Kapani Project: Πώς μια ομάδα μεταμορφώνει την παλαιότερη αγορά της Θεσσαλονίκης

Kapani Project: Πώς μια ομάδα μεταμορφώνει κάθε Οκτώβριο την παλαιότερη αγορά της Θεσσαλονίκης Facebook Twitter
Τα τελευταία χρόνια μια ομάδα δημιουργικών ανθρώπων της πόλης έχει καταφέρει να συνδυάσει την ιστορικότητα του σημείου με τη σύγχρονη καλλιτεχνική φλέβα του τόπου.
0

Εάν περπατήσεις στα στενά της ιστορικότερης αγοράς της Θεσσαλονίκης, θα δεις ότι τα χρώματα και οι οσμές δίνουν χρόνια τώρα ζωή στην καρδιά της πόλης. Όποια από τις εισόδους κι αν πάρεις, είτε από την πλατεία Αριστοτέλους, όπου οι μικροπωλητές συνωστίζονται για να μοιράσουν λαθραία καπνό, είτε την Ερμού, τη Βενιζέλου και την Εγνατία, με τις κόρνες και την ασταμάτητη κίνηση, θα καταλήξεις στους σκεπαστούς δρόμους και στους πάγκους με τα εμπορεύματα του Καπανιού.

Η μυρωδιά από το φρέσκο ψάρι, τα κρέατα που κρέμονται από τα τσιγκέλια και οι θαμώνες στο Μοντιλιάνι και στο καφενείο του Μήτσου δημιουργούν ένα μοναδικό κεντρικό σημείο συνάντησης. Εκεί που σήμερα υπάρχουν οι λαμαρίνες με τα ζωγραφισμένα graffiti και τα χαμηλά φώτα στις γωνίες των καταστημάτων, κάποτε, επί Τουρκοκρατίας, υπήρχαν οινοπωλεία, κηροποιεία, ακόμα και ένα τζαμί, που κάηκε.

Η λέξη «Καπάνι» προέρχεται από την τουρκική φράση «Ουν Καπάν» (Un Kapan-ı), που σημαίνει «αγορά αλεύρων», και οι ρίζες της εντοπίζονται στα τέλη του δέκατου πέμπτου αιώνα. Τα τελευταία χρόνια μια ομάδα δημιουργικών ανθρώπων της πόλης έχει καταφέρει να συνδυάσει την ιστορικότητα του σημείου με τη σύγχρονη καλλιτεχνική φλέβα του τόπου. 

Το Kapani Project δεν είναι άλλο ένα φεστιβάλ. Είναι μια διήμερη βουτιά στην καρδιά της πόλης, εκεί όπου η καθημερινότητα δίνει τη θέση της στη διασκέδαση, αποτελώντας το τέλειο φόντο για να ξεδιπλωθεί η τέχνη του σήμερα.

Έχοντας ζήσει και τις προηγούμενες διοργανώσεις του Kapani Project από κοντά, είδα τα στενά να γεμίζουν ξανά και ξανά με φοιτητές και νεαρόκοσμο που ενώνονται για δύο εικοσιτετράωρα. Είδα κορυφαία ονόματα DJs να ανεβαίνουν στα stages μέχρι το ξημέρωμα.

Στις γωνιές που πριν από λίγο ήταν γεμάτες τρόφιμα και αποφάγια, όπου ηλικιωμένοι βάδιζαν κάνοντας τα ψώνια τους, το κοινό χόρευε εκστασιασμένο. Στη Βλάλη και στην Ασκητού μπάντες καλούσαν τον κόσμο να μπει σε live acts. Rock, reggae, electro και dubstep ήχοι ακούγονταν από παντού. Χορευτικά σχήματα με τύμπανα διέσχιζαν το πλήθος, εντυπωσιακές περφόρμανς και ομάδες αυτοσχεδιασμού έκαναν την εμφάνισή τους ανάμεσα στα εμπορεύματα, προκαλώντας το δέος των περαστικών. Το Kapani Project είναι μια διήμερη γιορτή με ελεύθερη είσοδο, που κάθε Οκτώβρη μεταμόρφωνε την όψη της αγοράς με τρόπο μοναδικό. 

