Η υπεύθυνη του εξαιρετικού Victoria & Albert Museum στο LIFO.gr

Η υπεύθυνη του εξαιρετικού Victoria & Albert Museum στο LIFO.gr Facebook Twitter
0
Η υπεύθυνη του εξαιρετικού Victoria & Albert Museum στο LIFO.gr Facebook Twitter
H είσοδος του μουσείου από τον Aston Webb 1899–1909

 

«Η πρόκληση είναι απλή: μπορούν οι έφοροι και οι επιμελητές αλλά και τα παραδοσιακά πολιτιστικά μας μοντέλα να ανταποκριθούν στην επιθυμία των ανθρώπων να βιώσουν τον πολιτισμό, την πολιτιστική τους κληρονομιά και το περιβάλλον τους με διαφορετικούς τρόπους;», είπε ο Βρετανός πρέσβης, Τζων Κίττμερ στην ημερίδα που διοργάνωσε η Βρετανική πρεσβεία στην Αθήνα με κεντρικό θέμα τη χρηματοδότηση και αειφορία των χώρων πολιτισμού. Συμμετείχαν σημαντικοί Βρετανοί και Έλληνες ομιλητές από μουσεία και εταιρίες οι οποίοι αναφέρθηκαν σε επιχειρηματικές δράσεις που αποτελούν μέρος του κλάδου της βιωματικής οικονομίας (experience economy).

 

Στο V & A είμαστε τυχεροί καθώς διαθέτουμε μια εξαιρετικά μεγάλη συλλογή διαφόρων αντικειμένων από τα οποία να μπορεί να αναπτύξουμε εκθέσεις, ωστόσο ένα ποσοστό των εκθεμάτων προέρχεται από άλλα μουσεία και με αυτό τον τρόπο επωφελούμαστε για να χτίσουμε γέφυρες και σχέσεις μαζί τους.

 

Ανάμεσά τους, η Rosie Wanek, υπεύθυνη των περιοδικών εκθέσεων του μουσείου Victoria and Albert του Λονδίνου, η οποία απάντησε στις ερωτήσεις μας για ένα από τα πιο δραστήρια, ενδιαφέροντα και διάσημα μουσεία του κόσμου.

  

To Victoria and Albert Museum είναι ένα από τα μεγαλύτερα μουσεία του κόσμου. Στηρίζεστε σε δικές σας πηγές χρηματοδότησης ή έχετε επιχορήγηση και από το κράτος;

Το Μουσείο συνδέεται με το υπουργείο Πολιτισμού Μέσων Ενημέρωσης και Αθλητισμού. Το 60% περίπου της χρηματοδότησής του προέρχεται από κρατικούς πόρους με τη  μορφή επιχορήγησης.

Πόσο σημαντικό είναι να έχετε υποστηρικτές και ευεργέτες; Είστε ικανοποιημένοι από την ανταπόκριση προς το μουσείο;

Οι υποστηρικτές είναι απαραίτητοι για το μουσείο προκειμένου να συνεισφέρουν στο ποικίλο και συναρπαστικό πρόγραμμά του ή να συνδράμουν στην ανανέωση και την έκθεση των μόνιμων συλλογών μας. Η οικονομική στήριξη είναι τόσο απαραίτητη, προκειμένου να αναπτύξουμε τα πρότζεκτ μας, να κάνουμε εξαγορές, όσο πολύτιμη είναι η εμπειρία των επιμελητών μας και το περιεχόμενο των συλλογών μας. Γενναιόδωροι υποστηρικτές μας επέτρεψαν να πετύχουμε πολλά και σημαντικά έργα που δε θα είμασταν σε θέση να πράξουμε μόνοι μας, επομένως είμαστε εξαιρετικά ευγνώμονες τόσο για όσα έχουν πραγματοποιηθεί στο παρελθόν όσο και για την μελλοντική συμμετοχή τους στο θεσμό.

