Squid Game 2: Αξίζει η πολυαναμενόμενη επιστροφή της σειράς φαινόμενο;

CHECK Squid Game 2: «Το παιχνίδι δεν θα τελειώσει, αν ο κόσμος δεν αλλάξει» Facebook Twitter
Αν κάτι είναι πραγματικά εκνευριστικό με το Squid Game 2 είναι ότι τελειώνει με ένα απάλευτο cliffhanger.
0


«ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΔΕΝ θα τελειώσει αν ο κόσμος δεν αλλάξει», σχολιάζει κάποια στιγμή ένας από τους κακούς της δεύτερης σεζόν του Squid Game. Τρία χρόνια μετά ο κόσμος μπορεί να έχει αλλάξει προς το καλύτερο ή το χειρότερο, αυτό δεν έχει και πολλή σημασία για τον κεντρικό ήρωα της μεγαλύτερης επιτυχίας του Netflix, όπου τίποτα δεν φαίνεται να έχει αλλάξει στην ουσία.

Στοιχειωμένος από τα γεγονότα της προηγούμενης σεζόν, σε κατάσταση παράνοιας και ανήμπορος να προχωρήσει τη ζωή του, ο Seong Gi-Hun επιστρέφει στο παιχνίδι όχι ακριβώς για να πάρει εκδίκηση αλλά αποφασισμένος να το καταστρέψει μια και καλή. Η δεύτερη σεζόν τηρεί την υπόσχεσή της για νέα, πιο βάρβαρα παιχνίδια και νέους χαρακτήρες, ενώ προσφέρει ακόμα περισσότερο gore και βιαιότητα.

Τα νέα πρόσωπα είναι, μεταξύ άλλων, ένα ντουέτο μητέρας-γιου, μια έγκυος, μια τρανς γυναίκα πρώην στρατιωτικός, ένας κολλητός του Gi-Hun και ίσως ο πιο ενοχλητικός παίκτης του παιχνιδιού, ο ράπερ Thanos – τον οποίο υποδύεται ένας πραγματικός Νοτιοκορεάτης σούπερ σταρ ράπερ, ο T.O.P. Για πρώτη φορά, επίσης, βλέπουμε τι γίνεται στην αντιπέρα όχθη και το backstory τουλάχιστον ενός από τους αινιγματικούς δεσμοφύλακες.

Το «Squid Game», πέρα από τον ταξικό σχολιασμό και την κριτική του στις σύγχρονες κοινωνίες, είναι προπαντός μια σειρά για την ανθρώπινη φύση.

Για να κάνουμε και ένα μικρό σπόιλερ, ο αστυνομικός που έψαχνε τον αδελφό του στην πρώτη σεζόν ζει και ενώνει τις δυνάμεις του με τον Gi-Hun, αλλά οι φαν του θα απογοητευτούν κάπως, μια και ο ρόλος του εδώ μειώνεται δραματικά, αφού βρίσκεται σε διαρκή αναζήτηση του νησιού στο οποίο γίνονται τα θανατηφόρα παιχνίδια.

CHECK Squid Game 2: «Το παιχνίδι δεν θα τελειώσει, αν ο κόσμος δεν αλλάξει» Facebook Twitter
Το πιο πολυαναμενόμενο τηλεοπτικό γεγονός της χρονιάς, το "Squid Game 2", έχει αφήσει ανάμεικτα συναισθήματα προς το παρόν και στους κριτικούς και στο κοινό.

Το πιο πολυαναμενόμενο τηλεοπτικό γεγονός της χρονιάς, το «Squid Game 2», έχει αφήσει προς το παρόν ανάμεικτα συναισθήματα και στους κριτικούς και στο κοινό. Σίγουρα δεν φαίνεται να έχει προκαλέσει τον ίδιο ντόρο. Αυτό είναι κάτι που συμβαίνει συχνά με τα σίκουελ. Συγκεκριμένα ο δημιουργός της σειράς, ο Hwang Dong-hyuk, είχε αποφασίσει να μην έχει συνέχεια και δήλωσε ότι συμφώνησε για μια δεύτερη (και τρίτη) σεζόν για τα λεφτά – τουλάχιστον είναι ειλικρινής και, όπως λέει, αν το γνώριζε εξαρχής, δεν θα είχε σκοτώσει τόσο κόσμο στην πρώτη. Fun fact: Δήλωσε επίσης ότι από το στρες, μέχρι να γυρίσει τη σειρά, έχασε επτά δόντια.

