Στο μυαλό και στο εργαστήρι του Άγγελου Μαυραειδή

Στο μυαλό και στο εργαστήρι του Άγγελου Μαυραειδή Facebook Twitter
Άγγελος Μαυραείδης, Porn.
0

Η ενασχόληση με τη ζωγραφική τού ήρθε ως «επιφοίτηση» στα τριάντα του χρόνια διαμέσου μιας εκστατικής εμπειρίας που βίωσε σε ένα ενύπνιο. Συνέβη μάλιστα αυτό στη διάρκεια μιας δύσκολης νοσηλείας την οποία χρειάστηκε και χωρίς να έχει καμία πρότερη εμπειρία ή ασχολία με τα εικαστικά και με την τέχνη γενικότερα, καθώς λέει. Ως τότε η μόνη «τέχνη», ή μάλλον τεχνική, που είχε μάθει καλά ήταν αυτή του ηλεκτρολόγου, επάγγελμα που ασκούσε ο πατέρας του. 

Ακούγεται σαν παραμύθι, όμως η μετέπειτα εξέλιξή του δείχνει ότι μόνο τυχαίο δεν ήταν το «κάλεσμα» στο οποίο αναφέρεται: έδωσε εξετάσεις στην ΑΣΚΤ, όπου εισήχθη πρώτος, και αποφοιτώντας συνέχισε τις σπουδές του στο Μόναχο με κρατική υποτροφία, έζησε και εργάστηκε κάποια χρόνια και στο Βερολίνο. «Το καλλιτεχνικό του έργο είναι ευρύ και πολυδιάστατο. Δηλώνει ερευνητής της τέχνης και συνεχώς ανακαλύπτει νέες πτυχές της. Το σύνολο της δουλειάς του διακρίνεται σε 9 ενότητες, με καθεμιά από αυτές να έχει ένα κοινό σημείο αναφοράς όπως τα κολάζ, τα μπλε, το στάξιμο, οι χάρτινες κούτες, το χρώμα, οι κατασκευές, τα υφάσματα και άλλα», διαβάζω στο δελτίο Τύπου.

Έχοντας πειραματιστεί με πολλά διαφορετικά υλικά, στυλ και τεχνοτροπίες, από τον κυβισμό, τον εξπρεσιονισμό και τον σουρεαλισμό μέχρι τη μοντέρνα και τη σύγχρονη τέχνη, πραγματοποίησε δεκάδες ατομικές και συλλογικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό, απέκτησε κοινό, έκανε όνομα, δοκιμάστηκε επίσης στη γλυπτική αλλά και στην ποίηση.

Έχοντας πειραματιστεί με πολλά διαφορετικά υλικά, στυλ και τεχνοτροπίες, από τον κυβισμό, τον εξπρεσιονισμό και τον σουρεαλισμό μέχρι τη μοντέρνα και τη σύγχρονη τέχνη, πραγματοποίησε δεκάδες ατομικές και συλλογικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό, απέκτησε κοινό, έκανε όνομα, δοκιμάστηκε επίσης στη γλυπτική αλλά και στην ποίηση.

Στην προσεχή του έκθεση «Open Atelier Refresh», που θα πραγματοποιηθεί στο εργαστήριό του, δεν προτίθεται απλώς να δείξει τα τελευταία του έργα του στο κοινό –περί τις 70 δημιουργίες χωρισμένες σε διάφορες ενότητες– αλλά και να «εκθέσει» τους θεατές σε αυτά, καθώς περισσότερο και από τη δική του γνώμη και οπτική τον ενδιαφέρει εκείνη του παρατηρητή. Προτίμησε μάλιστα να εκθέσει εκεί και όχι σε κάποια γκαλερί ή άλλον χώρο τέχνης ακριβώς για να δείξει την όλη πορεία τους από τη «μήτρα» στην οποία συνελήφθησαν μέχρι την αποπεράτωσή τους καθώς και τη διαλεκτική σχέση που αναπτύσσουν τόσο μεταξύ τους όσο και με τον ίδιο τον καλλιτέχνη, αφενός, με τα βλέμματα που θα προσελκύσουν πάνω τους αφετέρου.  