Kapani Project: Πώς μια ομάδα μεταμορφώνει κάθε Οκτώβριο την παλαιότερη αγορά της Θεσσαλονίκης Facebook Twitter
Η φετινή διοργάνωση χαρακτηρίζεται από μια σειρά πρωτότυπων καλλιτεχνικών εκδηλώσεων που σκοπό έχουν να εμπνεύσουν, να διασκεδάσουν και ιδανικά να ενώσουν το σήμερα με τις μνήμες του παρελθόντος. Όχημα, φυσικά, θα είναι η τέχνη.

Με τον Covid η γιορτή αυτή μπήκε για πρώτη φορά σε παύση. Η πανδημία αποτέλεσε πρόκληση τόσο για τους εμπόρους όσο και για τη διοργάνωση. 

«Διανύσαμε, και διανύουμε, μια δύσκολη περίοδο, με προκλήσεις και εμπόδια σε όλους τους κλάδους. Ο πολιτισμός ήταν o πρώτος τομέας που επηρεάστηκε. Πολλοί άνθρωποι των τεχνών επαναπροσδιόρισαν τους κλασικούς τρόπους επαφής με το κοινό και σκέφτηκαν εναλλακτικά. Στη δική μας περίπτωση η παύση θεωρώ ότι λειτούργησε θετικά, επανεξετάσαμε το πρότζεκτ, τους στόχους και το καλλιτεχνικό πρόγραμμα. Είχαμε χρόνο να επεξεργαστούμε νέες ιδέες, να βρούμε νέους καλλιτέχνες, να προτείνουμε κάτι διαφορετικό στο κοινό. Αυτό που έχει αλλάξει και στο οποίο οφείλουμε να προσαρμοστούμε είναι η δομή, η σύνθεση του προγράμματος και η τεχνική προσέγγιση, που τελικά διαμορφώνει την εικόνα ενός φεστιβάλ», λέει ο Κωνσταντίνος Τίκης, διοργανωτής.

Ως παιδί βρισκόταν συχνά στην Αγορά, βίωνε το κέντρο ως σημείο συνάντησης των πολιτών και της ελεύθερης έκφρασης, έτσι θέλησε μέσω του πρότζεκτ να τη χρησιμοποιήσει και ως σημείο συνάντησης με τον πολιτισμό.

«Νιώθουμε πολύ όμορφα που μετά από τρία χρόνια συνεχίζουμε αυτό που αφήσαμε στη μέση. Υπάρχει ενθουσιασμός μεγάλος σε όλα τα επίπεδα, φαίνεται εξάλλου και από το πόσο περίμεναν οι καταστηματάρχες της Αγοράς την υλοποίηση του πρότζεκτ, από τις 150 αιτήσεις διαφόρων καλλιτεχνών στο open call της διοργάνωσης, από τον τρόπο που λειτουργούν όλοι οι εμπλεκόμενοι δημόσιοι φορείς και χορηγοί. Περιμέναμε ότι θα ήταν δύσκολη η επανεκκίνηση και τελείως διαφορετική, αλλά θεωρώ ότι ίσως αυτή η παύση να έκανε καλό. Είδαμε πραγματικά πόσο έλειψε αυτό το πρότζεκτ από την πόλη, νιώσαμε την αγάπη του κόσμου και των καλλιτεχνών που τόσο πολύ μας στηρίζουν». 

Kapani Project: Πώς μια ομάδα μεταμορφώνει κάθε Οκτώβριο την παλαιότερη αγορά της Θεσσαλονίκης Facebook Twitter
Tiny Jackal

Το πρότζεκτ, όπως μου αναφέρει ο Κωνσταντίνος, σηματοδοτεί το τέλος μιας πολύ δύσκολης περιόδου για την Αγορά και ένα νέο ξεκίνημα για τους επισκέπτες και τους καταστηματάρχες. «Η Αγορά μπορεί να αποτελέσει και πάλι το εμπορικό και πολιτιστικό κέντρο της πόλης. To πρότζεκτ για ακόμα μία φορά αναβαθμίζει και δίνει μια νότα αισιοδοξίας στη ζωή μας. Περιμένουμε όλους τους κατοίκους και τους επισκέπτες της Θεσσαλονίκης, ώστε να ταξιδέψουμε μαζί σε άλλες εποχές. Μελετώντας το παρελθόν, φωτίζουμε το σήμερα και δημιουργούμε μια καινούργια εποχή για την Αγορά», λέει. 

