Ένας Γάλλος δημιουργεί στην Αθήνα ένα κοινωνικό αρχιτεκτονικό πείραμα

Ένας Γάλλος δημιουργεί στην Αθήνα ένα κοινωνικό αρχιτεκτονικό πείραμα Facebook Twitter
0

«Μα, η Αθήνα είναι μοναδική!», αναφωνεί ο Ματιέ Πρατ όταν τον ρωτώ πώς και επέλεξε την πόλη μας για να μεταφέρει το δημιουργικό του γραφείο «Diplomates» αλλά και για να στήσει το στούντιο «Κασσάνδρας» στον Βοτανικό, έναν χώρο που λειτουργεί ως κοινωνικό αρχιτεκτονικό εργαστήριο.

«Η Αθήνα προσφέρει μεγάλες δυνατότητες ως βάση παραγωγής. Έχει φοβερούς χώρους αλλά και απίστευτους τεχνίτες. Ειδικά σε ό,τι αφορά το κομμάτι των εξειδικευμένων τεχνιτών, μπορούν να σου φτιάξουν κατά παραγγελία τα πάντα. Αυτό που μπορεί να φανεί ως κάτι παλιακό, η επιβίωση ενός κόσμου που τείνει να εξαφανιστεί, είναι στην πραγματικότητα ένα πλεονέκτημα, ένα ουσιαστικό μέρος του μέλλοντος της Αθήνας» λέει με έμφαση.

Τα εγκαταλελειμμένα εργοτάξια και τα ημιτελή κτίρια της Αθήνας ήταν αυτά που έδωσαν στον Ματιέ Πρατ το έναυσμα της δημιουργίας ενός πολιτιστικού πολυχώρου, έχοντας την ελπίδα κάποια στιγμή να γίνει και διεθνές κοινωνικό στέκι. Και σε ένα τέτοιο κτίριο άλλωστε στεγάζει και τις δράσεις του «Κασσάνδρας» αλλά και του «Diplomates».

Αυτό που μας ενδιαφέρει δεν είναι να οικοδομήσουμε νέα αρχιτεκτονικά κατασκευάσματα αλλά να ενεργοποιήσουμε εκ νέου τα εγκαταλελειμμένα κτίρια αναπτύσσοντας τις κατάλληλες μεθοδολογίες και στρατηγικές.

Ο Ματιέ Πρατ διατηρούσε μέχρι πρότινος τo γραφείο της κολεκτίβας Diplomates στο Παρίσι. Η ομάδα του παίζει με την αρχιτεκτονική και τον σχεδιασμό, ασχολείται με τις οπτικοακουστικές τέχνες ενώ ταυτόχρονα περιφέρεται και στον κόσμο της μόδας, δημιουργώντας ένα είδος εφήμερης αρχιτεκτονικής, στήνοντας μεταξύ άλλων installations για πασαρέλες και showrooms.

Τους αρέσει τα έργα τους να είναι site-specific και προσπαθούν συνεχώς να δημιουργούν μια αποτελεσματική σχέση μεταξύ του αρχιτεκτονικού σχεδιασμού και των εκάστοτε χώρων. Τώρα όλα αυτά γίνονται με βάση την Αθήνα αφού οι κατασκευές πραγματοποιούνται εδώ και αποστέλλονται έτοιμες για συναρμολόγηση στην Ευρώπη.

Ένας Γάλλος δημιουργεί στην Αθήνα ένα κοινωνικό αρχιτεκτονικό πείραμα Facebook Twitter
Εργαστήριο με φοιτητές του Academy of Arts, Architecture and Design της Πράγας. Φωτογραφία: Almog Sella

«Αυτό που μας ενδιαφέρει δεν είναι να οικοδομήσουμε νέα αρχιτεκτονικά κατασκευάσματα αλλά να ενεργοποιήσουμε εκ νέου τα εγκαταλελειμμένα κτίρια, αναπτύσσοντας τις κατάλληλες μεθοδολογίες και στρατηγικές. Με την αναδιάρθρωση και την αναζωογόνηση ενός εγκαταλελειμμένου κτιρίου, το "Κασσάνδρας" επιθυμεί να συνεισφέρει στο αναπτυσσόμενο πεδίο της επανεξέτασης της διαδικασίας κατασκευής, φέρνοντας τους χρήστες πίσω στη διαδικασία και τη χρήση της αρχιτεκτονικής ως πρόσχημα για μια πολιτιστική και κοινωνική πράξη».

