Death in Athens: ένα φεστιβάλ εμπνευσμένο από τον «Θάνατο στη Βενετία» Facebook Twitter
Γρηγορία Βρυττιά, Δωμάτιο

Death in Athens: ένα φεστιβάλ εμπνευσμένο από τον «Θάνατο στη Βενετία»

0

Για όποιον ασχολείται με τα εικαστικά, είναι εμφανές ότι τα τελευταία χρόνια η Αθήνα έχει γεμίσει ανεξάρτητες καλλιτεχνικές πλατφόρμες που μπορεί να μην αυτοπροσδιορίζονται απαραίτητα ως γκαλερί αλλά φιλοξενούν συχνά ενδιαφέρουσες εκθέσεις, εικαστικές δράσεις και περφόμανς. Κάθε χρόνο εμφανίζονται όλο και περισσότεροι τέτοιο χώροι σε διάφορα σημεία της πόλης, δημιουργώντας έναν δυναμικό εικαστικό χάρτη που καλύπτει μια πλειάδα νεότερων και πιο ανατρεπτικών καλλιτεχνών που για διάφορους λόγους δεν μπορούν να εκθέσουν σε μια παραδοσιακή γκαλερί.


Στις περισσότερες περιπτώσεις αυτοί οι χώροι αποτελούν πρωτοβουλίες των ίδιων των καλλιτεχνών, ενώ σε άλλες είναι καθαρά συλλογικές προσπάθειες, καλύπτοντας ένα κενό και ακολουθώντας μια παγκόσμια καλλιτεχνική τάση που δεν έχει απόλυτα εμπορικό χαρακτήρα, ενώ ταυτόχρονα προωθεί τον πειραματισμό και την καινοτομία στη σύγχρονη εικαστική σκηνή.

To Death in Athens, που θα πραγματοποιηθεί από τις 13 έως τις 15 Μαρτίου, είναι ένα φεστιβάλ σχεδιασμένο έτσι ώστε να γνωρίσει αυτούς τους χώρους σε ένα ευρύτερο, μη υποψιασμένο κοινό. Σε αυτό συμμετέχουν 22 χώροι και πλατφόρμες τέχνης σε διάφορα σημεία της πόλης. Πίσω του βρίσκεται η νεοσύστατη ομάδα Athens ArtCore.

Death in Athens: ένα φεστιβάλ εμπνευσμένο από τον «Θάνατο στη Βενετία» Facebook Twitter
Volk Kinetshniy, PS

Η βασική ιδέα είναι να δημιουργήσουμε ένα δίκτυο συνεργασίας, υποστήριξης και κοινής οπτικής γύρω από ζητήματα επιμελητικών προγραμμάτων και την αύξηση της προβολής και της σημασίας αυτών των εναλλακτικών χώρων τέχνης. 


Είναι το πρώτο φεστιβάλ που διοργανώνουν. Η ιδέα ξεκίνησε από τρεις χώρους: το Backspace της Κατερίνας Μπότσαρη, το Fokianou Art Space της Mary Cox και το PS της Maaike Stutterheim.

«Συναντιόμαστε συχνά τους τελευταίους δύο μήνες, αλλά όλα άρχισαν πριν από έναν χρόνο, με τη σκέψη ότι υπήρχαν τόσοι εναλλακτικοί χώροι που λειτουργούσαν μόνοι τους και θα ήθελαν να συνδεθούν για να δυναμώσουν. Καθεμιά μας είχε τον δικό της, μικρότερο ή μεγαλύτερο, κοινωνικό κύκλο, αλλά οι περισσότεροι γνωριστήκαμε μέσα από τις συναντήσεις. Αργότερα ήρθαν κι άλλοι, που δεν μπορούσαν να συμμετάσχουν εκείνη την περίοδο και χτίσαμε σιγά-σιγά την ιδέα. Μέχρι στιγμής έχουν προσχωρήσει στην ομάδα 30 χώροι και από αυτούς 22 θα πάρουν μέρος στο φεστιβάλ. Είμαστε πάντοτε ανοιχτοί στο ενδεχόμενο να προσθέσουμε καινούργιους. Η βασική ιδέα είναι να δημιουργήσουμε ένα δίκτυο συνεργασίας, υποστήριξης και κοινής οπτικής γύρω από ζητήματα επιμελητικών προγραμμάτων και την αύξηση της προβολής και της σημασίας αυτών των εναλλακτικών χώρων τέχνης».

