Δεντρόσπιτα στο κέντρο της πόλης: μια όχι και τόσο ουτοπική αρχιτεκτονική Facebook Twitter
Τα δεντρόσπιτα είναι σχεδιασμένα ώστε να συγχωνεύονται με τα υπάρχοντα ή νέα δέντρα.

Δεντρόσπιτα στο κέντρο της πόλης: μια όχι και τόσο ουτοπική αρχιτεκτονική

0

Ο πτυχιούχος του πανεπιστημίου του Westminster Matthew Chamberlain έχει σχεδιάσει ένα βιώσιμο δεντρόσπιτο που μπορεί να προσφέρει κατοικίες στους δρόμους του Λονδίνου, ενώ ταυτόχρονα καταπολεμά τα υψηλά επίπεδα μόλυνσης της πόλης. Τα Street Tree Pods είναι δομές σαν δάκρυ, κατασκευασμένες από ξύλο, σχεδιασμένες να συγχωνεύονται με υπάρχοντα ή νέα δέντρα.

Κάθε δομή καταλαμβάνει τον ίδιο χώρο με ένα παρκαρισμένο αυτοκίνητο και μπορεί να προσφέρει βραχυπρόθεσμη διαμονή σε έναν μόνο ένοικο. Ο Chamberlain θεωρεί πως είναι ιδανικά για φοιτητές, νέους επαγγελματίες, άτομα που αγοράζουν το πρώτο τους σπίτι αλλά και για άστεγους ή άτομα που βρίσκονται σε διαδικασία επαναστέγασης όπως σεισμοπαθείς, πυρόπληκτοι κ.ά.

Αυτά τα αυτοδύναμα αστικά «δέντρα» συγχωνεύουν το σπίτι και τα δέντρα του δρόμου, διευκολύνοντας τους ανθρώπους να έρθουν σε επαφή με την έμφυτη έλξη που έχουν προς τη φύση και τις φυσικές διαδικασίες αλλά ταυτόχρονα να εστιάσουν και στη σημασία της ευεξίας και της βιώσιμης αρχιτεκτονικής.

«Η κατασκευή των Street Tree Pods επιδιώκει να προσφέρει μια νέα εικόνα για την αστικοποίηση και τη ζωή στο Λονδίνο, αντιμετωπίζοντας τόσο την τρέχουσα στεγαστική κρίση όσο και την αυξανόμενη ρύπανση στην πόλη» εξήγησε ο Chamberlain. «Αυτά τα αυτοδύναμα αστικά "δέντρα" συγχωνεύουν το σπίτι και τα δέντρα του δρόμου, διευκολύνοντας τους ανθρώπους να έρθουν σε επαφή με την έμφυτη έλξη που έχουν προς τη φύση και τις φυσικές διαδικασίες αλλά ταυτόχρονα να εστιάσουν και στη σημασία της ευεξίας και της βιώσιμης αρχιτεκτονικής».

Δεντρόσπιτα στο κέντρο της πόλης: μια όχι και τόσο ουτοπική αρχιτεκτονική Facebook Twitter
Το καθένα καταλαμβάνει όσο χώρο χρειάζεται ένα αμάξι για να παρκάρει.

Η καμπύλη ξύλινη μορφή του σχεδίου έχει στόχο να αναπαραστήσει το φυσικό φαινόμενο όπου τα κλαδιά, οι κορμοί και οι ρίζες δύο διπλανών δέντρων αναπτύσσονται μαζί και ενώνονται. Τα κεραμίδια από κέδρο θα δώσουν στα κτίρια μια φυσική υφή ενώ θα τοποθετηθούν ξύλινα σπιτάκια πουλιών ανάμεσα στα κλαδιά των δέντρων. Ο Chamberlain, ο οποίος ολοκλήρωσε το έργο ως μέρος του μεταπτυχιακού του στην αρχιτεκτονική, πιστεύει ότι μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους να συνειδητοποιήσουν ότι τα δέντρα αποτελούν «ένα σημαντικό κομμάτι υποδομής για μια πόλη».

Δεντρόσπιτα στο κέντρο της πόλης: μια όχι και τόσο ουτοπική αρχιτεκτονική Facebook Twitter
Ο σχεδιασμός μιμείται το φυσικό φαινόμενο των δέντρων που αναπτύσσονται δίπλα δίπλα και τα κλαδιά τους ενώνονται.