Αν και φέτος ήταν μια καλή χρονιά για τα k-dramas με αρκετές εξαιρετικές σειρές («Family Matters», «LTNS», «Doubt», «Black οut», «A killer paradox» κ.ά.), φαίνεται ότι έχει περάσει κάπως η μόδα τους. Φέτος, προβλήθηκε κάπως αθόρυβα και η νέα σεζόν του «Hellbound» που είχε συζητηθεί πολύ όταν πρωτοβγήκε. Παρά τα προβλήματα που αντιμετώπισε στην παραγωγή και την αλλαγή ηθοποιού σε κεντρικό ρόλο που ξένισε, ήταν εξαιρετική, εξελίσσοντας την ιστορία με απρόβλεπτο τρόπο, κάτι σπάνιο για τέτοιου είδους σειρές.

Αν κάτι πάντως λείπει από το «Squid Game 2» είναι το  στοιχείο της έκπληξης – πάνω-κάτω γνωρίζει κανείς τι πρόκειται να δει. Βέβαια, υπάρχει μια ανατροπή από την αρχή που, αν την αναφέρουμε, θα είναι σπόιλερ, αλλά ο θεατής δεν επενδύει συναισθηματικά στους νέους παίκτες, ίσως επειδή γνωρίζει ότι πολύ σύντομα θα έρθει το τέλος τους.

CHECK Squid Game 2: «Το παιχνίδι δεν θα τελειώσει, αν ο κόσμος δεν αλλάξει» Facebook Twitter
Η δεύτερη σεζόν τηρεί την υπόσχεση της για νέα, πιο βάρβαρα παιχνιδια και νέους χαρακτήρες, ενώ προσφέρει ακόμα περισσότερο gore και βιαιότητα.

Ο χαρακτήρας που δέχτηκε την περισσότερη κριτική από τα δυτικά μέσα ήταν αυτός της τρανς πρωταγωνίστριας που μπήκε στο παιχνίδι ώστε να κερδίσει τα απαιτούμενα χρήματα για να ολοκληρώσει την φυλομετάβασή της. Την υποδύεται ο εξαιρετικός ηθοποιός Park Sung-hoon που αυτοπροσδιορίζεται ως cis, αλλά δεν μπορεί να περιμένει κανείς από τη Νότια Κορέα να είναι πολύ εξελιγμένη σε θέματα ταυτότητας φύλου.

Σίγουρα, ο Gi-Hun αργεί να μπει πάλι στο ψητό, δηλαδή στο παιχνίδι· του παίρνει τουλάχιστον δύο επεισόδια. Η συνάντησή του, όμως, με το άτομο που τον στρατολόγησε είναι ανατριχιαστική.

Το πιο ακραίο δημοσίευμα σχετικά με τη σειρά είναι αυτό του περιοδικού «Time» με τον ευφάνταστο τίτλο «O καπιταλισμός σκότωσε το "Squid Game"». Αναφέρεται στο γεγονός ότι επειδή πλέον είναι παγκόσμιο φαινόμενο, έχει μετατραπεί σε ένα κερδοφόρο brand το οποίο το Netflix και ο κόσμος θα εκμεταλλεύεται επ’ άπειρον, υποβιβάζοντας το αντικαπιταλιστικό μήνυμά του.

Γι’ αυτό βλέπουμε να ξεπετάγονται τερατουργήματα όπως το «Squid Game: Τhe Challenge», το βρετανικό ριάλιτι που βασίστηκε στη σειρά, προβλήθηκε πέρσι και αρκετοί ανυποψίαστοι νόμιζαν ότι ήταν η δεύτερη σεζόν. Κάπως αναπόφευκτη αυτή η εξέλιξη αν το καλοσκεφτεί κανείς. Αυτό, όμως, δεν κάνει τα μηνύματα της σειράς λιγότερα καίρια.

