Μια έκθεση με πέντε άγνωστα, σπάνια έργα της Φρίντα Κάλο

Μια έκθεση με πέντε άγνωστα, σπάνια έργα της Φρίντα Κάλο Facebook Twitter
Φρίντα Κάλο, Still Life, 1951
0

Οι καθηλωτικές αυτοπροσωπογραφίες της Φρίντα Κάλο έχουν τραβήξει εδώ και δεκαετίες το βλέμμα όλων των θαυμαστών του έργου της φημισμένης Μεξικανής ζωγράφου και την έχουν μετατρέψει σε παγκόσμιο πολιτιστικό φαινόμενο.

Το μουσείο του Ντάλας οργάνωσε μια έκθεση που θα ανοίξει στις 7 Μαρτίου, με τέσσερα άγνωστα έργα και ένα σχέδιό της, που ανήκουν σε ιδιωτική συλλογή και δανείζονται σπάνια σε μουσεία και εκθέσεις.

Από τον θάνατό της το 1954, οι συλλέκτες προσφέρουν εκατομμύρια για τα έργα της, που είναι μετρημένα, και η εμφάνιση κάποιου από αυτά σε δημοπρασία αποτελεί αληθινό γεγονός.

Το καλοκαίρι του 2020 ένα πρώιμο έργο της, που δεν θυμίζει καθόλου τον μετέπειτα καλλιτεχνικό της εαυτό, με εκτίμηση 500.000 δολάρια πουλήθηκε για 2.600.000, ενώ νωρίτερα το 2016, ένα πορτρέτο που είχε θεωρηθεί χαμένο και όλοι νόμιζαν ότι έχει καταστραφεί, βρέθηκε τελικά σε ένα σπίτι στο Sunnyvale της Καλιφόρνια, έχοντας μείνει εκεί για 60 περίπου χρόνια.

Μια έκθεση με πέντε άγνωστα, σπάνια έργα της Φρίντα Κάλο Facebook Twitter
Φρίντα Κάλο, Still Life with Parrot and Flag, 1951

Αποκαλύφθηκε τότε πως, λίγο μετά τον θάνατο της Κάλο, ο άντρας της, Ντιέγκο Ριβέρα, έδωσε το έργο σε μια γυναίκα που ήταν βοηθός της στο στούντιο. Το έργο ήταν το «Κορίτσι με κολιέ», του 1929. Το κορίτσι που είχε ζωγραφίσει η Κάλο είναι ελαιογραφία μιας γυναίκας που φορά ένα εντυπωσιακό πορτοκαλί πουκάμισο και πράσινο σάλι, χρυσά σκουλαρίκια και ένα κολιέ από πράσινες πέτρες. Το πορτρέτο θεωρείται προάγγελος των γνωστών έργων της Κάλο που απεικονίζουν συναρπαστικά γυναίκες, χωρίς χαμόγελο, με ευθύ βλέμμα.

Τα έργα στο μουσείο του Ντάλας είναι εντελώς διαφορετικά. Ένα «φυλαχτό», πορτρέτο που απεικονίζει το δικό της μισό πρόσωπο δίπλα σε αυτό του Ντιέγκο Ριβέρα μέσα σε ένα ανθόσχημο πλαίσιο με γραμμένες τις ημερομηνίες γέννησή τους και κοχύλια να διακοσμούν το μικρό έργο, που θυμίζει τις μικρογραφίες σε μενταγιόν, δείχνει ότι όσο και αν η ζωή τους ήταν ταραχώδης ο Ριβέρα ήταν πάντα το άλλο της μισό.

Το σχέδιο της έκθεσης δείχνει ένα παράθυρο και στο βάθος το Empire State Building και ουρανοξύστες από την επίσκεψή της στην πόλη το 1932 ενώ σε δυο νεκρές φύσεις υπάρχει η έντονη επιρροή του Ντιέγκο Ριβέρα, σε φωτεινά καλοκαιρινά φρούτα και ένα ιταλικό σημαιάκι να είναι καρφωμένο πάνω σε έναν καρπό, ενώ σε ένα άλλο έργο εμφανίζονται τα μυστικιστικά στοιχεία της μεξικανικής τέχνης, ένας ήλιος, ένα δακρυσμένο τρίτο μάτι, αιωρούμενες ρίζες και στήμονες σαν πέρλες μαργαριταριών. 

