H Yayoi Kusama επεμβαίνει στο Γυάλινο Σπίτι του Philip Johnson

H Yayoi Kusama επεμβαίνει στο Γυάλινο Σπίτι του Philip Johnson Facebook Twitter
0

Σα να το 'χουν καταπιεί τα 49 καταπράσινα στρέμματα που το περιβάλλουν, το Γυάλινο Σπίτι του αρχιτέκτονα Philip Johnson, ήταν το σήμα - κατατεθέν της πόλης New Canaan, στο Connecticut. Ωστόσο, φέτος τον Σεπτέμβριο αυτό το σπίτι γίνεται καλλιτεχνικός στόχος της εμπνευσμένης Yayoi Kusama, που για να τιμήσει τα 110 χρόνια από τη γέννηση του 'υπέγραψε' κάθε υαλοπίνακα του σπιτιού με κατακόκκινά πουά, στο πλαίσιο της σειράς installation με τίτλο "Dots Obsession".

 

Άλλωστε, κατά τη διάρκεια της καριέρας της, η Kusama έχει μαρκάρει με το δικό της σήμα κατατεθέν - τα πουά - από τα κρεβάτια της Airbnb μέχρι τον ίδιο τον George Clooney, ο οποίος είχε φωτογραφηθεί πριν από καιρό, ντυμένος από την κορφή ως τα νύχια, στα πουά.

Σε ό,τι αφορά το Γυάλινο Σπίτι, πριν από περίπου δύο χρόνια είχαν ξεκινήσει εργασίες αποκατάστασης, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό και με την ολοκλήρωση τους η επικεφαλής της ομάδας και καλλιτεχνική επιμελήτρια, Irene Shum αποφάσισε ότι όλο αυτό έπρεπε να επισφραγιστεί με μία γιορτή. Όπως εξήγησε, ακριβώς επειδή ο χώρος εμφάνιζε δυσκολίες για ριψοκίνδυνους καλλιτεχνικούς πειραματισμούς, ο πρώτος άνθρωπος, στον οποίο έτρεξε η σκέψη της ήταν η Kusama και για την ακρίβεια το πανέμορφο installation, που είχε δημιουργήσει πριν από 50 χρόνια στη Μπιενάλε της Βενετίας του 1966, με τον τίτλο "Ο Κήπος του Νάρκισσου". Αυτό ήταν. Η Shum αναζήτησε απευθείας την Kusama στο studio της στην Ιαπωνία. 

Για όποιον νομίζει ότι αυτή η πλημμύρα των πουά είναι απλώς ριγμένη στα τζάμια, απλώς πλανάται. "Ήταν πολύ πολύ συγκεκριμένη για το που θα τοποθετηθεί η κάθε βούλα", εξήγησε η Shum γελώντας.

H Yayoi Kusama επεμβαίνει στο Γυάλινο Σπίτι του Philip Johnson Facebook Twitter
Γέμισε κάθε υαλοπίνακα του σπιτιού με κατακόκκινά πουά, στο πλαίσιο της σειράς installation με τίτλο "Dots Obsession".

Οι εργασίες στη λίμνη έξω από το εμβληματικό σπίτι ολοκληρώθηκαν, όταν μέσα της έπλευσαν περίπου 1300 σφαίρες από ανοξείδωτο χάλυβα, ενώ κοντά στην είσοδο της ιδιοκτησίας τοποθετήθηκε ένα ακόμη σήμα - κατατεθέν της Kusama, μία γιγάντια κολοκύθα. Παρ' όλα αυτά ούτε τότε η φιλόδοξη καλλιτέχνις, στα 87 της σήμερα, είχε ολοκληρώσει την παρέμβαση της: αναζητούσε να πειραματιστεί στα παράθυρα του Γυάλινου Σπιτιού, του καλύτερου μέρους, ενός δημιουργήματος από γυαλί για να δει το έργο της να ζωντανεύει σε τόσο μεγάλες επιφάνειες.  

