ΚΙΝΗΣΗ ΤΩΡΑ

Οι πανύψηλοι δίδυμοι ουρανοξύστες των Zaha Hadid Architects στη Σέντσεν της Κίνας Facebook Twitter
Φωτο: Courtesy of Zaha Hadid Archtects.

Οι πανύψηλοι δίδυμοι ουρανοξύστες των Zaha Hadid Architects στη Σέντσεν της Κίνας

0

Οι Zaha Hadid Architects (ZHA) κέρδισαν τον διαγωνισμό σχεδιασμού για την κατασκευή του Tower C στην πόλη Shenzhen της Κίνας. Πρόκειται για τη δημιουργία δύο ιδιαίτερα ψηλών, δίδυμων ουρανοξυστών ενωμένων με κυμματοειδείς γέφυρες, καθεμία γεμάτη με πράσινους και υδάτινους κήπους, χάρη σε ένα σύστημα που προβλέπει την καλλιέργεια φυτών στο νερό. Σχεδιασμένο για το νέο οικονομικό κέντρο που ονομάζεται Shenzhen Bay Super Headquarters Base, το Tower C πρόκειται να γίνει ένα από τα ψηλότερα κτίρια της πόλης με ύψος περίπου 400 μέτρων.

Οι αρχιτέκτονες ήθελαν να ενώσουν το αστικό τοπίο και έτσι επέκτειναν το δίκτυο του μετρό Shenzhen και ενσωμάτωσαν τους δύο ουρανοξύστες στο γειτονικό πάρκο και τις πλατείες του, για να δημιουργήσουν τελικά έναν νέο ενοποιημένο δημόσιο χώρο. «Το κλιμακωτό βάθρο του Tower C συνδυάζεται με το πάρκο για να δημιουργήσει έναν νέο δημόσιο χώρο για αυτήν τη δυναμική πόλη που έχει εξελιχθεί σε παγκόσμιο κέντρο τεχνολογικής καινοτομίας» ισχυρίζονται σε ανακοίνωσή τους οι Zaha Hadid Architects (ZHA). Δεδομένου ότι η προτεραιότητα ήταν οι πεζοί, οι αρχιτέκτονες προέβλεψαν εκτεταμένους χώρους στάθμευσης ποδηλάτων και εγκαταστάσεις φόρτισης.

Η μελέτη προβλέπει τη δημιουργία ενός γυάλινου τοίχου γύρω από τον Tower C, με ένα διακριτικό κλιμακωτό φινίρισμα, σχεδιασμένο ώστε να σκιάζει το κτίριο. Στα τζάμια θα ενσωματωθούν επίσης λειτουργικές κοιλότητες για τη διευκόλυνση του φυσικού αερισμού. Τα δομικά υλικά που θα χρησιμοποιηθούν στην κατασκευή θα είναι ανακυκλώσιμα ή θα έχουν χαμηλή ποσότητα ενσωματωμένου άνθρακα.

Η μελέτη προβλέπει την δημιουργία ενός γυάλινου τοίχου γύρω από τον Tower C, με ένα διακριτικό κλιμακωτό φινίρισμα, σχεδιασμένο ώστε να σκιάζει το κτίριο. Στα τζάμια θα ενσωματώσουν επίσης λειτουργικές κοιλότητες για τη διευκόλυνση του φυσικού αερισμού.

Στο εσωτερικό ο Tower C θα περιλαμβάνει χώρους γραφείων «φυσικά φωτισμένους», καθώς και χώρους ψυχαγωγίας, ένα ξενοδοχείο, ένα συνεδριακό κέντρο και γκαλερί τέχνης.

Το σχέδιο θα είναι πλήρες με ένα σύστημα συλλογής και ανακύκλωσης νερού και φωτοβολταϊκά που θα συλλέγουν ηλιακή ενέργεια για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας για ολόκληρη την περιοχή. Θα χρησιμοποιηθεί επίσης ένα «έξυπνο σύστημα διαχείρισης» που θα παρακολουθεί τις εξωτερικές και εσωτερικές συνθήκες των κτιρίων για αυτόματη ρύθμιση της θέρμανσης στο κτίριο και ελαχιστοποίηση της κατανάλωσης ενέργειας. 

