Βίντεο του 1995 ίσως αποκαλύπτει την πραγματική ταυτότητα του Banksy

Βίντεο του 1995 ίσως αποκαλύπτει την πραγματική ταυτότητα του Banksy Facebook Twitter
Kάποιοι επιμένουν ότι ο Banksy είναι γυναίκα ή ότι πρόκειται για ολόκληρη ομάδα καλλιτεχνών που κρύβεται πίσω από αυτό το ψευδώνυμο και ενεργεί κρυφά και συλλογικά.
0

Εδώ και χρόνια η κοινή γνώμη και ο κόσμος της street art κάνει εικασίες και προσπαθεί να μαντέψει το αληθινό πρόσωπο πίσω από την καλλιτεχνική υπογραφή του ευρηματικού και ταλαντούχου Banksy, την πραγματική ταυτότητα του καλλιτέχνη που άλλαξε την street art. Ακόμη και η επιστήμη με όλες τις βοήθειες της σύγχρονης τεχνολογίας αναμείχθηκε στην αναζήτηση του άντρα πίσω από τις εντυπωσιακές τοιχογραφίες, χρησιμοποιώντας ακόμη και τεχνικές καταγραφής φωνής, όπως αυτές που χρησιμοποιεί η αστυνομία για να εντοπίσει κατά συρροή δολοφόνους... 

Άλλοι, πάλι, επιμένουν ότι ο Banksy είναι γυναίκα ή ότι πρόκειται για ολόκληρη ομάδα καλλιτεχνών που κρύβεται πίσω από αυτό το ψευδώνυμο και ενεργεί κρυφά και συλλογικά. Σε όλη αυτή τη σεναριολογία, ίσως μπει ένα τέλος, λόγω ενός παλιού βίντεο που ήρθε πρόσφατα στο φως και πρακτικά αποτελεί τη μία και μοναδική συνέντευξη που παραχώρησε ποτέ ο Banksy σε τηλεοπτικό δίκτυο. Πρόκειται για ένα 4λεπτο clip από την εκπομπή «Άνθρωποι στις Σκιές» του Channel 4, χρονολογίας 1995: σ' αυτό ένας άντρας με σκουρόχρωμα μαλλιά και γυαλιά, μιλά για τη δουλειά του στους τοίχους των δρόμων, πάντα υπό καθεστώς ψευδωνυμίας και πάντα στη σκιά. 

Παρά το γεγονός ότι η εικόνα είναι θολή και τα χαρακτηριστικά του αινιγματικού καλλιτέχνη δεν αποτυπώνονται ευκρινώς στην κάμερα, κάποιοι πλέον πιστεύουν ότι βρίσκονται πολύ κοντά στο να ανακαλύψουν ποιος κρύβεται πίσω από την πανέμορφη street art που μέσα στα χρόνια ενέπνευσε δεκάδες νέους καλλιτέχνες. 

«Η πιο όμορφη ώρα είναι όταν γυρίζεις πια στο σπίτι, αφού έχεις τελειώσει αυτό που έκανες και τους έχει γ..μήσει όλους. Και έχεις ξεφύγει απ' όλους, κάνοντας ακριβώς αυτό που ήθελες να κάνεις. Είναι υπέροχη αίσθηση. Φαντάζομαι ότι γι' αυτό το κάνω».

«Οι βραδινές ώρες κουβαλούν μια διαφορετική ενέργεια στην πόλη. Και είναι κάτι που αγαπώ: αυτή η ησυχία των μεγαλουπόλεων, τότε που είσαι ο μόνος που βρίσκεται έξω, που νιώθεις ότι μπορείς να ξεφύγεις ακόμη κι από έγκλημα», ακούγεται να λέει ο άντρας που μιλά στο αρχειακό βίντεο του τηλεοπτικού δικτύου.  Στο ίδιο αυτό clip καταγράφεται ο καλλιτέχνης εν δράσει, την ώρα που δουλεύει με τα stencils και τα σπρέι του σε ένα νέο έργο, ενώ οι εικασίες ότι πρόκειται για τον νεαρό τότε Banksy φουντώνουν, όταν η κάμερα κάνει γκρο πλαν σε ένα από τα πιο διάσημα έργα του, τον "Flower Bomber".

