Μπορεί να μην έχει μάθει ακόμα να μιλάει ελληνικά αλλά καταφέρνει να συντονίζει ομιλίες, σεμινάρια και να διοργανώνει μερικές από τις πιο πρωτότυπες εκθέσεις. Και αυτό γιατί όπως πιστεύει η Αθήνα είναι μια ενδιαφέρουσα πόλη στην οποία τα πράγματα γίνονται με ενθουσιασμό και αποφασιστικότητα. Τον ίδιο ενθουσιασμό φαίνεται να δείχνει και στο «Curious Artefacts», ένα από τα πιο πρωτότυπα πρότζεκτ που γίνονται στην πόλη αυτό το διάστημα. Ο λόγος για την Βecky Campbell που κατάφερε να συγκεντρώσει 80 καλλιτέχνες και μερικά από τα πιο περίεργα και αντικείμενα τέχνης στην αίθουσα ArtWall. H Βecky είναι μια Σκωτσέζα εικαστικός που ζει στην Καλλιθέα. Πριν από περίπου τρία χρόνια, επισκέφθηκε για πρώτη φορά την Αθήνα και η εμπειρία της ήταν τόσο έντονη, που πήρε την απόφαση να εγκαταλείψει το Εδιμβούργο και να εγκατασταθεί μόνιμα εδώ, στη χώρα που, όπως λέει, οι καλλιτέχνες και οι επιμελητές είναι παθιασμένοι και αγωνίζονται για να πετύχουν τους στόχους τους.
Η φωτογραφία με επηρέασε περισσότερο από όλα όσα είδα στην έκθεση στο Εθνικό και Αρχαιολογικό Μουσείο της Αθήνας το 2012
Αφορμή για το τελευταίο της πρότζεκτ αποτέλεσε μια μόνο φωτογραφία. Απεικονίζει τα ευρήματα του Ναυαγίου των Αντικυθήρων, αντικείμενα που έχουν μόλις ανασυρθεί από το βυθό και έχουν αφεθεί να στεγνώσουν σε ένα τραπέζι. «Η φωτογραφία με επηρέασε περισσότερο από όλα όσα είδα στην έκθεση στο Εθνικό και Αρχαιολογικό Μουσείο της Αθήνας το 2012. Βρήκα ενδιαφέρον το πως ήταν στοιβαγμένα τα αντικείμενα σε αυτόν τον ανθεκτικό και επιβλητικό πάγκο, τοποθετημένα πάνω σ' ένα πρόχειρα στρωμένο χαρτί. Η συγκέντρωσή τους σε αυτό το τραπέζι, λίγο πριν από τον διασκορπισμό τους αποτέλεσε επίσης έμπνευση για μένα»
Με αφετηρία την συγκεκριμένη εικόνα, η Βecky ζήτησε από 80 αρχιτέκτονες, καλλιτέχνες, σχεδιαστές και συγγραφείς ένα έργο, εύρημα, κείμενο, σχέδιο, φωτογραφία τα οποία για τον σκοπό της έκθεσης έχει τοποθετήσει πάνω σε τραπέζια και τοίχους. Συνήθως ξεκινάει από μια αφηρημένη ιδέα και εστιάζει στην διαμόρφωση της ατμόσφαιρας του χώρου. «Στο Curious Artefacts ήξερα από την αρχή ότι ήθελα τα τραπέζια στο κέντρο της αίθουσας, γεμάτα με έργα και αντικείμενα τέχνης. Η εικόνα από το ναυάγιο των Αντικυθύρων έρχονταν συχνά στο μυαλό μου ενώ ακόμα σκέφτηκα την ένταση που έχει η διαδικασία του να απλώνεις πράγματα προς πώληση σε πάγκους της αγοράς. Η ακριβής διάταξη των αντικειμένων έχει πολλές δυνατότητες».
Στόχος της είναι να παρακινήσει την περιέργεια των επισκεπτών, να τους προτρέψει να εξερευνήσουν κάθε ένα από τα αντικείμενα και να τους εμπλέξει όσο περισσότερο γίνεται στην όλη διαδικασία. Προσπαθεί να υποκινήσει έναν ανοιχτό διάλογο, με τους θεατές, τους εικαστικούς, τα αντικείμενα και την αρχική εντύπωση που αυτά προκαλούν. «Με ενδιαφέρει να υπάρχει αρκετή ασάφεια σε ένα συναρπαστικό έργο ώστε να σε ταξιδέψει στην κατανόησή του. Πρέπει επίσης να υπάρχει και κάτι που θα σου τραβήξει την προσοχή στην αρχή, κάτι που θα σε κάνει να αντιδράσεις. Αυτή η έκρηξη περιέργειας οδηγεί σε περαιτέρω γνώση και κατανόηση των έργων και στην εμπλοκή των επισκεπτών. Πιανόμαστε από κάτι που μας συγκινεί. Στο Curious Artefacts περίμενα κάθε συμμετέχον να δείξει ενθουσιασμό για το αντικείμενο που τοποθετούσε μπροστά μου κατά τη διάρκεια των συζητήσεων μας. Να παρουσιάσει κάτι που θα με παρακινήσει να μάθω περισσότερα και να μιλήσω για αυτό».
Τελικά, τι ακριβώς θα δούμε στην έκθεση; «Η έκθεση φιλοξενεί μεγάλη γκάμα αντικειμένων: ολοκληρωμένα και ανολοκλήρωτα έργα, σχέδια, έρευνες, βιβλία, σημειώσεις, πειράματα, κείμενα. Πολλά από αυτά ανακαλύφθηκαν εκ νέου από τους συμμετέχοντες που έψαξαν τα αρχεία τους για να βρουν κάτι που θα ξεκινούσε το διάλογό μας, κάτι που αντανακλούσε την σημασία των συγκεκριμένων έργων τέχνης χρόνια αργότερα. Η έκθεση δείχνει τον τρόπο σκέψης που ακολούθησαν οι 80 συμμετέχοντες και εγώ, για να δημιουργήσουμε μαζί νέες συνδέσεις, να τις συγκεντρώσουμε σε μια τοποθεσία και να υποκινήσουν νέες συζητήσεις... Τα αντικείμενα μπορεί να είναι από ένα καρβέλι ψωμί από το Talc design studio μέχρι το μάτι του Κύκλωπα της Noemi Niederhauser, ένα γραπτό του David Whelan με θέμα τον χρόνο... Κοιτάζοντας τον κατάλογο, εστιάζω σε διαφορετικά πράγματα κάθε φορά. Η έκθεση συγκεντρώνει όλα τα αντικείμενα για να τα δεις συνολικά αλλά και να ανακαλύψεις με περιέργεια το καθένα ξεχωριστά».
Curious Artefacts
www.curious-artefacts.blogspot.com
16/9- 14/10
Ώρες λειτουργίας:
Τρίτη 16:00 – 20:00, Πέμπτη 16:00 – 20:00, Σάββατο 16:00 – 20:00
ARTWALL
Σοφοκλέους 26, Αθήνα
σχόλια