Re culture 2 / Τέχνη σε εξέλιξη

Re culture 2 / Τέχνη σε εξέλιξη Facebook Twitter
0

 

"Art does not reproduce the visible rather it makes visible" Paul Klee

 Tη Κυριακή 1 Σεπτεμβρίου άνοιξε τις πύλες του στο κοινό το δεύτερο Διεθνές εικαστικό φεστιβάλ Πάτρας με τίτλο Re culture 2.

Οι εικαστικές τέχνες και η διαφορετικότητα σε μία Ευρώπη που αναστοχάζεται, η τέχνη, ως τρόπος αντίληψης μίας νέας ευρωπαϊκής ταυτότητας σε σχέση με την Φτώχεια, την Αλληλεγγύη και την έξοδο από τη πολιτισμική κρίση αποτελούν τη προβληματική του φεστιβάλ που θα διαρκέσει δύο μήνες και καλύπτει ένα ευρύ φάσμα καλλιτεχνικών δραστηριοτήτων: ζωγραφικής, γλυπτικής, χαρακτικής, κατασκευές video art, video dance, light installation, performance, street art, εικαστική όπερα και happening.

Οι δράσεις του φεστιβάλ αλλά και το ποικίλο πρόγραμμά εμπλουτίζονται από εργαστήρια( workshop) και επιστημονική ημερίδα που οργανώνεται για το Σάββατο 5 και Κυριακή 6 Οκτωβρίου 2013.

Η θεωρητικός πολιτισμού και επιμελήτρια Εύα Κέκου ήταν εκεί και μας έγραψε τις εντυπώσεις της και μίλησε με τον Κλεομένη Κωστόπουλο. 

"Παρακολούθησα η ίδια τα επιτυχημένα εγκαίνια που πραγματοποιήθηκαν μόλις πριν λίγες μέρες στους τρεις χώρους που φιλοξενούν το φεστιβάλ:Aγορά Αργύρη, το Σκαγιοπούλειο και τα Δημοτικά Λουτρά. Τρεις πολύ καλές επιλογές χώρων που ως τρίπτυχο ξετιλύγουν διαφορετικές πτυχές της πόλης και της εικαστικής δημιουργίας σε αξιόλογη επιμέλεια.Τα έργα τόσο από έλληνες αλλά και Νορβηγούς,Σουηδούς, Γερμανούς, Αυστριακούς, Ολλανδούς και Αμερικανούς καλλιτέχνες συνθέτουν ένα επιτυχημένο εικαστικό αποτέλεσμα που συνεισφέρει στο άνοιγμα της κοινωνίας προς τη διαφορετικότητα των εθνών και πολιτισμών μέσω των εικαστικών τεχνών αλλά και την εξωστρέφεια σε ένα διεθνοποιημένο "γίγνεσθαι".

To Reculture 2 αποτελεί προϊόν της εμπειρίας ενός προηγούμενο φεστιβάλ που πραγματοποιήθηκε το 2012.Η συνέντευξη που πήρα από τον Κλεομένη Κωστόπουλο, θα μας διαφωτίσει περισσότερο για το φεστιβάλ, τους στόχους αλλά και τις δυσκολίες στη πραγματοποίησή του τις πολύ δύσκολες εποχές που διανύουμε αλλά και το όραμα και τα επόμενα βήματά τους.

Πώς ξεκίνησε η ιδέα για ένα ετήσιο φεστιβάλ στην Πάτρα; Ποιό ήταν το κίνητρο;

Όπως κάθε ιδέα, έτσι και το RE-culture πηγάζει από κάποια θεμελιακή ανάγκη. Στην προκειμένη περίπτωση μια ομάδα ανθρώπων, που είχαμε ζήσει χρόνια στο εξωτερικό και που είτε για λόγους καταγωγής είτε τυχαίους βρεθήκαμε στην Πάτρα, θελήσαμε να φέρουμε σύγχρονη τέχνη και εικαστικούς καλλιτέχνες. Πιστεύουμε ότι μπορούμε να δημιουργήσουμε εκ νέου βελτιωμένες δομές πολιτισμού. Το RE-culture δημιουργεί κάτι νέο, μεστό, με υποδομή και άποψη. Άλλωστε ποτέ στο παρελθόν δεν λειτούργησαν οι προϋποθέσεις ώστε η πόλη να συγκροτήσει μια πολιτισμική ταυτότητα.

