King Princess: H νέα εξοχότης της queer pop

King Princess: H νέα εξοχότης της queer pop Facebook Twitter
H Mikaela Straus παίζει με τα γένη στα τραγούδια της και αυτό φαίνεται ακόμη και από το ίδιο το ψευδώνυμο που έχει διαλέξει για τη δουλειά της.
1

Όταν ήταν 11 ετών, η King Princess, κατά κόσμον Mikaela Straus, απέρριψε ένα συμβόλαιο από τη Virgin Records που ήθελε να την κάνει παιδί-θαύμα και να βγάζει χιτ σωρηδόν. Από τη μια θα πει κανείς ότι σωστά έπραξε, από την άλλη υπάρχει και ο πανικός που γίνεται τελευταία με την Billie Eilish. Είχε δηλώσει ότι το έκανε επειδή μεγάλωσε σε ένα περιβάλλον όπου έβλεπε άλλους καλλιτέχνες να αντιμετωπίζουν προβλήματα με τις δισκογραφικές. Ειδικά οι γυναίκες-μουσικοί, όπως δήλωσε στο «Vanity Fair»: «Δέκα χρόνια πριν, δεν υπήρχαν αρκετές γυναίκες που να έκαναν την παραγωγή μόνες τους. Ηχογραφούσαν ένα ολόκληρο άλμπουμ, μετά επέστρεφαν με αλλαγές από την εταιρεία και ηχογραφούσαν τα πάντα από την αρχή. Ήταν τρομακτικό να βλέπεις τη μουσική να ακρωτηριάζεται». Αντ' αυτού, διάλεξε τη δημιουργική ελευθερία. Είναι όμως από τις τυχερές περιπτώσεις.

Σε μια έρευνα της MU (Παγκόσμιου Σωματείου Μουσικών) που δημοσιεύτηκε ανήμερα της κυκλοφορίας του «Cheap Queen», του δισκογραφικού ντεμπούτου της, αναφέρεται ότι ο σεξισμός, η παρενόχληση και η κακομεταχείριση μαστίζουν τη μουσική βιομηχανία μέχρι σήμερα, αναγκάζοντας εκατοντάδες καλλιτέχνες κάθε χρόνο να εγκαταλείψουν την καριέρα τους.

Είναι ήδη σταρ και gay icon και η σεξουαλικότητά της χαρακτηρίζει την αφήγησή της από την αρχή. Δηλαδή δεν είναι η τυπική ποπ σταρ που έχουμε συνηθίσει.


Δυστυχώς, τα λόγια της Straus αντικατοπτρίζουν απόλυτα τα αποτελέσματα της έρευνας, εξηγώντας κάπως και τον λόγο που αποφάσισε να μη γίνει έρμαιο των δισκογραφικών από τόσο μικρή ηλικία. Ειδικά όταν, όπως συμπληρώνει κάπου αλλού, τη σεβόντουσαν περισσότερο επειδή ήταν γκέι και δεν υπήρχε το ενδεχόμενο σεξουαλικής παρενόχλησης από τους άντρες συνεργάτες της, κάτι που δεν συνέβαινε σε στρέιτ γυναίκες σε παρόμοιες καταστάσεις.

Ναι, η Straus αυτοπροσδιορίζεται ως gender queer και προτιμά τις θηλυκές αντωνυμίες. Παίζει με τα γένη στα τραγούδια της και αυτό φαίνεται ακόμα και από το ψευδώνυμο που έχει διαλέξει για τη δουλειά της. «Ακούγεται ως κάτι αρκετά ενδιάμεσο και ρευστό» είχε πει. Είναι ήδη σταρ και gay icon και η σεξουαλικότητά της χαρακτηρίζει την αφήγηση της από την αρχή. Δηλαδή, δεν είναι η τυπική ποπ σταρ που έχουμε συνηθίσει.

King Princess: H νέα εξοχότης της queer pop Facebook Twitter
To εξώφυλλο του πολυαναμενόμενου άλμπουμ «Cheap Queen»

Γέννημα-θρέμμα του Μπρούκλιν, διαθέτει ένα ενδιαφέρον γενεαλογικό δέντρο. Ο πατέρας της Oliver Straus είχε ένα στούντιο ηχοληψίας στο Williamsburg, μια μοντέρνα συνοικία που προσελκύει κυρίως νεολαία και αρκετούς χίπστερ, όπως αναφέρει και το λήμμα στη Wikipedia. Την αποκαλούν «μικρό Βερολίνο» της Νέας Υόρκης. Το σόι της είναι από τα παλιά της μητρόπολης, με τον προπάππου της να είναι εκ των ιδρυτών μίας από τις πιο ιστορικές αλυσίδες πολυκαταστημάτων στον κόσμο, του Macy's, που από το 2015 θεωρείται και η μεγαλύτερη στην Αμερική, με 584 καταστήματα σε ολόκληρη τη χώρα. Ο ίδιος ο προπάππους της ήταν πολιτικός αλλά άτυχος, μια και μαζί με τη γυναίκα του βυθίστηκαν στο ναυάγιο του Τιτανικού.

