Σπάνιες Γαίες, Κβαντική Μηχανική και Κάνοντας τα πράγματα πιο άγρια

Σπάνιες Γαίες, Κβαντική Μηχανική και Κάνοντας τα πράγματα πιο άγρια Facebook Twitter
0
Σπάνιες Γαίες, Κβαντική Μηχανική και Κάνοντας τα πράγματα πιο άγρια Facebook Twitter
Σπάνιες Γαίες (Rare Earths): To ντοκιμαντέρ που γύρισε ο Christian Shidlowski ερευνά την ύπαρξη μιας μορφής ορυκτών με την ονομασία Σπάνιες Γαίες

Συγχρόνως με τα μπαράκια, τα καφέ και τα φαγάδικα πέριξ της Μητροπόλεως, που ήταν γεμάτα από τους εξοδούχους νεολαίους του Σαββατόβραδου, κάποιοι άλλοι νεολαίοι ήταν κλεισμένοι για ένα τρίωρο στο μικρό κομψό κινηματοθέατρο του Ινστιτούτου Θερβάντες και παρακολουθούσαν ταινίες επιστημονικού ενδιαφέροντος. Αυτό κι αν έχει ενδιαφέρον από στατιστικής άποψης, αν υποτεθεί πως το κοινό απαρτίζεται από φοιτητές θετικών επιστημών και γενικώς φοιτητές ή μεγάλες προσωπικότητες σαν τη συγγραφέα Ζυράνα Ζατέλη, η οποία - μαθαίνω - έδωσε το παρών και τις δύο πρώτες μέρες του 4ου Διεθνούς Φεστιβάλ Επιστημονικών Ταινιών της Αθήνας. Ποιες ήταν όμως οι ταινίες που είχαμε την ευκαιρία να δούμε;

Σήμερα όλες οι επιστημονικές προσπάθειες εστιάζουν στην κατασκευή ενός κβαντικού υπολογιστή, ικανού να επιλύσει τρομερά ζητήματα στις ανθρώπινες τηλεπικοινωνίες και όχι μόνο! Εντυπωσιάστηκα, δε μπορώ να πω, αν και...στούρνος παιδιόθεν στα φυσικομαθηματικά!

 

Το 47λεπτο ντοκιμαντέρ Εξημερώνοντας τον κόσμο της Κβαντικής Μηχανικής (Taming the Quantum World) από τη Δανία διέθετε κινηματογραφικότητα, χιούμορ και μέσα από τη χρήση του animation επιχειρούσε να κάνει προσβάσιμο το, ομολογουμένως δύσκολο για τον μέσο θεατή, θέμα του. Σε δραματοποιημένες σκηνές γυρίσαμε στις πρώτες δεκαετίες του 20ου αι., τότε που ο Δανός φυσικός Νιλς Μπορ και ο Άλμπερτ Αϊνστάιν διαφωνούσαν για την εξέλιξη και τη χρησιμότητα της Κβαντικής Μηχανικής στην οικουμένη. Τελικά, σύμφωνα με το ντοκιμαντέρ ή, σωστότερα, με τις μαρτυρίες των κορυφαίων επιστημόνων, ο Νιλς Μπορ είχε δίκιο, αφού σήμερα όλες οι επιστημονικές προσπάθειες εστιάζουν στην κατασκευή ενός κβαντικού υπολογιστή, ικανού να επιλύσει τρομερά ζητήματα στις ανθρώπινες τηλεπικοινωνίες και όχι μόνο! Εντυπωσιάστηκα, δε μπορώ να πω, αν και...στούρνος παιδιόθεν στα φυσικομαθηματικά!

 

Σπάνιες Γαίες, Κβαντική Μηχανική και Κάνοντας τα πράγματα πιο άγρια Facebook Twitter

 

Το θέμα του 52λεπτου γερμανικού ντοκιμαντέρ Σπάνιες Γαίες (Rare Earths), που γύρισε ο Christian Shidlowski, μου ήταν λίγο-πολύ γνωστό, αφού είχα παρακολουθήσει κάτι ανάλογο στο βρετανικό BBC. Συγκεκριμένα, την ύπαρξη μιας μορφής ορυκτών με την ονομασία Σπάνιες Γαίες, πρωτάκουστα σε πολλούς, μα στην πραγματικότητα απαραίτητα στην καθημερινότητα όλων μας, αφού μ' αυτά κατασκευάζονται κινητά τηλέφωνα και απλές μπαταρίες μέχρι ανεμογεννήτριες! Κι ενώ η Ευρώπη και οι ΗΠΑ εξάντλησαν τους πόρους τους, το μονοπώλιο φαίνεται να έχουν οι Κινέζοι με το φτηνό εργατικό δυναμικό τους, κάτι που σίγουρα θα εκτοξεύσει στο μέλλον την Κίνα ως μοναδική και αδιαφιλονίκητη υπερδύναμη! Παρά τις τεκμηριωμένες καταθέσεις στην κάμερα πολλών αρμόδιων επιστημόνων, έχω την αίσθηση πως το ντοκιμαντέρ ξέφυγε από τη βασική αρχή Η επιστήμη στην υπηρεσία της ανθρωπότητας και αναλώθηκε σε μία κινδυνολογία ''δυτικού τύπου'' για την επικράτηση των Κινέζων, λες και διανύουμε την εποχή ενός σύγχρονου ψυχρού πολέμου!