CHECK Squid Game 2: «Το παιχνίδι δεν θα τελειώσει, αν ο κόσμος δεν αλλάξει» Facebook Twitter
Για τον κεντρικό ήρωα της μεγαλύτερης επιτυχίας του Netflix τίποτα δεν φαίνεται να έχει αλλάξει στην ουσία.

Ούτε το ότι είναι αισθητικά άψογο υπονομεύει τη θεματική του. Αντίθετα, θέτει ακόμα πιο άβολα ερωτήματα, με τον θεατή να αισθάνεται ανά στιγμές το ίδιο συνένοχος με τους VIPs, τους πλούσιους που χρηματοδοτούν το παιχνίδι. Το «Squid Game», πέρα από τον ταξικό σχολιασμό και την κριτική του στις σύγχρονες κοινωνίες, είναι προπαντός μια σειρά για την ανθρώπινη φύση.

Αν κάτι, όμως, είναι πραγματικά εκνευριστικό στο «Squid Game 2» είναι ότι κλείνει με ένα απάλευτο cliffhanger, λες και όλα τα επεισόδια λειτουργούν σαν ένα επτάωρο teaser που σε προετοιμάζει για την τρίτη σεζόν – αυτή είναι μια τακτική του Netflix τα τελευταία χρόνια. Μάλιστα, τελειώνει σε ένα σημείο όπου η υπόθεση κινείται προς απροσδιόριστη κατεύθυνση. «Στον τρίτο κύκλο θα γίνει χαμός», μου γράφει ένας φίλος. Αμήν και πότε!

Το παιχνίδι του καλαμαριού: Σεζόν 2 | Επίσημο teaser | Netflix

Οθόνες
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ «Squid Game»: Η χαμένη παιδικότητα

Οπτική Γωνία / «Squid Game»: Η χαμένη παιδικότητα

Η πρωτοτυπία της κορεάτικης σειράς είναι ότι οι χρεοκοπημένοι παίκτες που επιλέγουν να διεκδικήσουν το δυσθεώρητο χρηματικό έπαθλο υποβάλλονται σε παιδικά παιχνίδια και όχι σε απαιτητικές (σωματικά ή πνευματικά) δοκιμασίες.
ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΑΜΒΑΚΑΣ
Το Squid Game ως τοτέμ και σκιάχτρο των καιρών μας

Daily / Το «Squid Game» ως τοτέμ και σκιάχτρο των καιρών μας

Με ποιους χαρακτήρες της ακάθεκτης σειράς ταυτιζόμαστε στην πραγματικότητα; Με τους πληβείους που παίζουν τη ζωή τους κορόνα-γράμματα στην αρένα ή με τους εκπρόσωπους της πλουτοκρατικής ελίτ που παρακολουθούν από μια οθόνη, όπως κι εμείς, τους αγώνες θανάτου;
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Το γυναικείο σώμα είναι το πρώτο που προσπαθεί να ελέγξει κάθε εξουσία»

Thalia Mavros / «Το γυναικείο σώμα είναι το πρώτο που προσπαθεί να ελέγξει κάθε εξουσία»

Η διεθνώς βραβευμένη παραγωγός και σκηνοθέτις Thalia Mavros μιλά στη LIFO για τη νέα πραγματικότητα που διαμορφώνει η «αυτοκρατορία» του Τραμπ, καθώς και για τη θέση της γυναίκας σε έναν κόσμο που αλλάζει - και όχι προς το καλύτερο.
M. HULOT
«The last of us» - S02 : Να δεις τι σου 'χω για μετά

Οθόνες / «The last of us» - S02 : Να δεις τι σου 'χω για μετά

Το πρώτο επεισόδιο της δεύτερης σεζόν της αγαπημένης σειράς του HBO λειτουργεί ως εισαγωγή, συστήνοντας νέους χαρακτήρες, το περιβάλλον της δράσης, τη σχέση των παλιών χαρακτήρων με αυτό αλλά και μεταξύ τους.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
«Κρίστοφερ Νόλαν, σε εκλιπαρώ, μην κάνεις την Οδύσσεια ‘σύγχρονη’»

