NOMEN: Η αρχιτεκτονική είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την καθημερινότητα Facebook Twitter
Η Κατερίνα Ινεπολόγλου και η Νάντια Στάμου είναι οι NOMEN.

NOMEN: Η αρχιτεκτονική είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την καθημερινότητα

0

Στη Θεσσαλονίκη συναντά κανείς διάσπαρτα πολλά έργα με τη δική τους σχεδιαστική σφραγίδα, από κατοικίες και καταστήματα μέχρι χώρους φιλοξενίας και εστίασης. Αλλά το χαρτοφυλάκιο των ΝΟΜΕΝ είναι εμπλουτισμένο και με πρότζεκτ σε όλη την Ελλάδα και σε πρωτεύουσες του εξωτερικού, όπως το Λονδίνο και το Παρίσι.

Η Κατερίνα Ινεπολόγλου και η Νάντια Στάμου φοίτησαν στην Πολυτεχνική Σχολή του ΑΠΘ, στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, και το 2012 επανενώθηκαν μετά από χρόνια χωριστής επαγγελματικής πορείας για να δημιουργήσουν το δικό τους γραφείο. Δυναμικές, με ξεκάθαρες αρχές αισθητικής και σύγχρονη, φρέσκια ταυτότητα, πιστεύουν πως η αρχιτεκτονική έχει να κάνει με την καθημερινότητα, με την ικανοποίηση αναγκών, με την αξιοποίηση των δυνατοτήτων. Αυτή θεωρούν πως είναι η κινητήριος δύναμη της καθημερινότητάς τους. «Προσθέτοντας την πείρα του υπάρχοντος σε μια νέα μετάφραση, καταλήγεις πάντα σε μια μοναδική σχεδιαστική λύση, κομμένη και ραμμένη στα μέτρα του έργου», λένε χαρακτηριστικά.

Μέσα σε μια δεκαετία πέτυχαν να είναι όχι απλά παραγωγικές και δημιουργικές, αλλά και να καλύψουν ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων. Το γραφείο NOMEN δεν γνωρίζει όρια, ούτε στη δημιουργία αλλά ούτε και γεωγραφικά: αρχιτεκτονικός σχεδιασμός από την κλίμακα ενός αντικειμένου έως το κτίριο ή το συγκρότημα κτιρίων, ξενοδοχεία, επαγγελματικοί χώροι αλλά και αστικός σχεδιασμός σε όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Για το δίδυμο των ΝΟΜΕΝ, η αρχιτεκτονική «είναι μια συνεχής συλλογή εμπειριών ζωής» και η έμπνευση μπορεί να έρθει ακόμη και στο διάλειμμα, στο ενάμισι τετραγωνικό μπαλκονάκι του γραφείου που συνδέει τη ρουτίνα στον χώρο εργασίας με τον πεζόδρομο και την καθημερινότητά του.

Ακολουθώντας τις τάσεις και αξιοποιώντας κάθε σύγχρονο εργαλείο, οι NOMEN αναγνωρίζουν πως καθοριστικό ρόλο στο έργο τους διαδραματίζουν τα ψηφιακά μέσα σχεδιασμού, αναπαράστασης και επικοινωνίας τα οποία αναβαθμίζουν την παροχή της υπηρεσίας του αρχιτέκτονα και ταυτόχρονα διευρύνουν το γεωγραφικό πεδίο δραστηριότητας πέρα από τα σύνορα της πόλης ή της χώρας. Για το δίδυμο των ΝΟΜΕΝ, η αρχιτεκτονική «είναι μια συνεχής συλλογή εμπειριών ζωής» και η έμπνευση μπορεί να έρθει ακόμη και στο διάλειμμα, στο ενάμισι τετραγωνικό μπαλκονάκι του γραφείου που συνδέει τη ρουτίνα στον χώρο εργασίας με τον πεζόδρομο και την καθημερινότητά του, τους περαστικούς, τους ρυθμούς της πόλης, τις λεπτομέρειες που παρατηρεί κανείς, όπου υπάρχει ζωή. Αυτά είναι τέσσερα από τα έργα που ξεχώρισαν για την έκδοση ΑDM Θεσσαλονίκη:

Εξοχική κατοικία στη Χαλκιδική

NOMEN: Η αρχιτεκτονική είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την καθημερινότητα Facebook Twitter
Ψηφιακή απεικόνιση από την εξοχική κατοικία στη Χαλκιδική.