 

 

Τελευταία ταινία της δεύτερης μέρας προβολών του 4ου Διεθνούς Φεστιβάλ Επιστημονικών Ταινιών της Αθήνας ήταν το 57λεπτο τηλεοπτικό Κάνοντας τα πράγματα πιο άγρια (Making stuff wilder) από τις ΗΠΑ. Σ' αυτό, το λιγότερο κινηματογραφικό από τα δύο προηγούμενα, αλλά με το περισσότερο χιούμορ λόγω της περσόνας του χαρισματικού παρουσιαστή του, μάθαμε πως η βλέννα ενός πετρόχελου, η προβοσκίδα ενός ελέφαντα, το σώμα ενός βοδιού, η φονική μέθοδος συντήρησης ενός σαρκοβόρου φυτού και τέλος οι θαλάσσιοι ιοί μπορούν να οδηγήσουν στη δημιουργία μηχανών ρομπότ, συσκευών και πρώτων υλών χρήσιμων για τον άνθρωπο! Όταν ο άνθρωπος εν ολίγοις εμπνέεται από τη φύση και αξιοποιεί τις γνώσεις του για το κοινό όφελος. Εξ αιτίας της ''καταγωγής'' του - τηλεοπτικό προϊόν, άρα προορισμένο για ένα πιο λαϊκό κοινό -, οι θεματικές ενότητες του ντοκιμαντέρ παρουσιάζονται εύληπτες και κατανοητές, κάτι που ανήκει στα θετικά του και κάνει τη θέαση του πραγματικά απολαυστική.

 

* Σήμερα, Κυριακή 2/11, το πρόγραμμα ξεκινά στις 19.00 και θα προβληθούν οι ταινίες Γαλιλαίος: Η Μάχη στην αυγή της σύγχρονης επιστήμης (Ελλάδα, 40΄), Το μεγάλο μυστήριο του Καθεδρικού Ναού (ΗΠΑ, 57΄) και Αρχαίος Υπολογιστής (ΗΠΑ, 52΄)

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Η φιγούρα της Μελίνας με τρόμαζε και με έλκυε ταυτόχρονα»: Οι 10 αγαπημένες ταινίες του Ευριπίδη Σαμπάτη

Μυθολογίες / «Η φιγούρα της Μελίνας με τρόμαζε και με έλκυε ταυτόχρονα»: Οι 10 αγαπημένες ταινίες του Ευριπίδη Σαμπάτη

Ο τραγουδοποιός Ευριπίδης Σαμπάτης επιλέγει 10 ταινίες, καθεμιά απ' τις οποίες για διαφορετικούς λόγους τον ταρακούνησαν τόσο που η ζωή του δεν ήταν ποτέ πια η ίδια.
Είδαμε το «Juror#2» του Κλιντ Ίστγουντ και είναι η καλύτερη αμερικανική ταινία της χρονιάς

Οθόνες / To «Juror#2» του Κλιντ Ίστγουντ είναι η καλύτερη αμερικανική ταινία της χρονιάς

Αλλά δυστυχώς δεν θα προβληθεί στις κινηματογραφικές αίθουσες, επειδή οι υπεύθυνοι του στούντιο θεωρούν ότι το ενήλικο σινεμά αυτού του τύπου ανήκει στις streaming πλατφόρμες.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Say Nothing: Μια καθηλωτική σειρά με φόντο το βίαιο δράμα της Βόρειας Ιρλανδίας

Daily / Say Nothing: Μια καθηλωτική σειρά με φόντο το βίαιο δράμα της Βόρειας Ιρλανδίας

Η αυτοτελής σειρά κατορθώνει να λειτουργεί συγχρόνως ως ιστορική αναπαράσταση, ως συνταρακτικό δράμα, ως καθηλωτικό θρίλερ, ακόμα και ως δραματοποιημένο true crime, ειδικά για τους θεατές που δεν είναι εξοικειωμένοι με τις πολυσύνθετες πτυχές του ένοπλου αγώνα στη Βόρεια Ιρλανδία.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Η βίβλος του cult ελληνικού σινεμά

Οθόνες / Η βίβλος του cult ελληνικού σινεμά μόλις κυκλοφόρησε

Τα κείμενα του Φώντα Τρούσα για τις «βαθιά υποτιμημένες ταινίες που απελευθέρωσαν τη ματιά του θεατή από την οικογενειακή τηλεοπτική εικόνα, απενοχοποιώντας περαιτέρω το γυμνό» και για τον underground και τον πειραματικό ελληνικό κινηματογράφο κυκλοφορούν σε ένα μοναδικό, κυριολεκτικά, βιβλίο, από τα LiFO Books.
M. HULOT
Η φωνή του «τέρατος»: Ο Μάνσον με τα δικά του λόγια σ’ ένα αποκαλυπτικό νέο ντοκιμαντέρ