Ποιά ήταν η πορεία και η διαδρομή από το Reculture 1 στο Reculture 2;

Η τοπική κοινωνία ενσωμάτωσε με πρωτοφανή ενθουσιασμό το RE-culture 1. Αποδείχθηκε ότι αξιολογήσαμε σωστά τη στάση του κοινού, τις ανάγκες του και την επιθυμία του να εκφραστεί μέσα από την σύγχρονη τέχνη. Οι ψυχικές διεργασίες που κινητοποιήθηκαν στα παιδιά και στους νέους που συμμετείχαν στα workshops, δημιούργησε ενθουσιασμό κι αυτό εξαπλώθηκε στην πόλη. Ο καθένας μας θέλει να συμμετέχει σε κάτι που δίνεται απλά. Το RE-culture δεν είναι τίποτα άλλο από την προσπάθεια να προσεγγιστεί απλά ένα σύγχρονο έργο τέχνης.
Έτσι εφόσον η συμμετοχή της πόλης ήταν κατά πολύ μεγαλύτερη από την αναμενόμενη, αποφασίσαμε την προετοιμασία του RE-culture 2.

Το θέμα του φεστιβάλ συνάδει τόσο με την παρούσα κατάσταση στην Ελλάδα αλλά και το κοινωνικό-οικονομικό πλαίσιο στο οποίο πραγματοποιήθηκε. Ας μας πείτε λίγα στοιχεία για το τίτλο και τη θεματική του φεστιβάλ λαμβανομένου υπόψη τις επιλογές των χώρων, συνεργατών στο RE-culture 2 και το κριτήριο που έγιναν οι επιλογές αυτές.

Ο τίτλος «Εικαστικές τέχνες και διαφορετικότητα σε μια Ευρώπη που αναστοχάζεται» αποτυπώνει την πραγματική αγωνία όχι μόνο των καλλιτεχνών αλλά και ολόκληρης της πνευματικής κοινότητας στην Ευρώπη. Σίγουρα οι καλλιτέχνες πρέπει και έχουν ευαισθητοποιηθεί γύρω από το θέμα παρουσιάζοντας τις σκέψεις τους. Η φτώχεια είναι μια κακόηχη λέξη αλλά η πραγματική της υπόσταση είναι ακόμη χειρότερη... Εδώ δε μιλάμε για την υλική φτώχεια της Ελλάδας αλλά την πνευματική και πολιτική. Μιλάμε για τη φτώχεια των θεσμών. Μιλάμε για τη φτώχεια των ανθρώπων που πιστεύουν πως μόνο με ένα κιλό μακαρόνια θα σώσουν την κατάρρευση της ελληνικής κοινωνίας. Γι' αυτή τη φτώχεια μιλάμε στο RE-culture 2. H αλληλεγγύη είναι η ιδέα που μάλλον παρανοήσαμε περισσότερο κατά την τελευταία τριακονταετία στην Ελλάδα. Η θέση πολιτικών και πολιτών «τρώγε και βολέψου τώρα που μπορείς» μας έφερε στον πάτο. Η έξοδος είναι η πράξη ελπίδας που θέλει δύναμη.
Kαταφέραμε επίσης να επαναλειτουργήσουμε ένα από τα ομορφότερα κτήρια της πόλης το Σκαγιοπούλειο ίδρυμα αυτό είχε γίνει και με την Αγορά Αργύρη που την είχαμε χρησιμοποιήσει πέρυσι στο RE-culture 1.Τα παλαιά Δημοτικά Λουτρά είναι μικρότερος χώρος αλλά τα projects που πλαισιώνουν τους χώρους, τους προσδίδουν μια δυναμική και μυστικιστική ατμόσφαιρα. Η εσωστρέφεια προκαλεί κακό στη χώρα και στην ελληνική καλλιτεχνική κοινότητα. Ως προς τις ελληνικές συμμετοχές θελήσαμε να δείξουμε τι συμβαίνει εικαστικά στην Ελλάδα και όχι μόνο στην Αθήνα. Είναι κρίμα που μεγάλες μητροπολιτικές διοργανώσεις της πρωτεύουσας δεν λειτουργούν μητροπολιτικά.

Ποιοί ήταν οι στόχοι σας και πώς έγιναν κατανοητοί αρχικά από το κοινό και την τοπική κοινωνία;

Αναπόσπαστο κομμάτι της δουλειάς μας αποτελεί η επιμόρφωση των παιδιών, των νέων και του συνόλου των πολιτών. Για να πραγματοποιηθεί κάτι τέτοιο στη σημερινή συγκυρία πραγμάτων χρειάζεται χρόνο. Το κοινό έδειξε ότι έχει την ανάγκη να συμμετέχει στο RE-culture.

