Τρεις γενιές συναντιούνται στο γραφείο του Σίγκμουντ Φρόιντ στο 20 Maresfield Gardens, στο Λονδίνο. Εκεί όπου ο Σίγκμουντ Φρόιντ συναντούσε τους ασθενείς του, στο ιδιωτικό του ιατρείο που έχει γίνει σήμερα μουσείο, φιγουράρει σε μια έκθεση έργων του εγγονού του και ενός από τους μεγαλύτερους ζωγράφους της μεταπολεμικής Βρετανίας, Λούσιαν, η εικόνα της Λούσι, της ξαπλωμένης στο κρεβάτι μητέρας του, συζύγου του γιου του Σίγκμουντ, Ερνστ Φρόιντ, πάνω από τον καναπέ στον οποίο ξάπλωναν οι ασθενείς του Σίγκμουντ κατά τη διάρκεια των συνεδριών ψυχανάλυσης, που τώρα αποτελεί κεντρικό κομμάτι του μουσείου.
Ο ζωγράφος εστιάζει στο γήρας, η εικόνα θυμίζει παραίτηση, αλλά πίσω από αυτή ο επιμελητής της έκθεσης Μάρτιν Γκέιφορντ, ο οποίος γνώριζε τον Λούσιαν Φρόιντ, λέει ότι ο ζωγράφος είχε φροϊδικά «θέματα με τη μητέρα». Όχι επειδή ήταν αυστηρή, αλλά επειδή δεν ήταν. Ήταν μια φιλελεύθερη γυναίκα της Βαϊμάρης που πίστευε στη ριζοσπαστική ανατροφή των παιδιών, κάτι που έκανε τον Λούσιαν να δυσανασχετεί.
Η νέα έκθεση στο σπίτι της οικογένειας του Σίγκμουντ Φρόιντ στο Χάμπστεντ «Lucian Freud: FamilyMatters» θα διαρκέσει έως τις 29 Ιανουαρίου 2023 και σηματοδοτεί την 100ή επέτειο της γέννησης του Λούσιαν Φρόιντ.
Αυτή είναι η πρώτη έκθεση του έργου του Λούσιαν Φρόιντ που θα πραγματοποιηθεί στο σπίτι του παππού του, Σίγκμουντ, και περιλαμβάνει σπάνια σχέδια και επιστολές που ρίχνουν νέο φως στα παιδικά χρόνια του καλλιτέχνη, πίνακες, φωτογραφίες, βιβλία, που προέρχονται από γκαλερί, ιδιωτικές συλλογές, μέλη της οικογένειας και τα αρχεία του Μουσείου Φρόιντ.
Το μουσείο στεγάζεται στο σπίτι της οικογένειας στο Χάμπστεντ, στο βόρειο Λονδίνο, όπου ο Σίγκμουντ Φρόιντ πέρασε τον τελευταίο του χρόνο μετά τη φυγή του από τους Ναζί. Εκεί πέθανε, το 1939. Ο Λούσιαν Φρόιντ επισκεπτόταν συχνά τον παππού του στο σπίτι.
Το μουσείο στεγάζεται στο σπίτι της οικογένειας στο Χάμπστεντ, στο βόρειο Λονδίνο, όπου ο Σίγκμουντ Φρόιντ πέρασε τον τελευταίο του χρόνο μετά τη φυγή του από τους Ναζί. Εκεί πέθανε, το 1939. Ο Λούσιαν Φρόιντ επισκεπτόταν συχνά τον παππού του στο σπίτι.
Η έκθεση περιλαμβάνει «υλικό που ανακαλύφθηκε πρόσφατα ή που δεν είχε δημοσιευτεί μέχρι σήμερα σχετικά με την παιδική του ηλικία, την εφηβεία και την πρώιμη ενήλικη ζωή του» δήλωσε ο επιμελητής της, ο κριτικός τέχνης Μάρτιν Γκέιφορντ.
«Μια κρύπτη με βιβλία που είχε στην κατοχή του τη δεκαετία του 1930 ήρθε στο φως. Υπάρχει ένα για τα πορτρέτα του [Hans] Holbein, ένα για τα πουλιά, ένα άλλο με γελοιογραφίες ενός άνδρα που ονομάζεται Wilhelm Busch, τον οποίο ο Λούσιαν λάτρευε. Μας δίνουν μια καλύτερη εικόνα για το τι είχε στο μυαλό του όταν ξεκινούσε ως καλλιτέχνης».
Ένα από τα αντικείμενα που έχει εκτεθεί είναι το μοναδικό σωζόμενο γλυπτό του Φρόιντ, το Three-legged Horse, που δημιουργήθηκε όταν ο καλλιτέχνης ήταν έφηβος. «Η ιππασία και τα άλογα ήταν μια από τις μεγάλες του αγάπες μέχρι το τέλος της ζωής του – αν και μάλλον υπάρχουν περισσότερα σκυλιά στο έργο του. Τον ενδιέφεραν πολύ οι σχέσεις μεταξύ ζώων και ανθρώπων» δήλωσε ο Γκέιφορντ.
Η έκθεση περιλαμβάνει αρκετά πορτρέτα της μητέρας του, Λούσι. Είχε περίπλοκα συναισθήματα για τους γονείς του, ιδιαίτερα για τη μητέρα του, η οποία κατά κάποιον τρόπο, όπως έλεγε, ήταν πολύ κοντά του. Ενδιαφερόταν πάρα πολύ για τις υποθέσεις του και για το ότι ήταν καλλιτέχνης. Αφού πέθανε ο πατέρας του, τη ζωγράφιζε πολύ τακτικά.
Ο Λούσιαν είχε «μεγάλη αδυναμία» στον παππού του, δήλωσε ο Γκέιφορντ. «Συνήθιζε να λέει ότι η σχέση του με τον παππού του ήταν πολύ απλή – ήταν η σχέση των άλλων ανθρώπων με τον παππού του που δημιουργεί περιπλοκές ή σύγχυση. Αλλά εξέφραζε επίσης την πλήρη έλλειψη ενδιαφέροντος για την ψυχανάλυση».
Η Κάρολ Σίγκελ, διευθύντρια του Μουσείου Φρόιντ, δήλωσε: «Αυτή η έκθεση φέρνει κοντά τους δύο άνδρες, τον παππού και τον εγγονό, στο τελευταίο σπίτι του Σίγκμουντ Φρόιντ, όπου ο Λούσιαν τον επισκεπτόταν συχνά. Η έκθεση εξετάζει το έργο του Λούσιαν μέσα από την οπτική γωνία των οικογενειακών δεσμών, ένα θέμα για το οποίο ο παππούς του είχε αναπτύξει ριζοσπαστική νέα σκέψη».
Η έκθεση που έχει υπότιτλο «Ο ζωγράφος και η οικογένειά του» έχει πολλά να προσφέρει στην ψυχανάλυση. Ο Φρόιντ έχει απεικονίσει όχι μόνο τη μητέρα του αλλά και τα παιδιά του, την κόρη του να θηλάζει και τον γιο του, που όταν τον ζωγράφισε είχε σοβαρά προβλήματα με τα ναρκωτικά.
Ο Φρόιντ αναγνώρισε 14 παιδιά που απέκτησε από διάφορες σχέσεις και συναντήσεις και άφησε σε δέκα από αυτά κάτι στη διαθήκη του, ενώ η υπόθεση έφτασε στα δικαστήρια με τα απορριφθέντα παιδιά να διεκδικούν μέρος της περιουσίας του ζωγράφου που πέθανε σε ηλικία 83 ετών.