Tαξίδι στο L.A. του κινηματογραφικού εγκλήματος

Tαξίδι στο L.A. του κινηματογραφικού εγκλήματος Facebook Twitter
0
Tαξίδι στο L.A. του κινηματογραφικού εγκλήματος Facebook Twitter

Έχω επισκεφθεί πολλές φορές το Λος Άντζελες για συνεντεύξεις και πάντα ψάχνω τις ρωγμές μιας συναρπαστικής, πλήρως εποχούμενης, συνθετικής πόλης, τέλεια φτιαγμένης και αρτιμελούς, πλήρως προσανατολισμένης στη βαριά βιομηχανία του θεάματος, τα χρώματα και τα αρώματα μιας άλλης εποχής, κινηματογραφικής φυσικά, τότε που η γνωστή πινακίδα έγραφε Hollywoodland και τα γράμματα μειώθηκαν από 13 σε 8 για «προληπτικούς» λόγους και τα μυστικά των σταρ έμεναν καλά κρυμμένα στα συρτάρια των ατζέντηδων. Οδηγώντας στο Μπέβερλι Χιλς, πάντα αναρωτιέμαι σε ποια στροφή κρύβεται η έπαυλη της Νόρμα Ντέσμοντ, αν υποθέσουμε πως όντως βρισκόταν σε μία από τις παρόδους της Sunset Boulevard, ή τι βρισκόταν στη θέση των τεράστιων εμπορικών κέντρων. Δεν έχω πέσει στην παγίδα της τουριστικής βόλτας με τα πούλμαν και τους χάρτες με τα σπίτια των γνωστών ηθοποιών, σωστά φρούρια, μπροστά από τα οποία παρκάρεις με τρόπο και καταλήγεις να συγκρίνεις ποιος από αυτούς έχει την πιο ασφαλή καγκελόπορτα. Τα εμβληματικά κτίρια του downtown παραπέμπουν σε ένα λαμπερό art deco, διαφορετικό από εκείνο της Ανατολικής Ακτής, πιο ογκώδες και καλοσχηματισμένο. Φαντάζομαι ασπρόμαυρες εικόνες κλασικών ταινιών να παίρνουν ζωή και τα πλήθη να συρρέουν μπροστά από το Κινέζικο Θέατρο του Γκράουμαν, στην τουριστική πλέον Hollywood Boulevard. Στην ίδια επιβλητική αίθουσα, ένα μαυσωλείο με αναθυμιάσεις από τους σταρ που κάποτε παρέλασαν και πόζαραν, σαν τον Τζορτζ Βαλεντίν από το πρόσφατο The Artist, επέλεξαν να κάνουν την πρεμιέρα της ταινίας Οι διώκτες του εγκλήματος, του γκανγκστερικού έπους που καθυστέρησε να βγει στις αίθουσες, καθώς συνέπεσε με το αιματοκύλισμα σε μια κινηματογραφική αίθουσα του Κολοράντο – μάλιστα, μια παρόμοια σκηνή κόπηκε εντελώς από το τελικό μοντάζ, ως ένδειξη σεβασμού στα δεκάδες θύματα. Σε πολλές από τις σκηνές της ταινίας χρησιμοποιήθηκαν αυθεντικές τοποθεσίες, όπως το δημαρχείο, το αστυνομικό τμήμα της Highland, το ξενοδοχείο Park Plaza που εγκαινιάστηκε το 1925, η Chinatown σε στυλιζαρισμένη εκδοχή, ενώ το καμπαρέ της Slapsy Maxie θυμίζει το πιο γνωστό κλαμπ εκείνης της δεκαετίας, το Mocambo.


Στις συνεντεύξεις στο Beverly Hilton, ένα μοντερνίστικο, busy ξενοδοχείο που στεγάζει μονίμως την απονομή των Χρυσών Σφαιρών και πρόσφατα απέκτησε φήμη ως η τελευταία κατοικία της άτυχης Γουίτνεϊ Χιούστον, ο σκηνοθέτης της ταινίας Ρούμπεν Φλάισερ μου εξηγεί πως οι μαφιόζοι μετακόμισαν από τα παραδοσιακά τους στέκια, τη Νέα Υόρκη και κυρίως το Σικάγο, στη Δυτική Ακτή, γιατί η πιάτσα ήταν ιδανική για εκμετάλλευση και τους έδινε την ευκαιρία να κινηθούν σαν αστέρες του Χόλιγουντ με μια ωραία, φιλόδοξη πιτσιρίκα στο πλευρό τους. Ο Φλάισερ σπούδασε Ιστορία στο πανεπιστήμιο και μου υπενθυμίζει πως το Λος Άντζελες φτιάχτηκε έτσι ώστε να ελέγχεται γεωγραφικά το «έγκλημα» και να μην καταφέρνουν να δραπετεύουν εύκολα οι γκάνγκστερ. «Ούτως ή άλλως», συμπληρώνει, «το αστυνομικό σώμα εμπόδισε αποτελεσματικά και έγκαιρα την εξάπλωση των συμμοριών στα τέλη του '40 και αν εξαιρέσεις τον φαντεζί Μίκι Κόεν και μερικούς άλλους, όπως ο Μπάγκσι Σίγκελ, η κατάσταση δεν συγκρινόταν με τίποτε με την Ανατολική Ακτή».