Η φετινή διοργάνωση χαρακτηρίζεται από μια σειρά πρωτότυπων καλλιτεχνικών εκδηλώσεων που σκοπό έχουν να εμπνεύσουν, να διασκεδάσουν και ιδανικά να ενώσουν το σήμερα με τις μνήμες του παρελθόντος.

Όχημα, φυσικά, θα είναι η τέχνη. Transparent man και Tiny Jackal είναι μερικά μόνο από τα ονόματα που θα δούμε στις οδούς Βλάλη και Σπανδώνη, όπου θα στηθούν τα live. Roubi Roubi Roubi, GummmiHZ,ο Βερολινέζος Marc Schneider και άλλοι DJs θα δώσουν από νωρίς τον ρυθμό, ενώ θα δούμε και εντυπωσιακές περφόρμανς. Τον The Mist να ξεκινά ψιθυριστά να διαβάζει σε επανάληψη και σε τυχαία σειρά ερωτικούς στίχους από ποιήματα Θεσσαλονικιών ποιητριών και ποιητών καθώς και ερωτικούς στίχους από graffiti διασκορπισμένα σε τοίχους στην πόλη, χρησιμοποιώντας ένα μικρόφωνο· τη Μαρία Ζούρου (ομάδα DDT) και την Ανοικοδόμηση Λακκούβας, που θα  επεξεργάζεται, θα μετράει, θα φωτογραφίζει και θα αναπλάθει με τη χρήση τροφίμων και διαφόρων προϊόντων κάθε εσοχή ή πιθανό ρήγμα του δρόμου· τη Μαριάννα Ράντου και την πειραματική ομάδα θεάτρου «Από τον Πέμπτο στίχο κιόλας Φάλτσοι» και τους Hikikomori (Άνθρωποι νησιά σ’ έναν ωκεανό απομόνωσης) της Σμαρώς Πλατιώτη.

Kapani Project: Πώς μια ομάδα μεταμορφώνει κάθε Οκτώβριο την παλαιότερη αγορά της Θεσσαλονίκης Facebook Twitter
Transparent Man
Kapani Project: Πώς μια ομάδα μεταμορφώνει κάθε Οκτώβριο την παλαιότερη αγορά της Θεσσαλονίκης Facebook Twitter
Roubi Roubi Roubi

«Το πρόγραμμα το οποίο παρουσιάζουμε φέτος έχει για εμάς συμβολική αξία, τη στήριξη των καλλιτεχνών και της Αγοράς», αναφέρει ο Κωνσταντίνος. «Είχαμε αρκετό χρόνο για να δημιουργήσουμε ένα ποιοτικό  πρόγραμμα με σεβασμό στην ιστορία του χώρου. Φέτος κάναμε την επιλογή των καλλιτεχνών, λαμβάνοντας υπόψη ένα ευρύ μουσικό φάσμα. Σε κάθε διοργάνωση προσπαθούμε να παρουσιάσουμε και να προτείνουμε καλλιτέχνες με νέους ήχους, νέες δράσεις και φρέσκες ιδέες, πάντα με γνώμονα την υψηλή αισθητική. Ευχαριστούμε τους καταξιωμένους καλλιτέχνες και δημιουργούς που συμβάλλουν τα μέγιστα στην υλοποίηση του πρότζεκτ».

Το Kapani Project δεν είναι άλλο ένα φεστιβάλ. Είναι μια διήμερη βουτιά στην καρδιά της πόλης, εκεί όπου η καθημερινότητα δίνει τη θέση της στη διασκέδαση, αποτελώντας το τέλειο φόντο για να ξεδιπλωθεί η τέχνη του σήμερα. Τι κάνει τον Κωνσταντίνο και την ομάδα του να επιμένουν σε ένα πρότζεκτ που μπαίνει μέσα στο αστικό περιβάλλον και αγκαλιάζει την καθημερινότητα μιας πόλης όπως η Θεσσαλονίκη;  

«Επιμένω σε αυτό το πρότζεκτ γιατί αγαπώ την Αγορά. Μου αρέσουν τα δύσκολα. Δεν είναι καθόλου εύκολο να στήσεις μια τέτοιου είδους πολιτιστική δράση σε έναν ζωντανό χώρο. Επιμένω να νιώθω καλά βάζοντας ένα λιθαράκι στην εξωστρέφεια της Αγοράς που τόσο πολύ την έχει ανάγκη – αυτός ήταν και ο στόχος του πρότζεκτ πριν από έξι χρόνια. Επιμένω να ακούω τους καλλιτέχνες που θέλουν να δρουν στον δημόσιο χώρο. Επιμένουμε με την ομάδα να επανεξετάζουμε τη χρήση του. Είναι ο χώρος που ανήκει στους πολίτες».