Μπορεί να μην είναι κάποια από τα διάσημα έργα της, αλλά το καθένα λειτουργεί ως όχημα για την κατανόηση των πτυχών της καλλιτεχνικής πρακτικής της Κάλο. Αυτό περιλαμβάνει τη μοναδική της οπτική γλώσσα, την εξερεύνηση της ζωγραφικής των νεκρών φύσεων στα τέλη της καριέρας της και την έκφραση του στοχασμού που αφορούσε τα γεγονότα της περιπετειώδους ζωής της.

Μια έκθεση με πέντε άγνωστα, σπάνια έργα της Φρίντα Κάλο Facebook Twitter
Φρίντα Κάλο, Diego and Frida 1929 – 1944, 1944
Μια έκθεση με πέντε άγνωστα, σπάνια έργα της Φρίντα Κάλο Facebook Twitter
Φρίντα Κάλο, Sun and Life, 1947.
Μια έκθεση με πέντε άγνωστα, σπάνια έργα της Φρίντα Κάλο Facebook Twitter
Φρίντα Κάλο, View of New York (Dedicated to Dolores del Río), 1932

Frida Kahlo: Five Works | Dallas Museum of Art

Εικαστικά
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ογκίστ Ροντέν: Αυτή είναι η ζωή του καλλιτέχνη που δημιούργησε το γλυπτό ο «Σκεπτόμενος»

Γεννήθηκε Σαν Σήμερα / Ογκίστ Ροντέν: Αυτή είναι η ζωή του καλλιτέχνη που δημιούργησε το γλυπτό ο «Σκεπτόμενος»

Τα ρεαλιστικά γλυπτά του, που εκφράζουν τα ανθρώπινα συναισθήματα αλλά και τις αδυναμίες, εξακολουθούν να είναι σήμερα ιδιαίτερα δημοφιλή και να συγκεντρώνουν πλήθη φιλότεχνων όπου και αν εκτίθενται.
ΚΟΡΙΝΑ ΦΑΡΜΑΚΟΡΗ
Λεονάρντο, Μικελάντζελο, Ραφαήλ: Αριστουργήματα και καλλιτεχνικές μονομαχίες 

Εικαστικά / Λεονάρντο, Μικελάντζελο, Ραφαήλ: Αριστουργήματα και καλλιτεχνικές μονομαχίες 

Μια έκθεση στη Royal Academy of Arts του Λονδίνου φέρνει στο προσκήνιο μετά από έξι αιώνες τη θρυλική καλλιτεχνική «μονομαχία» μεταξύ Ντα Βίντσι και Μικελάντζελο με δυο έργα που δεν ολοκληρώθηκαν ποτέ. 
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ισπανία: Έκθεση αφιερωμένη στο έργο του Ίρβινγκ Πεν στο Ίδρυμα MOP στη Λα Κορούνια

Φωτογραφία / Ισπανία: Έκθεση αφιερωμένη στο έργο του Ίρβινγκ Πεν στο Ίδρυμα MOP στη Λα Κορούνια

Πορτρέτα διάσημων και σκηνές δρόμου περιλαμβάνονται στην έκθεση «Irving Penn: Centennial» που διοργανώνεται από το Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης της Νέας Υόρκης και παρουσιάζεται στην Ισπανία
LIFO NEWSROOM
Tependris vs Tependris

Εικαστικά / Tependris vs Tependris

Μια αναδρομική έκθεση με πίνακες και γλυπτά, εικονογραφήσεις και ηχογραφήσεις, έργα του Κωνσταντίνου Κακανιά από το 1996 μέχρι σήμερα, με θεματικές που εκτείνονται από τα βαθιά παιδικά τραύματα μέχρι το χιούμορ που χαρακτηρίζει τον πολυδιάστατο καλλιτέχνη.
ΝΙΚΟΣ ΤΣΕΠΕΤΗΣ
Μέσα στη μεγαλειώδη έκθεση των πορτρέτων του Φράνσις Μπέικον

