Η Μαρία Κουμιανού, πρώην παιδί της πόλης, τολμά τον πρώτο πολυχώρο τέχνης σ' ένα χωριό της Λήμνου

Η Μαρία Κουμιανού, πρώην παιδί της πόλης, τολμά τον πρώτο πολυχώρο τέχνης σ' ένα χωριό της Λήμνου Facebook Twitter
0
Η Μαρία Κουμιανού, πρώην παιδί της πόλης, τολμά τον πρώτο πολυχώρο τέχνης σ' ένα χωριό της Λήμνου Facebook Twitter
Το Bymeli Hub στεγάζεται σε ένα κτίριο που χρησιμοποιούνταν το 1968 ως μαγαζί που τροφοδοτούσε με εξοπλισμό τα 30 σπογγαλιευτικά που έδρευαν τότε στο λιμανάκι της Νέας Κούταλης.

— Πώς αποφάσισες να αφήσεις το κέντρο της Αθήνας και να μετακομίσεις στη Λήμνο;

Έπειτα από τρία χρόνια εκτός Αθηνών, αναρωτιέμαι πώς και δεν το είχα πάρει απόφαση νωρίτερα! Όταν ζήσεις εκτός πόλης, αντιλαμβάνεσαι πόσο ανθυγιεινή είναι η ζωή σου εκεί. Η ευκαιρία να φύγω μου δόθηκε όταν μου πρότειναν, το 2012, να δουλέψω για τρεις μήνες ως συντηρήτρια έργων τέχνης σε έναν ναό του 19ου αιώνα στο Ρεπανίδι. Οι τρεις μήνες γίναν χρόνος. Έπειτα με βρήκε ο σύζυγός μου και λίγο καιρό μετά ήρθε η κόρη μου!


— Πώς ήταν η πρώτη περίοδος εκεί, το μετάνιωσες ποτέ;

Όπου και να πας, η μετάβαση στη νέα πραγματικότητα είναι δύσκολη. Εγώ θεωρώ τον εαυτό μου τυχερό που συνέχιζα να βλέπω τον ελληνικό ουρανό και όχι κάποιον ξένο. Όταν αισθάνθηκα ότι εδώ σαν να σταμάτησα να γερνάω, οι αμφιβολίες για το αν κάνω το σωστό η όχι διακτινίστηκαν στο υπερπέραν!


— Πώς είναι η καθημερινότητά σου; Τι σου λείπει από την Αθήνα;

Ίδια με οποιασδήποτε γυναίκας που έχει καριέρα, οικογένεια και παιδί. Απλώς, εγώ έχω λίγο περισσότερο χρόνο για να σκέφτομαι και να απολαμβάνω τις ομορφιές που προσφέρει ένα νησί. Δεν είναι λίγο να είσαι σε 5 λεπτά στη δουλειά σου και στον δρόμο να συναντάς στάχυα, θάλασσα και πουλιά να τιτιβίζουν! Το μόνο που μου λείπει πολύ είναι σίγουρα οι φιλενάδες μου.

Η πρώτη έκθεση ονομάζεται «Σπορά». Ο τίτλος αφορμάται από την προσωπική μου φιλοδοξία αυτή η ενέργεια να ευδοκιμήσει. Να γίνει το Βymeli, τελικά, μια ανοιχτή δομή δημιουργικής αναζήτησης, μέσα από την οποία θα προβάλλεται η σύγχρονη κουλτούρα και ο πολιτισμός του νησιού.


— Πάμε, λοιπόν, στο επόμενο κεφάλαιο. Πολυχώρος τέχνης σε χωριό;

Η Νέα Κούταλη δεν έχει καμία σχέση με τα υπόλοιπα χωριά του νησιού. Χτίστηκε το 1926 για να εγκατασταθούν οι πρόσφυγες, κατά τις ανταλλαγές πληθυσμών, από την Παλιά Κούταλη της Προποντίδας στη Μικρά Ασία. Οι 350, σήμερα, μόνιμοι κάτοικοι συνεχίζουν να ασχολούνται με αυτό που ασχολούνταν οι πρόγονοί τους στην παλιά τους πατρίδα, τη θάλασσα. Ψαράδες, ναυτικοί, πλοίαρχοι και, προπάντων, σφουγγαράδες. Το Bymeli Hub στεγάζεται σε ένα κτίριο που χρησιμοποιούνταν το 1968 ως μαγαζί που τροφοδοτούσε με εξοπλισμό τα 30 σπογγαλιευτικά που έδρευαν τότε στο λιμανάκι της Νέας Κούταλης. Ο ιδιοκτήτης του μαγαζιού ήταν ένας από τους μεγαλύτερους εμπόρους φυσικών σφουγγαριών στην Ελλάδα. Γιατί αποφάσισα να δημιουργήσω εδώ τον πολυχώρο; Γιατί όχι;


— Mίλησέ μας για την πρώτη έκθεση που θα φιλοξενηθεί στον χώρο.