Με απλά λόγια πρόκειται για αυτό που στην Ευρώπη αποκαλείται πιο πρόχειρα «DIY αρχιτεκτονική». Δηλαδή ενεργοποίηση της τεχνογνωσίας και χρήση υλικών χαμηλού κόστους για τη δημιουργία εφήμερης αρχιτεκτονικής μακράς χρήσης. 

Η μεθοδολογία στο «Κασσάνδρας» έχει οριζόντια πρακτική. Δηλαδή στο ίδιο πεδίο μπορούν να δουλεύουν επαγγελματίες από ποικίλους κλάδους και εξειδικεύσεις, από αρχιτέκτονες και μελετητές μέχρι ξυλουργοί και βιο-σχεδιαστές. Ο στόχος είναι να «μάθουμε ο ένας από τον άλλο, να δοκιμάσουμε, να κάνουμε λάθη και εν τέλει να βρούμε μια ιδέα ή μια λύση που να μπορεί να εφαρμοστεί άμεσα σε συγκεκριμένα πρότζεκτ αλλά και σε μια ευρύτερη κλίμακα».

Ένας Γάλλος δημιουργεί στην Αθήνα ένα κοινωνικό αρχιτεκτονικό πείραμα Facebook Twitter
Η μεθοδολογία στο «Κασσάνδρας» έχει οριζόντια πρακτική. Δηλαδή στο ίδιο πεδίο μπορούν να δουλεύουν επαγγελματίες από ποικίλους κλάδους και εξειδικεύσεις, από αρχιτέκτονες και μελετητές μέχρι ξυλουργοί και βιο-σχεδιαστές.
Ένας Γάλλος δημιουργεί στην Αθήνα ένα κοινωνικό αρχιτεκτονικό πείραμα Facebook Twitter
Ριφίλλ Dj Set - Kassandras - Options Foodlab - Palmer Brothers. Φωτο: Matthieu Prat

Μια από τις δράσεις του «Κασσάνδρας» είναι και η χαρτογράφηση των τεχνιτών της περιοχής του Βοτανικού. «Αποφασίσαμε να χαρτογραφήσουμε τους τεχνίτες, τα εργαστήρια και τις αποθήκες υλικών που λειτουργούν στην περιοχή γύρω από το "Κασσάνδρας" και ο στόχος μας είναι διττός: να παρέχουμε ένα εργαλείο σε όσους ασχολούνται με τον κατασκευαστικό τομέα και να βοηθήσουμε στην αξιοποίηση των εξειδικευμένων τεχνιτών, μιας δραστηριότητας που, αν και τείνει να εξαφανιστεί, η ύπαρξή της είναι τρομερά ουσιαστική».

Τέλος, ένα από τα πρότζεκτ πάνω στο οποίο εργάζονται αυτό τον καιρό είναι η δημιουργία μιας εγκατάστασης μεγάλης κλίμακας για την έκθεση «Γεωμετρίες» που θα γίνει σε συνεργασία με την ομάδα locus athens στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και η οποία εντάσσεται στο πρόγραμμα της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση. Το όλο πρότζεκτ επιδιώκει να επανασυστήσει στο κοινό της πόλης ένα από τα πρώτα ελληνικά πανεπιστήμια ως ένα επίκαιρο και συναρπαστικό αστικό τοπόσημο.

