Θέλουμε η Ελλάδα να μπει στον χάρτη του Χόλιγουντ;

Θέλουμε η Ελλάδα να μπει στον χάρτη του Χόλιγουντ; Facebook Twitter
Τα γυρίσματα της Τροίας στη Μάλτα.
0

Είναι γνωστό πια ότι δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που μεγάλες διεθνείς κινηματογραφικές παραγωγές -ακόμα και με αρχαιοελληνική θεματογραφία-, που ενώ θα μπορούσαν να είχαν γυριστεί στην Ελλάδα και να συνεισφέρουν στην οικονομία, διάφοροι παράγοντες, συνήθως γραφειοκρατικοί αλλά όχι μόνο, απέτρεψαν το εγχείρημα και προτιμήθηκαν άλλες χώρες. Ο «Ηρακλής» λόγου χάρη, γυρίστηκε στην Ουγγαρία και η «Τροία» στη Μάλτα και το Μαρόκο. Επίσης στα Βαλκάνια, τόσο η Βουλγαρία όσο και η Ρουμανία εκτός των άλλων διευκολύνσεων, παρέχουν και σημαντική κινηματογραφική υποδομή με υπερμεγέθη στούντιο. Οπότε, η προοπτική γυρισμάτων στην Ελλάδα θα ενίσχυε εκτός των άλλων και την εγχώρια κινηματογραφική παραγωγή με την ανάπτυξη υποδομών και τη μεταφορά τεχνογνωσίας.

Πολύ σημαντική επίδραση μπορεί να έχει μια εμπορικά επιτυχημένη ξένη παραγωγή στην προσέλκυση τουριστών. Σαν παράδειγμα ανέφερε τις ταινίες «Το Μαντολίνο του Λοχαγού Κορέλι» και «Lara Croft: Tomb Raider» οι οποίες οδήγησαν σε στατιστικά σημαντική αύξηση του τουρισμού στην Κεφαλλονιά και στις Κυκλάδες αντίστοιχα.


Η πολιτική μας ηγεσία αποδεικνύεται σταθερά αρνητική παρόλο τα οικονομικά και τουριστικά οφέλη που θα μπορούσε να αποφέρει ο κινηματογράφος στη χώρα. Η Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου θέλοντας να κάνει μια προσπάθεια στο να αλλάξει αυτή η αποτρεπτική στάση της πολιτείας και να αρχίσει η χώρα να προσελκύει παραγωγούς και κινηματογραφιστές από το εξωτερικό, ανέθεσε στο Ίδρυμα Οικονομικών & Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) να εκπονήσει μία μελέτη από την οικονομική οπτική. Η μελέτη αυτή χρηματοδοτήθηκε από το Ίδρυμα Ωνάση και παρουσιάστηκε στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, με τον τίτλο «Παραγωγή Κινηματογραφικών Ταινιών στην Ελλάδα: Επιδράσεις στην Οικονομία». Είναι και η πρώτη στο είδος της που αφορά στην ανάδειξη του κινηματογράφου και των οπτικοακουστικών προϊόντων γενικότερα σε παράγοντες οικονομικής ανάπτυξης.

 

Ο πρόεδρος της ΕΑΚ, κος Βασίλης Κατσούφης μίλησε για μία ολοκληρωμένη αποτύπωση των επιδράσεων που έχει ως τώρα η οπτικοακουστική παραγωγή στην εθνική οικονομία, και την ανάγκη να προβληθούν οι δυνατότητες του κινηματογράφου ως όχημα οικονομικής ανάπτυξης, κάτι το οποίο συμβαίνει σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Κάλεσε τα αρμόδια Υπουργεία, τους φορείς και την τοπική αυτοδιοίκηση, να συνεργαστούν, ώστε να συγκροτηθεί ένα ολοκληρωμένο εθνικό σχέδιο για τον κινηματογράφο, που θα περιλαμβάνει τρόπους ενίσχυσης της εθνικής κινηματογραφικής παραγωγής, κίνητρα για επενδύσεις στον οπτικοακουστικό τομέα και το σχέδιο για την προσέλκυση ξένων παραγωγών στην Ελλάδα που εκτός από μέσο τουριστικής προβολής, μπορεί να ενδυναμώσει την εθνική παραγωγή δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας και αξιοποιώντας την τεχνογνωσία που διαθέτουμε.

 

Θέλουμε η Ελλάδα να μπει στον χάρτη του Χόλιγουντ; Facebook Twitter
Σκηνή στην Ακρόπολη από την ταινία "Τα δύο πρόσωπα του Ιανουαρίου".