Οθόνες / «Κρίστοφερ Νόλαν, σε εκλιπαρώ, μην κάνεις την Οδύσσεια σύγχρονη»

Ο επιφανής μελετητής του Ομήρου και διευθυντής του New York Times Review of Books, Ντάνιελ Μέντελσον, περιγράφει στην εφημερίδα Telegraph τους τρεις βασικούς κανόνες που ελπίζει να τηρηθούν κατά τη μεταφορά της «Οδύσσειας» στη μεγάλη οθόνη.
THE LIFO TEAM
Movies

Οθόνες / Μια ταινία για τον Bloody Hawκ και άλλοι 8 λόγοι για να πάτε σινεμά

Αυτή την εβδομάδα έχουν την τιμητική τους τα κατασκοπικά θρίλερ, παίζει η επανέκδοση του Delicatessen και ένα ντοκιμαντέρ για τον δημοφιλή ράπερ που δεν απευθύνεται μόνο στο fan base του — όχι άλλο Minecraft.
THE LIFO TEAM
«Οι περισσότεροι κινηματογράφοι στην Αργεντινή έχουν μετατραπεί σε εκκλησίες ευαγγελιστών»

Οθόνες / «Οι περισσότεροι κινηματογράφοι στην Αργεντινή έχουν μετατραπεί σε εκκλησίες ευαγγελιστών»

Με το βραβευμένο ντοκιμαντέρ Μουσείο της Νύχτας, ο Φερμίν Ελόι Ακόστα αναδεικνύει ένα πολύτιμο φωτογραφικό αρχείο για τη Νέα Υόρκη των δεκαετιών του ’70 και του ’80, ενώ μιλά στη LiFO για την αβεβαιότητα του μέλλοντος του κινηματογράφου στην Αργεντινή και τις πολιτικές αναταράξεις στη χώρα του.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
JASON MOMOA

Οπτική Γωνία / Το σινεμά ως τοποθέτηση προϊόντος: Το «Minecraft» σπάει ταμεία

Η τεράστια επιτυχία της κινηματογραφικής διασκευής του δημοφιλούς παιχνιδιού θεμελιώνει μια νέα εποχή στο στουντιακό σινεμά που καθιστά την ταύτιση θεατή και καταναλωτή εντονότερη από ποτέ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Οι 10 αγαπημένες ταινίες του Γιώργου Γάλλου

Μυθολογίες / «Ο Βέγγος είναι το αγχολυτικό μου»: Οι 10 αγαπημένες ταινίες του Γιώργου Γάλλου

Από τον Κουροσάβα και τον Μπέργκμαν, από τις ταινίες της Pixar μέχρι τα Batman του Nόλαν, ο ηθοποιός φτιάχνει μια ετερόκλητη και ειλικρινή λίστα και πιστεύει ότι «σινεμά είναι να βλέπεις άλλες πλευρές του κόσμου».
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΙΝΕΤΤΑ ΓΙΑΚΙΝΤΖΗ
Εβελίνα Παπούλια: «Δεν μου χαρίστηκε τίποτα»

Oι Αθηναίοι / Εβελίνα Παπούλια: «Δεν μου χαρίστηκε τίποτα»

«Μην παίξεις ποτέ κωμωδία», της είχαν πει, αλλά τελικά το ευρύ κοινό τη λάτρεψε ως Μαρίνα Κουντουράτου. Όταν αποφάσισε να ερμηνεύσει τον ρόλο μιας τρανς γυναίκας, της είπαν «θα καταστραφείς». Ήταν πάντα τολμηρή και άφοβη. Και είναι η Αθηναία της εβδομάδας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
 Ντέιβιντ Κρόνεμπεργκ: «Αν είσαι υπαρξιστής άθεος όπως εγώ, το ανθρώπινο σώμα είναι η ζωή σου»

