Στο μυαλό και στο εργαστήρι του Άγγελου Μαυραειδή

Στο μυαλό και στο εργαστήρι του Άγγελου Μαυραειδή Facebook Twitter
Άγγελος Μαυραείδης, Porn.
0

Η ενασχόληση με τη ζωγραφική τού ήρθε ως «επιφοίτηση» στα τριάντα του χρόνια διαμέσου μιας εκστατικής εμπειρίας που βίωσε σε ένα ενύπνιο. Συνέβη μάλιστα αυτό στη διάρκεια μιας δύσκολης νοσηλείας την οποία χρειάστηκε και χωρίς να έχει καμία πρότερη εμπειρία ή ασχολία με τα εικαστικά και με την τέχνη γενικότερα, καθώς λέει. Ως τότε η μόνη «τέχνη», ή μάλλον τεχνική, που είχε μάθει καλά ήταν αυτή του ηλεκτρολόγου, επάγγελμα που ασκούσε ο πατέρας του. 

Ακούγεται σαν παραμύθι, όμως η μετέπειτα εξέλιξή του δείχνει ότι μόνο τυχαίο δεν ήταν το «κάλεσμα» στο οποίο αναφέρεται: έδωσε εξετάσεις στην ΑΣΚΤ, όπου εισήχθη πρώτος, και αποφοιτώντας συνέχισε τις σπουδές του στο Μόναχο με κρατική υποτροφία, έζησε και εργάστηκε κάποια χρόνια και στο Βερολίνο. «Το καλλιτεχνικό του έργο είναι ευρύ και πολυδιάστατο. Δηλώνει ερευνητής της τέχνης και συνεχώς ανακαλύπτει νέες πτυχές της. Το σύνολο της δουλειάς του διακρίνεται σε 9 ενότητες, με καθεμιά από αυτές να έχει ένα κοινό σημείο αναφοράς όπως τα κολάζ, τα μπλε, το στάξιμο, οι χάρτινες κούτες, το χρώμα, οι κατασκευές, τα υφάσματα και άλλα», διαβάζω στο δελτίο Τύπου.

Έχοντας πειραματιστεί με πολλά διαφορετικά υλικά, στυλ και τεχνοτροπίες, από τον κυβισμό, τον εξπρεσιονισμό και τον σουρεαλισμό μέχρι τη μοντέρνα και τη σύγχρονη τέχνη, πραγματοποίησε δεκάδες ατομικές και συλλογικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό, απέκτησε κοινό, έκανε όνομα, δοκιμάστηκε επίσης στη γλυπτική αλλά και στην ποίηση.

Έχοντας πειραματιστεί με πολλά διαφορετικά υλικά, στυλ και τεχνοτροπίες, από τον κυβισμό, τον εξπρεσιονισμό και τον σουρεαλισμό μέχρι τη μοντέρνα και τη σύγχρονη τέχνη, πραγματοποίησε δεκάδες ατομικές και συλλογικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό, απέκτησε κοινό, έκανε όνομα, δοκιμάστηκε επίσης στη γλυπτική αλλά και στην ποίηση.

Στην προσεχή του έκθεση «Open Atelier Refresh», που θα πραγματοποιηθεί στο εργαστήριό του, δεν προτίθεται απλώς να δείξει τα τελευταία του έργα του στο κοινό –περί τις 70 δημιουργίες χωρισμένες σε διάφορες ενότητες– αλλά και να «εκθέσει» τους θεατές σε αυτά, καθώς περισσότερο και από τη δική του γνώμη και οπτική τον ενδιαφέρει εκείνη του παρατηρητή. Προτίμησε μάλιστα να εκθέσει εκεί και όχι σε κάποια γκαλερί ή άλλον χώρο τέχνης ακριβώς για να δείξει την όλη πορεία τους από τη «μήτρα» στην οποία συνελήφθησαν μέχρι την αποπεράτωσή τους καθώς και τη διαλεκτική σχέση που αναπτύσσουν τόσο μεταξύ τους όσο και με τον ίδιο τον καλλιτέχνη, αφενός, με τα βλέμματα που θα προσελκύσουν πάνω τους αφετέρου.  

Στο μυαλό και στο εργαστήρι του Άγγελου Μαυραειδή Facebook Twitter
O Άγγελος Μαυραειδής.
Στο μυαλό και στο εργαστήρι του Άγγελου Μαυραειδή Facebook Twitter
Άγγελος Μαυραείδης, Nelly's Dancer in Parthenon.
Στο μυαλό και στο εργαστήρι του Άγγελου Μαυραειδή Facebook Twitter
Άγγελος Μαυραείδης, Self portrait.
Στο μυαλό και στο εργαστήρι του Άγγελου Μαυραειδή Facebook Twitter
Άγγελος Μαυραείδης, Magic Forest.

