Ουρανοξύστης «εμπνευσμένος από τη φύση» προτείνεται να χτιστεί στο City του Λονδίνου

Ουρανοξύστης «εμπνευσμένος από τη φύση» προτείνεται να χτιστεί στο City του Λονδίνου Facebook Twitter
Οι αρχιτέκτονες εμπνεύστηκαν από την ακολουθία Φιμπονάτσι - ένα μαθηματικό μοτίβο που συναντάται σε έμβια όντα όπως τα κουκουνάρια. Render: Miller Hare
0

Σχεδιασμένο από το Arney Fender Katsalidis (AFK Studios) για το δυτικό άκρο ενός συμπλέγματος ουρανοξυστών στο City του Λονδίνου, το κτίριο θα γίνει ένα από τα ψηλότερα κτίρια στο Ηνωμένο Βασίλειο με ύψος περίπου 270 μέτρα.

Η πρόταση είναι ελαφρώς μικρότερη από το γειτονικό 22 Bishopsgate της PLP, το οποίο έχει ύψος 278 μέτρα, αλλά ψηλότερη από τους άλλους ουρανοξύστες του συμπλέγματος, συμπεριλαμβανομένων του 100 Bishopsgate των Allies and Morrison και AFK Studios και του Heron Tower της Kohn Pedersen Fox (KPF).

Ο πύργος 55 Bishopsgate αναπτύχθηκε για λογαριασμό της Schroders Capital ως το πρώτο κτίριο για την Renewal Opportunity Area της πρωτεύουσας - μια περιοχή που σχεδιάστηκε από την City of London Corporation ειδικά για την ανάπτυξη υψηλών κτιρίων.

Για την κατασκευή του θα απαιτηθεί η κατεδάφιση ενός υφιστάμενου πολυώροφου κτιρίου στην περιοχή.

Θα γίνει ένας από τους υψηλότερα προσβάσιμους δημόσιους χώρους στο Λονδίνο και, ίσως το πιο σημαντικό, επιδιώκει να προσφέρει κάτι περισσότερο από θέα σε όλο το Λονδίνο, με την παροχή ενός πλούσιου και ποικίλου προγράμματος δραστηριοτήτων καθ' όλη τη διάρκεια του έτους.

«Ο προτεινόμενος σχεδιασμός επιδιώκει να μεγιστοποιήσει την ευκαιρία που παρέχει ένας χώρος που βρίσκεται σε μια περιοχή που έχει οριστεί από την Corporation of London ως κατάλληλη για μελλοντικά ψηλά κτίρια», δήλωσε εκπρόσωπος της ομάδας του έργου.

«Το προτεινόμενο κτίριο βρίσκεται σε μια περιοχή υψηλής συγκοινωνιακής προσβασιμότητας με σημαντική δυνητική ζήτηση από επαγγελματίες».

Ουρανοξύστης «εμπνευσμένος από τη φύση» προτείνεται να χτιστεί στο City του Λονδίνου Facebook Twitter
Η Arney Fender Katsalidis πρότεινε έναν πύργο για το Eastern Cluster του Λονδίνου. Render: Miller Hare

Ο προτεινόμενος σχεδιασμός για το 55 Bishopsgate χαρακτηρίζεται από μια λεπτή μορφή που στενεύει καθώς εκτείνεται προς τα πάνω.

«Ο σχεδιασμός αντλεί έμπνευση από τη φύση, βασισμένος στην ακολουθία Fibonacci, ένα αριθμητικό μοτίβο που συναντάται στις δομές των φυσικών οργανισμών σε πολλές μορφές και σε όλες τις κλίμακες», εξήγησε ο εκπρόσωπος του έργου.

«Η εφαρμογή των ίδιων μαθηματικών αρχών που επηρεάζουν τη γεωμετρία και την αποτελεσματικότητα των δομών που βρίσκονται στη φύση - σε συνδυασμό με τη χρήση σύγχρονων ψηφιακών μεθόδων σχεδιασμού - εξασφάλισε τη βέλτιστη τοποθέτηση και χρήση όλων των δομικών στοιχείων».

Στο εσωτερικό του, το 55 Bishopsgate θα περιλαμβάνει πάνω από 70.000 τετραγωνικά μέτρα ευέλικτων χώρων εργασίας σε 60 ορόφους.

Τα ισόγεια επίπεδα θα είναι σχεδιασμένα έτσι ώστε να ανοίγουν προς το περιβάλλον οδόστρωμα, το οποίο επίσης θα αναμορφωθεί στο πλαίσιο του έργου.

