Οι Zaha Hadid Architects (ZHA) κέρδισαν τον διαγωνισμό σχεδιασμού για την κατασκευή του Tower C στην πόλη Shenzhen της Κίνας. Πρόκειται για τη δημιουργία δύο ιδιαίτερα ψηλών, δίδυμων ουρανοξυστών ενωμένων με κυμματοειδείς γέφυρες, καθεμία γεμάτη με πράσινους και υδάτινους κήπους, χάρη σε ένα σύστημα που προβλέπει την καλλιέργεια φυτών στο νερό. Σχεδιασμένο για το νέο οικονομικό κέντρο που ονομάζεται Shenzhen Bay Super Headquarters Base, το Tower C πρόκειται να γίνει ένα από τα ψηλότερα κτίρια της πόλης με ύψος περίπου 400 μέτρων.
Οι αρχιτέκτονες ήθελαν να ενώσουν το αστικό τοπίο και έτσι επέκτειναν το δίκτυο του μετρό Shenzhen και ενσωμάτωσαν τους δύο ουρανοξύστες στο γειτονικό πάρκο και τις πλατείες του, για να δημιουργήσουν τελικά έναν νέο ενοποιημένο δημόσιο χώρο. «Το κλιμακωτό βάθρο του Tower C συνδυάζεται με το πάρκο για να δημιουργήσει έναν νέο δημόσιο χώρο για αυτήν τη δυναμική πόλη που έχει εξελιχθεί σε παγκόσμιο κέντρο τεχνολογικής καινοτομίας» ισχυρίζονται σε ανακοίνωσή τους οι Zaha Hadid Architects (ZHA). Δεδομένου ότι η προτεραιότητα ήταν οι πεζοί, οι αρχιτέκτονες προέβλεψαν εκτεταμένους χώρους στάθμευσης ποδηλάτων και εγκαταστάσεις φόρτισης.
Η μελέτη προβλέπει τη δημιουργία ενός γυάλινου τοίχου γύρω από τον Tower C, με ένα διακριτικό κλιμακωτό φινίρισμα, σχεδιασμένο ώστε να σκιάζει το κτίριο. Στα τζάμια θα ενσωματωθούν επίσης λειτουργικές κοιλότητες για τη διευκόλυνση του φυσικού αερισμού. Τα δομικά υλικά που θα χρησιμοποιηθούν στην κατασκευή θα είναι ανακυκλώσιμα ή θα έχουν χαμηλή ποσότητα ενσωματωμένου άνθρακα.
Η μελέτη προβλέπει την δημιουργία ενός γυάλινου τοίχου γύρω από τον Tower C, με ένα διακριτικό κλιμακωτό φινίρισμα, σχεδιασμένο ώστε να σκιάζει το κτίριο. Στα τζάμια θα ενσωματώσουν επίσης λειτουργικές κοιλότητες για τη διευκόλυνση του φυσικού αερισμού.
Στο εσωτερικό ο Tower C θα περιλαμβάνει χώρους γραφείων «φυσικά φωτισμένους», καθώς και χώρους ψυχαγωγίας, ένα ξενοδοχείο, ένα συνεδριακό κέντρο και γκαλερί τέχνης.
Το σχέδιο θα είναι πλήρες με ένα σύστημα συλλογής και ανακύκλωσης νερού και φωτοβολταϊκά που θα συλλέγουν ηλιακή ενέργεια για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας για ολόκληρη την περιοχή. Θα χρησιμοποιηθεί επίσης ένα «έξυπνο σύστημα διαχείρισης» που θα παρακολουθεί τις εξωτερικές και εσωτερικές συνθήκες των κτιρίων για αυτόματη ρύθμιση της θέρμανσης στο κτίριο και ελαχιστοποίηση της κατανάλωσης ενέργειας.
Το Tower C είναι ένα από τα πολλά κτίρια που αναλαμβάνει η αρχιτεκτονική εταιρεία που ίδρυσε η αείμνηστη Βρετανό-Ιρακινή αρχιτέκτονας Ζάχα Χαντίντ, που αυτή τη στιγμή δραστηριοποιείται έντονα στην Κίνα υπό τον νέο διευθυντή της Patrik Schumacher.
=
Πηγή: Dezeen
σχόλια