Το μοναδικό τραγούδι που ταιριάζει στην επέτειο των 25 χρόνων από την αυτοκτονία του Kurt Cobain

Το μοναδικό τραγούδι που ταιριάζει στην επέτειο των 25 χρόνων από την αυτοκτονία του Kurt Cobain Facebook Twitter
Ίσως αν φύτευα μια σφαίρα στο μυαλό μου / θα με θυμόντουσαν σαν τον Kurt Cobain...
0

«Ο Κερτ Κομπέιν ενσάρκωσε ιδανικά τον θυμό και την απελπισία της λευκής Δυτικής νεολαίας καθώς αυτή αγωνίζεται να πραγματοποιήσει τη μετάβαση από την εφηβεία στην ενηλικίωση μέσα σε κοινωνίες που δεν διαθέτουν τις κατάλληλες τελετουργίες για τέτοιες υπερβάσεις.

Παραμένει εξόχως ειρωνικό το γεγονός ότι τόσοι πολλοί νέοι προσβλέπουν στους ροκ σταρ –τους οποίους συχνά επενδύουν με θρησκευτικές ιδιότητες– για να τους βοηθήσουν σ' αυτή τη μετάβαση, στους ανθρώπους εκείνους δηλαδή που αδυνατούν συχνά να αποτινάξουν τις εφηβικές συμπεριφορές που τους έκαναν διάσημους...

Η τραγωδία του Κερτ Κομπέιν είναι ότι εκπλήρωσε αυτό το αμερικανικό αρχέτυπο που είχε σκιαγραφήσει στο "Early Success" [Πρώιμη επιτυχία] ο Σκοτ Φιτζέραλντ: "Είναι σύντομος και πολύτιμος αυτός ο χρόνος. Και όταν ανασηκωθεί η αχλή μετά από μερικές εβδομάδες, διαπιστώνει κανείς ότι τα καλύτερα πέρασαν ανεπιστρεπτί"».

Κάπως έτσι κατέληγε το άρθρο του επιφανούς «ροκ συγγραφέα» Jon Savage στον Observer το 1994, λίγο καιρό μετά την αυτοκτονία του Κερτ Κομπέιν.

Είναι σύντομος και πολύτιμος αυτός ο χρόνος. Και όταν ανασηκωθεί η αχλή μετά από μερικές εβδομάδες, διαπιστώνει κανείς ότι τα καλύτερα πέρασαν ανεπιστρεπτί.

Συγχρόνως σχεδόν με το τραγικό γεγονός, σε ένα ανατριχιαστικά στοιχειωμένο timing, κυκλοφορούσε τότε, πριν από 25 χρόνια, και το άλμπουμ των Residents, "Gingerbread Man" το οποίο περιείχε και το κομμάτι με τον χαρακτηριστικά αινιγματικό για το γκρουπ τίτλο, "The Aging Musician: Narcissus knows no one naked" (με επίτιμο προσκεκλημένο στα φωνητικά τον ιδιοφυή παραγωγό και συνθέτη Todd Rundgren) το οποίο όμως περιείχε και τους ακόλουθους διόλου αινιγματικούς αλλά καίρια παραβολικούς στίχους περί της θανάσιμης πλάνης της αιώνιας εφηβείας που βρίσκεται στην καρδιά του rock and roll, με αφορμή το απονενοημένο διάβημα του Κερτ Κομπέιν στα 27 του χρόνια τον Απρίλιο του 1994.

 
Once upon a time I played electric guitar
And they said I was a rock and roll star
Now nobody calls me on the telephone
So I sit and watch my TV all alone
Maybe if I put a bullet in my brain
They'd remember me like Kurt Cobain
And the parasites on MTV
Would wipe their eyes and act like they knew me
But I wouldn't be a hero I'd be dead
Just a note beside a corpse that read
If you like to pretend that you'll never get old
You got what it takes to rock and roll

 

***

[Μια φορά κι έναν καιρό έπαιζα ηλεκτρική κιθάρα
και όλοι έλεγαν ότι θα γίνω ροκ σταρ
Τώρα κανείς δεν με παίρνει πια τηλέφωνο
κι έτσι κάθομαι και χαζεύω μόνος μου τηλεόραση
Ίσως αν φύτευα μια σφαίρα στο μυαλό μου
θα με θυμόντουσαν σαν τον Kurt Cobain
Και τα παράσιτα στο MTV
θα σκούπιζαν τα δάκρυα τους κάνοντας ότι με γνώριζαν
Δεν θα ήμουν ήρωας όμως, θα ήμουν νεκρός
ένα σημείωμα απλά πλάι σ' ένα κουφάρι που θα έλεγε
Αν σ' αρέσει να υποκρίνεσαι ότι δεν θα γεράσεις ποτέ
έχεις ό,τι χρειάζεται για το rock and roll]
Μουσική
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σαβίνα Γιαννάτου: «Μια καλή κριτική κινητοποιεί κι άλλους ανθρώπους, και μαζί τους κινητοποιείσαι κι εσύ»