Η πρώτη έκθεση ονομάζεται «Σπορά». Ο τίτλος αφορμάται από την προσωπική μου φιλοδοξία αυτή η ενέργεια να ευδοκιμήσει. Να γίνει το Βymeli, τελικά, μια ανοιχτή δομή δημιουργικής αναζήτησης, μέσα από την οποία θα προβάλλεται η σύγχρονη κουλτούρα και ο πολιτισμός του νησιού. Είμαι αισιόδοξη γιατί έχω συνοδοιπόρους μου στο ξεκίνημά μου τους καλύτερους φίλους καλλιτέχνες που, είτε μένουν μόνιμα στο νησί είτε κατάγονται από αυτό, όπως οι Κατερίνα Βερούτσου, Μαίρη Κανταρτζοπούλου-Ζαρίφη, Ανδρέας Κοντέλλης, Γιώργος Κοντέλλης, Γιώτα Κότικα, Κοσμάς Κουμιανός, Μαρία Κουμιανού, Στρατής Λιαδέλλης, Λουντμίλα Παπαγιαννίδη, Παντελής Πραβλής, Μάνος Σπαρής, Θωμάς Σφούνης.


— Ποια είναι τα σχέδιά σου γι' αυτόν στο μέλλον;

Στόχος μου είναι το Bymeli να εμπλουτίζεται με νέες δραστηριότητες συνεχώς. Ξεκίνησε ως εργαστήριο μεταποίησης παλιών χειροποίητων αντικειμένων και επίπλων το 2014. Το 2016 ανοίγει ως εκθεσιακός χώρος και τόπος διεξαγωγής workshops, ομιλιών κ.ά. Ίσως το 2018 να γίνει ένα κέντρο φιλοξενίας καλλιτεχνών απ' όλο τον κόσμο. Ίδωμεν!

Η Μαρία Κουμιανού, πρώην παιδί της πόλης, τολμά τον πρώτο πολυχώρο τέχνης σ' ένα χωριό της Λήμνου Facebook Twitter
Η Νέα Κούταλη δεν έχει καμία σχέση με τα υπόλοιπα χωριά του νησιού. Χτίστηκε το 1926 για να εγκατασταθούν οι πρόσφυγες, κατά τις ανταλλαγές πληθυσμών, από την Παλιά Κούταλη της Προποντίδας στη Μικρά Ασία.
Η Μαρία Κουμιανού, πρώην παιδί της πόλης, τολμά τον πρώτο πολυχώρο τέχνης σ' ένα χωριό της Λήμνου Facebook Twitter

www.facebook.com/bymelicreativestudio

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην έντυπη LIFO.

Εικαστικά
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μια έκθεση με πρωτότυπα έργα του σημαντικού Γερμανού καλλιτέχνη Thomas Schütte στην Αθήνα 

Εικαστικά / Τραχύτητα και χιούμορ: Μια έκθεση με πρωτότυπα έργα του Thomas Schütte στην Αθήνα 

Μνημειακού τύπου γλυπτά, επιτοίχια κεραμικά, παραμορφωμένα πρόσωπα, λουλούδια και άγγελοι, μια έκρηξη χρωμάτων: Το μικροσύμπαν του σπουδαίου καλλιτέχνη στην γκαλερί Bernier/ Eliades.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Ο Νάκης Παναγιωτίδης μάς ζητά να νιώσουμε τα έργα του ακόμα και με κλειστά τα μάτια

Εικαστικά / Ο Νάκης Παναγιωτίδης μάς ζητά να νιώσουμε τα έργα του ακόμα και με κλειστά τα μάτια

Το Ίδρυμα Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή υποδέχεται την αναδρομική έκθεση ενός διεθνούς φήμης ανένταχτου Έλληνα καλλιτέχνη της διασποράς, γνωστού για το πολύπλευρο και στοχαστικό έργο του.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ογκίστ Ροντέν: Αυτή είναι η ζωή του καλλιτέχνη που δημιούργησε το γλυπτό ο «Σκεπτόμενος»

