Ένα παλαιοπωλείο στην Κυψέλη φέρνει τους θησαυρούς μιας άλλης εποχής στο σήμερα

Ένα παλαιοπωλείο στην Κυψέλη φέρνει τους θησαυρούς μιας άλλης εποχής στο σήμερα Facebook Twitter
Πολλές φορές μέσα από τα έπιπλα ανακαλύπτουν την ιστορία, το γούστο και τις συνήθειες των πρώην ιδιοκτητών τους.
0

Λίγα μέτρα μακριά από την άλλοτε πολυσύχναστη γειτονιά της Φωκίωνος Νέγρη με τα δεκάδες νυχτερινά μαγαζιά, στην οδό Τενέδου, βρίσκεται ένα παλαιοπωλείο που μέσα του κρύβει την αίγλη των σπιτιών της παλιάς Αθήνας. Έπιπλα από την εποχή του μεσοπολέμου μέχρι τη δεκαετία του '70 περιμένουν το ένα δίπλα στο άλλο τους ανθρώπους που θα τους δώσουν μια δεύτερη ευκαιρία, που θα τους δώσουν και πάλι ζωή.

Στην είσοδο του Retronion, μια κλασική μουσταρδί πολυθρόνα και ένας σκαλιστός ξύλινος μπουφές του μεσοπολέμου υποδέχονται τους επισκέπτες και τους προετοιμάζουν για ένα ταξίδι στο παρελθόν. Το Retronion είναι δημιούργημα δύο νεαρών γυναικών, της Ελένης και της Βασιλικής. Η Βασιλική εργαζόταν για περίπου μια δεκαετία ως ιστορικός, όμως, η διαφωνία της με το εκπαιδευτικό σύστημα την οδήγησε στην αναζήτηση μιας νέας εργασίας. Δούλεψε μερικά χρόνια στο χώρο του επίπλου, όπου γνώρισε και την Ελένη. Πριν από περίπου τρία χρόνια ήρθαν αντιμέτωπες με την ανεργία και τότε αποφάσισαν να κάνουν κάτι δικό τους, να χτίσουν μια επιχείρηση από την αρχή.

  

Έπιπλα από την εποχή του μεσοπολέμου μέχρι τη δεκαετία του '70 περιμένουν το ένα δίπλα στο άλλο τους ανθρώπους που θα τους δώσουν μια δεύτερη ευκαιρία, που θα τους δώσουν και πάλι ζωή.

Κάπως έτσι και μετά από μεγάλο προσωπικό κόπο, άρχισαν το «κυνήγι του κρυμμένου θησαυρού». Όπως ανέφεραν, τα έπιπλα τα βρίσκουν σε αποθήκες, αλλά και από ιδιώτες που άλλοτε οδηγήθηκαν στο ξεπούλημα των πραγμάτων της οικογένειάς τους για να επιβιώσουν και άλλοτε γιατί απλώς δεν είχαν τι να τα κάνουν και ήθελαν να τα ξεφορτωθούν. Άλλωστε, δεν είναι όλοι λάτρεις του vintage.

Ένα παλαιοπωλείο στην Κυψέλη φέρνει τους θησαυρούς μιας άλλης εποχής στο σήμερα Facebook Twitter
«Γενικά, η σχέση που έχει κάποιος με το vintage έπιπλο είναι σαν το αλάτι στο φαγητό. Σε άλλους αρέσει και σε άλλους όχι. Υπάρχουν και αυτοί που τους περνά εντελώς αδιάφορο».

«Γενικά, η σχέση που έχει κάποιος με το vintage έπιπλο είναι σαν το αλάτι στο φαγητό. Σε άλλους αρέσει και σε άλλους όχι. Υπάρχουν και αυτοί που τους περνά εντελώς αδιάφορο. Μπορεί κάποιος να πετάξει ένα σκαλιστό σαλόνι από μασίφ τύπου Λουί Κενζ για να βάλει μέσα έπιπλα μαζικής παραγωγής με ζωή πενταετίας» ανέφερε η Βασιλική, συνιδιοκτήτρια του Retronion. «Η αντίληψη για τη διακόσμηση, την ιστορία και την αξία του επίπλου είναι υποκειμενική», συμπλήρωσε.

