Γαΐτης, Κατζουράκης, Photobiennale και άλλες ενδιαφέρουσες εκθέσεις στη Θεσσαλονίκη

Εικαστικά Θεσσαλονίκης Facebook Twitter
DISNOVATION.ORG, Διαδικτυακοί πόλεμοι αξιών, 2018-2019.
0

Το φάντασμα του λαού

Η κεντρική έκθεση της Photobiennale 2023 διερευνά, μέσα από τη φωτογραφία και το βίντεο, τις πολλές διαφορετικές πτυχές του λαϊκισμού, θέτοντας ερωτήματα όπως ποιος είναι τελικά ο «λαός», αν όντως υπάρχει (και, αν αυτό συμβαίνει, τότε πώς, πότε και για πόσο καιρό), αν μπορεί να αποτυπωθεί οπτικά, αν αποτελεί πηγή ελπίδας ή τρόμου, πώς συμπυκνώνεται στα πρόσωπα των επίδοξων ηγετών του και πώς συναθροίζεται και συμπεριφέρεται σε πολιτικές διαμαρτυρίες. Η έκθεση παρουσιάζεται σε δύο διαφορετικούς χώρους και αναπτύσσεται σε τέσσερις κύριες αλληλένδετες ενότητες. Η πρώτη αφορά την αμφισβητούμενη αναπαράσταση της κυρίαρχης πολιτικής, ειδικά όταν βρίσκεται σε κρίση, η δεύτερη εστιάζει στους λαϊκιστές ηγέτες και τους οπαδούς τους, η τρίτη αφορά όσους αποκλείονται από την κατηγορία του «λαού» και το πώς φρουρούνται τα όρια αυτής της κατηγορίας. Η τέταρτη ενότητα επικεντρώνεται στη λαϊκιστική διαμαρτυρία και από τα δύο άκρα του πολιτικού φάσματος.

MOMus-Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης & MOMus-Πειραματικό Κέντρο Τεχνών
Έως 11/2

Γιάννης Γαΐτης - Αναδρομική έκθεση: 100 χρόνια από τη γέννησή του

Εικαστικά Θεσσαλονίκης Facebook Twitter
Χωρίς τίτλο.02, 1966. Λάδι σε μουσαμά, 130 x 97 εκ. Ιδιωτική Συλλογή Ειρήνης Παναγοπούλου.

Η Δημοτική Πινακοθήκη Θεσσαλονίκης τιμάει τον πρωτοπόρο Έλληνα εικαστικό Γιάννη Γαΐτη με μια μεγάλη έκθεση με αφορμή τα 100 χρόνια από τη γέννησή του. Παρουσιάζονται επιλεγμένα έργα, επιτοίχια, γλυπτά, κατασκευές, αντικείμενα-παιχνίδια, αρχειακό υλικό, ενώ γίνεται και μια ιδιαίτερη μνεία στις αφιερωματικές εκθέσεις και δράσεις που συνδέονται με τον ίδιο και το έργο του και πραγματοποιήθηκαν κατά το παρελθόν στη Θεσσαλονίκη. Οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν και την προβολή του επεισοδίου-αφιερώματος στον Γιάννη Γαΐτη από τη σειρά «Μονόγραμμα» (1984) σε παραγωγή των Γιώργου και Hρώς Σγουράκη, παραχώρηση του αρχείου της ΕΡΤ.

Δημοτική Πινακοθήκη Θεσσαλονίκης - Casa Bianca
Έως 10/3

Μιχάλης Κατζουράκης - Αγνή Κατζουράκη: Incontri - Συναντήσεις

Γαΐτης, Κατζουράκης, Photobiennale και άλλες ενδιαφέρουσες εκθέσεις στη Θεσσαλονίκη Facebook Twitter
Μιχάλης Κατζουράκης, αφίσα για την εταιρεία «Ολυμπιακές Κρουαζιέρες», 1959, 100x70 εκ.
Γαΐτης, Κατζουράκης, Photobiennale και άλλες ενδιαφέρουσες εκθέσεις στη Θεσσαλονίκη Facebook Twitter
Αφίσα για τον Ελληνικό Οργανισμό Τουρισμού (ΕΟΤ). Φ. Κάραμποττ, 1963.