Οθόνες / Η φωνή του «τέρατος»: Ο Μάνσον με τα δικά του λόγια σ’ ένα αποκαλυπτικό ντοκιμαντέρ

Ένα νέο ντοκιμαντέρ εξετάζει και αμφισβητεί όλα όσα νομίζουμε ότι γνωρίζουμε για τη διαβόητη φιγούρα, παρουσιάζοντας για πρώτη φορά ηχογραφημένες συνομιλίες του σε διάστημα είκοσι ετών.
THE LIFO TEAM
Τα γεγονότα της ζωής

Οθόνες / Κασσαβέτης, Σκορσέζε, Ερίθε: 10 άχαστες προβολές στο φετινό Πανόραμα

Πρεμιέρες, παράλληλες εκδηλώσεις, αφιερώματα: Από τις 21 ως τις 27 Νοεμβρίου, οι κινηματογράφοι Τριανόν, Newman και Στούντιο φιλοξενούν το μακροβιότερο αθηναϊκό κινηματογραφικό φεστιβάλ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Πάνος Χ. Κούτρας: Queer before it was cool, νυν και αεί

Οθόνες / Πάνος Χ. Κούτρας: Queer before it was cool, νυν και αεί

Ο αγαπημένος Έλληνας σκηνοθέτης ξεδίπλωσε σημαντικές στιγμές από τη ζωή και την πορεία του και αφηγήθηκε πολύτιμες ιστορίες που διαμόρφωσαν το queer σινεμά του στο φετινό Iconic Talks Powered by Mastercard που πραγματοποιήθηκε στο 65ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΙΑΚΟΣΑΒΒΑΣ
Τα δέκα αγαπημένα animation του Αλέξανδρου Βούλγαρη (aka The Boy)

Μυθολογίες / Τα 10 αγαπημένα animation του Αλέξανδρου Βούλγαρη (aka The Boy)

«Κάθε φορά που το βλέπω προσπαθώ να καταλάβω πώς έχει οργανωθεί αυτό το χάος»: Ο Αλέξανδρος Βούλγαρης μάς καλεί να ανακαλύψουμε δέκα animation διαφορετικών τεχνικών, που τον έχουν επηρεάσει βαθιά.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΙΝΕΤΤΑ ΓΙΑΚΙΝΤΖΗ
65ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης: Όσα ξεχώρισαν κοινό και επιτροπές

Οθόνες / 65ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης: Όσα ξεχώρισαν κοινό και επιτροπές

Η Fischer, επίσημος χορηγός των Βραβείων Κοινού εδώ και μια δεκαετία, στήριξε για μία ακόμη χρονιά τον θεσμό, απονέμοντας πέντε βραβεία στις ταινίες που συγκέντρωσαν τις περισσότερες ψήφους των θεατών.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
«Dune: Prophecy»: Το κυνήγι του επόμενου «Game of Thrones» συνεχίζεται

Οθόνες / «Dune: Prophecy»: Το κυνήγι του επόμενου Game of Thrones συνεχίζεται

Η σειρά του HBO, που παίρνει τη σκυτάλη από το πραγματικά αξιόλογο «Penguin», προσπαθεί να επικαλεστεί τη συνταγή του μεγάλου hit του καναλιού και ξεστρατίζει από το ατμοσφαιρικό σύμπαν του Ντενί Βιλνέβ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Οι θρυλικοί boomers του 65ου φεστιβάλ θεσσαλονίκης

Pulp Fiction / Οι θρυλικοί boomers του 65ου Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης

Ρέιφ Φάινς, Ζιλιέτ Μπινός, Ματ Ντίλον: Oι διάσημοι, σχεδόν συνομήλικοι ηθοποιοί που τιμήθηκαν με Χρυσό Αλέξανδρο και έδειξαν με τις διαφορετικές επιλογές τους ισάριθμα σίκουελ στην καριέρας τους.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
«Μονομάχος II»: Αν και λιγότερο brutal από τον Ράσελ Κρόου, ο Πολ Μέσκαλ υπόσχεται αίμα στην αρένα

Οθόνες / «Μονομάχος II»: Αν και λιγότερο brutal από τον Ράσελ Κρόου, ο Πολ Μέσκαλ υπόσχεται αίμα στην αρένα

Ένα έπος δράσης και χαρακτήρων που κυλά θεαματικά, ουσιαστικά, υπερβολικά, συγκινητικά, χορταστικά και εμφατικά, όπως όλοι οι υποψήφιοι θεατές αναμένουν εδώ και πολύ καιρό.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Η πιο διάσημη υπόθεση «απαγωγής από εξωγήινους» αναβιώνει στο Netflix εν μέσω μηνύσεων

Οθόνες / Η απαγωγή του αιώνα αναβιώνει στο Netflix εν μέσω μηνύσεων

Παρότι συμμετείχε στο σενάριο του ντοκιμαντέρ «The Manhattan Alien Abduction», η Λίντα Ναπολιτάνο που ισχυρίζεται ότι απήχθη από εξωγήινους στο κέντρο του Μανχάταν προ 35ετίας μηνύει την πλατφόρμα για αθέτηση της συμφωνίας τους.
THE LIFO TEAM