μάστορας ως Στέλιος Καζαντζίδης;

The Review / Τα κατάφερε ο Χρήστος Μάστορας ως Στέλιος Καζαντζίδης;

Ο Αλέξανδρος Διακοσάββας και η Μίνα Μπιράκου είδαν το «Υπάρχω», το πολυαναμενόμενο biopic του Γιώργου Τσεμπερόπουλου για τον Στέλιο Καζαντζίδη, και εντυπωσιάστηκαν με την ερμηνεία του Χρήστου Μάστορα. Ποιο κομμάτι της ταινίας δεν τους άρεσε;
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΙΑΚΟΣΑΒΒΑΣ
Γιατί ο «Άρχοντας των Δαχτυλιδιών» παραμένει ακαταμάχητος μετά από τόσα χρόνια;

Σαν σήμερα έκανε πρεμιέρα / Γιατί ο «Άρχοντας των Δαχτυλιδιών» παραμένει ακαταμάχητος μετά από τόσα χρόνια;

Στις 19/12/2001 έκανε πρεμιέρα η «Συντροφιά του Δαχτυλιδιού», το πρώτο μέρος του κινηματογραφικού άθλου του Πίτερ Τζάκσον που καθόρισε το σινεμά του φανταστικού.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Γιώργο Καπουτζίδη, γιατί βλέπουμε τόσο σπάνια ανάπηρους χαρακτήρες στις ελληνικές σειρές;

Ζούμε, ρε! / Γιώργο Καπουτζίδη, γιατί βλέπουμε τόσο σπάνια ανάπηρους χαρακτήρες στις ελληνικές σειρές;

Πόσο κοντά είμαστε στο να βλέπουμε ανάπηρους ηθοποιούς στην οθόνη μας; Η Χρυσέλλα Λαγαρία και ο Θοδωρής Τσάτσος συζητούν με τον σεναριογράφο, ηθοποιό και σκηνοθέτη Γιώργο Καπουτζίδη για τη συμπερίληψη στην ελληνική τηλεόραση και τη δική του προσπάθεια να γράψει ανάπηρους χαρακτήρες για μία νέα σειρά.
THE LIFO TEAM
Oι δέκα αγαπημένες ταινίες του Λάμπρου Κωνσταντέα

Μυθολογίες / «Στα 13 μου φρίκαρα με το The Ring»: Oι δέκα αγαπημένες ταινίες του Λάμπρου Κωνσταντέα

Παιδί των ’90s, ο ηθοποιός έχει φτιάξει μια λίστα που χωράει από τη «Μικρή γοργόνα» της Disney και τον Harry Potter του Κουαρόν μέχρι Ινιάριτου και Γουόνγκ Καρ Γουάι.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΙΝΕΤΤΑ ΓΙΑΚΙΝΤΖΗ