Επειδή, όμως, η ηλικία της Kusama είναι απαγορευτική για τα συχνά ταξίδιααπό την Ιαπωνία στο Κονέκτικατ, τελειοποίησε το σχέδιο στο στούντιο που διατηρεί στην πατρίδα της και ανέθεσε σε καλλιτεχνικές ομάδες να ολοκληρώσουν τη δουλειά. Για όποιον νομίζει ότι αυτή η πλημμύρα των πούα είναι απλώς ριγμένη στα τζάμια, απλώς πλανάται. "Ήταν πολύ πολύ συγκεκριμένη για το που θα τοποθετηθεί η κάθε βούλα", εξήγησε η Shum γελώντας, ωστόσο, το αποτέλεσμα είναι γοητευτικό. Η σημασία στη λεπτομέρεια ανταμείβει τους επισκέπτες καθώς η ανακλαστική φύση του Γυάλινου Σπιτιού, τους επιτρέπει να θαυμάσουν 5 διαφορετικά επίπεδα από πουά - ένα εφέ που θυμίζει έντονα τα φαινομενικά αχανή δωμάτια της Kusama. 

H Yayoi Kusama επεμβαίνει στο Γυάλινο Σπίτι του Philip Johnson Facebook Twitter
H Yayoi Kusama επεμβαίνει στο Γυάλινο Σπίτι του Philip Johnson Facebook Twitter
H Yayoi Kusama επεμβαίνει στο Γυάλινο Σπίτι του Philip Johnson Facebook Twitter
H Yayoi Kusama επεμβαίνει στο Γυάλινο Σπίτι του Philip Johnson Facebook Twitter
H Yayoi Kusama επεμβαίνει στο Γυάλινο Σπίτι του Philip Johnson Facebook Twitter
H Yayoi Kusama επεμβαίνει στο Γυάλινο Σπίτι του Philip Johnson Facebook Twitter
H Yayoi Kusama επεμβαίνει στο Γυάλινο Σπίτι του Philip Johnson Facebook Twitter
H Yayoi Kusama επεμβαίνει στο Γυάλινο Σπίτι του Philip Johnson Facebook Twitter
H Yayoi Kusama επεμβαίνει στο Γυάλινο Σπίτι του Philip Johnson Facebook Twitter
H Yayoi Kusama επεμβαίνει στο Γυάλινο Σπίτι του Philip Johnson Facebook Twitter
H Yayoi Kusama επεμβαίνει στο Γυάλινο Σπίτι του Philip Johnson Facebook Twitter
H Yayoi Kusama επεμβαίνει στο Γυάλινο Σπίτι του Philip Johnson Facebook Twitter
H Yayoi Kusama επεμβαίνει στο Γυάλινο Σπίτι του Philip Johnson Facebook Twitter
H Yayoi Kusama επεμβαίνει στο Γυάλινο Σπίτι του Philip Johnson Facebook Twitter
H Yayoi Kusama επεμβαίνει στο Γυάλινο Σπίτι του Philip Johnson Facebook Twitter
H Yayoi Kusama επεμβαίνει στο Γυάλινο Σπίτι του Philip Johnson Facebook Twitter

Φωτο: Teddy Wolff

 

 

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

H εκρηκτική συνάντηση του Francis Bacon με τον Peter Beard

Σαν σήμερα / Φράνσις Μπέικον: «Σιχαίνομαι εννιά στις δέκα ζωγραφιές που βλέπω, ανάμεσά τους και τις δικές μου»

Σαν σήμερα το 1992 πεθαίνει ο σπουδαίος αιρετικός Βρετανός ζωγράφος και ανατόμος της ανθρώπινης υπαρξιακής αγωνίας. Ο Βασίλης Κιμούλης είχε μεταφράσει αποκλειστικά για τη LIFO αποσπάσματα από τις εκρηκτικές συνομιλίες του Μπέικον με τον φωτογράφο Peter Beard.
ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΙΜΟΥΛΗΣ
Η Κιμώνα τα μεσάνυχτα γίνεται γάτα