 

Η υπεύθυνη του εξαιρετικού Victoria & Albert Museum στο LIFO.gr Facebook Twitter
Η βόρεια πλευρά και οι κήποι από τον Captain Francis Fowke, 1864–69

 

Η υπεύθυνη του εξαιρετικού Victoria & Albert Museum στο LIFO.gr Facebook Twitter
Timber Wave, ένα σύγχρονο έργο στην είσοδο του V&A.

 

Η υπεύθυνη του εξαιρετικού Victoria & Albert Museum στο LIFO.gr Facebook Twitter
Η έκθεση για τον Ντέιβιντ Μπάουι. 311.000 επισκέπτες.

 

Με πάνω από δύο εκατομμύρια αντικείμενα που διαθέτει το μουσείο, είστε σε θέση να οργανώσετε θεματικές ή περιοδικές εκθέσεις ακόμη και χωρίς δανεισμούς από άλλα μουσεία. Ποιά είναι η πρακτική που ακολουθείτε προκειμένου να ενισχύσετε τις σχέσεις σας με άλλα μουσεία;

Στο V & A είμαστε τυχεροί καθώς διαθέτουμε μια εξαιρετικά μεγάλη συλλογή διαφόρων αντικειμένων από τα οποία να μπορεί να αναπτύξουμε εκθέσεις, ωστόσο ένα ποσοστό των εκθεμάτων προέρχεται από άλλα μουσεία και με αυτό τον τρόπο επωφελούμαστε για να χτίσουμε γέφυρες και σχέσεις μαζί τους.  Το V & A, επίσης, συνεργάζεται συχνά με άλλα μουσεία και πολιτιστικά ιδρύματα μέσω του προγράμματος που υπάρχει για την έρευνα και τις περιοδεύουσες εκθέσεις.

  

Παρακολουθώντας  τη δραστηριότητά σας μπορεί κανείς να δει την παράδοση να συμβαδίζει με τη σύγχρονη τέχνη σε μεγάλη ισορροπία. Θα μπορούσατε να μας εξηγήσετε την ιδέα αυτής της αρμονικής ανάπτυξης;

Το V & A επιθυμεί να συμμετέχει όσο το δυνατόν μεγαλύτερο κοινό τόσο στις εκθέσεις του όσο και στις εκδηλώσεις και τα δημιουργικά του προγράμματα. Υποστηρίζει ενεργά την ανάπτυξη της σύγχρονης δημιουργίας.  Το μουσείο ιδρύθηκε ως πηγή έμπνευσης των νέων σχεδιαστών και φιλοδοξούμε να εκπληρώνουμε αυτό τον λειτουργικό σκοπό. Ως εκ τούτου, φροντίζουμε ώστε να δημιουργούμε ένα ισορροπημένο πρόγραμμα που να προσφέρει κάτι για όσους ενδιαφέρονται για το παρελθόν, ενώ, σταθερά, παραμένει στο επίκεντρο της συζήτησης η θέση της τέχνης και του design στο παρόν.

Οι περιοδικές εκθέσεις  για τις οποίες είστε υπεύθυνη, είναι εξαιρετικά σχεδιασμένες. Σε ποιά προοπτική τις οργανώνετε;

Οι περιοδικές εκθέσεις είναι ένας βασικός τρόπος μέσω του οποίου είμαστε σε θέση να προσφέρουμε νέες προοπτικές στην τέχνη και στο design, αλλά και στις μόνιμες συλλογές μας. Δημιουργώντας ένα ποικίλο και εναλλασσόμενο πρόγραμμα είμαστε σε θέση να προσελκύσουμε μεγαλύτερο κοινό. 

Πόσο μακρύς είναι ο χρονικός ορίζοντας προετοιμασίας μιας μεγάλης έκθεσης και πόσοι ασχολείστε με αυτή την προετοιμασία;

Η προετοιμασία μια έκθεσης μπορεί να διαρκέσει από έξι μήνες έως δυο χρόνια ανάλογα με την κλίμακα και το πλαίσιο της δημιουργίας της. Έχουμε μια ευρεία ομάδα εργασίας με τους επιμελητές να ασχολούνται το μεγαλύτερο διάστημα και αργότερα να μπαίνουν στη διαδικασία ομάδες συντονιστών, σχεδιαστές, συντηρητές και άλλοι.