Από την πλευρά του Ιδρύματος Ωνάση, η κα Αφροδίτη Παναγιωτάκου επιβεβαίωσε την απόφαση του Ιδρύματος να υποστηρίξει το ελληνικό σινεμά και τους Έλληνες δημιουργούς. Ως εκ τούτου εκτός από τις υποτροφίες για μεταπτυχιακές σπουδές που προσφέρει από το 1978, αναφέρθηκε στη συνεργασία με την Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου τα τελευταία τρία χρόνια και τόνισε την ανάγκη των συνεργασιών τόσο στο πλαίσιο του ιδιωτικού τομέα, όσο και με τους υπάρχοντες κρατικούς φορείς. Επισήμανε ότι η μελέτη θα βοηθήσει ώστε να προκύψει μία στοιχειοθετημένη χαρτογράφηση του κινηματογραφικού τοπίου, να προσδιοριστεί η συνεισφορά του κλάδου παραγωγής κινηματογραφικών ταινιών στην ελληνική οικονομία και να αναλυθούν τα εμπόδια που υπάρχουν στην προσέλκυση διεθνών παραγωγών. Συμπλήρωσε ότι τα αποτελέσματα της έρευνας θα αποτελέσουν βασικά στοιχεία προς ανάλυση, ώστε το Ίδρυμα Ωνάση να αναπτύξει τον στρατηγικό του σχεδιασμό για την ενίσχυση της ελληνικής κινηματογραφίας.


Ο κος Άγγελος Τσακανίκας, Επίκουρος Καθηγητής ΕΜΠ και Επιστημονικός Σύμβουλος στο ΙΟΒΕ, ο οποίος ηγήθηκε της ομάδας που εκπόνησε τη μελέτη, αναφέρθηκε στο αυξημένο διεθνώς ενδιαφέρον για το ευρύτερο οικοσύστημα των δημιουργικών βιομηχανιών, και παρουσίασε τα βασικά πορίσματα. Σύμφωνα με αυτά, η παραγωγή 20 ελληνικών ταινιών ετησίως με ένα μέσο προϋπολογισμό της τάξης των 450.000 ευρώ οδηγεί σε αύξηση του ΑΕΠ κατά 14,2 εκατομμύρια ευρώ στηρίζοντας 272 θέσεις εργασίας στο σύνολο της οικονομίας. Αν συνυπολογιστεί η συνεισφορά του ευρύτερου κλάδου συναφών δραστηριοτήτων, όπως είναι η παραγωγή τηλεοπτικών προγραμμάτων και διαφημιστικών σποτ και γενικά του συνόλου των δραστηριοτήτων του οπτικοακουστικού τομέα, τότε αυτή ανέρχεται σε 686 εκατομμύρια Ευρώ. Σε όρους απασχόλησης, η συνολική επίδραση εκτιμάται ότι ξεπερνά τις 12 χιλιάδες θέσεις εργασίας.


Όσον αφορά τις διεθνείς παραγωγές εκτιμάται ότι το ΑΕΠ της χώρας μπορεί να αυξηθεί κατά 39 εκατομμύρια ευρώ ως αποτέλεσμα δαπάνης ύψους 25 εκατομμυρίων ευρώ για τα γυρίσματα μιας σχετικά μεγάλης, για τα ευρωπαϊκά δεδομένα, ξένης παραγωγής στην Ελλάδα. Σε όρους απασχόλησης, μία τέτοια μεγάλη ξένη παραγωγή μπορεί να συντηρήσει πάνω από 755 θέσεις εργασίας. Όπως πολύ σημαντική επίδραση μπορεί να έχει μια εμπορικά επιτυχημένη ξένη παραγωγή στην προσέλκυση τουριστών. Σαν παράδειγμα ανέφερε τις ταινίες «Το Μαντολίνο του Λοχαγού Κορέλι» και «Lara Croft: Tomb Raider» οι οποίες οδήγησαν σε στατιστικά σημαντική αύξηση του τουρισμού στην Κεφαλλονιά και στις Κυκλάδες αντίστοιχα. Όλως περιέργως δεν είχε επαρκή στοιχεία για την αύξηση του τουρισμού στη Σκόπελο από την ταινία «Mama Mia».

Θέλουμε η Ελλάδα να μπει στον χάρτη του Χόλιγουντ; Facebook Twitter
Στα γυρίσματα του Μamma Mia στη Σκόπελο.


