Μέσα στον καταπράσινο λαβύρινθο στην Πάρμα της Ιταλίας

0

Στο Fondanellato, μια μικρή πόλη στην Πάρμα της Ιταλίας, βρίσκεται ο «Labirinto della Masone», ο μεγαλύτερος λαβύρινθος στον κόσμο.


Ο Ιταλός εκδότης Franco Maria Ricci είναι ο άνθρωπος πίσω από τη δημιουργία αυτού του εντυπωσιακού, καταπράσινου κήπου. Μάλιστα, η ιστορία λέει πως πρόκειται για μια υπόσχεση που είχε δώσει ο Ricci στον Αργεντινό συγγραφέα Χόρχε Λουίς Μπόρχες το 1977, ο οποίος πάντοτε γοητευόταν από το σύμβολο του λαβυρίνθου ως μια μεταφορά της ανθρώπινης κατάστασης.


«Σκέφτηκα, για πρώτη φορά, να δημιουργήσω αυτό τον λαβύρινθο πριν από περίπου τριάντα χρόνια», αναφέρει ο Franco Maria Ricci.

«Είναι γνωστό ότι ο λαβύρινθος ήταν ένα από τα αγαπημένα θέματα του Μπόρχες. [...] Νομίζω ότι το να τον βλέπω και να του μιλάω για τα περίεργα ταξίδια που κάνουν οι άνθρωποι αποτέλεσε το πρώτο έμβρυο γι'αυτό το πρότζεκτ, που άνοιξε για το κοινό τον Ιούνιο του 2015».

Μέσα στον καταπράσινο λαβύρινθο στην Πάρμα της Ιταλίας Facebook Twitter


Ο «Labirinto della Masone» καλύπτει μια έκταση περίπου οκτώ εκταρίων, ενώ το μονοπάτι εκτείνεται συνολικά σε τρία χιλιόμετρα. Ο λαβύρινθος αποτελείται εξ ολοκλήρου από φυτά μπαμπού (περίπου 200.000), με το ύψος τους να ξεκινά από τα 30 εκατοστά και να φτάνει μέχρι και τα 15 μέτρα. Όλα αυτά, φυσικά, καθιστούν την περιπλάνηση και την εξερεύνηση μια ιδανική συνθήκη.


Ο συγκεκριμένος λαβύρινθος είναι πρωτότυπος από κάθε άποψη, ξεκινώντας βασικά από την αρχιτεκτονική του. Υπάρχουν τρεις τύπου κλασικού λαβυρίνθου: ο κρητικός με τις επτά σπείρες, ο ρωμαϊκός που είναι χωρισμένος σε τεταρτημόρια και ο χριστιανικός με τις έντεκα σπείρες. Ο Ricci, αν και κατατάσσει τον δικό του λαβύρινθο στη δεύτερη κατηγορία, ουσιαστικά οι διαφοροποιήσεις που έχει στους κόμβους και τα «σοκάκια» τον καθιστούν μοναδικό.


Η περίμετρος του λαβυρίνθου έχει σχήμα αστεριού, μια φόρμα που έχει χρησιμοποιηθεί αρκετά στην αρχιτεκτονική της γειτονικής χώρας την εποχή της Αναγέννησης. Στο κέντρο του ξεχωρίζει επίσης ένα παρεκκλήσι σε σχήμα πυραμίδας, το οποίο συμβολικά απεικονίζει την αρχαία σύνδεση ανάμεσα στον λαβύρινθο και την πίστη.

Μέσα στον καταπράσινο λαβύρινθο στην Πάρμα της Ιταλίας Facebook Twitter
Μέσα στον καταπράσινο λαβύρινθο στην Πάρμα της Ιταλίας Facebook Twitter
Μέσα στον καταπράσινο λαβύρινθο στην Πάρμα της Ιταλίας Facebook Twitter
Μέσα στον καταπράσινο λαβύρινθο στην Πάρμα της Ιταλίας Facebook Twitter
Μέσα στον καταπράσινο λαβύρινθο στην Πάρμα της Ιταλίας Facebook Twitter
Μέσα στον καταπράσινο λαβύρινθο στην Πάρμα της Ιταλίας Facebook Twitter

