Tαξίδι στο L.A. του κινηματογραφικού εγκλήματος

Tαξίδι στο L.A. του κινηματογραφικού εγκλήματος Facebook Twitter
0
Tαξίδι στο L.A. του κινηματογραφικού εγκλήματος Facebook Twitter

Έχω επισκεφθεί πολλές φορές το Λος Άντζελες για συνεντεύξεις και πάντα ψάχνω τις ρωγμές μιας συναρπαστικής, πλήρως εποχούμενης, συνθετικής πόλης, τέλεια φτιαγμένης και αρτιμελούς, πλήρως προσανατολισμένης στη βαριά βιομηχανία του θεάματος, τα χρώματα και τα αρώματα μιας άλλης εποχής, κινηματογραφικής φυσικά, τότε που η γνωστή πινακίδα έγραφε Hollywoodland και τα γράμματα μειώθηκαν από 13 σε 8 για «προληπτικούς» λόγους και τα μυστικά των σταρ έμεναν καλά κρυμμένα στα συρτάρια των ατζέντηδων. Οδηγώντας στο Μπέβερλι Χιλς, πάντα αναρωτιέμαι σε ποια στροφή κρύβεται η έπαυλη της Νόρμα Ντέσμοντ, αν υποθέσουμε πως όντως βρισκόταν σε μία από τις παρόδους της Sunset Boulevard, ή τι βρισκόταν στη θέση των τεράστιων εμπορικών κέντρων. Δεν έχω πέσει στην παγίδα της τουριστικής βόλτας με τα πούλμαν και τους χάρτες με τα σπίτια των γνωστών ηθοποιών, σωστά φρούρια, μπροστά από τα οποία παρκάρεις με τρόπο και καταλήγεις να συγκρίνεις ποιος από αυτούς έχει την πιο ασφαλή καγκελόπορτα. Τα εμβληματικά κτίρια του downtown παραπέμπουν σε ένα λαμπερό art deco, διαφορετικό από εκείνο της Ανατολικής Ακτής, πιο ογκώδες και καλοσχηματισμένο. Φαντάζομαι ασπρόμαυρες εικόνες κλασικών ταινιών να παίρνουν ζωή και τα πλήθη να συρρέουν μπροστά από το Κινέζικο Θέατρο του Γκράουμαν, στην τουριστική πλέον Hollywood Boulevard. Στην ίδια επιβλητική αίθουσα, ένα μαυσωλείο με αναθυμιάσεις από τους σταρ που κάποτε παρέλασαν και πόζαραν, σαν τον Τζορτζ Βαλεντίν από το πρόσφατο The Artist, επέλεξαν να κάνουν την πρεμιέρα της ταινίας Οι διώκτες του εγκλήματος, του γκανγκστερικού έπους που καθυστέρησε να βγει στις αίθουσες, καθώς συνέπεσε με το αιματοκύλισμα σε μια κινηματογραφική αίθουσα του Κολοράντο – μάλιστα, μια παρόμοια σκηνή κόπηκε εντελώς από το τελικό μοντάζ, ως ένδειξη σεβασμού στα δεκάδες θύματα. Σε πολλές από τις σκηνές της ταινίας χρησιμοποιήθηκαν αυθεντικές τοποθεσίες, όπως το δημαρχείο, το αστυνομικό τμήμα της Highland, το ξενοδοχείο Park Plaza που εγκαινιάστηκε το 1925, η Chinatown σε στυλιζαρισμένη εκδοχή, ενώ το καμπαρέ της Slapsy Maxie θυμίζει το πιο γνωστό κλαμπ εκείνης της δεκαετίας, το Mocambo.