Ισχυρίζεται ότι το έργο θα μπορούσε να αυξήσει τόσο την πυκνότητα του πράσινου όσο και τη στέγαση στην πρωτεύουσα του Ηνωμένου Βασιλείου, ενώ παράλληλα επιτρέπει στους κατοίκους να απολαμβάνουν τα ψυχολογικά οφέλη που έχει η επαφή με τη φύση.

«Τα δέντρα έχουν αποδειχθεί ότι μειώνουν την παχυσαρκία, μειώνουν ορισμένους κινδύνους για την υγεία και βοηθούν τη νοητική συμπεριφορά και τελικά κάνουν τους ανθρώπους να αισθάνονται πιο ευτυχισμένοι και πιο θετικοί στην καθημερινή τους ζωή. Αυτό το έργο υποστηρίζει ότι πρέπει να γίνουν περισσότερα ώστε να ζούμε όσο το δυνατόν πιο κοντά στη φύση».

Οι κορμοί των δέντρων θα διασχίζουν τον πυρήνα κάθε δομής, παρέχοντας δομική σταθερότητα και εξασφαλίζοντας ότι δεν θα πέφτει το βάρος στα κλαδιά. Ένα σύστημα θα επιτρέπει στο νερό να φτάνει στο δεντρόσπιτο και να περνάει στο έδαφος ενώ εξωτερικά τα φύλλα θα προσφέρουν φυσική σκίαση.

Δεντρόσπιτα στο κέντρο της πόλης: μια όχι και τόσο ουτοπική αρχιτεκτονική Facebook Twitter
Τα Street Tree Pods είναι δομές σαν δάκρυ, κατασκευασμένες από ξύλο, σχεδιασμένες να συγχωνεύονται με υπάρχοντα ή νέα δέντρα.

Για να μπει κάποιος στο δεντρόσπιτο, θα υπάρχει μια αναδιπλούμενη σκάλα που θα μπορεί να ενεργοποιηθεί εξωτερικά. Ο Chamberlain έχει σχεδιάσει τέσσερις ορόφους σε κάθε κατοικία. Στο χαμηλότερο επίπεδο θα υπάρχουν οι εγκαταστάσεις του σπιτιού που περιλαμβάνουν τις δεξαμενές αποθήκευσης ομβρίων υδάτων, αντλία θερμότητας και βιοαποικοδομητή. Επάνω, ο δεύτερος όροφος θα φιλοξενεί κουζίνα και καθιστικό, με μικρό μπάνιο και μπαλκόνι, ενώ ο τρίτος φιλοξενεί το ντους, ένα χώρο εργασίας και αποθήκη. Τέλος, στον τελευταίο όροφο βρίσκεται το υπνοδωμάτιο με φωτισμό οροφής.

Κάθε δεντρόσπιτο συλλέγει το βρόχινο νερό, έχει φυσικό αερισμό και αντλίες θερμότητας με αέρα, βοηθώντας το να λειτουργεί με βιώσιμο τρόπο, ενώ υπάρχει και χώρος στάθμευσης ακριβώς από κάτω. Ο Chamberlain έχει επίσης οραματιστεί έναν υπερυψωμένο ποδηλατόδρομο που θα συνδέει όλα τα δεντρόσπιτα στην πόλη. Ο δρόμος θα είναι προσβάσιμος μέσω πόρτας τοποθετημένης στο τρίτο επίπεδο κάθε δέντρου.

Δεντρόσπιτα στο κέντρο της πόλης: μια όχι και τόσο ουτοπική αρχιτεκτονική Facebook Twitter
Ένας υπερυψωμένος ποδηλατόδρομος θα μπορούσε να συνδέει όλα τα δεντρόσπιτα στην πόλη.

Επιπλέον μια εφαρμογή για το Street Tree Pod θα λειτουργούσε ως μεσιτική πύλη για τα δεντρόσπιτα. «Η εφαρμογή Street Tree Pod σχεδιάστηκε ως όραμα για το πώς θα αναπτυχθεί το έργο στο μέλλον», δήλωσε ο Chamberlain. «Στην αρχική οθόνη της εφαρμογής εμφανίζονται οι διάφοροι τύποι διαθέσιμων δεντρόσπιτων, μαζί με τις σχετικές πληροφορίες για το καθένα όπως ο αριθμός των υπνοδωματίων και ο τύπος του δέντρου.»

Δεντρόσπιτα στο κέντρο της πόλης: μια όχι και τόσο ουτοπική αρχιτεκτονική Facebook Twitter
Η εφαρμογή για το Street Tree Pod θα λειτουργούσε ως μεσιτική πύλη για τα δεντρόσπιτα.