Kapani Project: Πώς μια ομάδα μεταμορφώνει κάθε Οκτώβριο την παλαιότερη αγορά της Θεσσαλονίκης Facebook Twitter
Ανοικοδόμη λακούβας

Σάββατο 1 & Κυριακή 2 Οκτωβρίου 2022
Αγορά Καπάνι
Είσοδος ελεύθερη

Περισσότερα: www.kapaniproject.gr

Βρείτε μας στο Facebook: www.facebook.com/kapaniproject
Ακολουθήστε μας στο Instagram:
www.instagram.com/kapaniproject/
#KapaniProject

Μουσική
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι Blackpink επιστρέφουν αλλά σόλο

Μουσική / Έχετε έστω ακουστά τις Blackpink ή είστε τίποτα boomers;

Σε μια μουσική βιομηχανία που δεν μπορεί να συνέλθει από την απόλυτη κυριαρχία της Κ-pop, τα μέλη του πιο δημοφιλούς νοτιοκορεάτικου γυναικείου γκρουπ κυκλοφόρησαν σόλο δουλειές. Μαζί κατέκτησαν τον κόσμο, μόνες τους τι κάνουν;
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Η Ιεροτελεστία της Άνοιξης του Ιγκόρ Στραβίνσκυ: Τι συμβαίνει με αυτό το ερεθιστικό έργο;

Συμφωνική Μουσική - Ιστορίες / Η Ιεροτελεστία της Άνοιξης του Ιγκόρ Στραβίνσκυ: Τι συμβαίνει με αυτό το ερεθιστικό έργο;

Με αφορμή τη συναυλία της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών στο Μέγαρο Μουσικής στις 11 Απριλίου, η Ματούλα Κουστένη περιγράφει ένα από τα περιφημότερα έργα του συμφωνικού ρεπερτορίου, την εμβληματική Ιεροτελεστία της Άνοιξης του Ιγκόρ Στραβίνσκυ, αλλά και αφηγείται ένα από τα διασημότερα σκάνδαλα στην Ιστορία της Μουσικής. Η πρεμιέρα του έργου στο Παρίσι του 1913 συνοδεύτηκε από επεισόδια που οδήγησαν μέχρι και στην παρέμβαση της αστυνομίας.
ΜΑΤΟΥΛΑ ΚΟΥΣΤΕΝΗ
O Kristof και το τέλος του παιχνιδιού

Μουσική / «Αν δουν ένα αγόρι με ρούχα που θεωρούν ότι δεν είναι αντρικά, ξαφνικά το φετιχοποιούν»

Στο νέο άλμπουμ του, ο Kristof εμπνέεται από τα παιχνίδια κάθε είδους και τo fluidity, κυκλοφορώντας την πιο προσωπική δουλειά του μέχρι σήμερα, η οποία συνοδεύεται από ένα επιτραπέζιο.
M. HULOT
Autow Nite Superstore: Ελληνική dance electronica διεθνών προδιαγραφών

Μουσική / Autow Nite Superstore: Ελληνική dance electronica διεθνών προδιαγραφών

Το άλμπουμ του ανερχόμενου παραγωγού από τη Θεσσαλονίκη, που προκάλεσε διεθνές ενδιαφέρον, φέρνει έναν νέο, πιο προσωπικό ήχο στη σκηνή της ελληνικής ηλεκτρονικής μουσικής, που δεν προορίζεται απαραίτητα για τα clubs.
M. HULOT
SARA LANDRY

Μουσική / Η ωμή techno της Sara Landry απέναντι στους haters

Όσα πρέπει να ξέρετε για την DJ που ξεκίνησε από τα σκοτεινά κλαμπ του Τέξας, κατάφερε να χτίσει τον δικό της θρόνο σε έναν κόσμο που κυριαρχείται από ανδρικά ονόματα και ετοιμάζεται να δονήσει για πρώτη φορά την Αθήνα με 150 bpm και πάνω.
ΦΩΦΗ ΤΣΕΣΜΕΛΗ