Ένας αρχιτεκτονικός αστερισμός στον Ειρηνικό Ωκεανό θέλει να καθαρίσει και να αποκαταστήσει το υδάτινο οικοσύστημα

Ένας αρχιτεκτονικός αστερισμός στον Ειρηνικό Ωκεανό θέλει να καθαρίσει και να αποκαταστήσει το υδάτινο οικοσύστημα Facebook Twitter
Φωτο: Lucy Zakharova και Ted Lu
0

Μέσα από το πρότζεκτ «Εn·cap·su·lat·ing», οι αρχιτέκτονες Lucy Zakharova και Ted Lu έχουν ως στόχο τον σχεδιασμό ενός αστερισμού από πέντε κάψουλες, οι οποίες θα κατασκευαστούν από απόβλητα του Ειρηνικού Ωκεανού.


Αυτές οι κάψουλες θα τοποθετηθούν σε διαφορετικά βάθη του ωκεανού και θα χρησιμεύουν στον καθαρισμό και την αποκατάσταση του υδάτινου οικοσυστήματος, μετριάζοντας έτσι την κρίση που έχει προκληθεί λόγω της ρύπανσης των ωκεανών. Βέβαια, ο απώτερος στόχος του πρότζεκτ είναι να αλλάξει ριζικά η ανθρώπινη στάση απέναντι στο συγκεκριμένο θέμα που μας αφορά όλους.

Ένας αρχιτεκτονικός αστερισμός στον Ειρηνικό Ωκεανό θέλει να καθαρίσει και να αποκαταστήσει το υδάτινο οικοσύστημα Facebook Twitter
Φωτο: Lucy Zakharova και Ted Lu


Με βάση την έρευνα που έχουν κάνει οι Lucy Zakharova και Ted Lu, η ανθρώπινη συμπεριφορά έχει δημιουργήσει αρνητική επίδραση στο θαλάσσιο οικοσύστημα μέσα στην πάροδο των χρόνων, μολύνοντας και καταστρέφοντάς το. Λόγω των υπερβολικών ποσοτήτων πλαστικού που καταλήγουν στους ωκεανούς, έχουν δημιουργηθεί τεράστιοι όγκοι με απόβλητα, τα οποία προκαλούν σαφώς τεράστια ζημιά στην υδρόβια ζωή και τα οικοσυστήματα.

Ένας αρχιτεκτονικός αστερισμός στον Ειρηνικό Ωκεανό θέλει να καθαρίσει και να αποκαταστήσει το υδάτινο οικοσύστημα Facebook Twitter
Φωτο: Lucy Zakharova και Ted Lu


Αυτές οι «νησίδες» από πλαστικό μεταφέρονται από σημείο σε σημείο, βλάπτοντας τη ζωή πολλών ειδών. Για παράδειγμα, οι θαλάσσιες χελώνες νομίζουν ότι τα πλαστικά είναι μέδουσες και τα τρώνε, με αποτέλεσμα τελικά να πεθαίνουν. Την ίδια στιγμή, τα φύκια δεν αναπτύσσονται με τον τρόπο που θα έπρεπε και ως εκ τούτου επηρεάζεται ολόκληρη η τροφική αλυσίδα, με τις επιπτώσεις να αφορούν φυσικά και τους ανθρώπους.


Ο σχεδιασμός του πρότζεκτ, παρόλο που δείχνει αρκετά συμπαγής και στέρεος, δεν είναι καθόλου στατικός, καθώς τα πλαστικά θα μετακινούνται κυκλικά και με μεγάλη ένταση λόγω του συνεχώς μεταβαλλόμενου χαρακτήρα που έχει ο Ειρηνικός Ωκεανός.

Ένας αρχιτεκτονικός αστερισμός στον Ειρηνικό Ωκεανό θέλει να καθαρίσει και να αποκαταστήσει το υδάτινο οικοσύστημα Facebook Twitter
Φωτο: Lucy Zakharova και Ted Lu


Μέσα από το «Εn·cap·su·lat·ing», οι δύο αρχιτέκτονες αποσκοπούν στην «αποτοξίνωση», δηλαδή στη μείωση της πλαστικής ρύπανσης στον ωκεανό, αλλά και στην ταυτόχρονη ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης για το χρέος που έχει να προστατεύει τη φυσική κληρονομιά.

Με πληροφορίες από Design Boom

Design
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

 Στο Urban Block 11 η βιώσιμη προσέγγιση υπερβαίνει τα στερεότυπα ιεράρχησης δομημένου-φυσικού

Design / Στο Urban Block 11 η βιώσιμη προσέγγιση υπερβαίνει τα στερεότυπα ιεράρχησης δομημένου-φυσικού

Ο Δημήτρης Ποτηρόπουλος, επικεφαλής του γραφείου Potiropoulos+Partners Architecture, μας ξεναγεί στο νέο του πρότζεκτ το οποίο θυμίζει τοπίο πριν από τη μεγάλη αστικοποίηση, με τη φύση πανταχού παρούσα
THE LIFO TEAM
H δημιουργικότητα είναι μια αναπάντεχη δύναμη