Ένας Γάλλος δημιουργεί στην Αθήνα ένα κοινωνικό αρχιτεκτονικό πείραμα Facebook Twitter
Εργαστήριο με φοιτητές του Academy of Arts, Architecture and Design της Πράγας. Φωτογραφία: Almog Sella
Ένας Γάλλος δημιουργεί στην Αθήνα ένα κοινωνικό αρχιτεκτονικό πείραμα Facebook Twitter
Εσωτερικά της Κασσάνδρας. Φωτο: Pierre Blanc
Ένας Γάλλος δημιουργεί στην Αθήνα ένα κοινωνικό αρχιτεκτονικό πείραμα Facebook Twitter
Φωτο: Pierre Blanc
Ένας Γάλλος δημιουργεί στην Αθήνα ένα κοινωνικό αρχιτεκτονικό πείραμα Facebook Twitter
Αξονομετρικό Kassandras: Eleni McKirahan
Design
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Περηφανευόμαστε ότι δώσαμε τα φώτα μας στον κόσμο, αλλά δεν κρατήσαμε ούτε ένα λυχναράκι»

Oι Αθηναίοι / «Περηφανευόμαστε ότι δώσαμε τα φώτα μας στον κόσμο, αλλά δεν κρατήσαμε ούτε ένα λυχναράκι»

Η αρχιτέκτονας και υπεύθυνη των Αρχείων Νεοελληνικής Αρχιτεκτονικής του Μουσείου Μπενάκη, Μάρω Καρδαμίτση-Αδάμη, δεν λησμόνησε ποτέ στην πορεία της πως η μορφή ενός κτιρίου πρέπει να έχει χαρακτήρα, ειλικρίνεια και κλίμακα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Sotja

Οι Αθηναίοι / Sotja: «Στο ξεκίνημά μου έλεγαν "αυτό το κοριτσάκι θα μου κάνει το tattoo;"»

Όταν μπήκε στα τατουατζίδικα, ελάχιστες γυναίκες εργάζονταν εκεί. Εξασκήθηκε πάνω σε «πανκιά» και βρήκε το προσωπικό της στυλ στις horror ταινίες των ’60s. Η Αθηναία της εβδομάδας θυμάται την εποχή που τα tattoo προκαλούσαν προβλήματα στη δουλειά και κακεντρεχή σχόλια στον δρόμο - και αυτή η πραγματικότητα δεν έχει ακριβώς τελειώσει.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Το Μπουλούκι, ένα περιοδεύον εργαστήριο για τις παραδοσιακές τεχνικές δόμησης, βάζει το δικό του -σημαντικό- λιθαράκι στη διατήρηση της μνήμης και της ζωής στην ορεινή Ήπειρο

Γειτονιές της Ελλάδας / Δύο νέοι αρχιτέκτονες ανακατασκεύασαν τη στέγη ενός σχολείου στα Τζουμέρκα

Το Μπουλούκι, ένα περιοδεύον εργαστήριο για τις παραδοσιακές τεχνικές δόμησης, βάζει το δικό του -σημαντικό- λιθαράκι στη διατήρηση της μνήμης και της ζωής στην ορεινή Ήπειρο.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Hotel Experience: Πώς η πρώτη διοργάνωση για το μέλλον του τουρισμού υπό το πρίσμα της εμπειρίας πέτυχε ρεκόρ επισκεπτών

Design / Hotel Experience: Πώς η πρώτη διοργάνωση για το μέλλον του τουρισμού υπό το πρίσμα της εμπειρίας πέτυχε ρεκόρ επισκεπτών

Η διοργάνωση του Hotel Experience που πραγματοποιήθηκε 5-6 Οκτωβρίου 2024 στο Ωδείο Αθηνών ξεπέρασε κάθε προσδοκία συμμετοχής καθώς πάνω από 4.000 επισκέπτες βίωσαν από κοντά την εμπειρία
THE LIFO TEAM
H θρυλική Ιταλίδα designer Paola Navone θέλει να ζήσει στην Αθήνα

Design / H θρυλική Ιταλίδα designer Paola Navone θα ήθελε να ζήσει στην Αθήνα

 H προσωπικότητα της αρχιτεκτόνισας και designer Paola Navone είναι πληθωρική, όσο και η ιστορία της ζωής της. Λίγο πριν εμφανιστεί ως ομιλήτρια το Σάββατο 5 Οκτωβρίου στο συνέδριο Hotel Experience στο Ωδείο Αθηνών μας μιλάει με πάθος για ένα πρόσφατο πρότζεκτ που υπέγραψε.
ΘΑΝΑΣΗΣ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