Με πληροφορίες από design boom

Design
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η μυστική ζωή της Όντρεϊ Χέπμπορν

Design / Τι σχέση είχαν οι γονείς της Όντρεϊ Χέπμπορν με τον ναζισμό;

Η διάσημη ηθοποιός του Χόλιγουντ βίωσε με πολλούς τρόπους τη φρίκη του Β’ Παγκοσμίου πολέμου. Ένα νέο ισπανικό graphic novel αποκαλύπτει το κεφάλαιο της ζωής της που η ίδια επιθυμούσε να παραμείνει κρυφό.
THE LIFO TEAM
milan_design_week

Design / Milan Design Week: Η εβδομάδα-υπερπαραγωγή δείχνει το μέλλον

Τεχνικές και τεχνολογία, ιστορικό design και πειραματισμοί, αρχιτεκτονική και διακόσμηση, υλικότητα και πνευματικοί στοχασμοί: αυτά είναι τα highlights της εβδομάδας design του Μιλάνου, που προτείνει τη σκηνογραφία της ζωής μας.
ΣΤΕΛΛΑ ΛΙΖΑΡΔΗ
Τα νέα ελβετικά διαβατήρια έχουν άψογο ντιζάιν

Design / Τα νέα ελβετικά διαβατήρια έχουν άψογο ντιζάιν

Ο σχεδιασμός της RETINAA στα νέα ελβετικά διαβατήρια συνδυάζει το υψηλό επίπεδο ασφαλείας με το graphic design ενώ είναι και μία αναφορά στα γεωγραφικά χαρακτηριστικά της Ελβετίας, δημιουργώντας «κάτι παραπάνω από ένα επίσημο διοικητικό έγγραφο».
LIFO NEWSROOM
Ειρήνη Φρεζάδου: «Είμαστε οι αρχιτέκτονες της ζωής μας»

Ειρήνη Φρεζάδου / Ειρήνη Φρεζάδου: «Ό,τι κλείνει στο κέντρο, ανοίγει στη θέση του ένα μπαρ ή ένα εστιατόριο»

Αγωνίζεται ενάντια «στην απληστία που ξοδεύει τον αρχιτεκτονικό, φυσικό και πολιτιστικό μας πλούτο». Βγήκε μπροστά για το κτίριο «που ντροπιάζει την Ακρόπολη». Και τώρα, το νέο της σχέδιο είναι η αναβίωση του ιστορικού σιδηροδρομικού δικτύου της Πελοποννήσου. 
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Kεραμικά Mutina: Εκεί που τα όρια του τι είναι τέχνη και τι ένα απλό αντικείμενο συγχέονται

Design / Mutina: Εκεί που τα όρια του τι είναι τέχνη και τι ένα απλό αντικείμενο συγχέονται

Μια σημαντική έκθεση στο χωριό Φιοράνο της Εμίλια-Ρομάνα, όπου εδώ και είκοσι χρόνια τα κεραμικά Mutina παράγουν αισθητικό πολιτισμό με μια ομάδα σπουδαίων σύγχρονων σχεδιαστών.
ΣΤΕΛΛΑ ΛΙΖΑΡΔΗ
Η αρχιτέκτονας Μαρία Δέδα εξηγεί πώς δημιουργείς μια ανθρώπινη γειτονιά σήμερα

Design / Η αρχιτέκτονας Μαρία Δέδα εξηγεί πώς δημιουργείς μια ανθρώπινη γειτονιά σήμερα

Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Δύο πόλεις που προχωρούν προς μία επόμενη μέρα, μέσα από αστικές αναπλάσεις και αναπτύξεις. Δύο πόλεις που αντιμετωπίζουν τις προκλήσεις της ανοδικής πορείας του τουρισμού, της εκτόξευσης των ενοικίων και της ασύμμετρης ανάπτυξης των επιμέρους περιοχών τους. Σε αυτό το τοπίο, η δημιουργία νέων γειτονιών μοιάζει να είναι η λύση που τοποθετεί ξανά τον πολίτη στο ρόλο του πρωταγωνιστή, σύμφωνα με την Μαρία Δέδα, επικεφαλής των Deda Architects.
ΔΑΝΑΗ ΜΑΚΡΗ