Ένα εξαιρετικό καλλιτεχνικό ζευγάρι στη ζωή και στη δουλειά, που συνένωσε την εφαρμογή (γραφιστική) με την «καθαρή» τέχνη σε ένα πλαίσιο συνεργασίας μοναδικά υψηλού επιπέδου, αγωγής, καλλιέργειας, ποιότητας, χιούμορ, θέτοντας έτσι τις προϋποθέσεις για μια εντελώς ασυνήθιστη ατμόσφαιρα δημιουργίας στον εργασιακό χώρο, τιμάται σε αυτή την έκθεση που περιλαμβάνει περισσότερα από 170 έργα, ζωγραφικά, γλυπτά και αφίσες. Όπως λέει η γενική διευθύντρια του Τελλογλείου Ιδρύματος, Αλεξάνδρα Γουλάκη-Βουτυρά, «η ταυτόχρονη συνύπαρξη του έργου τους, με μεγάλες διαφορές θεματικά και μορφολογικά, οδηγεί τον θεατή να αντιληφθεί συγγένειες και διαφοροποιήσεις μεταξύ τους, ιδίως τον τρόπο που κοινές εμπειρίες και αγωνίες μετουσιώνονται σε καλλιτεχνική έκφραση και δημιουργία».

Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών ΑΠΘ
Έως 10/1

50+1 ιστορίες από τη Συλλογή Κωστάκη

Εικαστικά Θεσσαλονίκης Facebook Twitter
© Μikhail Larionov

Η έκθεση περιλαμβάνει περισσότερα από 100 έργα και αρχειακού υλικού από τη Συλλογή Κωστάκη. Εκπροσωπούνται όλοι σχεδόν οι καλλιτέχνες της διάσημης συλλογής, καθώς και όλες οι τάσεις και ομάδες της Ρωσικής Πρωτοπορίας των αρχών του 20ού αιώνα σε μια ισότιμη και συμπληρωματική συνύπαρξη έργων και κειμένων μέσα από μια περισσότερο ανεκδοτολογική αφήγηση, μαζί με τις αυτούσιες εξιστορήσεις του συλλέκτη Γιώργου Κωστάκη. Καλλιτεχνικές αναζητήσεις, ταξίδια, προσωπικές ιστορίες με εκρηκτικές αντιπαραθέσεις και βαθιές φιλίες, η ανεξάντλητη δημιουργικότητα και οι ευρηματικοί πειραματισμοί, ο κοινωνικός, καλλιτεχνικός, φιλοσοφικός, επιστημονικός και λογοτεχνικός αναβρασμός, η ίδρυση εικαστικών σχολών, οι μελέτες για ανακαινίσεις κτιρίων και κατασκευή μνημείων που ποτέ δεν ολοκληρώθηκαν, άγνωστες στο ευρύ κοινό πτυχές, επιδιώκουν να αποτελέσουν σταθμό στη διαχείριση, μελέτη, προσέγγιση και προβολή της συλλογής.

MOMus-Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης-Συλλογή Κωστάκη, Μονή Λαζαριστών
Έως 26/11

Πώς μάθαιναν οι Έλληνες γράμματα από την Άλωση μέχρι την Επανάσταση (1453-1821)

Εικαστικά Θεσσαλονίκης Facebook Twitter
Ωρολόγιον. Τέλη 15ου αιώνα. Ιστορικό & Παλαιογραφικό Αρχείο ΜΙΕΤ (Συλλογή Πέζαρου, χφ. 31)

Πώς μάθαιναν οι Έλληνες γράμματα τα χρόνια της οθωμανικής κυριαρχίας; Πώς διατηρήθηκαν η γλώσσα και η ελληνική παιδεία μέσα στους τέσσερις αιώνες υποταγής; Τι γνωρίζουμε για τους ανώνυμους ιερωμένους και δασκάλους και για τους μαθητές που μάθαιναν τα «κολλυβογράμματα»; Τι ήταν τα «μαθηματάρια»; Σε ποιες περιοχές άνθησαν μεγάλα πνευματικά κέντρα και πώς η παιδεία έθρεψε την ιδέα του αγώνα για την ελευθερία; Επιλεγμένα εκθέματα και σύγχρονες διαδραστικές εφαρμογές αποπειρώνται να δώσουν απαντήσεις στην ελάχιστα γνωστή όψη της ελληνικής παιδείας πριν από την Επανάσταση του 1821. Το Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης παρουσιάζει τους θησαυρούς του Ιστορικού Παλαιογραφικού Αρχείου του δίπλα σε σπάνια βιβλία από τις σημαντικότερες βιβλιοθήκες της Ελλάδας.