Αυτή η εξοχική κατοικία αποτελεί ένα παράδειγμα του νέου μοντέλου διαβίωσης που προέκυψε από την ανακατανομή του πληθυσμού λόγω της πανδημίας, όπου συνδυάζονται η διαβίωση και η υβριδική εργασία σε μικρά αστικά κέντρα ή σε αγροτικές περιοχές. Σχεδιάστηκε για να προσφέρει σε μια οικογένεια με έδρα το Λονδίνο ένα καλοκαιρινό καταφύγιο. Βρίσκεται στην Κασσάνδρα, στην περιοχή Βίγλα, σε γεωτεμάχιο που χαρακτηρίζεται από έντονο ανάγλυφο και πυκνή βλάστηση περιμετρικά.

NOMEN: Η αρχιτεκτονική είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την καθημερινότητα Facebook Twitter

Η απρόσκοπτη θέα στο Αιγαίο Πέλαγος εξασφαλίζεται από την τοποθέτησή της στο ψηλότερο σημείο του φυσικού εδάφους. Με τον τρόπο αυτό επιτυγχάνεται και η απομάκρυνση από το όριο του αγροτικού δρόμου, ενισχύοντας την ιδιωτικότητα. Εναρμονισμένη πλήρως με το περιβάλλον, εδράζεται πάνω σε μια πλατφόρμα και διαρθρώνεται σε ένα μόνο επίπεδο, αναιρώντας έτσι το όριο μεταξύ εσωτερικού και εξωτερικού. Το παιχνίδι της ογκοπλασίας μαρτυρά τη λειτουργία της κάτοψης. Ο κεντρικός χαμηλός όγκος, στον οποίο βρίσκεται η είσοδος, αποτελεί το συνδετικό κομμάτι των κοινόχρηστων και ιδιωτικών χώρων. Όλοι οι κύριοι χώροι με την αλληλουχία των ανοιγμάτων τους στη νότια όψη της κατοικίας προσφέρουν μια εμπειρία εκτεταμένης θέασης προς τη θάλασσα αλλά και την πισίνα, που αποτελεί νοητή προέκταση της πρώτης. Οι ξύλινες πέργκολες και ο ημιυπαίθριος χώρος συνδιαλέγονται με το φυσικό φως. Μια παλέτα παραδοσιακών υλικών συνδέει την αρχιτεκτονική σύνθεση με την ευρύτερη περιοχή.

Πολυτελής κατοικία στη Σκύδρα

NOMEN: Η αρχιτεκτονική είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την καθημερινότητα Facebook Twitter
Ψηφιακή απεικόνιση από την πολυτελή κατοικία στη Σκύδρα.

Στα πεδινά του γεωγραφικού διαμερίσματος της Μακεδονίας οι ΝΟΜΕΝ αρχιτέκτονες σχεδίασαν και κατασκευάζουν μια διώροφη πολυτελή κατοικία 400 τ.μ. Καθώς η περιοχή δεν υπόκειται σε ιδιαίτερες μορφολογικές ή άλλες περιοριστικές διατάξεις, πέρα από την ύπαρξη στέγης –εγκιβωτισμένης στην περίπτωσή μας–, οι γραμμές του κτιρίου παραμένουν λιτές.

NOMEN: Η αρχιτεκτονική είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την καθημερινότητα Facebook Twitter
Ψηφιακή απεικόνιση από την πολυκατοικία με ισόγειο κάταστημα στο Βόλο.