Στις συνεντεύξεις στο Beverly Hilton, ένα μοντερνίστικο, busy ξενοδοχείο που στεγάζει μονίμως την απονομή των Χρυσών Σφαιρών και πρόσφατα απέκτησε φήμη ως η τελευταία κατοικία της άτυχης Γουίτνεϊ Χιούστον, ο σκηνοθέτης της ταινίας Ρούμπεν Φλάισερ μου εξηγεί πως οι μαφιόζοι μετακόμισαν από τα παραδοσιακά τους στέκια, τη Νέα Υόρκη και κυρίως το Σικάγο, στη Δυτική Ακτή, γιατί η πιάτσα ήταν ιδανική για εκμετάλλευση και τους έδινε την ευκαιρία να κινηθούν σαν αστέρες του Χόλιγουντ με μια ωραία, φιλόδοξη πιτσιρίκα στο πλευρό τους. Ο Φλάισερ σπούδασε Ιστορία στο πανεπιστήμιο και μου υπενθυμίζει πως το Λος Άντζελες φτιάχτηκε έτσι ώστε να ελέγχεται γεωγραφικά το «έγκλημα» και να μην καταφέρνουν να δραπετεύουν εύκολα οι γκάνγκστερ. «Ούτως ή άλλως», συμπληρώνει, «το αστυνομικό σώμα εμπόδισε αποτελεσματικά και έγκαιρα την εξάπλωση των συμμοριών στα τέλη του '40 και αν εξαιρέσεις τον φαντεζί Μίκι Κόεν και μερικούς άλλους, όπως ο Μπάγκσι Σίγκελ, η κατάσταση δεν συγκρινόταν με τίποτε με την Ανατολική Ακτή».


Ο πρωταγωνιστής Τζος Μπρόλιν, αρχηγός της ειδικής ομάδας κατά του οργανωμένου εγκλήματος, μοιάζει σαν να ανήκει στη δεκαετία του '40. Γέννημα-θρέμμα του Λος Άντζελες, άτακτο παιδί στα νιάτα του και γιος του Τζέιμς Μπρόλιν, μου λέει πως ο πατέρας του τον επισκέφθηκε στα πλατό και δεν αντέδρασε στην εκφορά του διαλόγου. «Μεγάλωσε εκείνη την εποχή και θα μου το έλεγε, αν κάτι δεν του άρεσε στη γλώσσα», συμπληρώνει, θεωρώντας πως οι μάγκες της εποχής, άτακτοι και μπάτσοι, δεν πρέπει να μιλούσαν όπως τους έχουμε συνηθίσει στις ταινίες. «Προφανώς, οι σεναριογράφοι χρησιμοποιούσαν έναν συγκεκριμένο ρυθμό». Αντίθετα, ο επινοητικός Ράιαν Γκόσλινγκ, αποτυχημένος χορευτής στα μικράτα του και πρώην μέλος του Mickey Mouse Club, επέλεξε μια παράδοξη ψιλή και ψιθυριστή φωνή για τον χαρακτήρα του, επίσης αστυνομικό: «Το πάω φιρί-φιρί για φασαρία», χαριτολογεί, «γιατί μου αρέσει να φέρνω κάτι διαφορετικό όταν υπάρχει μια σταθερή βάση και όλοι κινούνται στο ίδιο μήκος κύματος». Η Έμα Στόουν, η απρόθυμη ντάμα του Μίκι Κόεν, αναγνωρίζει το glamour της εποχής, αλλά δεν θα ήθελε να είναι ηθοποιός στη δεκαετία του '40, θεωρώντας πως δεν θα είχε δικαίωμα επιλογής ρόλων, δεσμευμένη από τα στούντιο και την υποδεέστερη θέση των γυναικών αμέσως μετά τον πόλεμο. «Η μεγάλη διαφορά που έχω από την Γκρέις Φάραντεϊ που υποδύομαι είναι πως εκείνη ήρθε στο Λος Άντζελες για να γίνει σταρ, ενώ εγώ έφυγα από την Αριζόνα για να γίνω ηθοποιός. Και στάθηκα τυχερή, παρά το γεγονός πως, αντίθετα με τότε, διάσημοι γίνονται άνθρωποι όχι γι' αυτό που κάνουν αλλά γι' αυτό που είναι», λέει αναφερόμενη στην κουλτούρα των reality και της μανιώδους αυτοπροώθησης μιας πεζής καταγραφής της ανώνυμης καθημερινότητας.