Στην εκτενή αυτή μελέτη των 64 σελίδων που το κοινό που παραβρέθηκε άκουσε μόνο ένα γενικότερο πλαίσιο, συμπεριλαμβάνονται και συγκεκριμένες προτάσεις για τους τρόπους προσέλκυσης διεθνών παραγωγών όπως:

  • Η λήψη μέτρων που ήδη έχουν στοιχειοθετηθεί από την υφιστάμενη νομοθεσία όπως είναι η επιστροφή του ειδικού φόρου στους παραγωγούς από τα εισιτήρια των κινηματογραφικών ταινιών.
  • Ο ρόλος ενός γραφείου εξυπηρέτησης (FilmCommission) που θα λειτουργεί συντονιστικά και θα διευκολύνει τους ενδιαφερόμενους. Αναφέρθηκε σε άλλες χώρες όπου μία παραγωγή μπορεί να αποταθεί σε περισσότερα από ένα γραφείο, σε κάποιες περιπτώσεις όπως της Ισπανίας, και σε περισσότερα σε διαφορετικές πόλεις υποστηρίζοντας το τοπικό συμφέρον. Στην Ελλάδα το ένα και μοναδικό γραφείο υπολειτουργεί.
  • Η ύπαρξη αρχείου φωτογραφικού υλικού, ειδικές μελέτες, εκδόσεις, στατιστικά και πληροφοριών για την καλύτερη δυνατή ενημέρωση των ξένων κινηματογραφιστών.
  • Η δυνατότητα και απλοποίηση έκδοσης αδειών λήψης σκηνών, ενιαίο κοστολόγιο, μείωση της γραφειοκρατίας και βελτίωση αρμοδιοτήτων που θα μπορούσαν να διευκολύνουν τον προσδιορισμό του κόστους παραγωγής για τα γυρίσματα, μειώνοντας την αβεβαιότητα που αντιμετωπίζει μια κινηματογραφική παραγωγή.

 

Ακολούθησε μία ενδιαφέρουσα συζήτηση με τοποθετήσεις και ερωτήσεις από παράγοντες του χώρου και σκηνοθέτες της παλιότερης αλλά και της νεότερης γενιάς. Παρόλο που εκφράστηκαν κάποιες διαφωνίες στη προσέγγιση του θέματος καθώς τα περισσότερα στοιχεία που παρουσιάστηκαν τους ήταν ήδη γνωστά, η πλειοψηφία συμφώνησε ότι η εκπόνηση της μελέτης είναι μία καλή πρωτοβουλία προς τη σωστή κατεύθυνση. Ελπίζοντας ότι σε μία εποχή που η Ελλάδα έχει ανάγκη σοβαρών επενδύσεων, η κινηματογραφική παραγωγή μπορεί να συνεισφέρει παντοιοτρόπως κι ότι η πολιτεία θα καταλάβει την επιτακτική ανάγκη να λυθούν όλα τα προβλήματα που μέχρι τώρα το αποτρέπουν.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Είδαμε το «Juror#2» του Κλιντ Ίστγουντ και είναι η καλύτερη αμερικανική ταινία της χρονιάς

Οθόνες / To «Juror#2» του Κλιντ Ίστγουντ είναι η καλύτερη αμερικανική ταινία της χρονιάς

Αλλά δυστυχώς δεν θα προβληθεί στις κινηματογραφικές αίθουσες, επειδή οι υπεύθυνοι του στούντιο θεωρούν ότι το ενήλικο σινεμά αυτού του τύπου ανήκει στις streaming πλατφόρμες.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Say Nothing: Μια καθηλωτική σειρά με φόντο το βίαιο δράμα της Βόρειας Ιρλανδίας

Daily / Say Nothing: Μια καθηλωτική σειρά με φόντο το βίαιο δράμα της Βόρειας Ιρλανδίας

Η αυτοτελής σειρά κατορθώνει να λειτουργεί συγχρόνως ως ιστορική αναπαράσταση, ως συνταρακτικό δράμα, ως καθηλωτικό θρίλερ, ακόμα και ως δραματοποιημένο true crime, ειδικά για τους θεατές που δεν είναι εξοικειωμένοι με τις πολυσύνθετες πτυχές του ένοπλου αγώνα στη Βόρεια Ιρλανδία.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Η βίβλος του cult ελληνικού σινεμά

Οθόνες / Η βίβλος του cult ελληνικού σινεμά μόλις κυκλοφόρησε

Τα κείμενα του Φώντα Τρούσα για τις «βαθιά υποτιμημένες ταινίες που απελευθέρωσαν τη ματιά του θεατή από την οικογενειακή τηλεοπτική εικόνα, απενοχοποιώντας περαιτέρω το γυμνό» και για τον underground και τον πειραματικό ελληνικό κινηματογράφο κυκλοφορούν σε ένα μοναδικό, κυριολεκτικά, βιβλίο, από τα LiFO Books.
M. HULOT
Η φωνή του «τέρατος»: Ο Μάνσον με τα δικά του λόγια σ’ ένα αποκαλυπτικό νέο ντοκιμαντέρ

Οθόνες / Η φωνή του «τέρατος»: Ο Μάνσον με τα δικά του λόγια σ’ ένα αποκαλυπτικό ντοκιμαντέρ

Ένα νέο ντοκιμαντέρ εξετάζει και αμφισβητεί όλα όσα νομίζουμε ότι γνωρίζουμε για τη διαβόητη φιγούρα, παρουσιάζοντας για πρώτη φορά ηχογραφημένες συνομιλίες του σε διάστημα είκοσι ετών.
THE LIFO TEAM
Τα γεγονότα της ζωής