Το Tower C είναι ένα από τα πολλά κτίρια που αναλαμβάνει η αρχιτεκτονική εταιρεία που ίδρυσε η αείμνηστη Βρετανό-Ιρακινή αρχιτέκτονας Ζάχα Χαντίντ, που αυτή τη στιγμή δραστηριοποιείται έντονα στην Κίνα υπό τον νέο διευθυντή της Patrik Schumacher.

 = 

Οι πανύψηλοι δίδυμοι ουρανοξύστες των Zaha Hadid Architects στη Σέντσεν της Κίνας Facebook Twitter
Οι αρχιτέκτονες ήθελαν να ενοποιήσουν το αστικό τοπίο και ενσωμάτωσαν τους δύο ουρανοξύστες στο παρακείμενο πάρκο. Φωτο: Courtesy of Zaha Hadid Archtects.
Οι πανύψηλοι δίδυμοι ουρανοξύστες των Zaha Hadid Architects στη Σέντσεν της Κίνας Facebook Twitter
Το Tower C θα είναι ένα από τα ψηλότερα κτίρια της πόλης με ύψος περίπου 400 μέτρων. Φωτο: Courtesy of Zaha Hadid Archtects.
Οι πανύψηλοι δίδυμοι ουρανοξύστες των Zaha Hadid Architects στη Σέντσεν της Κίνας Facebook Twitter
Στο εσωτερικό ο Tower C θα περιλαμβάνει χώρους γραφείων και ψυχαγωγίας, ένα ξενοδοχείο, ένα συνεδριακό κέντρο και γκαλερί τέχνης. Φωτο: Courtesy of Zaha Hadid Archtects.
Οι πανύψηλοι δίδυμοι ουρανοξύστες των Zaha Hadid Architects στη Σέντσεν της Κίνας Facebook Twitter
Οι ουρανοξύστες ενώνονται με κυμματοειδείς γέφυρες, καθεμία γεμάτη με πράσινους και υδάτινους κήπους. Φωτο: Courtesy of Zaha Hadid Archtects.
Οι πανύψηλοι δίδυμοι ουρανοξύστες των Zaha Hadid Architects στη Σέντσεν της Κίνας Facebook Twitter
Φωτο: Courtesy of Zaha Hadid Archtects.

Πηγή: Dezeen

Design
0

ΚΙΝΗΣΗ ΤΩΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αυτή είναι η νέα πλατεία Ελευθερίας της Λευκωσίας, που σχεδίασε η Ζάχα Χαντίντ

Διεθνή / Αυτή είναι η νέα πλατεία Ελευθερίας της Λευκωσίας, που σχεδίασε η Ζάχα Χαντίντ

Παρά τους ενδοιασμούς για την αισθητική και λειτουργική της αξία, φαίνεται ότι η νέα όψη της πλατείας αποτελεί ένα επιτυχημένο παράδειγμα διαμόρφωσης συγκοινωνιακού κόμβου και κοινωνικής διάδρασης.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ένα σπίτι που μας προτρέπει να ζήσουμε στο max/ Ένα σπίτι που φοράει με χιούμορ τον μαξιμαλισμό του

Design / «Ο μινιμαλισμός είναι πλήξη»

Κάποτε η Tina Livanos είχε καθυστερήσει σε έναν γάμο, όπου ήταν παράνυμφος, επειδή είχε βρει μια ιδιαίτερη λάμπα. Μέχρι και σήμερα ψάχνει αδιάκοπα σε αντικερί, ανοιχτές αγορές και παζάρια, προκειμένου να γεμίσει το σπίτι της με έπιπλα και μπιχλιμπίδια.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Αθηναϊκές πολυκατοικίες: Η πιο ζωντανή ιστορία της πρωτεύουσας

Βιβλίο / Αθηναϊκές πολυκατοικίες: Η πιο ζωντανή ιστορία της πρωτεύουσας

Μια νέα ερευνητική έκδοση του Ιδρύματος Ωνάση, ευχάριστη και ζωντανή, αφηγείται την ιστορία της πολυκατοικίας αλλά και της πόλης μας με τις μεγάλες και τις μικρότερες αλλαγές της, μέσα από 37 ιστορίες.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ένα σπίτι σε διάλογο με τη δικαιοσύνη και την τέχνη