Εκτός από την έκθεση για τον Αλεξάντερ Μακ Κουίν, το 2015, ποιές άλλες εκθέσεις προετοιμάζετε;

Προετοιμάζουμε τις παρακάτω εκθέσεις:

All of this belongs to you, από την 1η Απριλίου έως τις 19 Ιουλίου 2015. Tο V & A θα εξετάσει το ρόλο των δημόσιων θεσμών στη σύγχρονη ζωή και τι σημαίνει να είναι υπεύθυνος για μια εθνική συλλογή.

What is Luxury? Από τις 25 Απριλίου έως τις 27 Σεπτεμβρίου 2015. Τι είναι πολυτέλεια; Εξετάζουμε την ιδέα της πολυτέλειας σήμερα και την αντίληψη που έχουμε γιαυτήν εννοιολογικά και πολιτιστικά.

Shoes: Pleasure and Pain, από τις 13 Ιουνίου έως τις 31 Ιανουαρίου 2016. 200 ζευγάρια από τα πιο εκκεντρικά και ακραία παπούτσια στον κόσμο.

Η υπεύθυνη του εξαιρετικού Victoria & Albert Museum στο LIFO.gr Facebook Twitter
Οι βιτρίνες με τα κεραμικά και τις πορσελάνες
Η υπεύθυνη του εξαιρετικού Victoria & Albert Museum στο LIFO.gr Facebook Twitter
Η βιβλιοθήκη του V&A
Η υπεύθυνη του εξαιρετικού Victoria & Albert Museum στο LIFO.gr Facebook Twitter
Savage Beauty, αφιερωμένη στον Αλεξάντερ Μακ Κουίν
Η υπεύθυνη του εξαιρετικού Victoria & Albert Museum στο LIFO.gr Facebook Twitter
Λεπτομέρεια από την είσοδο του μουσείου

 

Ποιός είναι ο αριθμός των επισκεπτών που σας κάνει να θεωρείτε μια έκθεση επιτυχημένη;

Ο αριθμός των επισκεπτών εξαρτάται από τη φύση της έκθεσης. Είναι σημαντικό για το μουσείο να προσφέρει ένα ισορροπημένο πρόγραμμα και με εξειδικευμένα θέματα και με δημοφιλή. Η έκθεση για τον David Bowie το καλοκαίρι του 2013 ήταν μια από τις πιο δημοφιλείς εκθέσεις μας και προσέλκυσε 311,00 επισκέπτες.

  

Ποιός είναι ο προσανατολισμός του μουσείου προκειμένου να βρίσκεται κάθε χρόνο με τις εκθέσεις του στο προσκήνιο;

Εργαζόμαστε σκληρά για να δημιουργήσουμε ένα συνεχώς νέο πρόγραμμα ή εκδηλώσεις και εκθέσεις που ελπίζουμε ότι θα δημιουργήσουν το στοιχείο της έκπληξης και θα προσελκύσουν το ενδιαφέρον του κοινού. Δε μπορεί να σταθούμε απλώς σε αυτά που διαθέτουμε. Το κοινό αγαπά το νέο και πάντα προσπαθούμε να του το προσφέρουμε.