Εικαστικά / Μέσα στη μεγαλειώδη έκθεση των πορτρέτων του Φράνσις Μπέικον

Η National Portrait Gallery του Λονδίνου φιλοξενεί μια από τις κορυφαίες εικαστικές εκθέσεις της χρονιάς παγκοσμίως, μια ρετροσπεκτίβα στο έργο του Βρετανού καλλιτέχνη που άλλαξε την προσωπογραφία, δημιουργώντας μια ανεπανάληπτη ζωγραφική της φιγούρας με σπαραγμό, απελπισία και ευαισθησία.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
ΕΠΕΞ Ο Τζάκσον Πόλοκ και η επιρροή που είχαν στο έργο του ο Πικάσο και οι μεξικανικές τοιχογραφίες

Πολιτισμός / Ο Πικάσο και οι μεξικανικές τοιχογραφίες στα πρώιμα έργα του Τζάκσον Πόλοκ

Μια μοναδική έκθεση στο Παρίσι παρουσιάζει πίνακές του από τα χρόνια που τον επηρέαζαν οι σουρεαλιστές και ο Καρλ Γιουνγκ, πριν ακόμα γίνει γνωστός για τα αφηρημένα έργα του με την τεχνική «dripping», το 1947.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
ΕΠΕΞ Μια έκθεση για τον Λουκά Σαμαρά με κύβους, τραπεζοειδή και παραισθητικές πύλες

Εικαστικά / Μια έκθεση για τον Λουκά Σαμαρά με κύβους, τραπεζοειδή και παραισθητικές πύλες

Η μοναδική οπτική του Λουκά Σαμαρά παρουσιάζεται στο μουσείο Dia Beacon της Νέας Υόρκης, στην πρώτη μεταθανάτια έκθεσή του και τελευταία στην οποία συνεργάστηκε ο ίδιος ο καλλιτέχνης.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Το πέρασμα του Χατζηκυριάκου-Γκίκα από τη Δύση στην Ανατολή μέσα από μια μνημειώδη έκθεση

Εικαστικά / Το πέρασμα του Χατζηκυριάκου-Γκίκα από τη Δύση στην Ανατολή μέσα από μια μνημειώδη έκθεση

Tο Μουσείο Μπενάκη, με αφορμή την επέτειο 30 χρόνων από τον θάνατό του σπουδαίου Έλληνα καλλιτέχνη, διοργανώνει μια έκθεση αφιερωμένη στο ταξίδι του από τη Δύση στην Ανατολή το 1958. Ένα ταξίδι κυριολεκτικό και μεταφορικό.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Μια νέα γκαλερί τέχνης άνοιξε στην οδό Χαλκοκονδύλη στην Ομόνοια

Εικαστικά / Μια νέα γκαλερί τέχνης άνοιξε στην οδό Χαλκοκονδύλη στην Ομόνοια

Η Χριστίνα Ανδρουλιδάκη μετέφερε τη γκαλερί CAN από το Κολωνάκι στην Ομόνοια και μιλά για τη γοητεία του κέντρου και για την αρμονική συνύπαρξη με τις προκλήσεις της σύγχρονης τέχνης.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Στην Tate Modern και Tate Britain, στα έργα της δωρεάς Δ. Δασκαλόπουλου

Εικαστικά / «Η τέχνη έχει νόημα μόνο όταν βρίσκεται σε συνδιαλλαγή»: Η Tate υποδέχεται τα έργα της δωρεάς Δασκαλόπουλου

Έργα των Louise Bourgeois, Βλάση Κανιάρη, Martin Kippenberger, Damien Hirst και πολλών ακόμα μεγάλων ονομάτων της σύγχρονης τέχνης περιλαμβάνονται στη δωρεά του Δημήτρη Δασκαλόπουλου και φιλοξενούνται πλέον σε νέες εκθέσεις στην Tate Modern και στην Tate Britain.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