Παράρτημα ΜΙΕΤ Θεσσαλονίκης, Βίλα Καπαντζή
Έως 31/1

Αλέξανδρος και Δημήτρης Καπετάνου: «τυφλή απαγόρευση»

Εικαστικά Θεσσαλονίκης Facebook Twitter
© Αλέξανδρος Καπετάνου

Τα συνεργατικά έργα της έκθεσης επιχειρούν να λειτουργήσουν παρεμβατικά, δρώντας με ευχέρεια ανάμεσα στο καλλιτεχνικό και το κοινωνικό πεδίο. Αναζητώντας νέες, δημιουργικές διεξόδους, οι δύο εικαστικοί διαμορφώνουν installations, παίζουν με την υλικότητα και τις επιφάνειες, αγγίζοντας τα «όρια» της σημειολογίας, ενώ η επαναλαμβανόμενη γραφή braille στα επιτοίχα έργα εμπνέεται από τον ομώνυμο κώδικα και συναντά τους σημειωτικούς κόμπους της ασπροκόκκινης απαγορευτικής ταινίας των γλυπτικών εγκαταστάσεων. Ο θεατής δεν διαθέτει οποιαδήποτε δυνατότητα συμβατικής ανάγνωσης του περιεχομένου της εγκατάστασης, ενώ οι επιφάνειες αλουμινίου είναι κλειστές στην ανάγνωση, ταυτόχρονα όμως απόλυτα ανοιχτές στην ερμηνεία, εξετάζοντας το πλαίσιο της καθολικής απαγόρευσης και της απόλυτης ελευθερίας.

Γκαλερί Λόλα Νικολάου
Έως 30/11

«Μπετόν»: Ομαδική έκθεση από την γκαλερί BRAGGART

Εικαστικά Θεσσαλονίκης Facebook Twitter
Sisqo Ndombe, “Mobondo”, 80 Χ 60 εκ., ακρυλικά σε καμβά, 2023.

Δεκαεπτά καλλιτέχνες επεξεργάζονται με την προσωπική τους εικαστική γλώσσα το λογοτεχνικό έργο Μπετόν του Αυστριακού συγγραφέα Τόμας Μπέρνχαρντ, σε μια προσπάθεια να μπουν στη θέση του πρωταγωνιστή Ρούντολφ. Μέσα από την εγκατάσταση, τη φωτογραφία, τη γλυπτική και τη ζωγραφική υλοποιούν και συμβολοποιούν τον εσωτερικό τους μονόλογο, ορμώμενοι από τους εγκλεισμούς που πυροδοτεί και τροφοδοτεί για τον καθένα το Μπετόν.

Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών ΑΠΘ
10-24/11

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO.

Tο νέο τεύχος της LiFO δωρεάν στην πόρτα σας με ένα κλικ.

powered by:

aegean-logo

Εικαστικά
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μια άνοιξη γεμάτη τέχνη: 15 σημαντικές εκθέσεις που ξεκινούν τον Απρίλιο

Εικαστικά / Μια άνοιξη γεμάτη τέχνη: 15 σημαντικές εκθέσεις που ξεκινούν τον Απρίλιο

Αφρικανική τέχνη, κριτική στην αποικιοκρατία, έργα για τα δικαιώματα των ζώων και εμπνευσμένα από διαστημικά ταξίδια, νέοι καλλιτέχνες και αναδρομικές εκθέσεις σε μουσεία και γκαλερί της Αθήνας.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Τέσσερις σημαντικοί διεθνείς καλλιτέχνες αποτελούν τον προπομπό της μεγάλης έκθεσης που έρχεται τον Μάιο στο ΕΜΣΤ

Εικαστικά / ΕΜΣΤ: Τέσσερις διεθνείς καλλιτέχνες και μία θεματική έκθεση για τα ζώα που δεν έχει ξαναγίνει ποτέ

Δύο ατομικές εκθέσεις και δύο μεγάλης κλίμακας in situ εγκαταστάσεις φωτίζουν τη σχέση μας με τα ζώα και τις οικολογικές συνέπειες της αποικιοκρατίας ενώ αποτελούν προπομπό μιας μεγάλης έκθεσης που έρχεται τον Μάιο στο ΕΜΣΤ.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
«Μιλώντας για τα ζώα σε υποταγή μιλώ για όλα τα υποταγμένα σώματα»