Με πληροφορίες από το Dezeen

Design
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα νέα ελβετικά διαβατήρια έχουν άψογο ντιζάιν

Design / Τα νέα ελβετικά διαβατήρια έχουν άψογο ντιζάιν

Ο σχεδιασμός της RETINAA στα νέα ελβετικά διαβατήρια συνδυάζει το υψηλό επίπεδο ασφαλείας με το graphic design ενώ είναι και μία αναφορά στα γεωγραφικά χαρακτηριστικά της Ελβετίας, δημιουργώντας «κάτι παραπάνω από ένα επίσημο διοικητικό έγγραφο».
LIFO NEWSROOM
Ειρήνη Φρεζάδου: «Είμαστε οι αρχιτέκτονες της ζωής μας»

Ειρήνη Φρεζάδου / Ειρήνη Φρεζάδου: «Ό,τι κλείνει στο κέντρο, ανοίγει στη θέση του ένα μπαρ ή ένα εστιατόριο»

Αγωνίζεται ενάντια «στην απληστία που ξοδεύει τον αρχιτεκτονικό, φυσικό και πολιτιστικό μας πλούτο». Βγήκε μπροστά για το κτίριο «που ντροπιάζει την Ακρόπολη». Και τώρα, το νέο της σχέδιο είναι η αναβίωση του ιστορικού σιδηροδρομικού δικτύου της Πελοποννήσου. 
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Kεραμικά Mutina: Εκεί που τα όρια του τι είναι τέχνη και τι ένα απλό αντικείμενο συγχέονται

Design / Mutina: Εκεί που τα όρια του τι είναι τέχνη και τι ένα απλό αντικείμενο συγχέονται

Μια σημαντική έκθεση στο χωριό Φιοράνο της Εμίλια-Ρομάνα, όπου εδώ και είκοσι χρόνια τα κεραμικά Mutina παράγουν αισθητικό πολιτισμό με μια ομάδα σπουδαίων σύγχρονων σχεδιαστών.
ΣΤΕΛΛΑ ΛΙΖΑΡΔΗ
Η αρχιτέκτονας Μαρία Δέδα εξηγεί πώς δημιουργείς μια ανθρώπινη γειτονιά σήμερα

Design / Η αρχιτέκτονας Μαρία Δέδα εξηγεί πώς δημιουργείς μια ανθρώπινη γειτονιά σήμερα

Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Δύο πόλεις που προχωρούν προς μία επόμενη μέρα, μέσα από αστικές αναπλάσεις και αναπτύξεις. Δύο πόλεις που αντιμετωπίζουν τις προκλήσεις της ανοδικής πορείας του τουρισμού, της εκτόξευσης των ενοικίων και της ασύμμετρης ανάπτυξης των επιμέρους περιοχών τους. Σε αυτό το τοπίο, η δημιουργία νέων γειτονιών μοιάζει να είναι η λύση που τοποθετεί ξανά τον πολίτη στο ρόλο του πρωταγωνιστή, σύμφωνα με την Μαρία Δέδα, επικεφαλής των Deda Architects.
ΔΑΝΑΗ ΜΑΚΡΗ
 Στο Urban Block 11 η βιώσιμη προσέγγιση υπερβαίνει τα στερεότυπα ιεράρχησης δομημένου-φυσικού

Design / Στο Urban Block 11 η βιώσιμη προσέγγιση υπερβαίνει τα στερεότυπα ιεράρχησης δομημένου-φυσικού

Ο Δημήτρης Ποτηρόπουλος, επικεφαλής του γραφείου Potiropoulos+Partners Architecture, μας ξεναγεί στο νέο του πρότζεκτ το οποίο θυμίζει τοπίο πριν από τη μεγάλη αστικοποίηση, με τη φύση πανταχού παρούσα
THE LIFO TEAM
H δημιουργικότητα είναι μια αναπάντεχη δύναμη

Creative Minds / H δημιουργικότητα είναι μια αναπάντεχη δύναμη

Ο Άλεξ Κάβδας συζητά με την Καλλίνα Κυρατσούλη, Head of Creative στη Soho Square Athens και τον Χρήστο Κουτσούκο, Executive Creative Director στην Cream, για τη σημασία της δημιουργικότητας αλλά και το πώς μία καλή ιδέα μπορεί να αλλάξει τον τρόπο που βλέπουμε τον κόσμο, στο πλαίσιο του πρώτου επεισοδίου της νέας σειράς podcast «Creative Minds», με την υποστήριξη των βραβείων Ermis Awards.