«Ένα μοναδικό χαρακτηριστικό των προτάσεων, άτυπο σε σχέση με τα υπάρχοντα κοντινά ψηλά κτίρια, είναι η παροχή ενός προσβάσιμου από το κοινό ισογείου - χώρος που παραδοσιακά προορίζεται για τους ενοίκους των κτιρίων», δήλωσε ο εκπρόσωπος του έργου.

Εν τω μεταξύ, τα ανώτερα επίπεδα του ουρανοξύστη θα είναι προσβάσιμα από το κοινό μέσω «ειδικών ανελκυστήρων εξπρές» για να προσφέρουν στους επισκέπτες ένα σημείο θέασης και χώρο δραστηριοτήτων.

Ουρανοξύστης «εμπνευσμένος από τη φύση» προτείνεται να χτιστεί στο City του Λονδίνου Facebook Twitter
Ο ουρανοξύστης θα έχει εξωσκελετό. Render: Plus Images

«Η κορυφή του κτιρίου θα προσφέρει έναν μοναδικό δημόσιο χώρο που θα προσφέρει την ευκαιρία για την πολυπόθητη ανάπαυλα από το πολύβουο περιβάλλον της πόλης», εξήγησε η ομάδα.

«Θα γίνει και ένας από τους υψηλότερα προσβάσιμους δημόσιους χώρους στο Λονδίνο και, ίσως το πιο σημαντικό, επιδιώκει να προσφέρει κάτι περισσότερο από θέα σε όλο το Λονδίνο, με την παροχή ενός πλούσιου και ποικίλου προγράμματος δραστηριοτήτων καθ' όλη τη διάρκεια του έτους».

Το 2019, το New London Architecture ανέφερε ότι τα ψηλά κτίρια γίνονται η νέα κανονικότητα για την πρωτεύουσα του Ηνωμένου Βασιλείου, μετά την αύξηση των εγκρίσεων σχεδιασμού.

Άλλες πρόσφατες προτάσεις που πρόκειται να μεταμορφώσουν τον ορίζοντα της πόλης περιλαμβάνουν ένα τρίο ουρανοξυστών από την KPF και το συγκρότημα γραφείων 2 Finsbury Avenue από την 3XN.

Το ψηλότερο κτίριο στο Λονδίνο και το Ηνωμένο Βασίλειο παραμένει το The Shard του Renzo Piano Building Workshop, το οποίο έχει ύψος 310 μέτρα.

Design
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

H δημιουργικότητα είναι μια αναπάντεχη δύναμη

Creative Minds / H δημιουργικότητα είναι μια αναπάντεχη δύναμη

Ο Άλεξ Κάβδας συζητά με την Καλλίνα Κυρατσούλη, Head of Creative στη Soho Square Athens και τον Χρήστο Κουτσούκο, Executive Creative Director στην Cream, για τη σημασία της δημιουργικότητας αλλά και το πώς μία καλή ιδέα μπορεί να αλλάξει τον τρόπο που βλέπουμε τον κόσμο, στο πλαίσιο του πρώτου επεισοδίου της νέας σειράς podcast «Creative Minds», με την υποστήριξη των βραβείων Ermis Awards.
Casa Gaia Ένα παράδειγμα εμβληματικών μεσογειακών διακοπών

Design / Casa Gaia Ένα παράδειγμα εμβληματικών μεσογειακών διακοπών

Η Casa Gaia από τους Bobotis+Bobotis Architects είναι μια βίλα που, απόλυτα συνδεδεμένη με το τοπίο, ενσωματώνει με ευαισθησία τις καθημερινές ανθρώπινες ανάγκες, αποτίνοντας φόρο τιμής στη διαχρονική ηρεμία του μεσογειακού καλοκαιριού.
ΔΑΝΑΗ ΜΑΚΡΗ
10 απίθανα αθηναϊκά σπίτια

Design / 10 απίθανα αθηναϊκά σπίτια

Τη χρονιά που μας πέρασε, η Τζούλη Αγοράκη «άνοιξε» για τους αναγνώστες της LifO μερικά από τα πιο ιδιαίτερα, όμορφα, παράξενα, εκκεντρικά, γουστόζικα σπίτια της πόλης μας. Διαλέξαμε 10 που θα μας μείνουν αξέχαστα.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΠΑΡΙΣ ΤΑΒΙΤΙΑΝ
CHECK Ένα Μουσείο Παραμυθιού φτιαγμένο από ανακυκλώσιμα υλικά

Design / Ένα Μουσείο Παραμυθιού φτιαγμένο από ανακυκλώσιμα υλικά

Στην πόλη της Καβάλας oγδόντα παραμύθια και αγαπημένοι ήρωες προσφέρουν στα παιδιά την ευκαιρία να ταξιδέψουν σ’ έναν φανταστικό κόσμο με τη χρήση απλών, καθημερινών αντικειμένων που συχνά καταλήγουν στα σκουπίδια.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ένα σπίτι σαν ζεστή αγκαλιά