Για να επιστρέψουμε όμως στη Mikaela, οι γονείς της χώρισαν σε νεαρή ηλικία και το στούντιο του πατέρα της έγινε κάτι σαν παιδική χαρά γι' αυτήν. Έκανε φωνητικά σε διάφορους μουσικούς που πηγαινοερχόντουσαν σε αυτό αλλά και παρέα με αρκετούς indie αστέρες.


«Ήμουν αυτό το φωνακλάδικο, ενοχλητικό παιδί που τραγουδούσε και έκανε πρόβα στο ντους τον ευχαριστήριο λόγο του στην περίπτωση που θα κέρδιζε ποτέ Γκράμι» είχε δηλώσει σε μία από τις πρώτες συνεντεύξεις της στο NME. Πάντως, δεν φαίνεται να κληρονόμησε τίποτε από την περιουσία του προπάππου της ή απλώς δεν το αναφέρει.

 

King Princess - 1950

Τώρα, στα 20 της, κάνει φρέσκια ποπ γεμάτη αυτοπεποίθηση και γούστο, που θυμίζει αρκετά την ευρηματικότητα της St. Vincent. Όχι τόσο ηχητικά, επειδή η μουσική της Straus φέρνει σε neo-soul, όσο αισθητικά.

Αυτές τις μέρες κυκλοφορεί το ντεμπούτο της άλμπουμ με τίτλο «Cheap Queen» και θέμα τις γυναίκες που της ράγισαν την καρδιά. Μάλλον κλαίει για μια συγκεκριμένη γυναίκα, την ηθοποιό Amandla Stenberg, που ξεχώρισε ως η πιτσιρίκα Rue στο «Hunger Games» και έχει μεγαλώσει κι αυτή πια. Έβγαιναν για μερικούς μήνες, αλλά η σχέση τους έληξε άδοξα.

To 2018 κυκλοφόρησε το πρώτο της κομμάτι, το «1950», μια ωδή στο μυθιστόρημα της Πατρίσια Χάισμιθ, «Η τιμή του αλατιού», που κυκλοφόρησε το 1952. Το έβγαλε στην εταιρεία του Mark Ronson – ήταν από τους πρώτους καλλιτέχνες με τους οποίους ο διάσημος παραγωγός της Adele και της Amy Winehouse υπέγραψε συμβόλαιο. Σε λιγότερο από έναν χρόνο κατάφερε να γίνει viral από ένα tweet του Harry Styles, να την αγαπήσουν οι Kim Kardashian και Taylor Swift –κι ας μισιούνται μεταξύ τους– και να κάνει 280 εκατομμύρια streams στο Spotify. Έγινε ακόμα μια φορά viral όταν έκανε meme την κραυγή της Meryl Streep στη δεύτερη –κακή– σεζόν του Big Little Lies σε techno anthem.

Το «Cheap Queen» είναι ένα πολυαναμενόμενο ντεμπούτο άλμπουμ αυτήν τη χρονιά.


Γράφουν στους New York Times: «Τραγουδάει για την αυτοαμφισβήτηση και την αυτοπεποίθηση, για το πάθος και τη λαχτάρα, την εγγύτητα και την προδοσία. Αν και μόλις βγήκε από την εφηβεία, είναι ένα νεαρό άτομο που προσπαθεί να βρει τον εαυτό του, χωρίς η ανθρώπινη αβεβαιότητα να δεσμεύεται από το φύλο. H King Princess μπορεί να γράφει για τον έρωτα στον 21ο αιώνα, αλλά η μουσική της δίνει στα τραγούδια της μια προοπτική στον χρόνο, όπου υπάρχουν τα φαντάσματα των προηγούμενων εποχών της ποπ».


Με λίγα λόγια, η ποπ που κάνει μπορεί να ακούγεται παλιομοδίτικη, η ματιά της όμως είναι πέρα για πέρα αναζωογονητική και σύγχρονη. Ίσως είναι και αυτό που κάνει την επικοινωνία της με το νεότερο ακροατήριο τόσο άμεση. Και σίγουρα δεν είναι τυχαίο που ταίριαξε τόσο πολύ με τον Mark Ronson. Τρέφουν και οι δύο την ίδια αγάπη για τους ήχους από το παρελθόν. Ο δίσκος έχει αρκετές όμορφες στιγμές και από αυτόν ξεπροβάλλει μια δυναμική ερμηνεύτρια που μόνο για 20χρονη πρωτοεμφανιζόμενη δεν μοιάζει. Τουλάχιστον παίζει το παιχνίδι με τους δικούς της όρους και ίσως βάζει ένα ακόμα λιθαράκι στην αλλαγή που χρειάζεται άμεσα η παραδοσιακή ποπ για να επιβιώσει.

