Ο πίνακας του Νταλί που έσωσε τη ζωή της οικογένειας του Πάμπλο Εσκομπάρ

Ο πίνακας του Νταλί που έσωσε τη ζωή της οικογένειας του Πάμπλο Εσκομπάρ Facebook Twitter
Η δεύτερη εκδοχή του "Χορού" (το έργο αναφέρεται και με την οναμασία "Rock and Roll") που δημιουργήθηκε το 1957 για να καταλήξει τριάντα χρόνια μετά στην οικία Εσκομπάρ στο Μεντεγίν της Κολομβίας
0

Ο πίνακας με τον τίτλο «Ο Χορός», ο οποίος έχει αναφερθεί κατά καιρούς (στην δεύτερη εκδοχή του έργου) και με την ονομασία «Rock 'n' Roll» ή «Ο χορός του Rock 'n' Roll», μπορεί να μην είναι ο πιο αντιπροσωπευτικός του Σαλβαντόρ Νταλί, είναι αυτός όμως που έχει μάλλον την πιο ενδιαφέρουσα ιστορία.

Η πρώτη εκδοχή του έργου δημιουργήθηκε το 1944, αγοράστηκε από τον διάσημο ιμπρεσάριο του Μπρόντγουεϊ, Μπίλι Ρόουζ ο οποίος το κρέμασε στο θέατρο Ζiegfeld της Νέας Υόρκης, το οποίο αποτελούσε ιδιοκτησία του. Αργότερα το μετέφερε στην έπαυλη που διατηρούσε στο Όρος Κίσκο, η οποία κάηκε ολοσχερώς το 1956. Ως φιλική χειρονομία, ο Νταλί δημιούργησε την επόμενη χρονιά την δεύτερη εκδοχή του έργου που σώζεται μέχρι σήμερα και το παρέδωσε στον Ρόουζ που το τοποθέτησε στο διαμέρισμά του στο Μανχάταν.

Η πρώτη εκδοχή του έργου δημιουργήθηκε το 1944, αγοράστηκε από τον διάσημο ιμπρεσάριο του Μπρόντγουεϊ, Μπίλι Ρόουζ ο οποίος το κρέμασε στο θέατρο Ζiegfeld της Νέας Υόρκης, το οποίο αποτελούσε ιδιοκτησία του. Αργότερα το μετέφερε στην έπαυλη που διατηρούσε στο Όρος Κίσκο, η οποία κάηκε ολοσχερώς το 1956.

Τριάντα χρόνια αργότερα, το 1988, και μετά τη μεσολάβηση ενός ακόμα ιδιοκτήτη, το έργο θα κατέληγε στο σπίτι του διαβόητου Κολομβιανού «αυτοκράτορα της κοκαΐνης» και αρχηγού του καρτέλ του Μεντεγίν, Πάμπλο Εσκομπάρ.

Και σήμερα, αποκαλύπτεται όλη η ιστορία της διαδρομής του πίνακα στο νέο βιβλίο της συζύγου του Εσκομπάρ, Βικτόρια Ενάο με τίτλο «Πάμπλο Εσκομπάρ: Η ζωή μου και η φυλακή μου» που μόλις κυκλοφόρησε στα ισπανικά.

 
«Ήταν απίστευτο το συναίσθημα όταν αντίκρυσα τον πίνακα για πρώτη φορά» γράφει. «Με συγκλόνισε η ερωτική και ονειρική κίνηση αυτού του ζευγαριού σε μια απέραντη έρημο».

Ο πίνακας μετατράπηκε επίσης σε κάτι σαν ιερό φυλακτό, σαν γούρι για την ίδια και τα μέλη της οικογένειας αφότου επέζησαν από σφοδρή βομβιστική επίθεση στο σπίτι τους στο Μεντεγίν και στη συνέχεια σαν «δώρο θεού» που ίσως έσωσε τη ζωή της και τη ζωή των παιδιών της.

Ο πίνακας του Νταλί που έσωσε τη ζωή της οικογένειας του Πάμπλο Εσκομπάρ Facebook Twitter
Νέα Υόρκη, 1944: Ο Νταλί στο στούντιο του πάνω από το θέατρο Ziegfeld. Διιακρίνεται η πρώτη εκδοχή του "Χορού".