  

Από τα χέρια τους έχουν περάσει εκατοντάδες έπιπλα που παρόμοιά τους πιθανότατα δεν θα κυκλοφορήσουν ξανά. Ανάμεσά τους έπιπλα του φημισμένου Κωνσταντινοπολίτη επιπλοποιού Ψάλτη και τα αριστοτεχνικά έπιπλα υψηλής αισθητικής του Ελευθέριου Σαρίδη, που κατάφεραν να μπουν στα σπίτια μεγάλων οικογενειών της Ελλάδας και όχι μόνο. Διάσημοι, εφοπλιστές και γαλαζοαίματοι, αλλά και πρεσβείες, πρωθυπουργικά μέγαρα από όλο τον κόσμο εμπιστεύονταν τον «Οίκο Σαρίδη». Συνήθως, αυτά είναι και τα έπιπλα που γίνονται ανάρπαστα. Πολλοί λάτρεις του παλιού καλού επίπλου τρέχουν να τα κάνουν δικά τους πριν ακόμη προλάβουν να τα κατεβάσουν από το φορτηγό. Και αυτό γιατί αν δεχτούν τη σωστή φροντίδα και συντήρηση, είναι έπιπλα που μπορούν να κρατήσουν μια ζωή.

«Τα σημερινά έπιπλα έχουν γίνει "fast food", όπως τα κινητά και τα αυτοκίνητα. Κάποτε έπαιρναν αμάξι και το κρατούσαν 40 χρόνια. Τώρα περνούν 10 χρόνια και τα πουλάμε. Αυτό συμβαίνει και με το έπιπλο. Εξαιτίας της προχειρότητας και της κακής ποιότητας των υλικών το έπιπλο έχει γίνει απρόσωπο και ουδέτερο, ενώ η διάρκεια ζωής του έχει μειωθεί. Έχει γίνει εργοστασιακό και βιομηχανοποιημένο και ο κόσμος έχει ανάγκη για κάτι άλλο» ανέφεραν οι ιδιοκτήτριες του Retronion.

Ένα παλαιοπωλείο στην Κυψέλη φέρνει τους θησαυρούς μιας άλλης εποχής στο σήμερα Facebook Twitter
«Τα σημερινά έπιπλα έχουν γίνει "fast food", όπως τα κινητά και τα αυτοκίνητα. Κάποτε έπαιρναν αμάξι και το κρατούσαν 40 χρόνια. Τώρα περνούν 10 χρόνια και τα πουλάμε».

Πολλές φορές μέσα από τα έπιπλα ανακαλύπτουν την ιστορία, το γούστο και τις συνήθειες των πρώην ιδιοκτητών τους. Όπως όταν βρήκαν το γράμμα μιας νεαρής κοπέλας που εγκατέλειψε το σπίτι της για να μονάσει. Έγραφε στους γονείς πόσο καλά ζούσε στο μοναστήρι και πόσο ικανοποιημένη ήταν με την επιλογή της. Μια άλλη φορά στα χέρια τους έφτασε ένα έγγραφο που επικύρωνε την άνοδο ενός άνδρα στην ιεραρχία των Μασόνων.

  

Το όνομα του παλαιοπωλείου είναι σύνθετο από το ρετρό και το νετρόνιο. Και αυτό γιατί όπως το νετρόνιο αλληλεπιδρά με το πρωτόνιο για τη σύσταση του πυρήνα ενός ατόμου στη φυσική, έτσι και το vintage έπιπλο αλληλεπιδρά και μπορεί να συνυπάρξει με το μοντέρνο στον «πυρήνα» ενός σπιτιού.

Η Βασιλική και η Ελένη καλούν τον κόσμο σε μια περιπλάνηση στα εκατοντάδες αντικείμενα του παρελθόντος που σίγουρα έχουν μέλλον. Όπως κάποτε ήταν κομμάτι των αναμνήσεων μιας άλλης γενιάς, έτσι θα χτίσουν και τις μνήμες του αύριο.