Creative Minds / H δημιουργικότητα είναι μια αναπάντεχη δύναμη

Ο Άλεξ Κάβδας συζητά με την Καλλίνα Κυρατσούλη, Head of Creative στη Soho Square Athens και τον Χρήστο Κουτσούκο, Executive Creative Director στην Cream, για τη σημασία της δημιουργικότητας αλλά και το πώς μία καλή ιδέα μπορεί να αλλάξει τον τρόπο που βλέπουμε τον κόσμο, στο πλαίσιο του πρώτου επεισοδίου της νέας σειράς podcast «Creative Minds», με την υποστήριξη των βραβείων Ermis Awards.
Casa Gaia Ένα παράδειγμα εμβληματικών μεσογειακών διακοπών

Design / Casa Gaia Ένα παράδειγμα εμβληματικών μεσογειακών διακοπών

Η Casa Gaia από τους Bobotis+Bobotis Architects είναι μια βίλα που, απόλυτα συνδεδεμένη με το τοπίο, ενσωματώνει με ευαισθησία τις καθημερινές ανθρώπινες ανάγκες, αποτίνοντας φόρο τιμής στη διαχρονική ηρεμία του μεσογειακού καλοκαιριού.
ΔΑΝΑΗ ΜΑΚΡΗ
10 απίθανα αθηναϊκά σπίτια

Design / 10 απίθανα αθηναϊκά σπίτια

Τη χρονιά που μας πέρασε, η Τζούλη Αγοράκη «άνοιξε» για τους αναγνώστες της LifO μερικά από τα πιο ιδιαίτερα, όμορφα, παράξενα, εκκεντρικά, γουστόζικα σπίτια της πόλης μας. Διαλέξαμε 10 που θα μας μείνουν αξέχαστα.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΠΑΡΙΣ ΤΑΒΙΤΙΑΝ
CHECK Ένα Μουσείο Παραμυθιού φτιαγμένο από ανακυκλώσιμα υλικά

Design / Ένα Μουσείο Παραμυθιού φτιαγμένο από ανακυκλώσιμα υλικά

Στην πόλη της Καβάλας oγδόντα παραμύθια και αγαπημένοι ήρωες προσφέρουν στα παιδιά την ευκαιρία να ταξιδέψουν σ’ έναν φανταστικό κόσμο με τη χρήση απλών, καθημερινών αντικειμένων που συχνά καταλήγουν στα σκουπίδια.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ένα σπίτι σαν ζεστή αγκαλιά

Design / Ένα σπίτι σαν ζεστή αγκαλιά

Ο διευθυντής προγράμματος του Δίεση, Γιώργος Γιαννόπουλος, προτιμά να ψάχνει πράγματα στο «γιουσουρούμ του Facebook» παρά να μπει σε μια αλυσίδα επίπλων. Και όταν έχει τις κλειστές του, μπορεί να ασχολείται με μια καρέκλα για δέκα ώρες χωρίς να κουράζεται.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Ένα σπίτι που μας προτρέπει να ζήσουμε στο max/ Ένα σπίτι που φοράει με χιούμορ τον μαξιμαλισμό του

Design / «Ο μινιμαλισμός είναι πλήξη»

Κάποτε η Tina Livanos είχε καθυστερήσει σε έναν γάμο, όπου ήταν παράνυμφος, επειδή είχε βρει μια ιδιαίτερη λάμπα. Μέχρι και σήμερα ψάχνει αδιάκοπα σε αντικερί, ανοιχτές αγορές και παζάρια, προκειμένου να γεμίσει το σπίτι της με έπιπλα και μπιχλιμπίδια.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Αθηναϊκές πολυκατοικίες: Η πιο ζωντανή ιστορία της πρωτεύουσας

Βιβλίο / Αθηναϊκές πολυκατοικίες: Η πιο ζωντανή ιστορία της πρωτεύουσας

Μια νέα ερευνητική έκδοση του Ιδρύματος Ωνάση, ευχάριστη και ζωντανή, αφηγείται την ιστορία της πολυκατοικίας αλλά και της πόλης μας με τις μεγάλες και τις μικρότερες αλλαγές της, μέσα από 37 ιστορίες.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ένα σπίτι σε διάλογο με τη δικαιοσύνη και την τέχνη

Design / Ένα διαμέρισμα του ’70 που απορρίπτει οτιδήποτε παλιό

Το σπίτι του Αλέξανδρου Κασσανδρινού είναι γεμάτο τέχνη, χωρίς καμία αντίκα, με έπιπλα περισσότερο βολικά παρά ντιζαϊνάτα και άπειρο φως — τόσο, που το καλοκαίρι στο καθιστικό χρειάζονται γυαλιά ηλίου για να καθίσει κανείς.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Γιώργος και Ρούλης Αλαχούζος

Design / Αδελφοί Αλαχούζοι: Οι πιο διάσημοι Έλληνες «εφετζήδες»

Από την «Ανατομία ενός εγκλήματος» και τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 μέχρι τον Harry Potter και την τελευταία ταινία του Κρόνενμπεργκ, εδώ και σαράντα χρόνια ο Γιώργος και ο Ρούλης Αλαχούζος δημιουργούν εντυπωσιακά και τρομακτικά όντα σαν σύγχρονοι αλχημιστές, επιστρατεύοντας τη φαντασία και τη δεξιοτεχνία τους.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