Στο βιβλίο της, η Ενάο σημειώνει ότι η συλλογή έργων τέχνης λειτούργησε ως καταφύγιο για εκείνη, μια ευγενής αναζήτηση σε μια ζωή τυλιγμένη στη βία και τον φόβο. Η ίδια ισχυρίζεται ότι αγνοούσε το μέγεθος των εγκλημάτων που είχε διαπράξει ο άνθρωπος με τον οποίο έζησε μαζί ως τον θάνατό του το 1993. Δεν τα αρνείται όμως και σε μια συνέντευξή της τον περασμένο μήνα σε ραδιοφωνικό σταθμό της Κολομβίας, απολογήθηκε δημόσια για τον πόνο που προκάλεσαν οι πράξεις του συζύγου της.

Όσο για τα έργα τέχνης που διατηρούσε στη συλλογή της και περιλάμβανε μεταξύ άλλων πίνακες του Κλαόυντιο Μπράβο και του Φερνάντο Μποτέρο, γράφει ότι εκείνος ήταν μάλλον αδιάφορος και ότι τον ενδιέφεραν μόνο οι αντίκες και τα παλιά αυτοκίνητα.

Το αποκορύφωμα της συλλογής της ήταν όμως ο πίνακας του Νταλί: «Μου φαινόταν συγκλονιστικό το γεγονός ότι στα 22 μου είχα στο σπίτι μου ένα τέτοιο έργο τέχνης».

Ο πίνακας του Νταλί που έσωσε τη ζωή της οικογένειας του Πάμπλο Εσκομπάρ Facebook Twitter
Η χήρα του Εσκομπάρ, Βικτόρια Ενάο, σήμερα.

Ο πίνακας βρισκόταν μερικούς μήνες κρεμασμένος στην βιβλιοθήκη του σπιτιού, όταν το 1988 εξερράγη ισχυρός εκρηκτικός μηχανισμός παγιδευμένος σε αυτοκίνητο απ' έξω. Ο ίδιος ο Εσκομπάρ δεν βρισκόταν παρών, αντίθετα από την οικογένειά του, τα μέλη της οποίας κατάφεραν να διαφύγουν σώοι από το σπίτι που έμοιαζε να έχει κοπεί στα δύο. Όταν επέστρεψαν, βρήκαν τον πίνακα άθιχτο και τον μετέφεραν σε άλλο σπίτι, το οποίο όμως επίσης δέχτηκε εμπρηστική επίθεση το 1993 από την ομάδα με την ονομασία Los Pepes.

Αυτή τη φορά, η Ενάο ήταν βέβαιη ότι ο πίνακας θα είχε καταστραφεί. Οι εμπρηστές όμως τον είχαν πάρει μαζί τους, όπως θα μάθαινε μετά τον θάνατο του συζύγου της τον Δεκέμβριο της ίδιας χρονιάς.


Αμέσως μετά, πήρε ένα μήνυμα από μεσάζοντα του ηγέτη της ομάδας Los Pepes, Κάρλος Καστάνιο Ζιλ, το οποίο έλεγε ότι οι αντίπαλοι του νεκρού συζύγου της προτίθενται να επιστρέψουν τον πίνακα προκειμένου να την διευκολύνουν να ξεπληρώσει τα χρέη του Εσκομπάρ στους εχθρούς του.

Η ίδια όμως αρνήθηκε, αφού θυμήθηκε κάτι που της είχε πει εκείνος πριν τον θάνατό του: «Την μέρα που θα πεθάνω, άφησε τα όλα και φύγε για να σώσεις τη ζωή σου και τη ζωή των παιδιών». Έτσι κι έκανε, εγκαταλείποντας τον πίνακα μαζί με όλα τα υπόλοιπα έργα της συλλογής της, για να εγκατασταθεί τελικά στην Αργεντινή.

Ο πίνακας του Νταλί που έσωσε τη ζωή της οικογένειας του Πάμπλο Εσκομπάρ Facebook Twitter
Η Πάμπλο Εσκομπάρ με τη σύζυγο και το γιό τους παρακολουθούν ποδοσφαιρικό αγώνα στην Μπογκοτά

«Το τελευταίο πράγμα που άκουσα για τον 'Χορό του Rock and Roll'», γράφει στο βιβλίο της, «είναι ότι ο Κάρλος έψαχνε να πουλήσει τον πίνακα σε διεθνείς συλλέκτες».

Πράγματι, το 1994 ο «Χορός» δημοπρατήθηκε από τον οίκο Christie's του Λονδίνου χωρίς να αναφερθεί το όνομα Εσκομπάρ, και κατέληξε αντί άγνωστου ποσού στον Ιάπωνα επιχειρηματία Τέιζο Μοροχάσι, ο οποίος είχε στην κατοχή του γύρω στα 330 έργα του Νταλί πριν τα δωρίσει το 1999 στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης Μοροχάσι που ο ίδιος δημιούργησε στη Φουκοσίμα. Σήμερα το μουσείο υποδέχεται πάνω από 50.000 επισκέπτες το χρόνο.

