Η Michaelina Wautier, παραγνωρισμένη ζωγράφος του 17ου αιώνα, παρουσιάζεται για πρώτη φορά στο Μουσείο Ρούμπενς

Η Michaelina Wautier, παραγνωρισμένη ζωγράφος του 17ου αιώνα, παρουσιάζεται για πρώτη φορά στο Μουσείο Ρούμπενς Facebook Twitter
Ο θρίαμβος του Βάκχου (πιθ. 1650), από τη συλλογή του Μουσείου Kunsthistorisches στη Βιέννη
0

Ελάχιστα είναι γνωστά για τη Μικελίνα Γούτερ. Οι θεωρητικοί της Τέχνης μπορεί και να την αγνοούν, οι ιστορικοί της -ακόμη και ο μεγάλος και διεξοδικότατος Gombrich- την προσπερνούν σα να μην υπήρξε. Και η αλήθεια είναι ότι η Wautier έζησε σα να μην υπήρξε, στη σκιά όλων των μεγάλων ανδρών καλλιτεχνών του 17ου αιώνα, μέσα σ' όλη εκείνη τη φρενίτιδα του μπαρόκ και των σπουδαίων Φλαμανδών, που δεν θα άφηναν μια γυναίκα να κάνει το δικό της.

Ακόμη και έτσι, όμως, η Γούτερ κατάφερε να δημιουργήσει και να αφήσει πίσω της σπουδαία τέχνη, που αποδεικνύει ότι υπήρξε ιδιαιτέρως παρατηρητική, καθώς οι πίνακες της μαρτυρούν τη διερευνητική της ματιά στις δουλειές αντρών συναδέλφων της και τη μετουσίωση στοιχείων από την τέχνη εκείνων στις δικές της προσπάθειες. 

Η Γούτερ δραστηριοποιήθηκε κυρίως στις Βρυξέλλες, μόλις και μετά βίας κατάφερε να πουλήσει 4 μεγάλους πίνακες της, ενώ ακόμη και στους καταλόγους με τους ζωγράφους κάθε αιώνα είχε την ατυχία να την μπερδεύουν με την άλλη τεράστια, αν και όχι λιγότερο παραγκωνισμένη, Αρτεμισία Τζεντιλέσκι. Εν ολίγοις, θα περνούσε πολύς καιρός για να βρει η Γούτερ τη θέση της, μέσα σε τόσους άντρες και τόσους αιώνες, και για να αναγνωριστεί η εξαιρετική προσέγγιση της τόσο στη θεματική, με την οποία καταπιάστηκε, όσο και στην εικαστική γλώσσα που επέλεξε για να εκφραστεί.  

Η πρώτη έκθεση με έργα της αποτελεί ήδη το μεγάλο καλλιτεχνικό γεγονός του Μουσείου Ρούμπενς στην Αμβέρσα το 2018. Οι επιμελητές του πέρα από τους λιγοστούς πίνακες της έχουν φροντίσει να συλλέξουν κάθε πιθανό στοιχείο για τη ζωή της γυναίκας ζωγράφου, που διαφοροποιήθηκε ακριβώς επειδή δεν επέλεξε να σχεδιάζει λουλούδια και νεκρές φύσεις, αλλά επιχείρησε να χωρέσει στον κόσμο των αντρών καλλιτεχνών, όσων νομιμοποιούνταν να δημιουργούν πορτρέτα, να αναπαριστούν ιστορικά γεγονότα, να τολμούν δύσκολες συνθέσεις ακόμη και με πολιτικές αιχμές και υπονοούμενα.  

Η Michaelina Wautier, παραγνωρισμένη ζωγράφος του 17ου αιώνα, παρουσιάζεται για πρώτη φορά στο Μουσείο Ρούμπενς Facebook Twitter
Αυτοπροσωπογραφία της Michaelina Wautier, (1649)

Η Wautier γεννήθηκε το 1617 και πέθανε το 1689. Το μόνο γνωστό για την οικογενειακή της κατάσταση ήταν ότι είχε έναν μεγαλύτερο αδελφό, επίσης ζωγράφο, τον Τσαρλς, γεγονός, που όπως εκτιμούν οι επιμελητές της έκθεσης, ίσως και σε μεγάλο βαθμό να εξηγεί τον παραγκωνισμό της. 