Ο όγκος του σχηματίζεται με ένα παιχνίδι διαίρεσης σε τέσσερις όγκους στον επιμήκη του άξονα. Παράλληλα με αυτόν αναπτύσσεται η πισίνα. Η σύγχρονη μορφή του κτιρίου αποδίδεται κατά βάση με την πέτρα, ένα τοπικό παραδοσιακό υλικό χτισίματος. Μπετόν, πέτρα, οξειδωμένος σίδηρος και τιρκουάζ αντανακλάσεις εναλλάσσονται στην τελική σύνθεση. Οι υπαίθριοι χώροι χαλάρωσης κάτω από την εκτεταμένη πέργκολα και δίπλα από την πισίνα βρίσκονται πάντα στο επίκεντρο της λειτουργίας της μεσογειακής κατοικίας.

Πολυκατοικία με ισόγειο κατάστημα στον Βόλο

NOMEN: Η αρχιτεκτονική είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την καθημερινότητα Facebook Twitter
Ψηφιακή απεικόνιση από τον επανασχεδιασμό bungalows σε resort στη Χαλκιδική.

Το νέο κτίριο κατοικιών με ισόγειο κατάστημα βρίσκεται στην οδό Λαρίσης, στην είσοδο του Βόλου. Πρόκειται για δρόμο με αυξημένη κυκλοφορία, εμπορικές χρήσεις και αναπτυσσόμενο ρυθμό ανάπτυξης. Στην περιοχή υπάρχουν κυρίως εγκαταλελειμμένα βιομηχανικά κτίρια, πέτρινες παλιές κατοικίες και λίγα καταστήματα της τελευταίας εικοσαετίας. Δεν θα λέγαμε πως διαθέτει μια αρχιτεκτονική ταυτότητα, γίνονται όμως προσπάθειες να προσδοθεί κάποια. Από τον όγκο του κτιρίου αφαιρείται ένας σημαντικού μεγέθους κύβος στον όροφο, του οποίου παραμένει ο σκελετός για να δώσει τη θέση του σε έναν αστικό κήπο. Η κίνηση είναι κατά βάση πρακτική αλλά και συμβολική. Αφαιρείται δόμηση από το συμπαγές συνήθως αστικό μέτωπο για να μπει πράσινο, το οποίο θα συνεισφέρει δραστικά στον δροσισμό και τη σκίαση του κτιρίου. Υπενθυμίζει όμως ταυτόχρονα τη σοβαρή ανάγκη των πόλεων να γίνουν πιο φιλικές προς τον χρήστη και πιο υγιείς. Στο ισόγειο υπάρχει εμπορικό κατάστημα το οποίο διαθέτει εσωτερικό εξώστη και άμεση πρόσβαση στον πίσω ακάλυπτο, όπου και αναπτύσσεται μια ασκεπής πέργκολα πάνω σε φύτευση. Η επιλογή των υλικών έχει να κάνει με την ανθεκτικότητά τους και την ευκολία της συντήρησης των όψεων του κτιρίου, καθώς οι ρύποι και οι θερμοκρασίες σε έναν κεντρικό δρόμο χωρίς πράσινο είναι ιδιαιτέρως επιβαρυντικοί παράγοντες.

Επανασχεδιασμός συγκροτήματος bungalows σε resort στη Χαλκιδική

NOMEN: Η αρχιτεκτονική είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την καθημερινότητα Facebook Twitter
Ψηφιακή απεικόνιση από την πολυτελή κατοικία στη Σκύδρα.