Εικαστικά / Όταν η Κιμώνα ήταν μικρή έκλεβε τους μαγνήτες του παππού της, του γλύπτη Takis

Η τοσοδούλα γκαλερί Red Carpet, με το τέλειο γκράφιτι στον τοίχο, ξεχωρίζει από μακριά στην οδό Σολωμού. Κόρη της εικαστικού Λυδίας Βενιέρη και εγγονή του γλύπτη Takis, η ιδιοκτήτριά της, η Κιμώνα, φιλοξενεί 7 καλλιτέχνες σε 15 τετραγωνικά. Όταν της μιλούν για τα Eξάρχεια τα μάτια της βγάζουν καρδούλες.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Άγγελος Μεργές: Οff season παραθεριστές με χρώματα που εκπέμπουν ηλεκτρισμένη ενέργεια

Εικαστικά / Παραθεριστές ή πρόσφυγες; Οι αινιγματικές φιγούρες του Άγγελου Μεργέ

Ο 36χρονος Έλληνας ζωγράφος, με έδρα τη Ζυρίχη, εκθέτει στην γκαλερί Καλφαγιάν έργα του με διφορούμενες –έντονα χρωματισμένες και ηλεκτρισμένες– ανθρώπινες φιγούρες σε off season παραλίες, που θυμίζουν ήρωες του Αντονιόνι.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Leigh Bowery: ακόρεστη όρεξη για έρωτα και υψηλή τέχνη από την καλτ φιγούρα που σημάδεψε μια εποχή

Nothing Days / Leigh Bowery: Ακόρεστη όρεξη για έρωτα και υψηλή τέχνη από την καλτ φιγούρα που σημάδεψε μια εποχή

Ο εκκεντρικός καλλιτέχνης που ο Boy George είχε χαρακτηρίσει ως «μοντέρνα τέχνη με πόδια» έζησε μια περιπετειώδη ζωή με εκατοντάδες συνευρέσεις στις τουαλέτες του Λονδίνου, δημιουργώντας ταυτόχρονα τέχνη με τα μοναδικά καλτ κοστούμια του που σημάδεψαν μια γενιά σχεδιαστών και εξακολουθούν να εμπνέουν.
M. HULOT
Project Mycelium: Η διάβρωση, η αναγέννηση και τα μανιτάρια που φυτρώνουν σε μια φανταστική τουαλέτα της Κάλλας

Εικαστικά / Μια πρωτοποριακή συνάντηση τέχνης, επιστήμης, ιστορίας και οικολογίας

Στο Project Mycelium, τρία εντυπωσιακά κοστούμια, που θα μπορούσαν να φοράνε η Μαρία Κάλλας, η βασίλισσα Αμαλία και ο Ιωάννης Καποδίστριας, καταβροχθίζονται από ζωντανούς μύκητες.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Οι αόρατες δυνάμεις στο έργο της Καλλιόπης Παυλίδη

Εικαστικά / Οι αόρατες δυνάμεις στο έργο της Καλλιόπης Παυλίδη

Η 27χρονη εικαστικός μιλά για τη διαδρομή της από την Αθήνα στο Λος Άντζελες, για το πώς το ερωτικό πάθος μεταμόρφωσε την τέχνη της, καθώς και για τη μυστικιστική διάσταση στα έργα της. Για τη γνωριμία της με τη Lana Del Rey απέφυγε να μιλήσει.
ΙΩΝΑΣ ΚΑΛΛΙΜΑΝΗΣ
«Η εμμονή του βλέμματος»: Μας αφορά η τέχνη του Τέτση σήμερα;

The Review / Μας αφορά η τέχνη του Τέτση σήμερα;

Ποιο είναι το αποκαλούμενο «εθνικό αφήγημα» που υπηρετεί η Εθνική Πινακοθήκη; Ο Χρήστος Παρίδης συζητά με τον δημοσιογράφο και επιμελητή εκθέσεων Δημήτρη Τρίκα για τη νέα επετειακή έκθεση στη μνήμη του Παναγιώτη Τέτση, η οποία μόλις εγκαινιάστηκε στην Εθνική Πινακοθήκη.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Το εξαίσιο ελληνικό φως του Περικλή Βυζάντιου / Περικλής Βυζάντιος: από το Παρίσι της Μπελ Επόκ στο φως της Ύδρας 