Υπάρχουν πράγματα που θα θέλατε να αλλάξετε και ποιά είναι αυτά;

Δύσκολη απάντηση. Νομίζω ότι το κτίριο μας στο South Kensington είναι ένα από τα μεγαλύτερα περιουσιακά στοιχεία μας, αλλά επίσης, ως οργανώτρια εκθέσεων βρίσκω ότι είναι μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις μας. Πρόκειται για ένα παλιό ιστορικό κτίριο με το οποίο πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί με, προκειμένου να διατηρήσει την ακεραιότητά του. Έχουμε πολύ λίγο αποθηκευτικό χώρο  και η πρόσβαση είναι πολύ δύσκολη, οι πόρτες έχουν μικρά ανοίγματα και δύσκολα μπορούμε να τοποθετήσουμε μέσα στο μουσείο μεγάλα έργα. Αλλά αυτές οι προκλήσεις έχουν δοκιμάσει την ευφυΐα μας και προσθέτουν το στοιχείο του συναρπαστικού στη δουλειά μας. Ευτυχώς χτίζουμε ένα νέο εκθεσιακό χώρο που θα ανοίξει στις αρχές του 2017. Αυτό μας δίνει έναν λαμπρό νέο χώρο για να παρουσιάσουμε εκθέσεις αλλά θα μας επιστρέψει να παρουσιάσουμε  τους χώρους στο τωρινό μας κτίριο έτσι ώστε ο κόσμος να δει την ομορφιά της αυθεντικής αρχιτεκτονικής του, χωρίς τις σημερινές παρεμβάσεις που έχουν γίνει προκειμένου οι χώροι να είναι εκθεσιακοί.

Η υπεύθυνη του εξαιρετικού Victoria & Albert Museum στο LIFO.gr Facebook Twitter
Το εστιατόριο του μουσείου
Η υπεύθυνη του εξαιρετικού Victoria & Albert Museum στο LIFO.gr Facebook Twitter
Εγκατάσταση του Omer Arbel μέσα στο μουσείο

Μια προσωπική ερώτηση για το τέλος: Ποιά είναι η αγαπημένη σας έκθεση από αυτές που έχετε ή οργανώνετε και γιατί;

Προετοιμάζω μια έκθεση για την κλωστοϋφαντουργία της Ινδίας που θα ανοίξει το φθινόπωρο του 2015. Πρόκειται για μια μεγάλη έκθεση. Πραγματικά απολαμβάνω να δουλεύω σε εκθέσεις που αποκαλύπτουν κρυφές ιστορίες ή κάνουν τις δύσκολες ιστορίες προσβάσιμες. Μια τέτοια ήταν η έκθεση για τον μοντερνισμό το 2011. Η Ινδική Κλωστοϋφαντουργία θα αποκαλύψει πολλές από τις ιστορίες, την καινοτομία και τις διαδικασίες που λαμβάνουν χώρα στο να απολαμβάνουμε τόσο υψηλής ποιότητας χειροποίητα υφάσματα σε έναν κόσμο που κατακλύζεται από τα προϊόντα υψηλής ποιότητας κατασκευασμένα όμως από μηχανές. Τόσο η έκθεση για την κλωστοϋφαντουργία όσο και ο μοντερνισμός, μας έδωσαν εκτός των άλλων τη δυνατότητα να συνεργαστούμε θετικά και συλλογικά στην προσέγγιση των θεμάτων, όλοι όσοι αναμειχθήκαμε σε αυτές.

Η υπεύθυνη του εξαιρετικού Victoria & Albert Museum στο LIFO.gr Facebook Twitter
Η αίθουσα με τα γλυπτά
Η υπεύθυνη του εξαιρετικού Victoria & Albert Museum στο LIFO.gr Facebook Twitter
Αποθήκη του μουσείου
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Άγγελος Μεργές: Οff season παραθεριστές με χρώματα που εκπέμπουν ηλεκτρισμένη ενέργεια

Εικαστικά / Παραθεριστές ή πρόσφυγες; Οι αινιγματικές φιγούρες του Άγγελου Μεργέ

Ο 36χρονος Έλληνας ζωγράφος, με έδρα τη Ζυρίχη, εκθέτει στην γκαλερί Καλφαγιάν έργα του με διφορούμενες –έντονα χρωματισμένες και ηλεκτρισμένες– ανθρώπινες φιγούρες σε off season παραλίες, που θυμίζουν ήρωες του Αντονιόνι.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Leigh Bowery: ακόρεστη όρεξη για έρωτα και υψηλή τέχνη από την καλτ φιγούρα που σημάδεψε μια εποχή