Death in Athens: ένα φεστιβάλ εμπνευσμένο από τον «Θάνατο στη Βενετία» Facebook Twitter
Γρηγορία Βρυττιά
Death in Athens: ένα φεστιβάλ εμπνευσμένο από τον «Θάνατο στη Βενετία» Facebook Twitter
Μιχαήλ Παρλαμάς


Το φεστιβάλ πήρε την ονομασία του από την κλασική νουβέλα του Τόμας Μαν Θάνατος στη Βενετία, που στις αρχές του '70 μεταφέρθηκε στη μεγάλη οθόνη από τον Λουκίνο Βισκόντι.

«Στην ουσία, συστηνόμαστε μεταξύ μας, αλλά και στον κόσμο, που δεν γνωρίζει την πλειονότητα των ανεξάρτητων χώρων που υπάρχουν στην Αθήνα. Ο τίτλος του φεστιβάλ αφορά κυρίως τα θέματα που εξετάζει ο Μαν στο βιβλίο του, όπως η έμπνευση, η δημιουργία και η ιδιαίτερη σχέση τους με την πόλη και την τοποθεσία. Η νουβέλα, επίσης, αναφέρεται στην πλατωνική θεωρία των μορφών και στο πώς η κληρονομιά της στις δυτικές παραδόσεις της τέχνης παράγει "διαταραχές" της ιδέας και της μορφής, του σημαίνοντος και του σημαινόμενου. Το Death in Athens προωθεί αυτά τα θέματα και τη συγκεκριμένη απήχησή τους στη σύγχρονη αθηναϊκή μητρόπολη και καλούμε τις πλατφόρμες που συμμετέχουν να τα προσεγγίσουν υπό το δικό τους επιμελητικό πρίσμα».

— Τι πιστεύετε ότι λείπει από την αθηναϊκή εικαστική σκηνή σήμερα και τι προσφέρουν ανάλογες προσπάθειες;

Αυτό που λείπει από την αθηναϊκή καλλιτεχνική σκηνή είναι ο πειραματισμός. Στις επίσημες γκαλερί βλέπουμε, λίγο-πολύ, τους ίδιους καλλιτέχνες, αυτούς που είναι πιο δημοφιλείς και ίσως πιο κοινωνικοί. Ένας σύλλογος από ανεξάρτητους χώρους που τον τρέχουν καλλιτέχνες δίνει μια ευκαιρία στον κόσμο που θέλει να εξερευνήσει κάτι εντελώς διαφορετικό.

Ένα πρότζεκ σαν το συγκεκριμένο δίνει μια ξεκάθαρη ιδέα για το τι μπορούν να κάνουν οι καλλιτέχνες όταν είναι ενωμένοι. Παρουσιάζουμε τον πλουραλισμό και τη διαφορετικότητα και αυτό που μας ενώνει δεν είναι ούτε οι ιδέες μας ούτε η αισθητική μας αλλά η ανάγκη για επικοινωνία ανάμεσά μας αλλά και με το ευρύτερο κοινό».

Death in Athens: ένα φεστιβάλ εμπνευσμένο από τον «Θάνατο στη Βενετία» Facebook Twitter
Νadja Geer, One Minute Space (OMS)


— Τι θα δούμε;

Όλοι οι εκθεσιακοί χώροι θα παρουσιάσουν αυθεντικά έργα τέχνης και ορισμένα αρκετά πειραματικά πράγματα. Πρότζεκτ που οι εμπορικές γκαλερί θα απέρριπταν με την πρώτη ματιά.

Υπάρχουν τουλάχιστον δύο εκδηλώσεις που δεν πρέπει να χάσει κάποιος. Το πάρτι λήξης με ποτά και DJs αλλά και εκπλήξεις την Κυριακή το βράδυ, το Trelό Tόmbola, ένα παιχνίδι από την Eliana Otta που προσφέρει την ευκαιρία να κερδίσει κανείς αληθινά έργα τέχνης, φανζίν και άλλα ενδιαφέροντα και αστεία αντικείμενα, και το Athens Death Tour, μια μεγάλη βόλτα σε όλα τα σημεία από τη Γρηγορία Βρυττία.

Θα προτείναμε σε κάποιον να κάνει το τουρ και να αποφασίσει ο ίδιος ποιο είναι το highlight της έκθεσης. Υπάρχει μια λεπτομερής λίστα με όλες τις περφόμανς και τις εκδηλώσεις στον ιστότοπο του φεστιβάλ, έτσι μπορεί καθένας να διαλέξει τι του αρέσει καλύτερα.