Εικαστικά / «Μιλώντας για τα ζώα σε υποταγή μιλώ για όλα τα υποταγμένα σώματα»

Στην υποβλητική της έκθεση στο ΕΜΣΤ, η εικαστικός Τζάνις Ράφα αναδημιουργεί ένα φανταστικό περιβάλλον άδειων στάβλων για να μιλήσει για τη σχέση του ανθρώπινου και του ζωικού κόσμου, ενώ μας προκαλεί να σκεφτούμε τις έννοιες της φροντίδας και της αγάπης, αλλά και την ανάγκη για κυριαρχία.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Λάκης Παπαστάθης: Ένας ανήσυχος καλλιτέχνης, ένας υπέροχος άνθρωπος

Εικαστικά / Λάκης Παπαστάθης: Ένας ανήσυχος καλλιτέχνης, ένας υπέροχος άνθρωπος

Το Μουσείο Μπενάκη τιμά με μια σημαντική έκθεση τη μνήμη του σκηνοθέτη, διανοούμενου, ιστοριοδίφη και ερευνητή του λαϊκού μας πολιτισμού, συνδημιουργού του θρυλικού «Παρασκηνίου». Ο επιμελητής της έκθεσης, Γιώργος Σκεύας, μας μιλά γι’ αυτήν.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Η μεγάλη έκθεση του Steve McQueen για τα κινήματα που διαμόρφωσαν τη Μεγάλη Βρετανία

Εικαστικά / Η Μεγάλη Βρετανία που αντιστάθηκε υπάρχει ακόμα στις φωτογραφίες αυτής της έκθεσης

Από τις σουφραζέτες των αρχών του 20ού αιώνα μέχρι τις διαμαρτυρίες για τον πόλεμο στο Ιράκ, η έκθεση σε επιμέλεια του Steve McQueen συγκεντρώνει τις πιο δυνατές εικόνες μιας χώρας που βγήκε πολύ συχνά και πολύ δυνατά στους δρόμους.  
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Πώς η τεχνολογία αποκαθιστά το σημαντικότερο έργο της κλασικής ζωγραφικής 23 αιώνες μετά;

Αρχαιολογία & Ιστορία / Πώς η τεχνολογία αποκαθιστά το σημαντικότερο έργο της κλασικής ζωγραφικής 23 αιώνες μετά;

Η αρχαιομετρία, η τεχνητή νοημοσύνη και η καλλιτεχνική δημιουργία συνεργάστηκαν σε μια καινοτόμο μελέτη αποκατάστασης της τοιχογραφίας με το κυνήγι από τον τάφο του Φιλίππου στις Αιγές, ανοίγοντας νέους ορίζοντες στην αναβίωση της αρχαίας τέχνης.
M. HULOT
MARTIN GAYFORD: «Καμιά φορά οι κριτικοί κάνουμε εντελώς λάθος» Ή MARTIN GAYFORD: «Καμιά φορά οι κριτικοί κάνουμε λάθος»

Εικαστικά / Martin Gayford: «Καμιά φορά οι κριτικοί κάνουμε εντελώς λάθος»

Ένας από τους πιο επιδραστικούς κριτικούς τέχνης της Βρετανίας μιλά στη LiFO για τις τάσεις που διαμορφώνουν τη σύγχρονη τέχνη, τις φιλικές του σχέσεις με θρυλικούς καλλιτέχνες όπως ο Freud και ο Hockney, αλλά και για το αν η κριτική μπορεί όντως να επηρεάσει τα πράγματα.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Η πρώτη μεγάλη έκθεση της οραματίστριας καλλιτέχνιδας Ithell Colquhoun

Εικαστικά / Τα σουρεαλιστικά αριστουργήματα της Ithell Colquhoun σε μια μεγάλη έκθεση

Το πολύχρωμο και αποκρυφιστικό σύμπαν της ξετυλίγεται στην πρώτη μεγάλη έκθεση για την οραματίστρια καλλιτέχνιδα, που εξερευνά τη θέση των γυναικών και τη σημασία του φύλου.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ο Βαγγέλης Μπαλής δημιουργεί κεραμικούς σάτυρους που του μοιάζουν