Η έκθεση του Άγγελου Μαυραειδή «Open Atelier Refresh» σε επιμέλεια Ηλία Μαυρωτά πραγματοποιείται στο εργαστήρι του στο Νέο Ηράκλειο, λεωφόρος Ηρακλείου 478 από τις 27 Μαΐου (ημέρα εγκαινίων) έως τις 5 Ιουνίου, ώρες 17:00-22:00

Περισσότερες πληροφορίες στο angelos_mavraidis / facebook

 


 

Εικαστικά
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πώς η τεχνολογία αποκαθιστά το σημαντικότερο έργο της κλασικής ζωγραφικής 23 αιώνες μετά;

Αρχαιολογία & Ιστορία / Πώς η τεχνολογία αποκαθιστά το σημαντικότερο έργο της κλασικής ζωγραφικής 23 αιώνες μετά;

Η αρχαιομετρία, η τεχνητή νοημοσύνη και η καλλιτεχνική δημιουργία συνεργάστηκαν σε μια καινοτόμο μελέτη αποκατάστασης της τοιχογραφίας με το κυνήγι από τον τάφο του Φιλίππου στις Αιγές, ανοίγοντας νέους ορίζοντες στην αναβίωση της αρχαίας τέχνης.
M. HULOT
MARTIN GAYFORD: «Καμιά φορά οι κριτικοί κάνουμε εντελώς λάθος» Ή MARTIN GAYFORD: «Καμιά φορά οι κριτικοί κάνουμε λάθος»

Εικαστικά / Martin Gayford: «Καμιά φορά οι κριτικοί κάνουμε εντελώς λάθος»

Ένας από τους πιο επιδραστικούς κριτικούς τέχνης της Βρετανίας μιλά στη LiFO για τις τάσεις που διαμορφώνουν τη σύγχρονη τέχνη, τις φιλικές του σχέσεις με θρυλικούς καλλιτέχνες όπως ο Freud και ο Hockney, αλλά και για το αν η κριτική μπορεί όντως να επηρεάσει τα πράγματα.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Η πρώτη μεγάλη έκθεση της οραματίστριας καλλιτέχνιδας Ithell Colquhoun

Εικαστικά / Τα σουρεαλιστικά αριστουργήματα της Ithell Colquhoun σε μια μεγάλη έκθεση

Το πολύχρωμο και αποκρυφιστικό σύμπαν της ξετυλίγεται στην πρώτη μεγάλη έκθεση για την οραματίστρια καλλιτέχνιδα, που εξερευνά τη θέση των γυναικών και τη σημασία του φύλου.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ο Βαγγέλης Μπαλής δημιουργεί κεραμικούς σάτυρους που του μοιάζουν

Εικαστικά / Ο Βαγγέλης Μπαλής δημιουργεί κεραμικούς σάτυρους που του μοιάζουν

Ένας νέος καλλιτέχνης δημιουργεί μοναδικά αντικείμενα ανάλογα με τη διάθεσή του, ονειρεύεται έναν χώρο όπου θα δημιουργεί απερίσπαστος και δεν τον νοιάζει καθόλου να βιοποριστεί από την τέχνη.
ΣΤΕΦΑΝΙΑ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ
Μια νέα έκθεση με χαρακτικά της ώριμης περιόδου της Βάσως Κατράκη

Εικαστικά / Βάσω Κατράκη: Η τέχνη της συγκινεί ακόμα

Έργα της σημαντικής Ελληνίδας χαράκτριας που παραπέμπουν στη βία της δικτατορίας, αλλά και άφυλες μορφές της όψιμης περιόδου της με αναφορά στην ελληνική αρχαιότητα, που υπερβαίνουν το ατομικό και γίνονται μέρος της συλλογικής μνήμης.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Τι απέγινε η πρωτοπορία στην τέχνη;

Εικαστικά / Τι απέγινε η πρωτοπορία στην τέχνη;

Ο κόσμος της σύγχρονης τέχνης έχει καταντήσει να μοιάζει με τσίρκο. Αλλά ο πραγματικός κακός της ιστορίας δεν είναι οι καλλιτέχνες, αλλά η σύγχρονη αγορά της τέχνης, η αξία της οποίας ξεπερνά πλέον τα 60 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως
THE LIFO TEAM
Ο Άνσελμ Κίφερ αποτίνει φόρο τιμής στον Βαν Γκογκ