Οθόνες / Κασσαβέτης, Σκορσέζε, Ερίθε: 10 άχαστες προβολές στο φετινό Πανόραμα

Πρεμιέρες, παράλληλες εκδηλώσεις, αφιερώματα: Από τις 21 ως τις 27 Νοεμβρίου, οι κινηματογράφοι Τριανόν, Newman και Στούντιο φιλοξενούν το μακροβιότερο αθηναϊκό κινηματογραφικό φεστιβάλ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Πάνος Χ. Κούτρας: Queer before it was cool, νυν και αεί

Οθόνες / Πάνος Χ. Κούτρας: Queer before it was cool, νυν και αεί

Ο αγαπημένος Έλληνας σκηνοθέτης ξεδίπλωσε σημαντικές στιγμές από τη ζωή και την πορεία του και αφηγήθηκε πολύτιμες ιστορίες που διαμόρφωσαν το queer σινεμά του στο φετινό Iconic Talks Powered by Mastercard που πραγματοποιήθηκε στο 65ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΙΑΚΟΣΑΒΒΑΣ
Τα δέκα αγαπημένα animation του Αλέξανδρου Βούλγαρη (aka The Boy)

Μυθολογίες / Τα 10 αγαπημένα animation του Αλέξανδρου Βούλγαρη (aka The Boy)

«Κάθε φορά που το βλέπω προσπαθώ να καταλάβω πώς έχει οργανωθεί αυτό το χάος»: Ο Αλέξανδρος Βούλγαρης μάς καλεί να ανακαλύψουμε δέκα animation διαφορετικών τεχνικών, που τον έχουν επηρεάσει βαθιά.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΙΝΕΤΤΑ ΓΙΑΚΙΝΤΖΗ
65ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης: Όσα ξεχώρισαν κοινό και επιτροπές

Οθόνες / 65ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης: Όσα ξεχώρισαν κοινό και επιτροπές

Η Fischer, επίσημος χορηγός των Βραβείων Κοινού εδώ και μια δεκαετία, στήριξε για μία ακόμη χρονιά τον θεσμό, απονέμοντας πέντε βραβεία στις ταινίες που συγκέντρωσαν τις περισσότερες ψήφους των θεατών.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
«Dune: Prophecy»: Το κυνήγι του επόμενου «Game of Thrones» συνεχίζεται

Οθόνες / «Dune: Prophecy»: Το κυνήγι του επόμενου Game of Thrones συνεχίζεται

Η σειρά του HBO, που παίρνει τη σκυτάλη από το πραγματικά αξιόλογο «Penguin», προσπαθεί να επικαλεστεί τη συνταγή του μεγάλου hit του καναλιού και ξεστρατίζει από το ατμοσφαιρικό σύμπαν του Ντενί Βιλνέβ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Οι θρυλικοί boomers του 65ου φεστιβάλ θεσσαλονίκης

Pulp Fiction / Οι θρυλικοί boomers του 65ου Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης

Ρέιφ Φάινς, Ζιλιέτ Μπινός, Ματ Ντίλον: Oι διάσημοι, σχεδόν συνομήλικοι ηθοποιοί που τιμήθηκαν με Χρυσό Αλέξανδρο και έδειξαν με τις διαφορετικές επιλογές τους ισάριθμα σίκουελ στην καριέρας τους.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
«Μονομάχος II»: Αν και λιγότερο brutal από τον Ράσελ Κρόου, ο Πολ Μέσκαλ υπόσχεται αίμα στην αρένα

Οθόνες / «Μονομάχος II»: Αν και λιγότερο brutal από τον Ράσελ Κρόου, ο Πολ Μέσκαλ υπόσχεται αίμα στην αρένα

Ένα έπος δράσης και χαρακτήρων που κυλά θεαματικά, ουσιαστικά, υπερβολικά, συγκινητικά, χορταστικά και εμφατικά, όπως όλοι οι υποψήφιοι θεατές αναμένουν εδώ και πολύ καιρό.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Η πιο διάσημη υπόθεση «απαγωγής από εξωγήινους» αναβιώνει στο Netflix εν μέσω μηνύσεων

Οθόνες / Η απαγωγή του αιώνα αναβιώνει στο Netflix εν μέσω μηνύσεων

Παρότι συμμετείχε στο σενάριο του ντοκιμαντέρ «The Manhattan Alien Abduction», η Λίντα Ναπολιτάνο που ισχυρίζεται ότι απήχθη από εξωγήινους στο κέντρο του Μανχάταν προ 35ετίας μηνύει την πλατφόρμα για αθέτηση της συμφωνίας τους.
THE LIFO TEAM