Το Ινστιτούτο Goethe επέστρεψε στην οδό Ομήρου ανακαινισμένο εντυπωσιακά Facebook Twitter

Το Ινστιτούτο Goethe επέστρεψε στην οδό Ομήρου ανακαινισμένο εντυπωσιακά

0

Tο ινστιτούτο Goethe επιτέλους ξανάνοιξε, ύστερα από μια σχεδόν διετή ριζική ανακαίνιση, φωτεινό, φρέσκο και πάντα φιλόξενο, αποκαλύπτοντας στο ισόγειο έναν κομψό διάδρομο που μοιάζει με catwalk και οδηγεί στην πλούσια βιβλιοθήκη και στους υπόλοιπους χώρους του.


Το γνωστό κτίριο της οδού Ομήρου στο Κολωνάκι δεν θυμίζει σε τίποτα την προηγούμενη όψη του. Το φουαγέ συνδέεται πλέον με τον πρώτο όροφο που φιλοξενεί έναν ειδικό χώρο για εργαστήρια και μικρότερης εμβέλειας εκδηλώσεις, η ταράτσα έχει αναδιαμορφωθεί ως κήπος μέσα στην πόλη, η αίθουσα εκδηλώσεων στο υπόγειο έχει ανακαινιστεί με προσοχή και έχει αποκτήσει καινούργιο τεχνολογικό εξοπλισμό.


Η βιβλιοθήκη και όλες οι συμβουλευτικές υπηρεσίες για τα γλωσσικά τμήματα και τις εξετάσεις, τους καθηγητές γερμανικής γλώσσας και τις σπουδές στη Γερμανία βρίσκονται πια στο ισόγειο, όπως και η καινούργια καφετέρια, όπου μπορεί να κάνει κανείς ένα διάλειμμα για έναν καφέ, ένα γλυκό ή αλμυρό σνακ.

Έχουν περάσει 68 χρόνια από τότε που ιδρύθηκε το Ινστιτούτο των Αθηνών και ότι είναι το παλιότερο στο σύνολο του δικτύου των Goethe-Instituts σε όλο τον κόσμο, του συλλόγου που δημιουργήθηκε για τη διάδοση της γερμανικής γλώσσας και παιδείας στο εξωτερικό.


«Όποιος έρχεται στο Ινστιτούτο Goethe για να μάθει γερμανικά μπαίνει στη σφαίρα μιας ολόκληρης κουλτούρας. Άλλωστε, μια ξένη γλώσσα τη μαθαίνει κανείς καλύτερα και ευκολότερα ζώντας στη χώρα όπου τη μιλούν, ζώντας την καθημερινότητά της, έτσι δεν λένε; Εδώ προσπαθούμε να παρέχουμε αυτήν τη δυνατότητα στους σπουδαστές μας. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι δεν προσφέρουμε μόνο μαθήματα εκμάθησης της γλώσσας αλλά και ένα ολοκληρωμένο πακέτο πολιτισμού και παιδείας» λένε οι άνθρωποι του ινστιτούτου.

Το Ινστιτούτο Goethe επέστρεψε στην οδό Ομήρου ανακαινισμένο εντυπωσιακά Facebook Twitter
Η βιβλιοθήκη βρίσκεται στο ισόγειο. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO


Όντως, μπαίνοντας κανείς στο κτίριο, αντικρίζει ένα φωτεινό φουαγέ με ενδιαφέρουσες εικαστικές προτάσεις όπου μπορεί να εξασκήσει τη γερμανική γλώσσα είτε διαβάζοντας τα συνοδευτικά κείμενα των εκθέσεων είτε παραγγέλνοντας τον καφέ του στην καφετέρια.


Σημειωτέον ότι έχουν περάσει 68 χρόνια από τότε που ιδρύθηκε το Ινστιτούτο των Αθηνών και ότι είναι το παλιότερο στο σύνολο του δικτύου των Goethe-Instituts σε όλο τον κόσμο, του συλλόγου που δημιουργήθηκε για τη διάδοση της γερμανικής γλώσσας και παιδείας στο εξωτερικό.

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η γερμανομάθεια πολλών Ελλήνων έχει ως αφετηρία το Ινστιτούτο Goethe, αν και οι σχέσεις των δύο λαών είναι πολύ βαθύτερες. Ο πολιτισμός της ίδιας μας της πόλης συνδέεται με τη γερμανική κουλτούρα, π.χ. είναι εμφανής στην αρχιτεκτονική της.


Το Ινστιτούτο Goethe, βέβαια, είναι πολύ περισσότερα από ένα μέρος εκμάθησης της γερμανικής γλώσσας, καθώς, μέσα από τις πολιτιστικές του εκδηλώσεις, αποκτά ολοένα και πιο ενεργό ρόλο στην αθηναϊκή πολιτιστική ζωή. Επιπλέον, με στοχευμένα, ειδικά προγράμματα μετάφρασης υποστηρίζει τις ελληνογερμανικές ανταλλαγές στον τομέα της λογοτεχνίας. Συνεργάζεται στενά με εκδότες και μεταφραστές, προσφέροντάς τους τη δυνατότητα να συμμετάσχουν σε επιμορφωτικά προγράμματα.


Η βιβλιοθήκη του κτιρίου της Ομήρου προσφέρει τη δυνατότητα ηλεκτρονικού δανεισμού πάνω από 20.000 τίτλων βιβλίων, εφημερίδων, ταινιών και πολλών άλλων, χωρίς καμία επιβάρυνση.