Γεννήθηκε Σαν Σήμερα / Ογκίστ Ροντέν: Αυτή είναι η ζωή του καλλιτέχνη που δημιούργησε το γλυπτό ο «Σκεπτόμενος»

Τα ρεαλιστικά γλυπτά του, που εκφράζουν τα ανθρώπινα συναισθήματα αλλά και τις αδυναμίες, εξακολουθούν να είναι σήμερα ιδιαίτερα δημοφιλή και να συγκεντρώνουν πλήθη φιλότεχνων όπου και αν εκτίθενται.
ΚΟΡΙΝΑ ΦΑΡΜΑΚΟΡΗ
Λεονάρντο, Μικελάντζελο, Ραφαήλ: Αριστουργήματα και καλλιτεχνικές μονομαχίες 

Εικαστικά / Λεονάρντο, Μικελάντζελο, Ραφαήλ: Αριστουργήματα και καλλιτεχνικές μονομαχίες 

Μια έκθεση στη Royal Academy of Arts του Λονδίνου φέρνει στο προσκήνιο μετά από έξι αιώνες τη θρυλική καλλιτεχνική «μονομαχία» μεταξύ Ντα Βίντσι και Μικελάντζελο με δυο έργα που δεν ολοκληρώθηκαν ποτέ. 
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ισπανία: Έκθεση αφιερωμένη στο έργο του Ίρβινγκ Πεν στο Ίδρυμα MOP στη Λα Κορούνια

Φωτογραφία / Ισπανία: Έκθεση αφιερωμένη στο έργο του Ίρβινγκ Πεν στο Ίδρυμα MOP στη Λα Κορούνια

Πορτρέτα διάσημων και σκηνές δρόμου περιλαμβάνονται στην έκθεση «Irving Penn: Centennial» που διοργανώνεται από το Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης της Νέας Υόρκης και παρουσιάζεται στην Ισπανία
LIFO NEWSROOM
Tependris vs Tependris

Εικαστικά / Tependris vs Tependris

Μια αναδρομική έκθεση με πίνακες και γλυπτά, εικονογραφήσεις και ηχογραφήσεις, έργα του Κωνσταντίνου Κακανιά από το 1996 μέχρι σήμερα, με θεματικές που εκτείνονται από τα βαθιά παιδικά τραύματα μέχρι το χιούμορ που χαρακτηρίζει τον πολυδιάστατο καλλιτέχνη.
ΝΙΚΟΣ ΤΣΕΠΕΤΗΣ
Μέσα στη μεγαλειώδη έκθεση των πορτρέτων του Φράνσις Μπέικον

Εικαστικά / Μέσα στη μεγαλειώδη έκθεση των πορτρέτων του Φράνσις Μπέικον

Η National Portrait Gallery του Λονδίνου φιλοξενεί μια από τις κορυφαίες εικαστικές εκθέσεις της χρονιάς παγκοσμίως, μια ρετροσπεκτίβα στο έργο του Βρετανού καλλιτέχνη που άλλαξε την προσωπογραφία, δημιουργώντας μια ανεπανάληπτη ζωγραφική της φιγούρας με σπαραγμό, απελπισία και ευαισθησία.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
ΕΠΕΞ Ο Τζάκσον Πόλοκ και η επιρροή που είχαν στο έργο του ο Πικάσο και οι μεξικανικές τοιχογραφίες

Πολιτισμός / Ο Πικάσο και οι μεξικανικές τοιχογραφίες στα πρώιμα έργα του Τζάκσον Πόλοκ

Μια μοναδική έκθεση στο Παρίσι παρουσιάζει πίνακές του από τα χρόνια που τον επηρέαζαν οι σουρεαλιστές και ο Καρλ Γιουνγκ, πριν ακόμα γίνει γνωστός για τα αφηρημένα έργα του με την τεχνική «dripping», το 1947.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
ΕΠΕΞ Μια έκθεση για τον Λουκά Σαμαρά με κύβους, τραπεζοειδή και παραισθητικές πύλες

Εικαστικά / Μια έκθεση για τον Λουκά Σαμαρά με κύβους, τραπεζοειδή και παραισθητικές πύλες

Η μοναδική οπτική του Λουκά Σαμαρά παρουσιάζεται στο μουσείο Dia Beacon της Νέας Υόρκης, στην πρώτη μεταθανάτια έκθεσή του και τελευταία στην οποία συνεργάστηκε ο ίδιος ο καλλιτέχνης.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