Ένα παλαιοπωλείο στην Κυψέλη φέρνει τους θησαυρούς μιας άλλης εποχής στο σήμερα Facebook Twitter
Από τα χέρια τους έχουν περάσει εκατοντάδες έπιπλα που παρόμοιά τους πιθανότατα δεν θα κυκλοφορήσουν ξανά.
Ένα παλαιοπωλείο στην Κυψέλη φέρνει τους θησαυρούς μιας άλλης εποχής στο σήμερα Facebook Twitter
Ένα παλαιοπωλείο στην Κυψέλη φέρνει τους θησαυρούς μιας άλλης εποχής στο σήμερα Facebook Twitter
Ένα παλαιοπωλείο στην Κυψέλη φέρνει τους θησαυρούς μιας άλλης εποχής στο σήμερα Facebook Twitter
Ένα παλαιοπωλείο στην Κυψέλη φέρνει τους θησαυρούς μιας άλλης εποχής στο σήμερα Facebook Twitter

Info

Retronion

Τενέδου 61 & Μεγίστης 1, Αθήνα, 2114042119

[email protected]

Μπορείτε να δείτε τα έπιπλα του Retronion και στο e-shop του.

 

Design
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Περηφανευόμαστε ότι δώσαμε τα φώτα μας στον κόσμο, αλλά δεν κρατήσαμε ούτε ένα λυχναράκι»

Oι Αθηναίοι / «Περηφανευόμαστε ότι δώσαμε τα φώτα μας στον κόσμο, αλλά δεν κρατήσαμε ούτε ένα λυχναράκι»

Η αρχιτέκτονας και υπεύθυνη των Αρχείων Νεοελληνικής Αρχιτεκτονικής του Μουσείου Μπενάκη, Μάρω Καρδαμίτση-Αδάμη, δεν λησμόνησε ποτέ στην πορεία της πως η μορφή ενός κτιρίου πρέπει να έχει χαρακτήρα, ειλικρίνεια και κλίμακα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Sotja

Οι Αθηναίοι / Sotja: «Στο ξεκίνημά μου έλεγαν "αυτό το κοριτσάκι θα μου κάνει το tattoo;"»

Όταν μπήκε στα τατουατζίδικα, ελάχιστες γυναίκες εργάζονταν εκεί. Εξασκήθηκε πάνω σε «πανκιά» και βρήκε το προσωπικό της στυλ στις horror ταινίες των ’60s. Η Αθηναία της εβδομάδας θυμάται την εποχή που τα tattoo προκαλούσαν προβλήματα στη δουλειά και κακεντρεχή σχόλια στον δρόμο - και αυτή η πραγματικότητα δεν έχει ακριβώς τελειώσει.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Το Μπουλούκι, ένα περιοδεύον εργαστήριο για τις παραδοσιακές τεχνικές δόμησης, βάζει το δικό του -σημαντικό- λιθαράκι στη διατήρηση της μνήμης και της ζωής στην ορεινή Ήπειρο

Γειτονιές της Ελλάδας / Δύο νέοι αρχιτέκτονες ανακατασκεύασαν τη στέγη ενός σχολείου στα Τζουμέρκα

Το Μπουλούκι, ένα περιοδεύον εργαστήριο για τις παραδοσιακές τεχνικές δόμησης, βάζει το δικό του -σημαντικό- λιθαράκι στη διατήρηση της μνήμης και της ζωής στην ορεινή Ήπειρο.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Hotel Experience: Πώς η πρώτη διοργάνωση για το μέλλον του τουρισμού υπό το πρίσμα της εμπειρίας πέτυχε ρεκόρ επισκεπτών

Design / Hotel Experience: Πώς η πρώτη διοργάνωση για το μέλλον του τουρισμού υπό το πρίσμα της εμπειρίας πέτυχε ρεκόρ επισκεπτών

Η διοργάνωση του Hotel Experience που πραγματοποιήθηκε 5-6 Οκτωβρίου 2024 στο Ωδείο Αθηνών ξεπέρασε κάθε προσδοκία συμμετοχής καθώς πάνω από 4.000 επισκέπτες βίωσαν από κοντά την εμπειρία
THE LIFO TEAM
H θρυλική Ιταλίδα designer Paola Navone θέλει να ζήσει στην Αθήνα

Design / H θρυλική Ιταλίδα designer Paola Navone θα ήθελε να ζήσει στην Αθήνα

 H προσωπικότητα της αρχιτεκτόνισας και designer Paola Navone είναι πληθωρική, όσο και η ιστορία της ζωής της. Λίγο πριν εμφανιστεί ως ομιλήτρια το Σάββατο 5 Οκτωβρίου στο συνέδριο Hotel Experience στο Ωδείο Αθηνών μας μιλάει με πάθος για ένα πρόσφατο πρότζεκτ που υπέγραψε.
ΘΑΝΑΣΗΣ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