«Κάθε φορά που βλέπω έναν τοίχο που δεν έχω ζωγραφίσει, με καταλαμβάνει μια αίσθηση γκρίνιας που δεν το 'χω κάνει ακόμη», ακούγεται να λέει, ενώ αναφερόμενος στο ότι θεωρείται (ήδη από τότε!) ένας από τους μεγαλύτερους παίκτες της street art, εκείνος σχολιάζει κάπως δηκτικά: «Αποφάσισα ότι δεν θέλω ποτέ να κάνω μια έκθεση με έργα μου. Ήρθαν άνθρωποι της Saatchi να με βρουν και μάλιστα προσφέροντας μου πολλά χρήματα και τους είπα να πάνε να γ..ηθούν. Δεν ζωγραφίζω για τα λεφτά. Δεν ζωγραφίζω για κανέναν. Δεν ζωγραφίζω για τους κριτικούς». 

Αποκαλύπτει μάλιστα τον τρόπο με τον οποίο κατά τη διάρκεια όλων αυτών των ετών κατάφερνε να ξεφεύγει από τα μπλόκα της αστυνομίας, παριστάνοντας ή τον τσαντισμένο μέθυσο ενός μπαρ κάπου κοντά στο σημείο που ζωγράφιζε ή κάποιον περιθωριακό που απλώς κάνει εμετό σε μια γωνιά του δρόμου... Όπως ήταν φυσικό, αμέσως μετά την εκ νέου δημοσιότητα που πήρε το βίντεο, επανήλθαν οι συζητήσεις που υποστηρίζουν ότι αυτός που μιλάει στην κάμερα είναι ο καλλιτέχνης Robin Gunningham.

Ο Gunningham μεγάλωσε στο Μπρίστολκαι είχε ήδη αναπτύξει τεχνική στη δημιουργία γκραφίτι, πριν ακόμη μετακομίσει στο Λονδίνο το 2000, περίπου την ίδια περίοδο που ο Banksy ξεκινούσε την πρώτη ανεπίσημη έκθεση του στο τούνελ του Shoreditch. Την ίδια στιγμή, άλλοι επιμένουν ότι η φιγούρα του άντρα που μιλά στην κάμερα μπορεί κάλλιστα να είναι και ο Robert Del Naja των Massive Attack, ο οποίος ωστόσο ήδη από τον Σεπτέμβριο διαψεύδει ότι είναι αυτός που κρύβεται πίσω από το καλλιτεχνικό ψευδώνυμο Banksy. Σε κάθε περίπτωση, όπως χαρακτηριστικά γράφεται στα social media και στα sites, είτε αποκαλυφθεί η πραγματική ταυτότητα του καλλιτέχνη, είτε όχι, είναι ωραίο μια παλιά καταγραφή να φανερώνει τον τρόπο, με τον οποίο δουλεύει το μυαλό του συγκεκριμένου ανθρώπου μπροστά σε έναν κενό τοίχο.  

«Η πιο όμορφη ώρα είναι όταν γυρίζεις πια στο σπίτι, αφού έχεις τελειώσει αυτό που έκανες και τους έχει γ..μήσει όλους. Και έχεις ξεφύγει απ' όλους, κάνοντας ακριβώς αυτό που ήθελες να κάνεις. Είναι υπέροχη αίσθηση. Φαντάζομαι ότι γι' αυτό το κάνω», ακούγεται προς το τέλος του βίντεο, ενθουσιάζοντας τους πιστούς ακολούθους του στην street art, όλα αυτά τα χρόνια.

Με πληροφορίες από το Dazed 

Design
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

 Στο Urban Block 11 η βιώσιμη προσέγγιση υπερβαίνει τα στερεότυπα ιεράρχησης δομημένου-φυσικού

Design / Στο Urban Block 11 η βιώσιμη προσέγγιση υπερβαίνει τα στερεότυπα ιεράρχησης δομημένου-φυσικού

Ο Δημήτρης Ποτηρόπουλος, επικεφαλής του γραφείου Potiropoulos+Partners Architecture, μας ξεναγεί στο νέο του πρότζεκτ το οποίο θυμίζει τοπίο πριν από τη μεγάλη αστικοποίηση, με τη φύση πανταχού παρούσα
THE LIFO TEAM
H δημιουργικότητα είναι μια αναπάντεχη δύναμη

Creative Minds / H δημιουργικότητα είναι μια αναπάντεχη δύναμη

Ο Άλεξ Κάβδας συζητά με την Καλλίνα Κυρατσούλη, Head of Creative στη Soho Square Athens και τον Χρήστο Κουτσούκο, Executive Creative Director στην Cream, για τη σημασία της δημιουργικότητας αλλά και το πώς μία καλή ιδέα μπορεί να αλλάξει τον τρόπο που βλέπουμε τον κόσμο, στο πλαίσιο του πρώτου επεισοδίου της νέας σειράς podcast «Creative Minds», με την υποστήριξη των βραβείων Ermis Awards.
Casa Gaia Ένα παράδειγμα εμβληματικών μεσογειακών διακοπών