Συμμετέχουν οι χώροι:

 A-Dash, Ασκληπιού 74, a-dash.space/

APARÄMILLON, Παράσχου 87, Γκύζη, cargocollective.com/aparamillon

Athens Open Studio, Σισίνη 15, Ιλίσια, athensopenstudio.com

Backspace, Πολυβίου 6, Εξάρχεια, www.facebook.com/backspace.athens

Come alone, Λ. Γιαννόπουλου 9, Ζωγράφου, www.facebook.com/comealonespace

Communitism, Κεραμεικού 28, Κεραμεικός, www.facebook.com/communitism

Δωμάτιο, Σολωμού 55, κέντρο, www.facebook.com/Art.and.more.domatio

FokiaNou Art Space, Ζωοδόχου Πηγής 80A, Εξάρχεια (& Φωκιανού 24, κέντρο), fokianou247.gr

Institut für Alles Mögliche, Αριστοτέλους 130, κέντρο, www.facebook.com/institutfuerallesmoeglicheberlin

KP Studio, Πραξιτέλους 31, κέντρο, www.facebook.com/katerinapapazissistudio

NOUCMAS, Κάσου 3, Κυψέλη, www.facebook.com/noucmas

One Minute Space, Μαραθώνος 71, Μεταξουργείο, www.facebook.com/One-Minute-Space-OMS-105308437748566

O Meteoritis, Φωκίωνος Νέγρη 68, Κυψέλη, www.facebook.com/ometeoritis

Phoenix Athens, Ασκληπιού 87, κέντρο, www.phoenixathens.org

Pow Wow, Γράμμου 30, Mαρούσι, www.facebook.com/powwow.culture

PS, Κεραμεικού 28, Κεραμεικός, www.facebook.com/pscommunitism

Sektor30, Μανδροκλέους 30, Νέος Κόσμος, sektor30.org

Snehta, Ι. Δροσοπούλου 47, Κυψέλη, www.snehtaresidency.org

The Athens Zine Bibliotheque, Κορινθίας 19, Αμπελόκηποι, www.facebook.com/theAthensZineBibliotheque

EIGHT, Πολυτεχνείου 8, Εξάρχεια, 8athens.wordpress.com

Yellow Brick, Επταπυργίου 7, Νέα Ιωνία, www.facebook.com/yellowbrick.gr

ZOETROPE, Κιμώλου 17, Κυψέλη, www.zoetropeathens.net

www.athensartcore.com

Death in Athens: ένα φεστιβάλ εμπνευσμένο από τον «Θάνατο στη Βενετία» Facebook Twitter
Kατερίνα Παπαζήση
Death in Athens: ένα φεστιβάλ εμπνευσμένο από τον «Θάνατο στη Βενετία» Facebook Twitter
Μαίρη Στεφάνου
Death in Athens: ένα φεστιβάλ εμπνευσμένο από τον «Θάνατο στη Βενετία» Facebook Twitter
Christelle Makris, A-DASH
|article_no_max_width| |article_no_max_width|

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO

Εικαστικά
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ένα μεσημέρι με τον εικαστικό Αλέκο Λεβίδη, στο σπίτι του στην Πλάκα

Εικαστικά / Ένα μεσημέρι με τον εικαστικό Αλέκο Λεβίδη, στο σπίτι του στην Πλάκα

Ζωγράφος, σκηνογράφος, εικαστικός επιμελητής βιβλίων, ο Αλέκος Λεβίδης παρουσιάζει στην Πινακοθήκη Γκίκα του Μουσείου Μπενάκη την έκθεση «Μυθ-ιστορικά», με 24 έργα που ζωγράφισε κατά τη διάρκεια τεσσάρων δεκαετιών.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Νίκος Μόσχος, Συνθήκες προσαρμογής

Οδηγός Τέχνες & Πολιτισμός / Νίκος Μόσχος, Συνθήκες προσαρμογής

H Γκαλερί Ζουμπουλάκη παρουσιάζει την νέα ατομική έκθεση του Νίκου Μόσχου με τίτλο «Συνθήκες προσαρμογής», που περιλαμβάνει ζωγραφικά έργα, κυρίως ακρυλικά σε καμβά και έργα σε χαρτί, των τελευταίων χρόνων.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πώς η τεχνολογία αποκαθιστά το σημαντικότερο έργο της κλασικής ζωγραφικής 23 αιώνες μετά;