Μπορεί να υποθέσει κανείς ότι ο Νταλί θα ήταν ικανοποιημένος με τη δημιουργία άλλου ενός μουσείου που τιμά την κληρονομιά του αλλά κυρίως με το μακρύ, παράξενο ταξίδι που έκανε ο «Χορός» μέχρι να φτάσει εκεί.

Με στοιχεία από τους New York Times

Εικαστικά
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Θόδωρος, γλύπτης: Αντί αναδρομικής» στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης

Εικαστικά / Ο γλύπτης Θόδωρος παίρνει επιτέλους την αναδρομική έκθεση που του αξίζει

Ήταν ένας από τους βασικούς υποστηρικτές της δημιουργίας ενός μουσείου σύγχρονης τέχνης στην Ελλάδα. Σήμερα, στον δεύτερο όροφο του ΕΜΣΤ, το ανατρεπτικό του έργο, που ξεπερνά κατά πολύ τα όρια της παραδοσιακής γλυπτικής, παρουσιάζεται μέσα από έντεκα ενότητες.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Κάσπαρ Ντάβιντ Φρίντριχ: Ο «μάγος του ρομαντισμού» κατακτά την Αμερική

Εικαστικά / Κάσπαρ Ντάβιντ Φρίντριχ: Ο «μάγος του ρομαντισμού» κατακτά την Αμερική

Η πρώτη μεγάλη αναδρομική έκθεση στην Αμερική αφιερωμένη στο έργο του Γερμανού ζωγράφου που στους πολλούς είναι γνωστός για τον πίνακα «Περιπλανώμενος πάνω από τη θάλασσα της ομίχλης».
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Η Αφρική ανάμεσά μας*

Εικαστικά / «Χρησιμοποιούμε τα αντικείμενα για να ακουστούν ιστορίες ανθρώπων»

Στο Μουσείο Μπενάκη, η έκθεση «Η Αφρική ανάμεσά μας» αποτελεί έναν ζωντανό διάλογο ανάμεσα σε αντικείμενα, φωνές και μνήμες της ελληνο-αφρικανικής κοινότητας στην Ελλάδα, φωτίζοντας ταυτότητες, κληρονομιές και διασταυρώσεις πολιτισμών.
M. HULOT
Στη Νέα Υόρκη με τον Γκόντφρεϊ Ρέτζιο

Εικαστικά / Το θρυλικό «Koyaanisqatsi» αναβιώνει στη Νέα Υόρκη μέσω της τεχνητής νοημοσύνης

Το ψηφιακό έργο του Τζον Φιτζέραλντ «The Vivid Unknown», μια από τις φετινές συμμετοχές του Ιδρύματος Ωνάση στο φεστιβάλ «Under the Radar», συνομιλεί εκ νέου με την εμβληματική ταινία του Γκόντφρεϊ Ρέτζιο.
ΒΑΡΒΑΡΑ ΔΟΥΚΑ
Ο υφασμάτινος κόσμος προσευχών της Ελένης Κρίκκη

Εικαστικά / Ο υφασμάτινος κόσμος προσευχών της Ελένης Κρίκκη

Στο εικαστικό της έργο τα τόπια γίνονται τοπία, οι κλωστές υφαίνουν τη μνήμη και η γεωγραφία ανάγεται σε κάτι βαθιά προσωπικό που αφορά τη συναισθηματική σχέση και οικειότητα της καλλιτέχνιδας με τον κόσμο του υφάσματος.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Χρήστος Μποκόρος, εικαστικός

Οι Αθηναίοι / Χρήστος Μποκόρος: «Η τέχνη δεν είναι θέαμα, πρέπει να σε αφορά και να σε πονάει»

Όταν βρέθηκε στη Σχολή Καλών Τεχνών, ένιωσε ότι ναυάγησαν όλα του τα όνειρα και οι επιθυμίες. Αν και έχει ζωγραφίσει χιλιάδες κεράκια, ακόμα αισθάνεται αρχάριος, γιατί το καθένα είναι διαφορετικό, όπως και οι άνθρωποι. Για εκείνον, η τέχνη είναι ένα μνημείο, και κάθε φορά με τα έργα του ακουμπά εκεί που πονάει, για να παίρνει δύναμη.
M. HULOT
CHECK Έκθεση Ephemeral Party

Εικαστικά / Ephemeral Party: Μια έκθεση εικαστικών σε ένα πάρκινγκ στη Βασιλίσσης Σοφίας