Στο μυαλό και στο εργαστήρι του Άγγελου Μαυραειδή Facebook Twitter
O Άγγελος Μαυραειδής.
Στο μυαλό και στο εργαστήρι του Άγγελου Μαυραειδή Facebook Twitter
Άγγελος Μαυραείδης, Nelly's Dancer in Parthenon.
Στο μυαλό και στο εργαστήρι του Άγγελου Μαυραειδή Facebook Twitter
Άγγελος Μαυραείδης, Self portrait.
Στο μυαλό και στο εργαστήρι του Άγγελου Μαυραειδή Facebook Twitter
Άγγελος Μαυραείδης, Magic Forest.

Η έκθεση του Άγγελου Μαυραειδή «Open Atelier Refresh» σε επιμέλεια Ηλία Μαυρωτά πραγματοποιείται στο εργαστήρι του στο Νέο Ηράκλειο, λεωφόρος Ηρακλείου 478 από τις 27 Μαΐου (ημέρα εγκαινίων) έως τις 5 Ιουνίου, ώρες 17:00-22:00

Περισσότερες πληροφορίες στο angelos_mavraidis / facebook

 


 

Εικαστικά
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Project Mycelium: Η διάβρωση, η αναγέννηση και τα μανιτάρια που φυτρώνουν σε μια φανταστική τουαλέτα της Κάλλας

Εικαστικά / Μια πρωτοποριακή συνάντηση τέχνης, επιστήμης, ιστορίας και οικολογίας

Στο Project Mycelium, τρία εντυπωσιακά κοστούμια, που θα μπορούσαν να φοράνε η Μαρία Κάλλας, η βασίλισσα Αμαλία και ο Ιωάννης Καποδίστριας, καταβροχθίζονται από ζωντανούς μύκητες.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Οι αόρατες δυνάμεις στο έργο της Καλλιόπης Παυλίδη

Εικαστικά / Οι αόρατες δυνάμεις στο έργο της Καλλιόπης Παυλίδη

Η 27χρονη εικαστικός μιλά για τη διαδρομή της από την Αθήνα στο Λος Άντζελες, για το πώς το ερωτικό πάθος μεταμόρφωσε την τέχνη της, καθώς και για τη μυστικιστική διάσταση στα έργα της. Για τη γνωριμία της με τη Lana Del Rey απέφυγε να μιλήσει.
ΙΩΝΑΣ ΚΑΛΛΙΜΑΝΗΣ
«Η εμμονή του βλέμματος»: Μας αφορά η τέχνη του Τέτση σήμερα;

The Review / Μας αφορά η τέχνη του Τέτση σήμερα;

Ποιο είναι το αποκαλούμενο «εθνικό αφήγημα» που υπηρετεί η Εθνική Πινακοθήκη; Ο Χρήστος Παρίδης συζητά με τον δημοσιογράφο και επιμελητή εκθέσεων Δημήτρη Τρίκα για τη νέα επετειακή έκθεση στη μνήμη του Παναγιώτη Τέτση, η οποία μόλις εγκαινιάστηκε στην Εθνική Πινακοθήκη.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Το εξαίσιο ελληνικό φως του Περικλή Βυζάντιου / Περικλής Βυζάντιος: από το Παρίσι της Μπελ Επόκ στο φως της Ύδρας 

Εικαστικά / Το εξαίσιο ελληνικό φως του Περικλή Βυζάντιου

Μια ανασκόπηση της ζωής και του έργου του ζωγράφου, που ήταν γνωστός για τα ελληνικά τοπία και την Ύδρα, με αφορμή την αναδρομική έκθεση του Περικλή και του Ντίκου Βυζάντιου στο Ίδρυμα Θεοχαράκη.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
 Μαρία Ελένα Βιέρα ντα Σίλβα: Η Συλλογή Guggenheim επανασυστήνει στο κοινό μια σημαντική ζωγράφο

Εικαστικά / Μαρία Ελένα Βιέρα ντα Σίλβα: Η Συλλογή Guggenheim επανασυστήνει στο κοινό μια σημαντική ζωγράφο

Με αφορμή την αναδρομική έκθεση στη Συλλογή Peggy Guggenheim στη Βενετία, έφτασε η στιγμή να ανακαλύψουμε τη ζωγράφο που θεωρείται εθνικός θησαυρός για την Πορτογαλία.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ματίς και Μαργκερίτ: Βλέποντας τον ζωγράφο μέσα από τα μάτια της κόρης του

Εικαστικά / Ματίς και Μαργκερίτ: Βλέποντας τον ζωγράφο μέσα από τα μάτια της κόρης του