Εικαστικά / Ο Άνσελμ Κίφερ αποτίνει φόρο τιμής στον Βαν Γκογκ

Μια νέα έκθεση στο Άμστερνταμ με πρόσφατα έργα του Κίφερ αναδεικνύει τη σύνδεσή του με τον Βαν Γκογκ και προκαλεί ήδη πολλές συζητήσεις. Ο σπουδαίος Γερμανός καλλιτέχνης εμπνέεται σταθερά, εδώ και 60 χρόνια, από τον Ολλανδό ζωγράφο. 
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Helmut Lang: What remains behind

Εικαστικά / Helmut Lang: Από το θρυλικό rubber dress στα πρωτόγονα γλυπτά του

Ο καλλιτέχνης και πρώην σχεδιαστής μόδας διατηρεί την προσήλωσή του στα υλικά και παρουσιάζει γλυπτά που θίγουν τη διαρκή εμμονή του με το θέμα της μνήμης, σε ένα σπίτι-σύμβολο του μοντερνισμού στο Λος Άντζελες.
ΣΤΕΛΛΑ ΛΙΖΑΡΔΗ
62 λεπτά με τον Ανέστη Ιωάννου

Εικαστικά / Από τη Νεφελοκοκκυγία στο skate και το τζιν: Το Εικαστικό Σύμπαν του Ανέστη Ιωάννου

Ο νεαρός εικαστικός αναζητά μια νέα μορφή ελευθερίας και απογείωσης, συνδέοντας τη δυναμική της street culture με την ουτοπία των Ορνίθων και των τσαρουχικών ονείρων, αναζητώντας μια έξοδο από το αστικό τραύμα σε έναν κόσμο γεμάτο δυνατότητες και φαντασία.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ο καινοτόμος κεραμίστας–γλύπτης Brian Rochefort παρουσιάζει στην Αθήνα νέα του έργα

Εικαστικά / Brian Rochefort: Ο ριζοσπάστης της κεραμικής παρουσιάζει τα νέα του έργα στην Αθήνα

Είναι διάσημος για τη δημιουργία μεγάλων, ζωηρών κεραμικών γλυπτών με μοναδικές υφές και αφηρημένα μοτίβα, ενώ οι συνθέσεις του ισορροπούν μεταξύ αταξίας και αρμονίας.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Τα ιστορικά έργα του Κώστα Πανιάρα από βινύλ σε μια νέα έκθεση

Εικαστικά / Τα ιστορικά έργα του Κώστα Πανιάρα από βινύλ σε μια νέα έκθεση

Το βινύλιο υποκαθιστά το χρώμα σε μια σειρά έργων που παρουσιάστηκαν με μεγάλη επιτυχία τη δεκαετία του ’80 στο Παρίσι και στη Νέα Υόρκη από τον Αλέξανδρο Ιόλα. Σαράντα χρόνια μετά, η γκαλερί The Breeder τα επανασυστήνει στο κοινό.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Κατσαδιώτης

Εικαστικά / «Tα έργα μου είναι σκοτεινά, αλλά δεν τα έχω σκεφτεί ποτέ ως προκλητικά»

Μία μέρα μετά τον βανδαλισμό των έργων του από τον βουλευτή της Νίκης, ο Χριστόφορος Κατσαδιώτης μιλά στη LiFO για τη δουλειά του που προκάλεσε τέτοιες αντιδράσεις σε συγκεκριμένες ομάδες.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
«Μια πολύ καλή ιδέα, τέλεια εκτελεσμένη»: Η προφορική ιστορία των Λέλουδων 

Εικαστικά / «Μια πολύ κακή ιδέα, τέλεια εκτελεσμένη»: Η προφορική ιστορία των Λέλουδων 

Πώς η ανάγκη μιας κολεκτίβας καλλιτεχνών για χώρο εξελίχθηκε σε ένα από τα πιο φιλόξενα κουίρ σποτ στο κέντρο της πόλης: Μέσα από τις αφηγήσεις των παιδιών που το έφτιαξαν και το έζησαν.  
ΙΩΝΑΣ ΚΑΛΛΙΜΑΝΗΣ
Καμία σύμβαση δεν μπορούσε να περιορίσει τον Leigh Bowery

Εικαστικά / Καμία σύμβαση δεν μπορούσε να περιορίσει τον Leigh Bowery

Η Tate Modern φέρνει στις αίθουσές της μια έκθεση για έναν «larger than life» περφόρμερ. Η πορεία του νεαρού αγοριού από το ήσυχο προάστιο Sunshine της Μελβούρνης που έγινε παγκοσμίως διάσημη προσωπικότητα στον χώρο του πολιτισμού, χάρη στον εξωφρενικό, πολύπλοκο και δημιουργικό χαρακτήρα του και άφησε ανεξίτηλο και αδιαμφισβήτητο αποτύπωμα στη σύγχρονη τέχνη και πέρα από αυτήν. 
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