Μιλώντας για το επίκαιρο θέμα του συσχετισμού της πραγματικής βίας με τις βίαιες ταινίες, ο Τζος Μπρόλιν δεν ξεσπάει στις κάμερες, όπως ο Ταραντίνο στην πρόσφατη συνέντευξη του Γκούρου Μέρθι, αλλά λέει πως το σινεμά γίνεται συστηματικά ο αποδιοπομπαίος τράγος των media και τελικά επηρεάζει όσο χιλιάδες άλλες πηγές, στηλιτεύοντας τα videogames και τον ληθαργικό αυτοματισμό τους.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«I love Lucy»: Οργή, αλκοόλ, χρήμα, ξύλο και απιστίες πίσω από το πιο διάσημο οικογενειακό σόου του κόσμου

Σαν σήμερα / Λουσίλ Μπολ: Η πιο αξιολάτρευτη νοικοκυρά της Αμερικής ήταν μια απάτη

Σαν σήμερα το 1989 πεθαίνει η Αμερικανίδα ηθοποιός Λουσίλ Μπολ, πρωταγωνίστρια της διάσημης τηλεοπτικής σειράς «I love Lucy». Αν και λατρεύτηκε από εκατομμύρια τηλεθεατές, η πραγματικότητα πίσω από το «Καλύτερο τηλεοπτικό σόου όλων των εποχών» ήταν γεμάτη βία, αλκοόλ και απιστίες.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Η «Εκδίκηση των Σιθ» έγινε 20 χρονών και επιστρέφει στους κινηματογράφους

Οθόνες / Η «Εκδίκηση των Σιθ» έγινε 20 χρονών και επιστρέφει στους κινηματογράφους

Το κλείσιμο μιας τριλογίας «Star Wars» που λοιδορήθηκε, για να επανεκτιμηθεί μερικώς όταν η νεότερη έπεσε θύμα των γενικευμένων culture wars και των ελάχιστων φιλοδοξιών της, επανεμφανίζεται στα σινεμά με αφορμή την επέτειο 20 χρόνων από την κυκλοφορία της.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Your Friends & Neighbors: Και ο πλούσιος λευκός πενηντάρης έχει ψυχή

Daily / Your Friends & Neighbors: Και ο πλούσιος λευκός πενηντάρης έχει ψυχή

Ο Τζον Χαμ υποδύεται τον επιτυχημένο επενδυτή που χάνει ξαφνικά το έδαφος κάτω από τα πόδια του σ΄αυτή την εκλεκτικά διασκεδαστική, κατά τόπους δραματική και συχνά διεισδυτική σάτιρα ηθών της πλουτοκρατικής ελίτ.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Κωστής Χαραμουντάνης: «Για να κάνω σινεμά μένω ακόμα στο πατρικό μου»

Κωστής Χαραμουντάνης / Κωστής Χαραμουντάνης: «Για να κάνω σινεμά μένω ακόμα στο πατρικό μου»

Ο 31χρονος σκηνοθέτης νιώθει πως ενηλικιώθηκε μαζί με την πρώτη του βραβευμένη ταινία, «Κιούκα: Πριν το τέλος του καλοκαιριού», κινηματογραφεί τις αναμνήσεις του και είναι μία από τις πιο μεγάλες ελπίδες του ελληνικού κινηματογράφου.
M. HULOT
«Το γυναικείο σώμα είναι το πρώτο που προσπαθεί να ελέγξει κάθε εξουσία»

Thalia Mavros / «Το γυναικείο σώμα είναι το πρώτο που προσπαθεί να ελέγξει κάθε εξουσία»

Η διεθνώς βραβευμένη παραγωγός και σκηνοθέτις Thalia Mavros μιλά στη LIFO για τη νέα πραγματικότητα που διαμορφώνει η «αυτοκρατορία» του Τραμπ, καθώς και για τη θέση της γυναίκας σε έναν κόσμο που αλλάζει - και όχι προς το καλύτερο.
M. HULOT
«The last of us» - S02 : Να δεις τι σου 'χω για μετά

Οθόνες / «The last of us» - S02 : Να δεις τι σου 'χω για μετά

Το πρώτο επεισόδιο της δεύτερης σεζόν της αγαπημένης σειράς του HBO λειτουργεί ως εισαγωγή, συστήνοντας νέους χαρακτήρες, το περιβάλλον της δράσης, τη σχέση των παλιών χαρακτήρων με αυτό αλλά και μεταξύ τους.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
«Κρίστοφερ Νόλαν, σε εκλιπαρώ, μην κάνεις την Οδύσσεια ‘σύγχρονη’»

Οθόνες / «Κρίστοφερ Νόλαν, σε εκλιπαρώ, μην κάνεις την Οδύσσεια σύγχρονη»