Αρχαιολογία & Ιστορία / Πώς η τεχνολογία αποκαθιστά το σημαντικότερο έργο της κλασικής ζωγραφικής 23 αιώνες μετά;

Η αρχαιομετρία, η τεχνητή νοημοσύνη και η καλλιτεχνική δημιουργία συνεργάστηκαν σε μια καινοτόμο μελέτη αποκατάστασης της τοιχογραφίας με το κυνήγι από τον τάφο του Φιλίππου στις Αιγές, ανοίγοντας νέους ορίζοντες στην αναβίωση της αρχαίας τέχνης.
M. HULOT
MARTIN GAYFORD: «Καμιά φορά οι κριτικοί κάνουμε εντελώς λάθος» Ή MARTIN GAYFORD: «Καμιά φορά οι κριτικοί κάνουμε λάθος»

Εικαστικά / Martin Gayford: «Καμιά φορά οι κριτικοί κάνουμε εντελώς λάθος»

Ένας από τους πιο επιδραστικούς κριτικούς τέχνης της Βρετανίας μιλά στη LiFO για τις τάσεις που διαμορφώνουν τη σύγχρονη τέχνη, τις φιλικές του σχέσεις με θρυλικούς καλλιτέχνες όπως ο Freud και ο Hockney, αλλά και για το αν η κριτική μπορεί όντως να επηρεάσει τα πράγματα.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Η πρώτη μεγάλη έκθεση της οραματίστριας καλλιτέχνιδας Ithell Colquhoun

Εικαστικά / Τα σουρεαλιστικά αριστουργήματα της Ithell Colquhoun σε μια μεγάλη έκθεση

Το πολύχρωμο και αποκρυφιστικό σύμπαν της ξετυλίγεται στην πρώτη μεγάλη έκθεση για την οραματίστρια καλλιτέχνιδα, που εξερευνά τη θέση των γυναικών και τη σημασία του φύλου.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ο Βαγγέλης Μπαλής δημιουργεί κεραμικούς σάτυρους που του μοιάζουν

Εικαστικά / Ο Βαγγέλης Μπαλής δημιουργεί κεραμικούς σάτυρους που του μοιάζουν

Ένας νέος καλλιτέχνης δημιουργεί μοναδικά αντικείμενα ανάλογα με τη διάθεσή του, ονειρεύεται έναν χώρο όπου θα δημιουργεί απερίσπαστος και δεν τον νοιάζει καθόλου να βιοποριστεί από την τέχνη.
ΣΤΕΦΑΝΙΑ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ
Μια νέα έκθεση με χαρακτικά της ώριμης περιόδου της Βάσως Κατράκη

Εικαστικά / Βάσω Κατράκη: Η τέχνη της συγκινεί ακόμα

Έργα της σημαντικής Ελληνίδας χαράκτριας που παραπέμπουν στη βία της δικτατορίας, αλλά και άφυλες μορφές της όψιμης περιόδου της με αναφορά στην ελληνική αρχαιότητα, που υπερβαίνουν το ατομικό και γίνονται μέρος της συλλογικής μνήμης.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Τι απέγινε η πρωτοπορία στην τέχνη;

Εικαστικά / Τι απέγινε η πρωτοπορία στην τέχνη;

Ο κόσμος της σύγχρονης τέχνης έχει καταντήσει να μοιάζει με τσίρκο. Αλλά ο πραγματικός κακός της ιστορίας δεν είναι οι καλλιτέχνες, αλλά η σύγχρονη αγορά της τέχνης, η αξία της οποίας ξεπερνά πλέον τα 60 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως
THE LIFO TEAM
Ο Άνσελμ Κίφερ αποτίνει φόρο τιμής στον Βαν Γκογκ

Εικαστικά / Ο Άνσελμ Κίφερ αποτίνει φόρο τιμής στον Βαν Γκογκ

Μια νέα έκθεση στο Άμστερνταμ με πρόσφατα έργα του Κίφερ αναδεικνύει τη σύνδεσή του με τον Βαν Γκογκ και προκαλεί ήδη πολλές συζητήσεις. Ο σπουδαίος Γερμανός καλλιτέχνης εμπνέεται σταθερά, εδώ και 60 χρόνια, από τον Ολλανδό ζωγράφο. 
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Helmut Lang: What remains behind