 

King Princess - Cheap Queen (Official Video)

Μουσική
1

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

The Black Madonna: η πιο πολιτικοποιημένη καλλιτέχνις της ηλεκτρονικής μουσικής έρχεται στην Αθήνα

Συνέντευξη / The Black Madonna: η πιο πολιτικοποιημένη καλλιτέχνις της ηλεκτρονικής μουσικής έρχεται στην Αθήνα

Η outsider DJ και παραγωγός που κατάφερε να γίνει σούπερ σταρ μιλά στη LiFO για την πολιτική, τα ανθρώπινα δικαιώματα και τον φεμινισμό, λίγο πριν από την εμφάνισή της στο Plisskën Festival
ΦΩΦΗ ΤΣΕΣΜΕΛΗ
Ο 23χρονος Γιώργης Μπενίας διοργανώνει τα καλύτερα queer πάρτι στην Αθήνα

Αθήνα / Ο 23χρονος Γιώργης Μπενίας διοργανώνει τα καλύτερα queer πάρτι στην Αθήνα

Ο εμπνευστής των Qreclaim και The Schenkens έσκασε πριν από τρία χρόνια «με το έτσι θέλω» στην αθηναϊκή νύχτα και οι queer βραδιές του –σαν την αποψινή, που θα γίνει για πρώτη φορά σε commercial χώρο, συγκεκριμένα στο Ρομάντσο– μένουν σε όλους αξέχαστες.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΙΑΚΟΣΑΒΒΑΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Για μένα αυτό είναι οι ταινίες, μια περιπέτεια έξω και πέρα από την ηθική»

Οθόνες / «Για μένα αυτό είναι οι ταινίες, μια περιπέτεια έξω και πέρα από την ηθική»

Μια μεγάλη κουβέντα με τον σκηνοθέτη και μουσικό Γιάννη Βεσλεμέ που κυκλοφορεί ταυτόχρονα το νέο του άλμπουμ και η ρετροφουτουριστική του ταινία «Αγαπούσε τα λουλούδια περισσότερο». (SPOILER ALERT)
M. HULOT
Laurent Garnier

Μουσική / «Βλέπω μαριονέτες να παίζουν μουσική έχοντας τα ακουστικά περισσότερο στον λαιμό παρά στα αυτιά»

Με αφορμή ένα επικό τετραπλό mix –house, techno, UK focus και downtempo– για τα 25 χρόνια λειτουργίας του θρυλικού fabric, ο Γάλλος παραγωγός, DJ και πρόσφατα χρισμένος ιππότης της Λεγεώνας της Τιμής Laurent Garnier μιλά για το τότε και το τώρα της ηλεκτρονικής μουσικής.
ΦΩΦΗ ΤΣΕΣΜΕΛΗ
Ο Τζούλιους Ίστμαν επιθυμούσε να είναι «μαύρος στον υπερθετικό, μουσικός στον υπερθετικό και ομοφυλόφιλος στον υπερθετικό»

Μουσική / Ο Τζούλιους Ίστμαν επιθυμούσε να είναι «μαύρος, μουσικός και ομοφυλόφιλος στον υπερθετικό»

Η Εναλλακτική σκηνή της Λυρικής παρουσιάζει μια βραδιά αφιερωμένη στο καινοτόμο και κοινωνικοπολιτικά φορτισμένο έργο του πρωτοπόρου Αφροαμερικανού συνθέτη που αναγνωρίστηκε ευρέως μετά θάνατον.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
10 techno & house parties για το προσεχές τρίμηνο 

Winter Preview 2025 / 10 techno & house parties για το προσεχές τρίμηνο 

Εκεί που η Αθήνα θα χορεύει μέχρι το πρωί, με μεγάλα ονόματα στα decks τους επόμενους μήνες – ή και μέχρι τα μεσάνυχτα, έχουμε και ένα απογευματινό κυριακάτικο πάρτι για εκείνους που πρέπει να ξυπνήσουν τη Δευτέρα.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΟΥΡΛΑΚΟΣ
Seven Nation Army: Η ιστορία του πιο διάσημου riff του 21ου αιώνα

Μουσική / Seven Nation Army: Η ιστορία του πιο διάσημου riff του 21ου αιώνα

Από το 2003 που πρωτοκυκλόφορησε μέχρι σήμερα, το κομμάτι των White Stripes με την εθιστική του μελωδία έχει εξαπλωθεί παντού στον πλανήτη, από τα ποδοσφαιρικά γήπεδα μέχρι τις μεγάλες πολιτικές συγκεντρώσεις
THE LIFO TEAM

σχόλια

1 σχόλια
Δεν καταλαβαίνω σε τι εξυπηρετεί η αναφορά στο γενεαλογικό της δέντρο. Για μένα, κάτι τέτοιο, αποτελεί μείωση στην πράξη, της αξίας των επιτευγμάτων κάθε νέου ανθρώπου. Όσοι έχουν κάτι πραγματικά δικό τους να προσφέρουν, είναι φιλότιμοι και θέλουν πραγματικά να είναι αυτόφωτοι, είμαι σίγουρος ότι θεωρούν handicap κάθε αναφορά σε διάσημους προγόνους ή αμύθητες περιουσίες. Αν είναι πραγματικά καλή θα τα καταφέρει και μόνη της και αυτό θα το δούμε σε βάθος χρόνου.