Pulp Fiction / «Αν είσαι υπαρξιστής άθεος όπως εγώ, το ανθρώπινο σώμα είναι η ζωή σου»

Ο Ντέιβιντ Κρόνεμπεργκ επιστρέφει με το «Ο Κύριος των Νεκρών» και μιλά στη LiFO για τις σκέψεις του πάνω στο πένθος, την τεχνητή νοημοσύνη που του έλυσε τα χέρια, και εξηγεί γιατί ασχολείται διαρκώς με τρομακτικές καταστάσεις.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Βαλ Κίλμερ: Ο άνθρωπος που θα (μπορούσε να) γινόταν σταρ

Απώλειες / Βαλ Κίλμερ (1959-2025): Ο άνθρωπος που θα μπορούσε να είχε γίνει σούπερσταρ

Έφυγε από τη ζωή ο Κρις του «Heat», ο Iceman του «Top Gun», ο «ξανθός» Μπάτμαν του Τζόελ Σουμάχερ, ο Τζιμ Μόρισον του Όλιβερ Στόουν, ο γκέι ντέτεκτιβ του «Kiss Kiss Bang Bang», ένας ηθοποιός που κατέγραψε μερικές αξέχαστες εμφανίσεις στο ενεργητικό του, μα δεν έκανε την αναμενόμενη καριέρα μεγάλου σταρ λόγω ατυχών συγκυριών αλλά και προσωπικών επιλογών.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Η Λάιζα Μινέλι σήμερα δηλώνει ευτυχισμένη. ή Λάιζα Μινέλι: Mια απίστευτη ιστορία επιβίωσης.

Οθόνες / Λάιζα Μινέλι: Mια απίστευτη ιστορία επιβίωσης

Gay icon, μια χαρισματικά αφοσιωμένη performer, αλλά και αντικείμενο χλεύης. Το ντοκιμαντέρ του Μπρους Ντέιβιντ Κλάιν «Liza: A Truly Terrific, Absolutely True Story» σίγουρα δεν αφηγείται την ιστορία ενός τυπικού nepo baby.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
τομ χάρντι

Οθόνες / 10 τηλεοπτικές σειρές που θα δούμε την άνοιξη

Από τη μεγάλη επιστροφή του «The Last of Us» σε εκείνη του «Αστερίξ» και από τη σεξουαλική αναζήτηση της Μισέλ Ουίλιαμς σε μια απολαυστική ματιά στον κόσμο του σύγχρονου μπαλέτου, αυτές είναι οι σειρές που θα μας κρατήσουν καθηλωμένους στη μικρή οθόνη το επόμενο διάστημα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Οι 10 αγαπημένες ταινίες της Μαρίνας Σάττι

Μυθολογίες / «Οι εικόνες του Ζβιάγκιντσεφ είναι υπνωτιστικές»: Οι 10 αγαπημένες ταινίες της Μαρίνας Σάττι

Στην κινηματογραφική λίστα της τραγουδοποιού, η σιωπή λέει περισσότερα από τα λόγια, οι εικόνες αποκαλύπτουν κρυμμένα συναισθήματα, οι κόσμοι είναι γεμάτοι αβεβαιότητες και συγκρούσεις, και η μουσική έχει μια ιερή διάσταση.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΙΝΕΤΤΑ ΓΙΑΚΙΝΤΖΗ
21 ντοκιμαντέρ του 21ου αιώνα που αξίζει να δείτε

Οθόνες / 21 ντοκιμαντέρ του 21ου αιώνα που αξίζει να δείτε

Από μια σπουδαία στιγμή του σκορσεζικού σινεμά ως την ψηφιακή επανάσταση της Ανιές Βαρντά κι από το συγκλονιστικό δίπτυχο του Τζόσουα Οπενχάιμερ ως τη μεγάλη φιλμική «σκανταλιά» του Banksy, αυτοί είναι 21 σταθμοί του σύγχρονου σινεμά τεκμηρίωσης που πρέπει να έχει δει κάθε σινεφίλ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