Design / Ένα σπίτι σαν ζεστή αγκαλιά

Ο διευθυντής προγράμματος του Δίεση, Γιώργος Γιαννόπουλος, προτιμά να ψάχνει πράγματα στο «γιουσουρούμ του Facebook» παρά να μπει σε μια αλυσίδα επίπλων. Και όταν έχει τις κλειστές του, μπορεί να ασχολείται με μια καρέκλα για δέκα ώρες χωρίς να κουράζεται.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Ένα σπίτι που μας προτρέπει να ζήσουμε στο max/ Ένα σπίτι που φοράει με χιούμορ τον μαξιμαλισμό του

Design / «Ο μινιμαλισμός είναι πλήξη»

Κάποτε η Tina Livanos είχε καθυστερήσει σε έναν γάμο, όπου ήταν παράνυμφος, επειδή είχε βρει μια ιδιαίτερη λάμπα. Μέχρι και σήμερα ψάχνει αδιάκοπα σε αντικερί, ανοιχτές αγορές και παζάρια, προκειμένου να γεμίσει το σπίτι της με έπιπλα και μπιχλιμπίδια.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Αθηναϊκές πολυκατοικίες: Η πιο ζωντανή ιστορία της πρωτεύουσας

Βιβλίο / Αθηναϊκές πολυκατοικίες: Η πιο ζωντανή ιστορία της πρωτεύουσας

Μια νέα ερευνητική έκδοση του Ιδρύματος Ωνάση, ευχάριστη και ζωντανή, αφηγείται την ιστορία της πολυκατοικίας αλλά και της πόλης μας με τις μεγάλες και τις μικρότερες αλλαγές της, μέσα από 37 ιστορίες.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ένα σπίτι σε διάλογο με τη δικαιοσύνη και την τέχνη

Design / Ένα διαμέρισμα του ’70 που απορρίπτει οτιδήποτε παλιό

Το σπίτι του Αλέξανδρου Κασσανδρινού είναι γεμάτο τέχνη, χωρίς καμία αντίκα, με έπιπλα περισσότερο βολικά παρά ντιζαϊνάτα και άπειρο φως — τόσο, που το καλοκαίρι στο καθιστικό χρειάζονται γυαλιά ηλίου για να καθίσει κανείς.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Γιώργος και Ρούλης Αλαχούζος

Design / Αδελφοί Αλαχούζοι: Οι πιο διάσημοι Έλληνες «εφετζήδες»

Από την «Ανατομία ενός εγκλήματος» και τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 μέχρι τον Harry Potter και την τελευταία ταινία του Κρόνενμπεργκ, εδώ και σαράντα χρόνια ο Γιώργος και ο Ρούλης Αλαχούζος δημιουργούν εντυπωσιακά και τρομακτικά όντα σαν σύγχρονοι αλχημιστές, επιστρατεύοντας τη φαντασία και τη δεξιοτεχνία τους.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
«Περηφανευόμαστε ότι δώσαμε τα φώτα μας στον κόσμο, αλλά δεν κρατήσαμε ούτε ένα λυχναράκι»

Oι Αθηναίοι / «Περηφανευόμαστε ότι δώσαμε τα φώτα μας στον κόσμο, αλλά δεν κρατήσαμε ούτε ένα λυχναράκι»

Η αρχιτέκτονας και υπεύθυνη των Αρχείων Νεοελληνικής Αρχιτεκτονικής του Μουσείου Μπενάκη, Μάρω Καρδαμίτση-Αδάμη, δεν λησμόνησε ποτέ στην πορεία της πως η μορφή ενός κτιρίου πρέπει να έχει χαρακτήρα, ειλικρίνεια και κλίμακα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Sotja

Οι Αθηναίοι / Sotja: «Στο ξεκίνημά μου έλεγαν "αυτό το κοριτσάκι θα μου κάνει το tattoo;"»

Όταν μπήκε στα τατουατζίδικα, ελάχιστες γυναίκες εργάζονταν εκεί. Εξασκήθηκε πάνω σε «πανκιά» και βρήκε το προσωπικό της στυλ στις horror ταινίες των ’60s. Η Αθηναία της εβδομάδας θυμάται την εποχή που τα tattoo προκαλούσαν προβλήματα στη δουλειά και κακεντρεχή σχόλια στον δρόμο - και αυτή η πραγματικότητα δεν έχει ακριβώς τελειώσει.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