Ζητούμενο της μελέτης ήταν η αναβίωση του συγκροτήματος bungalows γνωστής ξενοδοχειακής μονάδας στην Καλλιθέα Χαλκιδικής. Τα bungalows βρίσκονται παράλληλα με το θαλάσσιο ειδυλλιακό μέτωπο, μπροστά σε μια αμμώδη παραλία. Αυτά συνενώνονται ανά δύο προκειμένου να καλύψουν τη φιλοξενία μιας οικογένειας ή ενός ζευγαριού με περισσότερες παροχές. Μια ημιπροστατευμένη βεράντα λειτουργεί ως κατώφλι ανάμεσα στο μέσα και στο έξω, ενισχύοντας την υπαίθρια διημέρευση. Το στοίχημα ήταν να σχεδιαστούν σύγχρονοι, τεχνολογικά εξοπλισμένοι χώροι που να προσφέρουν παράλληλα μια εμπειρία χλιδής και πρωτόγονης ανεμελιάς. Δάπεδα από πέτρα και βότσαλο, τοίχοι από κουρασάνι, πέργκολες από καστανιά και καλάμια, έπιπλα χειροποίητα, υφάσματα από βαμβάκι και λινό, διακοσμητικά από τερακότα προσφέρουν ένα αισθητηριακό καταφύγιο με τεχνολογικές εκπλήξεις.

NOMEN: Η αρχιτεκτονική είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την καθημερινότητα Facebook Twitter
NOMEN: Η αρχιτεκτονική είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την καθημερινότητα Facebook Twitter
Ψηφιακή απεικόνιση υπόσκαφης κατοικίας στο Μεγανήσι

nomenarchitects.gr

Από την ειδική έκδοση ADM/ LiFO x Design Ambassador/ Archisearch

Το νέο τεύχος της LiFO με το Architecture Design Map: Ειδική έκδοση Θεσσαλονίκη δωρεάν στο σπίτι σας με ένα κλικ.

Design
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

CHECK Ένα Μουσείο Παραμυθιού φτιαγμένο από ανακυκλώσιμα υλικά

Design / Ένα Μουσείο Παραμυθιού φτιαγμένο από ανακυκλώσιμα υλικά

Στην πόλη της Καβάλας oγδόντα παραμύθια και αγαπημένοι ήρωες προσφέρουν στα παιδιά την ευκαιρία να ταξιδέψουν σ’ έναν φανταστικό κόσμο με τη χρήση απλών, καθημερινών αντικειμένων που συχνά καταλήγουν στα σκουπίδια.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ένα σπίτι σαν ζεστή αγκαλιά

Design / Ένα σπίτι σαν ζεστή αγκαλιά

Ο διευθυντής προγράμματος του Δίεση, Γιώργος Γιαννόπουλος, προτιμά να ψάχνει πράγματα στο «γιουσουρούμ του Facebook» παρά να μπει σε μια αλυσίδα επίπλων. Και όταν έχει τις κλειστές του, μπορεί να ασχολείται με μια καρέκλα για δέκα ώρες χωρίς να κουράζεται.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Ένα σπίτι που μας προτρέπει να ζήσουμε στο max/ Ένα σπίτι που φοράει με χιούμορ τον μαξιμαλισμό του

Design / «Ο μινιμαλισμός είναι πλήξη»

Κάποτε η Tina Livanos είχε καθυστερήσει σε έναν γάμο, όπου ήταν παράνυμφος, επειδή είχε βρει μια ιδιαίτερη λάμπα. Μέχρι και σήμερα ψάχνει αδιάκοπα σε αντικερί, ανοιχτές αγορές και παζάρια, προκειμένου να γεμίσει το σπίτι της με έπιπλα και μπιχλιμπίδια.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Αθηναϊκές πολυκατοικίες: Η πιο ζωντανή ιστορία της πρωτεύουσας

Βιβλίο / Αθηναϊκές πολυκατοικίες: Η πιο ζωντανή ιστορία της πρωτεύουσας

Μια νέα ερευνητική έκδοση του Ιδρύματος Ωνάση, ευχάριστη και ζωντανή, αφηγείται την ιστορία της πολυκατοικίας αλλά και της πόλης μας με τις μεγάλες και τις μικρότερες αλλαγές της, μέσα από 37 ιστορίες.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ένα σπίτι σε διάλογο με τη δικαιοσύνη και την τέχνη