Nothing Days / Leigh Bowery: Ακόρεστη όρεξη για έρωτα και υψηλή τέχνη από την καλτ φιγούρα που σημάδεψε μια εποχή

Ο εκκεντρικός καλλιτέχνης που ο Boy George είχε χαρακτηρίσει ως «μοντέρνα τέχνη με πόδια» έζησε μια περιπετειώδη ζωή με εκατοντάδες συνευρέσεις στις τουαλέτες του Λονδίνου, δημιουργώντας ταυτόχρονα τέχνη με τα μοναδικά καλτ κοστούμια του που σημάδεψαν μια γενιά σχεδιαστών και εξακολουθούν να εμπνέουν.
M. HULOT
Project Mycelium: Η διάβρωση, η αναγέννηση και τα μανιτάρια που φυτρώνουν σε μια φανταστική τουαλέτα της Κάλλας

Εικαστικά / Μια πρωτοποριακή συνάντηση τέχνης, επιστήμης, ιστορίας και οικολογίας

Στο Project Mycelium, τρία εντυπωσιακά κοστούμια, που θα μπορούσαν να φοράνε η Μαρία Κάλλας, η βασίλισσα Αμαλία και ο Ιωάννης Καποδίστριας, καταβροχθίζονται από ζωντανούς μύκητες.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Οι αόρατες δυνάμεις στο έργο της Καλλιόπης Παυλίδη

Εικαστικά / Οι αόρατες δυνάμεις στο έργο της Καλλιόπης Παυλίδη

Η 27χρονη εικαστικός μιλά για τη διαδρομή της από την Αθήνα στο Λος Άντζελες, για το πώς το ερωτικό πάθος μεταμόρφωσε την τέχνη της, καθώς και για τη μυστικιστική διάσταση στα έργα της. Για τη γνωριμία της με τη Lana Del Rey απέφυγε να μιλήσει.
ΙΩΝΑΣ ΚΑΛΛΙΜΑΝΗΣ
«Η εμμονή του βλέμματος»: Μας αφορά η τέχνη του Τέτση σήμερα;

The Review / Μας αφορά η τέχνη του Τέτση σήμερα;

Ποιο είναι το αποκαλούμενο «εθνικό αφήγημα» που υπηρετεί η Εθνική Πινακοθήκη; Ο Χρήστος Παρίδης συζητά με τον δημοσιογράφο και επιμελητή εκθέσεων Δημήτρη Τρίκα για τη νέα επετειακή έκθεση στη μνήμη του Παναγιώτη Τέτση, η οποία μόλις εγκαινιάστηκε στην Εθνική Πινακοθήκη.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Το εξαίσιο ελληνικό φως του Περικλή Βυζάντιου / Περικλής Βυζάντιος: από το Παρίσι της Μπελ Επόκ στο φως της Ύδρας 

Εικαστικά / Το εξαίσιο ελληνικό φως του Περικλή Βυζάντιου

Μια ανασκόπηση της ζωής και του έργου του ζωγράφου, που ήταν γνωστός για τα ελληνικά τοπία και την Ύδρα, με αφορμή την αναδρομική έκθεση του Περικλή και του Ντίκου Βυζάντιου στο Ίδρυμα Θεοχαράκη.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
 Μαρία Ελένα Βιέρα ντα Σίλβα: Η Συλλογή Guggenheim επανασυστήνει στο κοινό μια σημαντική ζωγράφο

Εικαστικά / Μαρία Ελένα Βιέρα ντα Σίλβα: Η Συλλογή Guggenheim επανασυστήνει στο κοινό μια σημαντική ζωγράφο

Με αφορμή την αναδρομική έκθεση στη Συλλογή Peggy Guggenheim στη Βενετία, έφτασε η στιγμή να ανακαλύψουμε τη ζωγράφο που θεωρείται εθνικός θησαυρός για την Πορτογαλία.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ματίς και Μαργκερίτ: Βλέποντας τον ζωγράφο μέσα από τα μάτια της κόρης του

