Στο Χάμελμπουργκ της Γερμανίας το αρχιτεκτονικό γραφείο Brückner & Brückner ανέλαβε να μετατρέψει ένα μοναστήρι σε ωδείο κάνοντας μια σύνθεση όχι μόνο παλαιών και νέων υλικών αλλά χτίζοντας μια γέφυρα ανάμεσα στο παρελθόν και το μέλλον.
Από το 1980, η Βαυαρική Μουσική Ακαδημία απέκτησε μια πτέρυγα από το μοναστήρι των Φραγκισκανών στην περιοχή και έναν χώρο μιας ζυθοποιίας που βρισκόταν δίπλα στο μοναστήρι που οι μοναχοί αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν μετά από 365 χρόνια.
Το 2015 η Βαυαρική Μουσική Ακαδημία απέκτησε τους τίτλους του μοναστηριού, ενός ορόσημου της περιοχής, και επιδίωξε να ανθίσει μια νέα ζωή μέσα στα τείχη του. Έτσι αφού έπεσε η περίφραξη, αποκαλύφθηκαν οι ιστορικές πύλες της μονής με καθαρά μονοπάτια και χωρίς οπτικά εμπόδια.
«Ο αρχιτεκτονικός μας στόχος ήταν να διατηρηθεί η ψυχή των κτιρίων και η ανεπιτήδευτη, μοναστική ατμόσφαιρα, δημιουργώντας ταυτόχρονα ελεύθερο χώρο για το νέο: Έναν χώρο ανταλλαγής ιδεών και έμπνευσης για τους μουσικούς, έναν ζωντανό, ανοιχτό χώρο μουσικής».
Οι αίθουσες πρόβας βρίσκονται γύρω από τον κήπο και χωρίζονται σε μεγάλες και μικρές, ενώ τα δωμάτια κάτω από την οροφή δημιουργούν έναν μοναδικό διάλογο της παλιάς αρχιτεκτονικής με τη σημερινή.
Μέσα στο μοναστήρι οι χώροι έχουν ανοίξει και αναδύεται ένα νέο κέντρο με αίθουσες πρόβας, εστίασης και συνάθροισης των σπουδαστών, κάτω από μεγάλα αίθρια που δημιουργούν αλληλεπίδραση του φωτός και της σκιάς, η οποία επιδρά και στη διάθεση των σπουδαστών. Πολυλειτουργικός, με ακουστικές βελτιώσεις, ο χώρος είναι κατάλληλος ακόμα και για συναυλίες ή πάρτι, με τη ζωή και τη μουσική να διαποτίζουν κάθε γωνία του. Η ανάμνηση του κτιρίου είναι ζωντανή με τα σύμβολα του μοναστηριού, της πίστης, της ελπίδας και της αγάπης να παρουσιάζονται σε ανθισμένα μοτίβα που θυμίζουν τον ανθισμένο κήπο των μοναχών.
Οι αίθουσες πρόβας βρίσκονται γύρω από τον κήπο και χωρίζονται σε μεγάλες και μικρές, ενώ τα δωμάτια κάτω από την οροφή δημιουργούν έναν μοναδικό διάλογο της παλιάς αρχιτεκτονικής με τη σημερινή.
Υπάρχει επίσης ένα στούντιο ήχου με αίθουσα ηχογράφησης που συνδέεται με όλες τις αίθουσες πρόβας. Ακριβώς δίπλα στην τραπεζαρία βρίσκονται η νέα κουζίνα και ένας χώρος συνεδριάσεων, που μπορεί επίσης να χρησιμεύσει ως επέκταση της τραπεζαρίας.
Σήμερα, το ωδείο φιλοξενεί σπουδαστές που κοιμούνται στη νότια πτέρυγα, όπως κάποτε κοιμόντουσαν και οι μοναχοί. Τα ιστορικά μοναστικά κελιά μεταμορφώθηκαν σε μοντέρνα δωμάτια με ιδιωτικό μπάνιο, που χρησιμεύουν ως χώροι ηρεμίας και στοχασμού μακριά από τη φασαρία της τραπεζαρίας και τις μεγάλες αίθουσες πρόβας.
Όσο για τον κήπο, εκεί θα μπορούν να γίνουν υπαίθριες εκδηλώσεις και συναυλίες, σε ένα περιβάλλον που κυριαρχείται από τον μοναστικό μινιμαλισμό, με χρήση βιώσιμων υλικών φυσικής πέτρας, δρυός, και ασβεστοκονιάματος σε ανοιχτά χρώματα. Το παλιό μοναστήρι έχει αρχίσει να γράφει τη δική του ιστορία μέσα στην τέχνη διατηρώντας από την παλιά δομή του την ψυχολογική κληρονομιά του φωτός, της ηρεμίας και της έμπνευσης.