Εικαστικά / Το εξαίσιο ελληνικό φως του Περικλή Βυζάντιου

Μια ανασκόπηση της ζωής και του έργου του ζωγράφου, που ήταν γνωστός για τα ελληνικά τοπία και την Ύδρα, με αφορμή την αναδρομική έκθεση του Περικλή και του Ντίκου Βυζάντιου στο Ίδρυμα Θεοχαράκη.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
 Μαρία Ελένα Βιέρα ντα Σίλβα: Η Συλλογή Guggenheim επανασυστήνει στο κοινό μια σημαντική ζωγράφο

Εικαστικά / Μαρία Ελένα Βιέρα ντα Σίλβα: Η Συλλογή Guggenheim επανασυστήνει στο κοινό μια σημαντική ζωγράφο

Με αφορμή την αναδρομική έκθεση στη Συλλογή Peggy Guggenheim στη Βενετία, έφτασε η στιγμή να ανακαλύψουμε τη ζωγράφο που θεωρείται εθνικός θησαυρός για την Πορτογαλία.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ματίς και Μαργκερίτ: Βλέποντας τον ζωγράφο μέσα από τα μάτια της κόρης του

Εικαστικά / Ματίς και Μαργκερίτ: Βλέποντας τον ζωγράφο μέσα από τα μάτια της κόρης του

Μια νέα έκθεση στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης στο Παρίσι με πορτρέτα της κόρης του Ανρί Ματίς, Μαργκερίτ, προσφέρει μια νέα οπτική στο έργο του μεγάλου Γάλλου καλλιτέχνη.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Μια άνοιξη γεμάτη τέχνη: 15 σημαντικές εκθέσεις που ξεκινούν τον Απρίλιο

Εικαστικά / Μια άνοιξη γεμάτη τέχνη: 15 σημαντικές εκθέσεις που αξίζει να δείτε

Αφρικανική τέχνη, κριτική στην αποικιοκρατία, έργα για τα δικαιώματα των ζώων και εμπνευσμένα από διαστημικά ταξίδια, νέοι καλλιτέχνες και αναδρομικές εκθέσεις σε μουσεία και γκαλερί της Αθήνας.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Τέσσερις σημαντικοί διεθνείς καλλιτέχνες αποτελούν τον προπομπό της μεγάλης έκθεσης που έρχεται τον Μάιο στο ΕΜΣΤ

Εικαστικά / ΕΜΣΤ: Τέσσερις διεθνείς καλλιτέχνες και μία θεματική έκθεση για τα ζώα που δεν έχει ξαναγίνει ποτέ

Δύο ατομικές εκθέσεις και δύο μεγάλης κλίμακας in situ εγκαταστάσεις φωτίζουν τη σχέση μας με τα ζώα και τις οικολογικές συνέπειες της αποικιοκρατίας ενώ αποτελούν προπομπό μιας μεγάλης έκθεσης που έρχεται τον Μάιο στο ΕΜΣΤ.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
«Μιλώντας για τα ζώα σε υποταγή μιλώ για όλα τα υποταγμένα σώματα»

Εικαστικά / «Μιλώντας για τα ζώα σε υποταγή μιλώ για όλα τα υποταγμένα σώματα»

Στην υποβλητική της έκθεση στο ΕΜΣΤ, η εικαστικός Τζάνις Ράφα αναδημιουργεί ένα φανταστικό περιβάλλον άδειων στάβλων για να μιλήσει για τη σχέση του ανθρώπινου και του ζωικού κόσμου, ενώ μας προκαλεί να σκεφτούμε τις έννοιες της φροντίδας και της αγάπης, αλλά και την ανάγκη μας για κυριαρχία.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