Ποιά υποστήριξη είχατε από την πολιτεία, τοπική αυτοδιοίκηση και την ιδιωτική πρωτοβουλία;

Τόσο το RE-culture 1 όσο και το 2 αντιμετώπισαν τεράστιες δυσκολίες στην υλοποίησή τους. Ξέρουμε ότι οι καιροί είναι δύσκολοι, αλλά καταλάβαμε εκ βαθέων ότι η κρίση τελικά στην Ελλάδα δεν είναι μόνο οικονομική αλλά κυρίως πολιτισμική και θεσμική. Το RE-culture 1 στηρίχτηκε στη χρηματοδότηση του Υπουργείου Πολιτισμού με 20.000 ευρώ, που από το 2011 ακόμη δεν έχουν εκταμιευτεί.
Με δεδομένο την ακάματη ενεργητικότητα των μελών της Art in Progress καθώς και το δείγμα γραφής του RE-culture 1, νομίσαμε ότι το ΥΠ.ΠΟ., η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας (ΠΔΕ) και ο Δήμος Πάτρας θα αναλάμβαναν το ρόλο τους ως πολιτεία. Όταν ο Δήμαρχος της Πάτρας στα εγκαίνια του RE-culture 1, δεσμεύτηκε ότι το RE-culture θα θεσμοθετηθεί, νιώσαμε ότι θα είχαμε την ελάχιστη έστω βοήθεια να υλοποιήσουμε το RE-culture 2. Τα λόγια δυστυχώς κούφια και οι πολιτικοί μακριά από κάθε καινοτόμο σκέψη ουσιαστικής πολιτισμικής ανάπτυξης της πόλης. Εδώ και πολλά χρόνια στην ευρύτερη περιοχή η πολιτική γίνεται με όρους ιδιοτέλειας και γι' αυτό είμαστε υπεύθυνοι όλοι.
Ουσιαστικά αυτοί που χρηματοδότησαν και βοήθησαν στην πραγμάτωση του RE-culture 2 ήταν το εμπορικό επιμελητήριο Αχαΐας και πολλοί ιδιώτες της πόλης.
Επίσης ιδρύματα, πρεσβείες και Υπουργεία Πολιτισμού και Εξωτερικών εξασφάλισαν τη συμμετοχή των ξένων αποστολών στη χώρα μας φέρνοντας στην τοπική κοινωνία αρκετά έσοδα.

Καταλαβαίνετε και εσείς, μιας και ζήσατε από κοντά το μέγεθος και την ποιότητα του RE-culture 2, ότι αυτό που κατάφεραν οι άνθρωποι της Art in Progress, χωρίς υπερβολή, είναι ένα μικρό θαύμα.

 

Εκτός από εκθέσεις ποιές είναι άλλες είναι οι δράσεις στο πλαίσιο του φεστιβάλ Re-culture 2;

Το φετινό, όπως και το περσινό RE-culture, έχει δώσει μεγάλη βαρύτητα στα εκπαιδευτικά προγράμματα. Πιστεύουμε στη δουλειά με τα παιδιά και τους νέους.
Θα γίνουν επίσης εκπαιδευτικά προγράμματα art therapy για κοινωνικά ευπαθείς ομάδες, ξεναγήσεις σε σχολεία και μεγάλους καθώς και ρητορικά projects με μαθητές.

 

Ποιά είναι τα σχέδια και οι επόμενοι στόχοι σας;

Μόνο δουλειά.

 

Εικαστικά
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τέσσερις σημαντικοί διεθνείς καλλιτέχνες αποτελούν τον προπομπό της μεγάλης έκθεσης που έρχεται τον Μάιο στο ΕΜΣΤ

Εικαστικά / ΕΜΣΤ: Τέσσερις διεθνείς καλλιτέχνες και μία θεματική έκθεση για τα ζώα που δεν έχει ξαναγίνει ποτέ

Δύο ατομικές εκθέσεις και δύο μεγάλης κλίμακας in situ εγκαταστάσεις φωτίζουν τη σχέση μας με τα ζώα και τις οικολογικές συνέπειες της αποικιοκρατίας ενώ αποτελούν προπομπό μιας μεγάλης έκθεσης που έρχεται τον Μάιο στο ΕΜΣΤ.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
«Μιλώντας για τα ζώα σε υποταγή μιλώ για όλα τα υποταγμένα σώματα»

Εικαστικά / «Μιλώντας για τα ζώα σε υποταγή μιλώ για όλα τα υποταγμένα σώματα»

