Το Centre Pompidou-Metz, ο σχεδιασμένος από τον Σιγκέρου Μπαν δορυφόρος του παρισινού μουσείου στη Λωρραίνη και ένα από τα πιο πολύπλοκα σχεδιασμένα μουσεία παγκοσμίως, έχει γίνει ένας από τους πιο δημοφιλείς πολιτιστικούς χώρους στη Γαλλία, εκτός του Παρισιού.
Η έκθεση που φιλοξενεί το μουσείο έρχεται από μια κουλτούρα που κυριάρχησε στον κόσμο της τέχνης στη δεκαετία του '60 και του '70, τα φουσκωτά έργα τέχνης. Το μουσείο εξερευνά και αποκαλύπτει τη συναρπαστική ιστορία της φουσκωτής αρχιτεκτονικής και του ντιζάιν με μια μεγάλη έκθεση με τίτλο «Αerodream».
Από τα πρώτα εννοιολογικά έργα τέχνης που χρησιμοποίησαν αέρα έως τις τεράστιες φουσκωτές κατασκευές, η έκθεση μεταφέρει τους επισκέπτες σε ένα ταξίδι μέσα από την «τρέλα των φουσκωτών» της δεκαετίας του 1960 και του '70, με εγκαταστάσεις που συνοδεύονται από περιοδικά, γραπτά έργα, αφίσες και φωτογραφίες, και θα διαρκέσει μέχρι τις 23 Αυγούστου 2021, ενώ μετά θα μεταφερθεί στο Cité de l' Architecture στο Παρίσι, από τις 6 Οκτωβρίου έως τις 14 Φεβρουαρίου 2022.
Από τα παιχνίδια μέχρι και τον κόσμο των στρατιωτικών εξοπλισμών, τα φουσκωτά είναι ένα αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μας. Με τις ρίζες τους να βρίσκονται πολύ πίσω, στα μπαλόνια των αερόστατων του 18ου αιώνα και στις ιστορίες του Ιούλιου Βερν, τα φουσκωτά εξακολουθούν με τρόπο εντυπωσιακό να κατακτούν τη ζωή μας και να συνδέονται με τη διαφήμιση, τη διακόσμηση και τα παιδικά παιχνίδια και εγκαταστάσεις.
Η ιστορία των φουσκωτών, παράλληλη με εκείνη της αεροναυπηγικής, είναι η ανάπτυξη μιας πιο οργανικής σχέσης με τον αέρα. Το φουσκωτό φέρνει μαζί του την ιδέα του πνεύματος, της αναπνοής, έχει μια άμεση σχέση με τους ζωντανούς, με το γεγονός, με τη ζωή.
Τα φουσκωτά χρησιμεύουν ως πρίσμα ανάγνωσης για να δούμε τον κόσμο γύρω μας διαφορετικά, υποστηρίζουν πολλοί καλλιτέχνες, και προσφέρουν έναν νέο τρόπο δομής, αρθρωτό, εορταστικό, ατελείωτα μετασχηματισμένο.
Από τα φουσκωτά σύννεφα του Άντι Γουόρχολ το 1966 και τα έργα του Κλάες Όλτενμπουργκ, τα φουσκωτά λουλούδια και τα κουνέλια του Τζεφ Κουνς το 1979, μέχρι το Complex Pile του Πολ Μακάρθι το 2007, η τέχνη αυτή, παιγνιώδης και εκπληκτική, δημιουργεί πάντα μια παράξενη αίσθηση στον θεατή και μια «πειραγμένη» παιδικότητα.
Σήμερα η τέχνη με τα φουσκωτά φαίνεται να είναι πιο διαδεδομένη από ποτέ με έναν αυξανόμενο αριθμό έργων γεμάτων αέρα που δημιουργήθηκαν σε ολόκληρο τον κόσμο μετά το 2010 για να διερευνήσουν και πιο σοβαρά θέματα όπως είναι η βία και η ταυτότητα αλλά και για να αμφισβητήσουν τον ρόλο των υλικών στην τέχνη.
Παίζοντας με την κλίμακα, το χρώμα και την ελαφρότητα των μπαλονιών, οι καλλιτέχνες ήταν πάντα πρόθυμοι να πειραματιστούν και να σπάσουν τους κανόνες.
Στα μέσα του 20ού αιώνα, η εμφάνιση νέων υλικών, του καουτσούκ και των παράγωγων πλαστικών, πολλαπλασίασε τις πιθανότητες της χρήσης των φουσκωτών κατασκευών, δημιουργώντας νέες ουτοπίες και προοπτικές στην τέχνη. Τα υλικά αυτά χρησιμοποιούνται από αρχιτέκτονες και καλλιτέχνες για να δείξουν μια νέα αρθρωτή και κινητή αρχιτεκτονική και καλλιτεχνική δομή.
Μια μυθική έκθεση, οι «Φουσκωτές δομές» στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης της Πόλης του Παρισιού, το 1968, φέρνει τις κατασκευές στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας και τις νομιμοποιεί ως ένα είδος νέας τέχνης. Από τότε θα αναγνωριστούν στον κόσμο της τέχνης, ως ισότιμα έργα με την Documenta V του 1972 στο Κάσελ να φιλοξενεί καλλιτέχνες και αρχιτέκτονες όπως οι Christo, Hans Hollein, Haus-Rucker-Co, Coop Himmelb, που επενδύουν τον δημόσιο χώρο με τα φουσκωτά έργα τους.
Παρόλο που το πλαστικό βρίσκεται στο επίκεντρο της συζήτησης που αφορά το περιβάλλον, τα φουσκωτά σήμερα εμφανίζονται ως εναλλακτική λύση με μικρότερη εκπομπή ρύπανσης και άπειρες δυνατότητες ανακύκλωσης και καλλιτέχνες να εργάζονται για να δώσουν μια οικολογική διάσταση στη χρήση φουσκωτών δομών.
Εννοιολογικά το φυσκωτό σήμερα δίνει ένα σήμα ελαφρότητας, μια διαχρονική διάσταση, ευελιξία και ριζοσπαστικότητα. Τα φουσκωτά χρησιμεύουν ως πρίσμα ανάγνωσης για να δούμε τον κόσμο γύρω μας διαφορετικά, υποστηρίζουν πολλοί καλλιτέχνες, και προσφέρουν έναν νέο τρόπο δομής, αρθρωτό, εορταστικό, ατελείωτα μετασχηματισμένο.
Μετά την πετρελαϊκή κρίση στα τέλη της δεκαετίας του 1970, η οποία θα σηματοδοτήσει τον θάνατο της ιδεολογίας της χρήσης πλαστικών, το φουσκωτό σταδιακά εξασθενεί, η μεταμοντέρνα τάση υπονομεύει την εικόνα αυτού του βιομηχανικού προϊόντος που επανέρχεται ξανά με πιο οικολογικές τεχνολογίες και ενσωματώσει μια εναλλακτική λύση για πολλούς διάσημους αρχιτέκτονες, με τα γραφεία τους να το προτείνουν ως νέα επιλογή της αρχιτεκτονικής.