Design / Casa Gaia Ένα παράδειγμα εμβληματικών μεσογειακών διακοπών

Η Casa Gaia από τους Bobotis+Bobotis Architects είναι μια βίλα που, απόλυτα συνδεδεμένη με το τοπίο, ενσωματώνει με ευαισθησία τις καθημερινές ανθρώπινες ανάγκες, αποτίνοντας φόρο τιμής στη διαχρονική ηρεμία του μεσογειακού καλοκαιριού.
ΔΑΝΑΗ ΜΑΚΡΗ
10 απίθανα αθηναϊκά σπίτια

Design / 10 απίθανα αθηναϊκά σπίτια

Τη χρονιά που μας πέρασε, η Τζούλη Αγοράκη «άνοιξε» για τους αναγνώστες της LifO μερικά από τα πιο ιδιαίτερα, όμορφα, παράξενα, εκκεντρικά, γουστόζικα σπίτια της πόλης μας. Διαλέξαμε 10 που θα μας μείνουν αξέχαστα.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΠΑΡΙΣ ΤΑΒΙΤΙΑΝ
CHECK Ένα Μουσείο Παραμυθιού φτιαγμένο από ανακυκλώσιμα υλικά

Design / Ένα Μουσείο Παραμυθιού φτιαγμένο από ανακυκλώσιμα υλικά

Στην πόλη της Καβάλας oγδόντα παραμύθια και αγαπημένοι ήρωες προσφέρουν στα παιδιά την ευκαιρία να ταξιδέψουν σ’ έναν φανταστικό κόσμο με τη χρήση απλών, καθημερινών αντικειμένων που συχνά καταλήγουν στα σκουπίδια.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ένα σπίτι σαν ζεστή αγκαλιά

Design / Ένα σπίτι σαν ζεστή αγκαλιά

Ο διευθυντής προγράμματος του Δίεση, Γιώργος Γιαννόπουλος, προτιμά να ψάχνει πράγματα στο «γιουσουρούμ του Facebook» παρά να μπει σε μια αλυσίδα επίπλων. Και όταν έχει τις κλειστές του, μπορεί να ασχολείται με μια καρέκλα για δέκα ώρες χωρίς να κουράζεται.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Ένα σπίτι που μας προτρέπει να ζήσουμε στο max/ Ένα σπίτι που φοράει με χιούμορ τον μαξιμαλισμό του

Design / «Ο μινιμαλισμός είναι πλήξη»

Κάποτε η Tina Livanos είχε καθυστερήσει σε έναν γάμο, όπου ήταν παράνυμφος, επειδή είχε βρει μια ιδιαίτερη λάμπα. Μέχρι και σήμερα ψάχνει αδιάκοπα σε αντικερί, ανοιχτές αγορές και παζάρια, προκειμένου να γεμίσει το σπίτι της με έπιπλα και μπιχλιμπίδια.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Αθηναϊκές πολυκατοικίες: Η πιο ζωντανή ιστορία της πρωτεύουσας

Βιβλίο / Αθηναϊκές πολυκατοικίες: Η πιο ζωντανή ιστορία της πρωτεύουσας

Μια νέα ερευνητική έκδοση του Ιδρύματος Ωνάση, ευχάριστη και ζωντανή, αφηγείται την ιστορία της πολυκατοικίας αλλά και της πόλης μας με τις μεγάλες και τις μικρότερες αλλαγές της, μέσα από 37 ιστορίες.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ένα σπίτι σε διάλογο με τη δικαιοσύνη και την τέχνη

Design / Ένα διαμέρισμα του ’70 που απορρίπτει οτιδήποτε παλιό

Το σπίτι του Αλέξανδρου Κασσανδρινού είναι γεμάτο τέχνη, χωρίς καμία αντίκα, με έπιπλα περισσότερο βολικά παρά ντιζαϊνάτα και άπειρο φως — τόσο, που το καλοκαίρι στο καθιστικό χρειάζονται γυαλιά ηλίου για να καθίσει κανείς.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Γιώργος και Ρούλης Αλαχούζος

Design / Αδελφοί Αλαχούζοι: Οι πιο διάσημοι Έλληνες «εφετζήδες»

Από την «Ανατομία ενός εγκλήματος» και τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 μέχρι τον Harry Potter και την τελευταία ταινία του Κρόνενμπεργκ, εδώ και σαράντα χρόνια ο Γιώργος και ο Ρούλης Αλαχούζος δημιουργούν εντυπωσιακά και τρομακτικά όντα σαν σύγχρονοι αλχημιστές, επιστρατεύοντας τη φαντασία και τη δεξιοτεχνία τους.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