Το 1926, σε ένα διώροφο κτίριο στο παραλιακό μέτωπο της Θεσσαλονίκης, βασισμένο σε σχέδια του διάσημου αρχιτέκτονα Jacques Mosse, άρχισε να λειτουργεί ο χώρος γευσιγνωσίας της τοπικής και ιστορικής ζυθοποιίας της «Όλυμπος Νάουσα» που προέκυψε από συγχώνευση και λειτουργούσε και ως παγοποιείο. Όταν λίγο αργότερα η εταιρεία εξαγοράστηκε από τον Κάρολο Φιξ και ο ισόγειος χώρος της μπιραρίας διατέθηκε προς πώληση, οι νέοι του ιδιοκτήτες διατήρησαν το όνομα «Όλυμπος Νάουσα», μετατρέποντάς τον σε εστιατόριο το 1927.
Χαρακτηριστικό δείγμα του κινήματος του εκλεκτικισμού, το εν λόγω κτίριο είχε πολλές ζωές. Στην Κατοχή ο ισόγειος χώρος του καταλαμβάνεται από τους Γερμανούς και μετατρέπεται σε καμπαρέ. Μετά τον πόλεμο το κτίριο αγοράζεται από διαφορετικό ιδιοκτήτη και η νέα, γαστρονομική εποχή του έχει αφετηρία το 1958.
Στο εστιατόριο-σύμβολο της Θεσσαλονίκης, την αναβίωση του Όλυμπος Νάουσα που υπό την επίβλεψη του σεφ Δημήτρη Τασιούλα επαναπροσδιορίζει τοπικές γεύσεις και παραδοσιακές συνταγές μέσα από σύγχρονες τεχνικές.
Στέκι διασημοτήτων, καλλιτεχνών και πολιτικών, το Όλυμπος Νάουσα έζησε χρυσές εποχές μέχρι τον καταστροφικό σεισμό του 1978 και τη θέσπιση ενός νόμου τη δεκαετία του ’80 που ανάγκαζε το εστιατόριο να παραμένει κλειστό τα Σαββατοκύριακα. Παρότι οι συνθήκες δεν το βοήθησαν να διατηρήσει την πρότερη λάμψη του, το εστιατόριο αποτέλεσε σταθερή αξία για τους Θεσσαλονικείς που έψαχναν ποιοτική αστική κουζίνα μέχρι το κλείσιμό του το 1994. Έναν χρόνο πριν, το κτίριο χαρακτηρίστηκε μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς από το υπουργείο Πολιτισμού, ενώ στα μέσα της δεκαετίας του 2000 η ερειπωμένη του όψη αποτέλεσε σκηνικό για την ταινία του Θεόδωρου Αγγελόπουλου «Το λιβάδι που δακρύζει».
Η νέα εποχή
Και φτάνουμε στο παρόν. Το νέο κεφάλαιο για το κτίριο αρχίζει να ξαναγράφεται το 2017, όταν ο διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου TOR Hotel, Κωνσταντίνος Τορνιβούκας αγοράζει το ακίνητο σε συνεργασία με την Grivalia Hospitality, με σκοπό την ανέγερση ενός ξενοδοχείου πέντε αστέρων και την επαναλειτουργία του θρυλικού πλέον Όλυμπος Νάουσα.
Με σεβασμό στην αρχιτεκτονική του κληρονομιά και στις διαφορετικές περιόδους του, η καθεμία από τις οποίες έχει αφήσει το δικό της στίγμα στον πολιτιστικό χαρακτήρα της Θεσσαλονίκης, το κτίριο συνδέεται με το σήμερα χάρη στα εξήντα πολυτελώς σχεδιασμένα δωμάτια και τις σουίτες που προστέθηκαν αλλά και στην αναγέννηση του εμβληματικού εστιατορίου.
Εκτός από το γεγονός ότι το κτίριο του σημερινού ON Residence έχει κηρυχθεί μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς, το ισόγειό του τελεί υπό ξεχωριστό καθεστώς πολιτιστικής κληρονομιάς. Η διαδικασία αναβίωσης αυτού του τοπόσημου δεν ήταν εύκολη υπόθεση. Από τα περίπλοκα πλακάκια δαπέδου μέχρι τους εντυπωσιακούς γύψινους διάκοσμους και τις κομψές τοιχογραφίες, η διαδικασία αποκατάστασης ακολουθούσε πάντα την ίδια γραμμή, ερευνώντας πόσα από τα αρχικά υλικά μπορούσαν να σωθούν, να αποκατασταθούν και να τοποθετηθούν, με τα τυχόν κενά να καλύπτονται μέσω της χρήσης ακριβών αντιγράφων και της βοήθειας ειδικών.
Παράλληλα διατηρήθηκαν και αποκαταστάθηκαν σχεδόν στο σύνολό τους δομικά στοιχεία τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό, από τη μαρμάρινη σκάλα μέχρι τα μαντεμένια κιγκλιδώματα και τα ξύλινα τοιχώματα. Στο λόμπι, τμήματα των τοίχων είναι ζωγραφισμένα εξ ολοκλήρου στο χέρι ‒ πρόκειται για περίτεχνα σχέδια-homage στην τοιχογραφία που ανακαλύφθηκε κατά τη διαδικασία της αποκατάστασης.
Με ανεμπόδιστη θέα στον Θερμαϊκό Κόλπο, ο κλασικός σχεδιασμός στα εξήντα δωμάτια και στις σουίτες του ON Residence συναντά την ανεπιτήδευτη πολυτέλεια με απαλούς, φυσικούς χρωματικούς τόνους και πινελιές ανοιχτού ροζ και πράσινου. Υψηλής ποιότητας υλικά μαζί με επιλεγμένες μοντέρνες λεπτομέρειες συνθέτουν ένα διαχρονικό και σικ σκηνικό.
Στο εστιατόριο-σύμβολο της Θεσσαλονίκης, την αναβίωση του Όλυμπος Νάουσα που υπό την επίβλεψη του σεφ Δημήτρη Τασιούλα επαναπροσδιορίζει τοπικές γεύσεις και παραδοσιακές συνταγές μέσα από σύγχρονες τεχνικές, οι κομψοί εσωτερικοί χώροι του εστιατορίου αντιπαραβάλλουν κομψά διακοσμητικά στοιχεία του παρελθόντος και των ευρωπαϊκών μπιστρό σε μια μοντέρνα, αστική αισθητική. Εκτός από την εκλεπτυσμένη ατμόσφαιρα της εσωτερικής του σάλας, οι επισκέπτες μπορούν να γευματίσουν και σε μια «κρυμμένη» καταπράσινη αυλή.
Στο κτίριο του ON Residence λειτουργεί και το νέο cocktail-bar της πόλης, το Tiger Loop, με τα αρ ντεκό διακοσμητικά στοιχεία, το μαύρο, το χρυσό και το βαθύ κόκκινο χρώμα να κυριαρχούν στον χώρο του. Την επιμέλεια της cocktail list έχει ο βραβευμένος μπάρμαν Αχιλλέας Πλακίδας, προσφέροντας μια fine drinking εμπειρία με κοσμοπολίτικες πινελιές στο ποτήρι.
Όλυμπος Νάουσα, λεωφ. Νίκης 5, Θεσσαλονίκη, 2310 275715, www.onresidence.gr