Εικαστικά / Ο Βαγγέλης Μπαλής δημιουργεί κεραμικούς σάτυρους που του μοιάζουν

Ένας νέος καλλιτέχνης δημιουργεί μοναδικά αντικείμενα ανάλογα με τη διάθεσή του, ονειρεύεται έναν χώρο όπου θα δημιουργεί απερίσπαστος και δεν τον νοιάζει καθόλου να βιοποριστεί από την τέχνη.
ΣΤΕΦΑΝΙΑ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ
Μια νέα έκθεση με χαρακτικά της ώριμης περιόδου της Βάσως Κατράκη

Εικαστικά / Βάσω Κατράκη: Η τέχνη της συγκινεί ακόμα

Έργα της σημαντικής Ελληνίδας χαράκτριας που παραπέμπουν στη βία της δικτατορίας, αλλά και άφυλες μορφές της όψιμης περιόδου της με αναφορά στην ελληνική αρχαιότητα, που υπερβαίνουν το ατομικό και γίνονται μέρος της συλλογικής μνήμης.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Τι απέγινε η πρωτοπορία στην τέχνη;

Εικαστικά / Τι απέγινε η πρωτοπορία στην τέχνη;

Ο κόσμος της σύγχρονης τέχνης έχει καταντήσει να μοιάζει με τσίρκο. Αλλά ο πραγματικός κακός της ιστορίας δεν είναι οι καλλιτέχνες, αλλά η σύγχρονη αγορά της τέχνης, η αξία της οποίας ξεπερνά πλέον τα 60 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως
THE LIFO TEAM
Ο Άνσελμ Κίφερ αποτίνει φόρο τιμής στον Βαν Γκογκ

Εικαστικά / Ο Άνσελμ Κίφερ αποτίνει φόρο τιμής στον Βαν Γκογκ

Μια νέα έκθεση στο Άμστερνταμ με πρόσφατα έργα του Κίφερ αναδεικνύει τη σύνδεσή του με τον Βαν Γκογκ και προκαλεί ήδη πολλές συζητήσεις. Ο σπουδαίος Γερμανός καλλιτέχνης εμπνέεται σταθερά, εδώ και 60 χρόνια, από τον Ολλανδό ζωγράφο. 
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Helmut Lang: What remains behind

Εικαστικά / Helmut Lang: Από το θρυλικό rubber dress στα πρωτόγονα γλυπτά του

Ο καλλιτέχνης και πρώην σχεδιαστής μόδας διατηρεί την προσήλωσή του στα υλικά και παρουσιάζει γλυπτά που θίγουν τη διαρκή εμμονή του με το θέμα της μνήμης, σε ένα σπίτι-σύμβολο του μοντερνισμού στο Λος Άντζελες.
ΣΤΕΛΛΑ ΛΙΖΑΡΔΗ
62 λεπτά με τον Ανέστη Ιωάννου

Εικαστικά / Από τη Νεφελοκοκκυγία στο skate και το τζιν: Το Εικαστικό Σύμπαν του Ανέστη Ιωάννου

Ο νεαρός εικαστικός αναζητά μια νέα μορφή ελευθερίας και απογείωσης, συνδέοντας τη δυναμική της street culture με την ουτοπία των Ορνίθων και των τσαρουχικών ονείρων, αναζητώντας μια έξοδο από το αστικό τραύμα σε έναν κόσμο γεμάτο δυνατότητες και φαντασία.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ο καινοτόμος κεραμίστας–γλύπτης Brian Rochefort παρουσιάζει στην Αθήνα νέα του έργα

Εικαστικά / Brian Rochefort: Ο ριζοσπάστης της κεραμικής παρουσιάζει τα νέα του έργα στην Αθήνα

Είναι διάσημος για τη δημιουργία μεγάλων, ζωηρών κεραμικών γλυπτών με μοναδικές υφές και αφηρημένα μοτίβα, ενώ οι συνθέσεις του ισορροπούν μεταξύ αταξίας και αρμονίας.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Τα ιστορικά έργα του Κώστα Πανιάρα από βινύλ σε μια νέα έκθεση

Εικαστικά / Τα ιστορικά έργα του Κώστα Πανιάρα από βινύλ σε μια νέα έκθεση

Το βινύλιο υποκαθιστά το χρώμα σε μια σειρά έργων που παρουσιάστηκαν με μεγάλη επιτυχία τη δεκαετία του ’80 στο Παρίσι και στη Νέα Υόρκη από τον Αλέξανδρο Ιόλα. Σαράντα χρόνια μετά, η γκαλερί The Breeder τα επανασυστήνει στο κοινό.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