Design / Ένα διαμέρισμα του ’70 που απορρίπτει οτιδήποτε παλιό

Το σπίτι του Αλέξανδρου Κασσανδρινού είναι γεμάτο τέχνη, χωρίς καμία αντίκα, με έπιπλα περισσότερο βολικά παρά ντιζαϊνάτα και άπειρο φως — τόσο, που το καλοκαίρι στο καθιστικό χρειάζονται γυαλιά ηλίου για να καθίσει κανείς.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Γιώργος και Ρούλης Αλαχούζος

Design / Αδελφοί Αλαχούζοι: Οι πιο διάσημοι Έλληνες «εφετζήδες»

Από την «Ανατομία ενός εγκλήματος» και τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 μέχρι τον Harry Potter και την τελευταία ταινία του Κρόνενμπεργκ, εδώ και σαράντα χρόνια ο Γιώργος και ο Ρούλης Αλαχούζος δημιουργούν εντυπωσιακά και τρομακτικά όντα σαν σύγχρονοι αλχημιστές, επιστρατεύοντας τη φαντασία και τη δεξιοτεχνία τους.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
«Περηφανευόμαστε ότι δώσαμε τα φώτα μας στον κόσμο, αλλά δεν κρατήσαμε ούτε ένα λυχναράκι»

Oι Αθηναίοι / «Περηφανευόμαστε ότι δώσαμε τα φώτα μας στον κόσμο, αλλά δεν κρατήσαμε ούτε ένα λυχναράκι»

Η αρχιτέκτονας και υπεύθυνη των Αρχείων Νεοελληνικής Αρχιτεκτονικής του Μουσείου Μπενάκη, Μάρω Καρδαμίτση-Αδάμη, δεν λησμόνησε ποτέ στην πορεία της πως η μορφή ενός κτιρίου πρέπει να έχει χαρακτήρα, ειλικρίνεια και κλίμακα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Sotja

Οι Αθηναίοι / Sotja: «Στο ξεκίνημά μου έλεγαν "αυτό το κοριτσάκι θα μου κάνει το tattoo;"»

Όταν μπήκε στα τατουατζίδικα, ελάχιστες γυναίκες εργάζονταν εκεί. Εξασκήθηκε πάνω σε «πανκιά» και βρήκε το προσωπικό της στυλ στις horror ταινίες των ’60s. Η Αθηναία της εβδομάδας θυμάται την εποχή που τα tattoo προκαλούσαν προβλήματα στη δουλειά και κακεντρεχή σχόλια στον δρόμο - και αυτή η πραγματικότητα δεν έχει ακριβώς τελειώσει.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Το Μπουλούκι, ένα περιοδεύον εργαστήριο για τις παραδοσιακές τεχνικές δόμησης, βάζει το δικό του -σημαντικό- λιθαράκι στη διατήρηση της μνήμης και της ζωής στην ορεινή Ήπειρο

Γειτονιές της Ελλάδας / Δύο νέοι αρχιτέκτονες ανακατασκεύασαν τη στέγη ενός σχολείου στα Τζουμέρκα

Το Μπουλούκι, ένα περιοδεύον εργαστήριο για τις παραδοσιακές τεχνικές δόμησης, βάζει το δικό του -σημαντικό- λιθαράκι στη διατήρηση της μνήμης και της ζωής στην ορεινή Ήπειρο.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Hotel Experience: Πώς η πρώτη διοργάνωση για το μέλλον του τουρισμού υπό το πρίσμα της εμπειρίας πέτυχε ρεκόρ επισκεπτών

Design / Hotel Experience: Πώς η πρώτη διοργάνωση για το μέλλον του τουρισμού υπό το πρίσμα της εμπειρίας πέτυχε ρεκόρ επισκεπτών

Η διοργάνωση του Hotel Experience που πραγματοποιήθηκε 5-6 Οκτωβρίου 2024 στο Ωδείο Αθηνών ξεπέρασε κάθε προσδοκία συμμετοχής καθώς πάνω από 4.000 επισκέπτες βίωσαν από κοντά την εμπειρία
THE LIFO TEAM