Εικαστικά / Helmut Lang: Από το θρυλικό rubber dress στα πρωτόγονα γλυπτά του

Ο καλλιτέχνης και πρώην σχεδιαστής μόδας διατηρεί την προσήλωσή του στα υλικά και παρουσιάζει γλυπτά που θίγουν τη διαρκή εμμονή του με το θέμα της μνήμης, σε ένα σπίτι-σύμβολο του μοντερνισμού στο Λος Άντζελες.
ΣΤΕΛΛΑ ΛΙΖΑΡΔΗ
62 λεπτά με τον Ανέστη Ιωάννου

Εικαστικά / Από τη Νεφελοκοκκυγία στο skate και το τζιν: Το Εικαστικό Σύμπαν του Ανέστη Ιωάννου

Ο νεαρός εικαστικός αναζητά μια νέα μορφή ελευθερίας και απογείωσης, συνδέοντας τη δυναμική της street culture με την ουτοπία των Ορνίθων και των τσαρουχικών ονείρων, αναζητώντας μια έξοδο από το αστικό τραύμα σε έναν κόσμο γεμάτο δυνατότητες και φαντασία.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ο καινοτόμος κεραμίστας–γλύπτης Brian Rochefort παρουσιάζει στην Αθήνα νέα του έργα

Εικαστικά / Brian Rochefort: Ο ριζοσπάστης της κεραμικής παρουσιάζει τα νέα του έργα στην Αθήνα

Είναι διάσημος για τη δημιουργία μεγάλων, ζωηρών κεραμικών γλυπτών με μοναδικές υφές και αφηρημένα μοτίβα, ενώ οι συνθέσεις του ισορροπούν μεταξύ αταξίας και αρμονίας.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Τα ιστορικά έργα του Κώστα Πανιάρα από βινύλ σε μια νέα έκθεση

Εικαστικά / Τα ιστορικά έργα του Κώστα Πανιάρα από βινύλ σε μια νέα έκθεση

Το βινύλιο υποκαθιστά το χρώμα σε μια σειρά έργων που παρουσιάστηκαν με μεγάλη επιτυχία τη δεκαετία του ’80 στο Παρίσι και στη Νέα Υόρκη από τον Αλέξανδρο Ιόλα. Σαράντα χρόνια μετά, η γκαλερί The Breeder τα επανασυστήνει στο κοινό.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Κατσαδιώτης

Εικαστικά / «Tα έργα μου είναι σκοτεινά, αλλά δεν τα έχω σκεφτεί ποτέ ως προκλητικά»

Μία μέρα μετά τον βανδαλισμό των έργων του από τον βουλευτή της Νίκης, ο Χριστόφορος Κατσαδιώτης μιλά στη LiFO για τη δουλειά του που προκάλεσε τέτοιες αντιδράσεις σε συγκεκριμένες ομάδες.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
«Μια πολύ καλή ιδέα, τέλεια εκτελεσμένη»: Η προφορική ιστορία των Λέλουδων 

Εικαστικά / «Μια πολύ κακή ιδέα, τέλεια εκτελεσμένη»: Η προφορική ιστορία των Λέλουδων 

Πώς η ανάγκη μιας κολεκτίβας καλλιτεχνών για χώρο εξελίχθηκε σε ένα από τα πιο φιλόξενα κουίρ σποτ στο κέντρο της πόλης: Μέσα από τις αφηγήσεις των παιδιών που το έφτιαξαν και το έζησαν.  
ΙΩΝΑΣ ΚΑΛΛΙΜΑΝΗΣ
Καμία σύμβαση δεν μπορούσε να περιορίσει τον Leigh Bowery

Εικαστικά / Καμία σύμβαση δεν μπορούσε να περιορίσει τον Leigh Bowery

Η Tate Modern φέρνει στις αίθουσές της μια έκθεση για έναν «larger than life» περφόρμερ. Η πορεία του νεαρού αγοριού από το ήσυχο προάστιο Sunshine της Μελβούρνης που έγινε παγκοσμίως διάσημη προσωπικότητα στον χώρο του πολιτισμού, χάρη στον εξωφρενικό, πολύπλοκο και δημιουργικό χαρακτήρα του και άφησε ανεξίτηλο και αδιαμφισβήτητο αποτύπωμα στη σύγχρονη τέχνη και πέρα από αυτήν. 
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