Ο πρωταγωνιστής Τζος Μπρόλιν, αρχηγός της ειδικής ομάδας κατά του οργανωμένου εγκλήματος, μοιάζει σαν να ανήκει στη δεκαετία του '40. Γέννημα-θρέμμα του Λος Άντζελες, άτακτο παιδί στα νιάτα του και γιος του Τζέιμς Μπρόλιν, μου λέει πως ο πατέρας του τον επισκέφθηκε στα πλατό και δεν αντέδρασε στην εκφορά του διαλόγου. «Μεγάλωσε εκείνη την εποχή και θα μου το έλεγε, αν κάτι δεν του άρεσε στη γλώσσα», συμπληρώνει, θεωρώντας πως οι μάγκες της εποχής, άτακτοι και μπάτσοι, δεν πρέπει να μιλούσαν όπως τους έχουμε συνηθίσει στις ταινίες. «Προφανώς, οι σεναριογράφοι χρησιμοποιούσαν έναν συγκεκριμένο ρυθμό». Αντίθετα, ο επινοητικός Ράιαν Γκόσλινγκ, αποτυχημένος χορευτής στα μικράτα του και πρώην μέλος του Mickey Mouse Club, επέλεξε μια παράδοξη ψιλή και ψιθυριστή φωνή για τον χαρακτήρα του, επίσης αστυνομικό: «Το πάω φιρί-φιρί για φασαρία», χαριτολογεί, «γιατί μου αρέσει να φέρνω κάτι διαφορετικό όταν υπάρχει μια σταθερή βάση και όλοι κινούνται στο ίδιο μήκος κύματος». Η Έμα Στόουν, η απρόθυμη ντάμα του Μίκι Κόεν, αναγνωρίζει το glamour της εποχής, αλλά δεν θα ήθελε να είναι ηθοποιός στη δεκαετία του '40, θεωρώντας πως δεν θα είχε δικαίωμα επιλογής ρόλων, δεσμευμένη από τα στούντιο και την υποδεέστερη θέση των γυναικών αμέσως μετά τον πόλεμο. «Η μεγάλη διαφορά που έχω από την Γκρέις Φάραντεϊ που υποδύομαι είναι πως εκείνη ήρθε στο Λος Άντζελες για να γίνει σταρ, ενώ εγώ έφυγα από την Αριζόνα για να γίνω ηθοποιός. Και στάθηκα τυχερή, παρά το γεγονός πως, αντίθετα με τότε, διάσημοι γίνονται άνθρωποι όχι γι' αυτό που κάνουν αλλά γι' αυτό που είναι», λέει αναφερόμενη στην κουλτούρα των reality και της μανιώδους αυτοπροώθησης μιας πεζής καταγραφής της ανώνυμης καθημερινότητας.


Μιλώντας για το επίκαιρο θέμα του συσχετισμού της πραγματικής βίας με τις βίαιες ταινίες, ο Τζος Μπρόλιν δεν ξεσπάει στις κάμερες, όπως ο Ταραντίνο στην πρόσφατη συνέντευξη του Γκούρου Μέρθι, αλλά λέει πως το σινεμά γίνεται συστηματικά ο αποδιοπομπαίος τράγος των media και τελικά επηρεάζει όσο χιλιάδες άλλες πηγές, στηλιτεύοντας τα videogames και τον ληθαργικό αυτοματισμό τους.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η φωνή του «τέρατος»: Ο Μάνσον με τα δικά του λόγια σ’ ένα αποκαλυπτικό νέο ντοκιμαντέρ

Οθόνες / Η φωνή του «τέρατος»: Ο Μάνσον με τα δικά του λόγια σ’ ένα αποκαλυπτικό ντοκιμαντέρ

Ένα νέο ντοκιμαντέρ εξετάζει και αμφισβητεί όλα όσα νομίζουμε ότι γνωρίζουμε για τη διαβόητη φιγούρα, παρουσιάζοντας για πρώτη φορά ηχογραφημένες συνομιλίες του σε διάστημα είκοσι ετών.
THE LIFO TEAM
Τα γεγονότα της ζωής

Οθόνες / Κασσαβέτης, Σκορσέζε, Ερίθε: 10 άχαστες προβολές στο φετινό Πανόραμα

Πρεμιέρες, παράλληλες εκδηλώσεις, αφιερώματα: Από τις 21 ως τις 27 Νοεμβρίου, οι κινηματογράφοι Τριανόν, Newman και Στούντιο φιλοξενούν το μακροβιότερο αθηναϊκό κινηματογραφικό φεστιβάλ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Πάνος Χ. Κούτρας: Queer before it was cool, νυν και αεί