Το Ινστιτούτο Goethe επέστρεψε στην οδό Ομήρου ανακαινισμένο εντυπωσιακά Facebook Twitter
Στην καινούργια καφετέρια μπορεί να κάνει κανείς ένα διάλειμμα για έναν καφέ, ένα γλυκό ή αλμυρό σνακ. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
Το Ινστιτούτο Goethe επέστρεψε στην οδό Ομήρου ανακαινισμένο εντυπωσιακά Facebook Twitter
Το Ινστιτούτο Goethe είναι πολύ περισσότερα από ένα μέρος εκμάθησης της γερμανικής γλώσσας. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
Το Ινστιτούτο Goethe επέστρεψε στην οδό Ομήρου ανακαινισμένο εντυπωσιακά Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
Το Ινστιτούτο Goethe επέστρεψε στην οδό Ομήρου ανακαινισμένο εντυπωσιακά Facebook Twitter
Το γνωστό κτίριο της οδού Ομήρου στο Κολωνάκι δεν θυμίζει σε τίποτα την προηγούμενη όψη του. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Ομήρου 14-16, www.goethe.de

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO.

 

Το νέο τεύχος της LiFO δωρεάν στην πόρτα σας με ένα κλικ.

Design
0

Μερόπη Κοκκίνη

Η Μερόπη Κοκκίνη γεννήθηκε στην Κύπρο. Άρχισε να δημοσιογραφεί στο περιοδικό «01». Ανήκει στην συντακτική ομάδα της LIFO.
Email: [email protected]
ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΚΤΗ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η μυστική ζωή της Όντρεϊ Χέπμπορν

Design / Τι σχέση είχαν οι γονείς της Όντρεϊ Χέπμπορν με τον ναζισμό;

Η διάσημη ηθοποιός του Χόλιγουντ βίωσε με πολλούς τρόπους τη φρίκη του Β’ Παγκοσμίου πολέμου. Ένα νέο ισπανικό graphic novel αποκαλύπτει το κεφάλαιο της ζωής της που η ίδια επιθυμούσε να παραμείνει κρυφό.
THE LIFO TEAM
milan_design_week

Design / Milan Design Week: Η εβδομάδα-υπερπαραγωγή δείχνει το μέλλον

Τεχνικές και τεχνολογία, ιστορικό design και πειραματισμοί, αρχιτεκτονική και διακόσμηση, υλικότητα και πνευματικοί στοχασμοί: αυτά είναι τα highlights της εβδομάδας design του Μιλάνου, που προτείνει τη σκηνογραφία της ζωής μας.
ΣΤΕΛΛΑ ΛΙΖΑΡΔΗ
Τα νέα ελβετικά διαβατήρια έχουν άψογο ντιζάιν

Design / Τα νέα ελβετικά διαβατήρια έχουν άψογο ντιζάιν

Ο σχεδιασμός της RETINAA στα νέα ελβετικά διαβατήρια συνδυάζει το υψηλό επίπεδο ασφαλείας με το graphic design ενώ είναι και μία αναφορά στα γεωγραφικά χαρακτηριστικά της Ελβετίας, δημιουργώντας «κάτι παραπάνω από ένα επίσημο διοικητικό έγγραφο».
LIFO NEWSROOM
Ειρήνη Φρεζάδου: «Είμαστε οι αρχιτέκτονες της ζωής μας»

Ειρήνη Φρεζάδου / Ειρήνη Φρεζάδου: «Ό,τι κλείνει στο κέντρο, ανοίγει στη θέση του ένα μπαρ ή ένα εστιατόριο»

Αγωνίζεται ενάντια «στην απληστία που ξοδεύει τον αρχιτεκτονικό, φυσικό και πολιτιστικό μας πλούτο». Βγήκε μπροστά για το κτίριο «που ντροπιάζει την Ακρόπολη». Και τώρα, το νέο της σχέδιο είναι η αναβίωση του ιστορικού σιδηροδρομικού δικτύου της Πελοποννήσου. 
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Kεραμικά Mutina: Εκεί που τα όρια του τι είναι τέχνη και τι ένα απλό αντικείμενο συγχέονται

Design / Mutina: Εκεί που τα όρια του τι είναι τέχνη και τι ένα απλό αντικείμενο συγχέονται

Μια σημαντική έκθεση στο χωριό Φιοράνο της Εμίλια-Ρομάνα, όπου εδώ και είκοσι χρόνια τα κεραμικά Mutina παράγουν αισθητικό πολιτισμό με μια ομάδα σπουδαίων σύγχρονων σχεδιαστών.
ΣΤΕΛΛΑ ΛΙΖΑΡΔΗ
Η αρχιτέκτονας Μαρία Δέδα εξηγεί πώς δημιουργείς μια ανθρώπινη γειτονιά σήμερα

Design / Η αρχιτέκτονας Μαρία Δέδα εξηγεί πώς δημιουργείς μια ανθρώπινη γειτονιά σήμερα

Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Δύο πόλεις που προχωρούν προς μία επόμενη μέρα, μέσα από αστικές αναπλάσεις και αναπτύξεις. Δύο πόλεις που αντιμετωπίζουν τις προκλήσεις της ανοδικής πορείας του τουρισμού, της εκτόξευσης των ενοικίων και της ασύμμετρης ανάπτυξης των επιμέρους περιοχών τους. Σε αυτό το τοπίο, η δημιουργία νέων γειτονιών μοιάζει να είναι η λύση που τοποθετεί ξανά τον πολίτη στο ρόλο του πρωταγωνιστή, σύμφωνα με την Μαρία Δέδα, επικεφαλής των Deda Architects.
ΔΑΝΑΗ ΜΑΚΡΗ