Ο επιφανής μελετητής του Ομήρου και διευθυντής του New York Times Review of Books, Ντάνιελ Μέντελσον, περιγράφει στην εφημερίδα Telegraph τους τρεις βασικούς κανόνες που ελπίζει να τηρηθούν κατά τη μεταφορά της «Οδύσσειας» στη μεγάλη οθόνη.
THE LIFO TEAM
Movies

Οθόνες / Μια ταινία για τον Bloody Hawκ και άλλοι 8 λόγοι για να πάτε σινεμά

Αυτή την εβδομάδα έχουν την τιμητική τους τα κατασκοπικά θρίλερ, παίζει η επανέκδοση του Delicatessen και ένα ντοκιμαντέρ για τον δημοφιλή ράπερ που δεν απευθύνεται μόνο στο fan base του — όχι άλλο Minecraft.
THE LIFO TEAM
«Οι περισσότεροι κινηματογράφοι στην Αργεντινή έχουν μετατραπεί σε εκκλησίες ευαγγελιστών»

Οθόνες / «Οι περισσότεροι κινηματογράφοι στην Αργεντινή έχουν μετατραπεί σε εκκλησίες ευαγγελιστών»

Με το βραβευμένο ντοκιμαντέρ Μουσείο της Νύχτας, ο Φερμίν Ελόι Ακόστα αναδεικνύει ένα πολύτιμο φωτογραφικό αρχείο για τη Νέα Υόρκη των δεκαετιών του ’70 και του ’80, ενώ μιλά στη LiFO για την αβεβαιότητα του μέλλοντος του κινηματογράφου στην Αργεντινή και τις πολιτικές αναταράξεις στη χώρα του.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
JASON MOMOA

Οπτική Γωνία / Το σινεμά ως τοποθέτηση προϊόντος: Το «Minecraft» σπάει ταμεία

Η τεράστια επιτυχία της κινηματογραφικής διασκευής του δημοφιλούς παιχνιδιού θεμελιώνει μια νέα εποχή στο στουντιακό σινεμά που καθιστά την ταύτιση θεατή και καταναλωτή εντονότερη από ποτέ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Οι 10 αγαπημένες ταινίες του Γιώργου Γάλλου

Μυθολογίες / «Ο Βέγγος είναι το αγχολυτικό μου»: Οι 10 αγαπημένες ταινίες του Γιώργου Γάλλου

Από τον Κουροσάβα και τον Μπέργκμαν, από τις ταινίες της Pixar μέχρι τα Batman του Nόλαν, ο ηθοποιός φτιάχνει μια ετερόκλητη και ειλικρινή λίστα και πιστεύει ότι «σινεμά είναι να βλέπεις άλλες πλευρές του κόσμου».
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΙΝΕΤΤΑ ΓΙΑΚΙΝΤΖΗ
Εβελίνα Παπούλια: «Δεν μου χαρίστηκε τίποτα»

Oι Αθηναίοι / Εβελίνα Παπούλια: «Δεν μου χαρίστηκε τίποτα»

«Μην παίξεις ποτέ κωμωδία», της είχαν πει, αλλά τελικά το ευρύ κοινό τη λάτρεψε ως Μαρίνα Κουντουράτου. Όταν αποφάσισε να ερμηνεύσει τον ρόλο μιας τρανς γυναίκας, της είπαν «θα καταστραφείς». Ήταν πάντα τολμηρή και άφοβη. Και είναι η Αθηναία της εβδομάδας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
 Ντέιβιντ Κρόνεμπεργκ: «Αν είσαι υπαρξιστής άθεος όπως εγώ, το ανθρώπινο σώμα είναι η ζωή σου»

Pulp Fiction / «Αν είσαι υπαρξιστής άθεος όπως εγώ, το ανθρώπινο σώμα είναι η ζωή σου»

Ο Ντέιβιντ Κρόνεμπεργκ επιστρέφει με το «Ο Κύριος των Νεκρών» και μιλά στη LiFO για τις σκέψεις του πάνω στο πένθος, την τεχνητή νοημοσύνη που του έλυσε τα χέρια, και εξηγεί γιατί ασχολείται διαρκώς με τρομακτικές καταστάσεις.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