Design / Ένα διαμέρισμα του ’70 που απορρίπτει οτιδήποτε παλιό

Το σπίτι του Αλέξανδρου Κασσανδρινού είναι γεμάτο τέχνη, χωρίς καμία αντίκα, με έπιπλα περισσότερο βολικά παρά ντιζαϊνάτα και άπειρο φως — τόσο, που το καλοκαίρι στο καθιστικό χρειάζονται γυαλιά ηλίου για να καθίσει κανείς.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Γιώργος και Ρούλης Αλαχούζος

Design / Αδελφοί Αλαχούζοι: Οι πιο διάσημοι Έλληνες «εφετζήδες»

Από την «Ανατομία ενός εγκλήματος» και τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 μέχρι τον Harry Potter και την τελευταία ταινία του Κρόνενμπεργκ, εδώ και σαράντα χρόνια ο Γιώργος και ο Ρούλης Αλαχούζος δημιουργούν εντυπωσιακά και τρομακτικά όντα σαν σύγχρονοι αλχημιστές, επιστρατεύοντας τη φαντασία και τη δεξιοτεχνία τους.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
«Περηφανευόμαστε ότι δώσαμε τα φώτα μας στον κόσμο, αλλά δεν κρατήσαμε ούτε ένα λυχναράκι»

Oι Αθηναίοι / «Περηφανευόμαστε ότι δώσαμε τα φώτα μας στον κόσμο, αλλά δεν κρατήσαμε ούτε ένα λυχναράκι»

Η αρχιτέκτονας και υπεύθυνη των Αρχείων Νεοελληνικής Αρχιτεκτονικής του Μουσείου Μπενάκη, Μάρω Καρδαμίτση-Αδάμη, δεν λησμόνησε ποτέ στην πορεία της πως η μορφή ενός κτιρίου πρέπει να έχει χαρακτήρα, ειλικρίνεια και κλίμακα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Sotja

Οι Αθηναίοι / Sotja: «Στο ξεκίνημά μου έλεγαν "αυτό το κοριτσάκι θα μου κάνει το tattoo;"»

Όταν μπήκε στα τατουατζίδικα, ελάχιστες γυναίκες εργάζονταν εκεί. Εξασκήθηκε πάνω σε «πανκιά» και βρήκε το προσωπικό της στυλ στις horror ταινίες των ’60s. Η Αθηναία της εβδομάδας θυμάται την εποχή που τα tattoo προκαλούσαν προβλήματα στη δουλειά και κακεντρεχή σχόλια στον δρόμο - και αυτή η πραγματικότητα δεν έχει ακριβώς τελειώσει.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Το Μπουλούκι, ένα περιοδεύον εργαστήριο για τις παραδοσιακές τεχνικές δόμησης, βάζει το δικό του -σημαντικό- λιθαράκι στη διατήρηση της μνήμης και της ζωής στην ορεινή Ήπειρο

Γειτονιές της Ελλάδας / Δύο νέοι αρχιτέκτονες ανακατασκεύασαν τη στέγη ενός σχολείου στα Τζουμέρκα

Το Μπουλούκι, ένα περιοδεύον εργαστήριο για τις παραδοσιακές τεχνικές δόμησης, βάζει το δικό του -σημαντικό- λιθαράκι στη διατήρηση της μνήμης και της ζωής στην ορεινή Ήπειρο.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Hotel Experience: Πώς η πρώτη διοργάνωση για το μέλλον του τουρισμού υπό το πρίσμα της εμπειρίας πέτυχε ρεκόρ επισκεπτών

Design / Hotel Experience: Πώς η πρώτη διοργάνωση για το μέλλον του τουρισμού υπό το πρίσμα της εμπειρίας πέτυχε ρεκόρ επισκεπτών

Η διοργάνωση του Hotel Experience που πραγματοποιήθηκε 5-6 Οκτωβρίου 2024 στο Ωδείο Αθηνών ξεπέρασε κάθε προσδοκία συμμετοχής καθώς πάνω από 4.000 επισκέπτες βίωσαν από κοντά την εμπειρία
THE LIFO TEAM