Μια νέα έκθεση στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης στο Παρίσι με πορτρέτα της κόρης του Ανρί Ματίς, Μαργκερίτ, προσφέρει μια νέα οπτική στο έργο του μεγάλου Γάλλου καλλιτέχνη.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Μια άνοιξη γεμάτη τέχνη: 15 σημαντικές εκθέσεις που ξεκινούν τον Απρίλιο

Εικαστικά / Μια άνοιξη γεμάτη τέχνη: 15 σημαντικές εκθέσεις που ξεκινούν τον Απρίλιο

Αφρικανική τέχνη, κριτική στην αποικιοκρατία, έργα για τα δικαιώματα των ζώων και εμπνευσμένα από διαστημικά ταξίδια, νέοι καλλιτέχνες και αναδρομικές εκθέσεις σε μουσεία και γκαλερί της Αθήνας.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Τέσσερις σημαντικοί διεθνείς καλλιτέχνες αποτελούν τον προπομπό της μεγάλης έκθεσης που έρχεται τον Μάιο στο ΕΜΣΤ

Εικαστικά / ΕΜΣΤ: Τέσσερις διεθνείς καλλιτέχνες και μία θεματική έκθεση για τα ζώα που δεν έχει ξαναγίνει ποτέ

Δύο ατομικές εκθέσεις και δύο μεγάλης κλίμακας in situ εγκαταστάσεις φωτίζουν τη σχέση μας με τα ζώα και τις οικολογικές συνέπειες της αποικιοκρατίας ενώ αποτελούν προπομπό μιας μεγάλης έκθεσης που έρχεται τον Μάιο στο ΕΜΣΤ.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
«Μιλώντας για τα ζώα σε υποταγή μιλώ για όλα τα υποταγμένα σώματα»

Εικαστικά / «Μιλώντας για τα ζώα σε υποταγή μιλώ για όλα τα υποταγμένα σώματα»

Στην υποβλητική της έκθεση στο ΕΜΣΤ, η εικαστικός Τζάνις Ράφα αναδημιουργεί ένα φανταστικό περιβάλλον άδειων στάβλων για να μιλήσει για τη σχέση του ανθρώπινου και του ζωικού κόσμου, ενώ μας προκαλεί να σκεφτούμε τις έννοιες της φροντίδας και της αγάπης, αλλά και την ανάγκη μας για κυριαρχία.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Λάκης Παπαστάθης: Ένας ανήσυχος καλλιτέχνης, ένας υπέροχος άνθρωπος

Εικαστικά / Λάκης Παπαστάθης: Ένας ανήσυχος καλλιτέχνης, ένας υπέροχος άνθρωπος

Το Μουσείο Μπενάκη τιμά με μια σημαντική έκθεση τη μνήμη του σκηνοθέτη, διανοούμενου, ιστοριοδίφη και ερευνητή του λαϊκού μας πολιτισμού, συνδημιουργού του θρυλικού «Παρασκηνίου». Ο επιμελητής της έκθεσης, Γιώργος Σκεύας, μας μιλά γι’ αυτήν.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Η μεγάλη έκθεση του Steve McQueen για τα κινήματα που διαμόρφωσαν τη Μεγάλη Βρετανία

Εικαστικά / Η Μεγάλη Βρετανία που αντιστάθηκε υπάρχει ακόμα στις φωτογραφίες αυτής της έκθεσης

Από τις σουφραζέτες των αρχών του 20ού αιώνα μέχρι τις διαμαρτυρίες για τον πόλεμο στο Ιράκ, η έκθεση σε επιμέλεια του Steve McQueen συγκεντρώνει τις πιο δυνατές εικόνες μιας χώρας που βγήκε πολύ συχνά και πολύ δυνατά στους δρόμους.  
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Πώς η τεχνολογία αποκαθιστά το σημαντικότερο έργο της κλασικής ζωγραφικής 23 αιώνες μετά;

Αρχαιολογία & Ιστορία / Πώς η τεχνολογία αποκαθιστά το σημαντικότερο έργο της κλασικής ζωγραφικής 23 αιώνες μετά;

Η αρχαιομετρία, η τεχνητή νοημοσύνη και η καλλιτεχνική δημιουργία συνεργάστηκαν σε μια καινοτόμο μελέτη αποκατάστασης της τοιχογραφίας με το κυνήγι από τον τάφο του Φιλίππου στις Αιγές, ανοίγοντας νέους ορίζοντες στην αναβίωση της αρχαίας τέχνης.
M. HULOT