Στην υποβλητική της έκθεση στο ΕΜΣΤ, η εικαστικός Τζάνις Ράφα αναδημιουργεί ένα φανταστικό περιβάλλον άδειων στάβλων για να μιλήσει για τη σχέση του ανθρώπινου και του ζωικού κόσμου, ενώ μας προκαλεί να σκεφτούμε τις έννοιες της φροντίδας και της αγάπης, αλλά και την ανάγκη για κυριαρχία.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Λάκης Παπαστάθης: Ένας ανήσυχος καλλιτέχνης, ένας υπέροχος άνθρωπος

Εικαστικά / Λάκης Παπαστάθης: Ένας ανήσυχος καλλιτέχνης, ένας υπέροχος άνθρωπος

Το Μουσείο Μπενάκη τιμά με μια σημαντική έκθεση τη μνήμη του σκηνοθέτη, διανοούμενου, ιστοριοδίφη και ερευνητή του λαϊκού μας πολιτισμού, συνδημιουργού του θρυλικού «Παρασκηνίου». Ο επιμελητής της έκθεσης, Γιώργος Σκεύας, μας μιλά γι’ αυτήν.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Η μεγάλη έκθεση του Steve McQueen για τα κινήματα που διαμόρφωσαν τη Μεγάλη Βρετανία

Εικαστικά / Η Μεγάλη Βρετανία που αντιστάθηκε υπάρχει ακόμα στις φωτογραφίες αυτής της έκθεσης

Από τις σουφραζέτες των αρχών του 20ού αιώνα μέχρι τις διαμαρτυρίες για τον πόλεμο στο Ιράκ, η έκθεση σε επιμέλεια του Steve McQueen συγκεντρώνει τις πιο δυνατές εικόνες μιας χώρας που βγήκε πολύ συχνά και πολύ δυνατά στους δρόμους.  
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Πώς η τεχνολογία αποκαθιστά το σημαντικότερο έργο της κλασικής ζωγραφικής 23 αιώνες μετά;

Αρχαιολογία & Ιστορία / Πώς η τεχνολογία αποκαθιστά το σημαντικότερο έργο της κλασικής ζωγραφικής 23 αιώνες μετά;

Η αρχαιομετρία, η τεχνητή νοημοσύνη και η καλλιτεχνική δημιουργία συνεργάστηκαν σε μια καινοτόμο μελέτη αποκατάστασης της τοιχογραφίας με το κυνήγι από τον τάφο του Φιλίππου στις Αιγές, ανοίγοντας νέους ορίζοντες στην αναβίωση της αρχαίας τέχνης.
M. HULOT
MARTIN GAYFORD: «Καμιά φορά οι κριτικοί κάνουμε εντελώς λάθος» Ή MARTIN GAYFORD: «Καμιά φορά οι κριτικοί κάνουμε λάθος»

Εικαστικά / Martin Gayford: «Καμιά φορά οι κριτικοί κάνουμε εντελώς λάθος»

Ένας από τους πιο επιδραστικούς κριτικούς τέχνης της Βρετανίας μιλά στη LiFO για τις τάσεις που διαμορφώνουν τη σύγχρονη τέχνη, τις φιλικές του σχέσεις με θρυλικούς καλλιτέχνες όπως ο Freud και ο Hockney, αλλά και για το αν η κριτική μπορεί όντως να επηρεάσει τα πράγματα.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Η πρώτη μεγάλη έκθεση της οραματίστριας καλλιτέχνιδας Ithell Colquhoun

Εικαστικά / Τα σουρεαλιστικά αριστουργήματα της Ithell Colquhoun σε μια μεγάλη έκθεση

Το πολύχρωμο και αποκρυφιστικό σύμπαν της ξετυλίγεται στην πρώτη μεγάλη έκθεση για την οραματίστρια καλλιτέχνιδα, που εξερευνά τη θέση των γυναικών και τη σημασία του φύλου.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ο Βαγγέλης Μπαλής δημιουργεί κεραμικούς σάτυρους που του μοιάζουν

Εικαστικά / Ο Βαγγέλης Μπαλής δημιουργεί κεραμικούς σάτυρους που του μοιάζουν

Ένας νέος καλλιτέχνης δημιουργεί μοναδικά αντικείμενα ανάλογα με τη διάθεσή του, ονειρεύεται έναν χώρο όπου θα δημιουργεί απερίσπαστος και δεν τον νοιάζει καθόλου να βιοποριστεί από την τέχνη.
ΣΤΕΦΑΝΙΑ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ
Μια νέα έκθεση με χαρακτικά της ώριμης περιόδου της Βάσως Κατράκη