Οι χώροι στάθμευσης αποτελούν μόνιμο θέμα συζήτησης για τους Αθηναίους. Και τώρα, ένας τέτοιος χώρος θα συζητηθεί έντονα για εντελώς άλλους λόγους από τους γνωστούς και συνηθισμένους.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Ανεκτίμητα έργα ισλαμικής τέχνης απ’ τα σημαντικότερα μουσεία του κόσμου 

Αποστολή στην Τζέντα / Ταξίδι στην Μπιενάλε Ισλαμικών Τεχνών

Η LIFO ταξίδεψε στη Σαουδική Αραβία και επισκέφθηκε τη δεύτερη Μπιενάλε Ισλαμικών Τεχνών, μια έκθεση που γεφυρώνει το χθες με το σήμερα και αναδεικνύει την καλλιτεχνική έκφραση της ισλαμικής κληρονομιάς.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
ψυχοπαίδης

Εικαστικά / Ο Γιάννης Ψυχοπαίδης έφτιαξε μια πόλη από αναγεννημένα ερείπια στην γκαλερί Ζουμπουλάκη

Από ένα μακρινό ή πρόσφατο παρελθόν ξεβρασμένα στο σήμερα, τα σπασμένα αυτά κομμάτια μάς κάνουν να ανακαλούμε με τη φαντασία μας την προϊστορία τους, μια αλλοτινή ζωή που κάποτε υπήρξε.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Το νέο μουσείο του Έντβαρντ Μουνκ στο Όσλο μαγνητίζει

Πέθανε Σαν Σήμερα / Έντβαρντ Μουνκ: Αυτό το μουσείο στο Όσλο φιλοξενεί τη μεγαλύτερη συλλογή έργων του

Ένα κάπως αμφιλεγόμενο αλλά σίγουρα εντυπωσιακό κτίριο-ορόσημο, δημιούργημα των Estudio Herreros, φιλοξενεί τη μεγαλύτερη συλλογή έργων ενός από τους σπουδαιότερους και πλέον επιδραστικούς καλλιτέχνες των μοντέρνων καιρών.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
«Los Caprichos»: Ο σκωπτικός Γκόγια στην Εθνική Πινακοθήκη

Εικαστικά / «Los Caprichos»: Ο σκωπτικός Γκόγια στην Εθνική Πινακοθήκη

80 χαρακτικά που σατιρίζουν τη διαφθορά, τη θρησκευτική υποκρισία, την απληστία, την αμάθεια και τη δεισιδαιμονία. Έργα που μπορεί να αποτέλεσαν μια οικονομική καταστροφή για τον μεγάλο Ισπανό ζωγράφο, αλλά θεωρούνται πρόδρομοι της μοντέρνας τέχνης.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Αξίζει να τους προσέξετε: Νέα ονόματα στη σύγχρονη τέχνη

Εικαστικά / Αξίζει να τους προσέξετε: Νέα ονόματα στη σύγχρονη τέχνη που δείχνουν τη δουλειά τους τώρα

Οι αθηναϊκές γκαλερί και οι ανεξάρτητοι χώροι μοιάζουν αυτή την περίοδο να βρίσκονται σε μια διαρκή περίοδο δοκιμών, θέλοντας να προτείνουν και νεότερους καλλιτέχνες.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Σημαντικές εικαστικές εκθέσεις - Χειμώνας 2025

Εικαστικά / 10 νέες εικαστικές εκθέσεις για το επόμενο τρίμηνο

Καθώς το επόμενο διάστημα αποτελεί μεταβατική περίοδο εν αναμονή σημαντικών εκθέσεων που θα δούμε την άνοιξη και το καλοκαίρι του 2025, κάνουμε μια σύντομη επισκόπηση των επόμενων εβδομάδων, στις οποίες κυριαρχεί η ελληνική εικαστική σκηνή, με σημαντικούς ζωγράφους και γλύπτες, ενώ επιστρέφει στην Εθνική Πινακοθήκη η περίφημη σειρά χαρακτικών του Γκόγια.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
«Τα χρήματα είναι δευτερεύον πράγμα»: Ο Τζεφ Κουνς στα 70

Εικαστικά / «Τα χρήματα είναι δευτερεύον πράγμα»: Ο πολυεκατομμυριούχος Τζεφ Κουνς στα 70

Λίγο πριν τα 70ά του γενέθλια, ο διάσημος και αμφιλεγόμενος εικαστικός συμμετέχει σ’ έναν «διάλογο» με το ίνδαλμά του, τον Πάμπλο Πικάσο. Υπάρχουν όμως κοινά στοιχεία ανάμεσά τους;
THE LIFO TEAM