Στην έκθεση παρουσιάζεται για πρώτη φορά και το τελειότερο δημιούργημα της, Ο Θρίαμβος του Βάκχου, τον οποίο πιθανώς ζωγράφισε γύρω στα 1650 και ανήκει στο Μουσείο Kunsthistorisches στη Βιέννη. Το έργο θεωρήθηκε από τα πιο τολμηρά της εποχής, λόγω των ολοζώντανων γυμνών που εμπεριέχονται σ' αυτό. Επίσης, μαζί με περίπου 30 έργα της, στο φως έρχεται και μία αυτοπροσωπογραφία της, η οποία ανήκει σε ιδιωτική συλλογή.

Κάποιοι από τους πίνακες ήταν παραγγελίες του Αρχιδούκα Λεοπόλδου της Αυστρίας, κυβερνήτη των ισπανικών επαρχιών της Ολλανδίας και από το 1647 έως το 1656. Αναλυτικό κατάλογο των έργων που θα παρουσιαστούν ετοιμάζει αυτή την περίοδο η Katlijne Van der Stighelen από το Πανεπιστήμιο της Λέουβεν στη Φλάνδρα. Η ίδια θα είναι και η επίσημη επιμελήτρια της έκθεσης του 2018 στο Μουσείο Ρούμπενς. 

Εικαστικά
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

H εκρηκτική συνάντηση του Francis Bacon με τον Peter Beard

Σαν σήμερα / Φράνσις Μπέικον: «Σιχαίνομαι εννιά στις δέκα ζωγραφιές που βλέπω, ανάμεσά τους και τις δικές μου»

Σαν σήμερα το 1992 πεθαίνει ο σπουδαίος αιρετικός Βρετανός ζωγράφος και ανατόμος της ανθρώπινης υπαρξιακής αγωνίας. Ο Βασίλης Κιμούλης είχε μεταφράσει αποκλειστικά για τη LIFO αποσπάσματα από τις εκρηκτικές συνομιλίες του Μπέικον με τον φωτογράφο Peter Beard.
ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΙΜΟΥΛΗΣ
Η Κιμώνα τα μεσάνυχτα γίνεται γάτα

Εικαστικά / Όταν η Κιμώνα ήταν μικρή έκλεβε τους μαγνήτες του παππού της, του γλύπτη Takis

Η τοσοδούλα γκαλερί Red Carpet, με το τέλειο γκράφιτι στον τοίχο, ξεχωρίζει από μακριά στην οδό Σολωμού. Κόρη της εικαστικού Λυδίας Βενιέρη και εγγονή του γλύπτη Takis, η ιδιοκτήτριά της, η Κιμώνα, φιλοξενεί 7 καλλιτέχνες σε 15 τετραγωνικά. Όταν της μιλούν για τα Eξάρχεια τα μάτια της βγάζουν καρδούλες.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Άγγελος Μεργές: Οff season παραθεριστές με χρώματα που εκπέμπουν ηλεκτρισμένη ενέργεια

Εικαστικά / Παραθεριστές ή πρόσφυγες; Οι αινιγματικές φιγούρες του Άγγελου Μεργέ

Ο 36χρονος Έλληνας ζωγράφος, με έδρα τη Ζυρίχη, εκθέτει στην γκαλερί Καλφαγιάν έργα του με διφορούμενες –έντονα χρωματισμένες και ηλεκτρισμένες– ανθρώπινες φιγούρες σε off season παραλίες, που θυμίζουν ήρωες του Αντονιόνι.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Leigh Bowery: ακόρεστη όρεξη για έρωτα και υψηλή τέχνη από την καλτ φιγούρα που σημάδεψε μια εποχή

Nothing Days / Leigh Bowery: Ακόρεστη όρεξη για έρωτα και υψηλή τέχνη από την καλτ φιγούρα που σημάδεψε μια εποχή

Ο εκκεντρικός καλλιτέχνης που ο Boy George είχε χαρακτηρίσει ως «μοντέρνα τέχνη με πόδια» έζησε μια περιπετειώδη ζωή με εκατοντάδες συνευρέσεις στις τουαλέτες του Λονδίνου, δημιουργώντας ταυτόχρονα τέχνη με τα μοναδικά καλτ κοστούμια του που σημάδεψαν μια γενιά σχεδιαστών και εξακολουθούν να εμπνέουν.
M. HULOT
Project Mycelium: Η διάβρωση, η αναγέννηση και τα μανιτάρια που φυτρώνουν σε μια φανταστική τουαλέτα της Κάλλας

Εικαστικά / Μια πρωτοποριακή συνάντηση τέχνης, επιστήμης, ιστορίας και οικολογίας