Εικαστικά / Ματίς και Μαργκερίτ: Βλέποντας τον ζωγράφο μέσα από τα μάτια της κόρης του

Μια νέα έκθεση στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης στο Παρίσι με πορτρέτα της κόρης του Ανρί Ματίς, Μαργκερίτ, προσφέρει μια νέα οπτική στο έργο του μεγάλου Γάλλου καλλιτέχνη.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Μια άνοιξη γεμάτη τέχνη: 15 σημαντικές εκθέσεις που ξεκινούν τον Απρίλιο

Εικαστικά / Μια άνοιξη γεμάτη τέχνη: 15 σημαντικές εκθέσεις που αξίζει να δείτε

Αφρικανική τέχνη, κριτική στην αποικιοκρατία, έργα για τα δικαιώματα των ζώων και εμπνευσμένα από διαστημικά ταξίδια, νέοι καλλιτέχνες και αναδρομικές εκθέσεις σε μουσεία και γκαλερί της Αθήνας.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Τέσσερις σημαντικοί διεθνείς καλλιτέχνες αποτελούν τον προπομπό της μεγάλης έκθεσης που έρχεται τον Μάιο στο ΕΜΣΤ

Εικαστικά / ΕΜΣΤ: Τέσσερις διεθνείς καλλιτέχνες και μία θεματική έκθεση για τα ζώα που δεν έχει ξαναγίνει ποτέ

Δύο ατομικές εκθέσεις και δύο μεγάλης κλίμακας in situ εγκαταστάσεις φωτίζουν τη σχέση μας με τα ζώα και τις οικολογικές συνέπειες της αποικιοκρατίας ενώ αποτελούν προπομπό μιας μεγάλης έκθεσης που έρχεται τον Μάιο στο ΕΜΣΤ.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
«Μιλώντας για τα ζώα σε υποταγή μιλώ για όλα τα υποταγμένα σώματα»

Εικαστικά / «Μιλώντας για τα ζώα σε υποταγή μιλώ για όλα τα υποταγμένα σώματα»

Στην υποβλητική της έκθεση στο ΕΜΣΤ, η εικαστικός Τζάνις Ράφα αναδημιουργεί ένα φανταστικό περιβάλλον άδειων στάβλων για να μιλήσει για τη σχέση του ανθρώπινου και του ζωικού κόσμου, ενώ μας προκαλεί να σκεφτούμε τις έννοιες της φροντίδας και της αγάπης, αλλά και την ανάγκη μας για κυριαρχία.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Λάκης Παπαστάθης: Ένας ανήσυχος καλλιτέχνης, ένας υπέροχος άνθρωπος

Εικαστικά / Λάκης Παπαστάθης: Ένας ανήσυχος καλλιτέχνης, ένας υπέροχος άνθρωπος

Το Μουσείο Μπενάκη τιμά με μια σημαντική έκθεση τη μνήμη του σκηνοθέτη, διανοούμενου, ιστοριοδίφη και ερευνητή του λαϊκού μας πολιτισμού, συνδημιουργού του θρυλικού «Παρασκηνίου». Ο επιμελητής της έκθεσης, Γιώργος Σκεύας, μας μιλά γι’ αυτήν.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Η μεγάλη έκθεση του Steve McQueen για τα κινήματα που διαμόρφωσαν τη Μεγάλη Βρετανία

Εικαστικά / Η Μεγάλη Βρετανία που αντιστάθηκε υπάρχει ακόμα στις φωτογραφίες αυτής της έκθεσης

Από τις σουφραζέτες των αρχών του 20ού αιώνα μέχρι τις διαμαρτυρίες για τον πόλεμο στο Ιράκ, η έκθεση σε επιμέλεια του Steve McQueen συγκεντρώνει τις πιο δυνατές εικόνες μιας χώρας που βγήκε πολύ συχνά και πολύ δυνατά στους δρόμους.  
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