Εικαστικά / Βάσω Κατράκη: Η τέχνη της συγκινεί ακόμα

Έργα της σημαντικής Ελληνίδας χαράκτριας που παραπέμπουν στη βία της δικτατορίας, αλλά και άφυλες μορφές της όψιμης περιόδου της με αναφορά στην ελληνική αρχαιότητα, που υπερβαίνουν το ατομικό και γίνονται μέρος της συλλογικής μνήμης.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Τι απέγινε η πρωτοπορία στην τέχνη;

Εικαστικά / Τι απέγινε η πρωτοπορία στην τέχνη;

Ο κόσμος της σύγχρονης τέχνης έχει καταντήσει να μοιάζει με τσίρκο. Αλλά ο πραγματικός κακός της ιστορίας δεν είναι οι καλλιτέχνες, αλλά η σύγχρονη αγορά της τέχνης, η αξία της οποίας ξεπερνά πλέον τα 60 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως
THE LIFO TEAM
Ο Άνσελμ Κίφερ αποτίνει φόρο τιμής στον Βαν Γκογκ

Εικαστικά / Ο Άνσελμ Κίφερ αποτίνει φόρο τιμής στον Βαν Γκογκ

Μια νέα έκθεση στο Άμστερνταμ με πρόσφατα έργα του Κίφερ αναδεικνύει τη σύνδεσή του με τον Βαν Γκογκ και προκαλεί ήδη πολλές συζητήσεις. Ο σπουδαίος Γερμανός καλλιτέχνης εμπνέεται σταθερά, εδώ και 60 χρόνια, από τον Ολλανδό ζωγράφο. 
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Helmut Lang: What remains behind

Εικαστικά / Helmut Lang: Από το θρυλικό rubber dress στα πρωτόγονα γλυπτά του

Ο καλλιτέχνης και πρώην σχεδιαστής μόδας διατηρεί την προσήλωσή του στα υλικά και παρουσιάζει γλυπτά που θίγουν τη διαρκή εμμονή του με το θέμα της μνήμης, σε ένα σπίτι-σύμβολο του μοντερνισμού στο Λος Άντζελες.
ΣΤΕΛΛΑ ΛΙΖΑΡΔΗ
62 λεπτά με τον Ανέστη Ιωάννου

Εικαστικά / Από τη Νεφελοκοκκυγία στο skate και το τζιν: Το Εικαστικό Σύμπαν του Ανέστη Ιωάννου

Ο νεαρός εικαστικός αναζητά μια νέα μορφή ελευθερίας και απογείωσης, συνδέοντας τη δυναμική της street culture με την ουτοπία των Ορνίθων και των τσαρουχικών ονείρων, αναζητώντας μια έξοδο από το αστικό τραύμα σε έναν κόσμο γεμάτο δυνατότητες και φαντασία.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ο καινοτόμος κεραμίστας–γλύπτης Brian Rochefort παρουσιάζει στην Αθήνα νέα του έργα

Εικαστικά / Brian Rochefort: Ο ριζοσπάστης της κεραμικής παρουσιάζει τα νέα του έργα στην Αθήνα

Είναι διάσημος για τη δημιουργία μεγάλων, ζωηρών κεραμικών γλυπτών με μοναδικές υφές και αφηρημένα μοτίβα, ενώ οι συνθέσεις του ισορροπούν μεταξύ αταξίας και αρμονίας.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Τα ιστορικά έργα του Κώστα Πανιάρα από βινύλ σε μια νέα έκθεση

Εικαστικά / Τα ιστορικά έργα του Κώστα Πανιάρα από βινύλ σε μια νέα έκθεση

Το βινύλιο υποκαθιστά το χρώμα σε μια σειρά έργων που παρουσιάστηκαν με μεγάλη επιτυχία τη δεκαετία του ’80 στο Παρίσι και στη Νέα Υόρκη από τον Αλέξανδρο Ιόλα. Σαράντα χρόνια μετά, η γκαλερί The Breeder τα επανασυστήνει στο κοινό.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Κατσαδιώτης

Εικαστικά / «Tα έργα μου είναι σκοτεινά, αλλά δεν τα έχω σκεφτεί ποτέ ως προκλητικά»

Μία μέρα μετά τον βανδαλισμό των έργων του από τον βουλευτή της Νίκης, ο Χριστόφορος Κατσαδιώτης μιλά στη LiFO για τη δουλειά του που προκάλεσε τέτοιες αντιδράσεις σε συγκεκριμένες ομάδες.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