Στο Project Mycelium, τρία εντυπωσιακά κοστούμια, που θα μπορούσαν να φοράνε η Μαρία Κάλλας, η βασίλισσα Αμαλία και ο Ιωάννης Καποδίστριας, καταβροχθίζονται από ζωντανούς μύκητες.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Οι αόρατες δυνάμεις στο έργο της Καλλιόπης Παυλίδη

Εικαστικά / Οι αόρατες δυνάμεις στο έργο της Καλλιόπης Παυλίδη

Η 27χρονη εικαστικός μιλά για τη διαδρομή της από την Αθήνα στο Λος Άντζελες, για το πώς το ερωτικό πάθος μεταμόρφωσε την τέχνη της, καθώς και για τη μυστικιστική διάσταση στα έργα της. Για τη γνωριμία της με τη Lana Del Rey απέφυγε να μιλήσει.
ΙΩΝΑΣ ΚΑΛΛΙΜΑΝΗΣ
«Η εμμονή του βλέμματος»: Μας αφορά η τέχνη του Τέτση σήμερα;

The Review / Μας αφορά η τέχνη του Τέτση σήμερα;

Ποιο είναι το αποκαλούμενο «εθνικό αφήγημα» που υπηρετεί η Εθνική Πινακοθήκη; Ο Χρήστος Παρίδης συζητά με τον δημοσιογράφο και επιμελητή εκθέσεων Δημήτρη Τρίκα για τη νέα επετειακή έκθεση στη μνήμη του Παναγιώτη Τέτση, η οποία μόλις εγκαινιάστηκε στην Εθνική Πινακοθήκη.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Το εξαίσιο ελληνικό φως του Περικλή Βυζάντιου / Περικλής Βυζάντιος: από το Παρίσι της Μπελ Επόκ στο φως της Ύδρας 

Εικαστικά / Το εξαίσιο ελληνικό φως του Περικλή Βυζάντιου

Μια ανασκόπηση της ζωής και του έργου του ζωγράφου, που ήταν γνωστός για τα ελληνικά τοπία και την Ύδρα, με αφορμή την αναδρομική έκθεση του Περικλή και του Ντίκου Βυζάντιου στο Ίδρυμα Θεοχαράκη.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
 Μαρία Ελένα Βιέρα ντα Σίλβα: Η Συλλογή Guggenheim επανασυστήνει στο κοινό μια σημαντική ζωγράφο

Εικαστικά / Μαρία Ελένα Βιέρα ντα Σίλβα: Η Συλλογή Guggenheim επανασυστήνει στο κοινό μια σημαντική ζωγράφο

Με αφορμή την αναδρομική έκθεση στη Συλλογή Peggy Guggenheim στη Βενετία, έφτασε η στιγμή να ανακαλύψουμε τη ζωγράφο που θεωρείται εθνικός θησαυρός για την Πορτογαλία.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ματίς και Μαργκερίτ: Βλέποντας τον ζωγράφο μέσα από τα μάτια της κόρης του

Εικαστικά / Ματίς και Μαργκερίτ: Βλέποντας τον ζωγράφο μέσα από τα μάτια της κόρης του

Μια νέα έκθεση στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης στο Παρίσι με πορτρέτα της κόρης του Ανρί Ματίς, Μαργκερίτ, προσφέρει μια νέα οπτική στο έργο του μεγάλου Γάλλου καλλιτέχνη.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Μια άνοιξη γεμάτη τέχνη: 15 σημαντικές εκθέσεις που ξεκινούν τον Απρίλιο

Εικαστικά / Μια άνοιξη γεμάτη τέχνη: 15 σημαντικές εκθέσεις που αξίζει να δείτε

Αφρικανική τέχνη, κριτική στην αποικιοκρατία, έργα για τα δικαιώματα των ζώων και εμπνευσμένα από διαστημικά ταξίδια, νέοι καλλιτέχνες και αναδρομικές εκθέσεις σε μουσεία και γκαλερί της Αθήνας.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Τέσσερις σημαντικοί διεθνείς καλλιτέχνες αποτελούν τον προπομπό της μεγάλης έκθεσης που έρχεται τον Μάιο στο ΕΜΣΤ

Εικαστικά / ΕΜΣΤ: Τέσσερις διεθνείς καλλιτέχνες και μία θεματική έκθεση για τα ζώα που δεν έχει ξαναγίνει ποτέ

Δύο ατομικές εκθέσεις και δύο μεγάλης κλίμακας in situ εγκαταστάσεις φωτίζουν τη σχέση μας με τα ζώα και τις οικολογικές συνέπειες της αποικιοκρατίας ενώ αποτελούν προπομπό μιας μεγάλης έκθεσης που έρχεται τον Μάιο στο ΕΜΣΤ.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