Οθόνες / Πάνος Χ. Κούτρας: Queer before it was cool, νυν και αεί

Ο αγαπημένος Έλληνας σκηνοθέτης ξεδίπλωσε σημαντικές στιγμές από τη ζωή και την πορεία του και αφηγήθηκε πολύτιμες ιστορίες που διαμόρφωσαν το queer σινεμά του στο φετινό Iconic Talks Powered by Mastercard που πραγματοποιήθηκε στο 65ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΙΑΚΟΣΑΒΒΑΣ
Τα δέκα αγαπημένα animation του Αλέξανδρου Βούλγαρη (aka The Boy)

Μυθολογίες / Τα 10 αγαπημένα animation του Αλέξανδρου Βούλγαρη (aka The Boy)

«Κάθε φορά που το βλέπω προσπαθώ να καταλάβω πώς έχει οργανωθεί αυτό το χάος»: Ο Αλέξανδρος Βούλγαρης μάς καλεί να ανακαλύψουμε δέκα animation διαφορετικών τεχνικών, που τον έχουν επηρεάσει βαθιά.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΙΝΕΤΤΑ ΓΙΑΚΙΝΤΖΗ
65ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης: Όσα ξεχώρισαν κοινό και επιτροπές

Οθόνες / 65ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης: Όσα ξεχώρισαν κοινό και επιτροπές

Η Fischer, επίσημος χορηγός των Βραβείων Κοινού εδώ και μια δεκαετία, στήριξε για μία ακόμη χρονιά τον θεσμό, απονέμοντας πέντε βραβεία στις ταινίες που συγκέντρωσαν τις περισσότερες ψήφους των θεατών.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
«Dune: Prophecy»: Το κυνήγι του επόμενου «Game of Thrones» συνεχίζεται

Οθόνες / «Dune: Prophecy»: Το κυνήγι του επόμενου Game of Thrones συνεχίζεται

Η σειρά του HBO, που παίρνει τη σκυτάλη από το πραγματικά αξιόλογο «Penguin», προσπαθεί να επικαλεστεί τη συνταγή του μεγάλου hit του καναλιού και ξεστρατίζει από το ατμοσφαιρικό σύμπαν του Ντενί Βιλνέβ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Οι θρυλικοί boomers του 65ου φεστιβάλ θεσσαλονίκης

Pulp Fiction / Οι θρυλικοί boomers του 65ου Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης

Ρέιφ Φάινς, Ζιλιέτ Μπινός, Ματ Ντίλον: Oι διάσημοι, σχεδόν συνομήλικοι ηθοποιοί που τιμήθηκαν με Χρυσό Αλέξανδρο και έδειξαν με τις διαφορετικές επιλογές τους ισάριθμα σίκουελ στην καριέρας τους.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
«Μονομάχος II»: Αν και λιγότερο brutal από τον Ράσελ Κρόου, ο Πολ Μέσκαλ υπόσχεται αίμα στην αρένα

Οθόνες / «Μονομάχος II»: Αν και λιγότερο brutal από τον Ράσελ Κρόου, ο Πολ Μέσκαλ υπόσχεται αίμα στην αρένα

Ένα έπος δράσης και χαρακτήρων που κυλά θεαματικά, ουσιαστικά, υπερβολικά, συγκινητικά, χορταστικά και εμφατικά, όπως όλοι οι υποψήφιοι θεατές αναμένουν εδώ και πολύ καιρό.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Η πιο διάσημη υπόθεση «απαγωγής από εξωγήινους» αναβιώνει στο Netflix εν μέσω μηνύσεων

Οθόνες / Η απαγωγή του αιώνα αναβιώνει στο Netflix εν μέσω μηνύσεων

Παρότι συμμετείχε στο σενάριο του ντοκιμαντέρ «The Manhattan Alien Abduction», η Λίντα Ναπολιτάνο που ισχυρίζεται ότι απήχθη από εξωγήινους στο κέντρο του Μανχάταν προ 35ετίας μηνύει την πλατφόρμα για αθέτηση της συμφωνίας τους.
THE LIFO TEAM
Ο Άγγελος Φραντζής θέλησε να κάνει μια αστεία ταινία 

Οθόνες / Άγγελος Φραντζής: «Mόνο αν πας στην πηγή των τραυμάτων, μπορείς να απελευθερωθείς»

Μια κουβέντα με τον ακατάτακτο σκηνοθέτη λίγο πριν από την επίσημη πρεμιέρα της νέας του ταινίας «Ο Νόμος του Μέρφυ», μιας σουρεαλιστικής υπαρξιακής κωμωδίας που δεν μοιάζει με καμία από τις προηγούμενες δουλειές του.
ΙΩΝΑΣ ΚΑΛΛΙΜΑΝΗΣ
Γιατί διχάζει τόσο το «The Substance»;

The Review / Γιατί διχάζει τόσο το «The Substance»;

Ο Αλέξανδρος Διακοσάββας και η δημοσιογράφος και κριτικός κινηματογράφου Ιωσηφίνα Γριβέα συζητούν για την πιο αμφιλεγόμενη ταινία της χρονιάς, που έχει προκαλέσει έντονες διαμάχες στα social media, για τη φεμινιστική της διάσταση και για τις γυναικείες φωνές στο σινεμά, που επιτέλους ακούγονται πιο ηχηρά από ποτέ.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΙΑΚΟΣΑΒΒΑΣ