Σαβίνα Γιαννάτου / Σαβίνα Γιαννάτου: «Μια καλή κριτική κινητοποιεί κι άλλους ανθρώπους, και μαζί τους κινητοποιείσαι κι εσύ»

Το νέο της άλμπουμ, που αποθέωσε η «Guardian», είναι άλλο ένα λιθαράκι στην αξιοζήλευτη μουσική πορεία της. Λίγες μέρες πριν τις εμφανίσεις της στην Ελλάδα, η «υπέροχη Ελληνίδα τραγουδίστρια» όπως την αποκάλεσαν μιλά για τη δουλειά της και το σημαντικότερο περιουσιακό στοιχείο που έχει, τη φωνή της.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Μια σπουδαία συμφωνία σε ένα μόνο μέρος

Συμφωνική Μουσική - Ιστορίες / Μια σπουδαία συμφωνία σε ένα μόνο μέρος

Η Ματούλα Κουστένη μιλά για την Έβδομη Συμφωνία του Γιαν Σιμπέλιους, ένα από τα πιο χαρακτηριστικά έργα του ρομαντικού κινήματος του 19ου αιώνα, που συνέθεσε ο δημιουργός-σύμβολο της Φινλανδίας.
ΜΑΤΟΥΛΑ ΚΟΥΣΤΕΝΗ
Δημήτρης Σκύλλας

Μουσική / «Υπήρξα αλαζόνας από τη λαχτάρα μου να πετύχω»

Ο διεθνώς καταξιωμένος συνθέτης Δημήτρης Σκύλλας επιστρέφει με ένα έργο για το Μέγαρο Μουσικής, εμπνευσμένο από την απέριττη ομορφιά της ελληνικής δημοτικής παράδοσης, αντλώντας στοιχεία από το ηπειρώτικο μοιρολόι αλλά και από τα «σκυλάδικα».
M. HULOT
Όλες οι συναυλίες που θα δούμε το φετινό καλοκαίρι

Μουσική / Όλες οι συναυλίες που θα δούμε το φετινό καλοκαίρι

Ποπ, ροκ, ραπ, πειραματική ηλεκτρονική μουσική και ξέφρενα πάρτι με χορό δίνουν πολλές επιλογές για διασκέδαση με (σχεδόν) νέα αλλά και δημοφιλή ονόματα του παρελθόντος να διαμορφώνουν ένα καλοκαιρινό μουσικό τοπίο με μεγάλο ενδιαφέρον.
M. HULOT
Οι Blackpink επιστρέφουν αλλά σόλο

Μουσική / Έχετε έστω ακουστά τις Blackpink ή είστε τίποτα boomers;

Σε μια μουσική βιομηχανία που δεν μπορεί να συνέλθει από την απόλυτη κυριαρχία της Κ-pop, τα μέλη του πιο δημοφιλούς νοτιοκορεάτικου γυναικείου γκρουπ κυκλοφόρησαν σόλο δουλειές. Μαζί κατέκτησαν τον κόσμο, μόνες τους τι κάνουν;
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Η Ιεροτελεστία της Άνοιξης του Ιγκόρ Στραβίνσκυ: Τι συμβαίνει με αυτό το ερεθιστικό έργο;

Συμφωνική Μουσική - Ιστορίες / Η Ιεροτελεστία της Άνοιξης του Ιγκόρ Στραβίνσκυ: Τι συμβαίνει με αυτό το ερεθιστικό έργο;

Με αφορμή τη συναυλία της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών στο Μέγαρο Μουσικής στις 11 Απριλίου, η Ματούλα Κουστένη περιγράφει ένα από τα περιφημότερα έργα του συμφωνικού ρεπερτορίου, την εμβληματική Ιεροτελεστία της Άνοιξης του Ιγκόρ Στραβίνσκυ, αλλά και αφηγείται ένα από τα διασημότερα σκάνδαλα στην Ιστορία της Μουσικής. Η πρεμιέρα του έργου στο Παρίσι του 1913 συνοδεύτηκε από επεισόδια που οδήγησαν μέχρι και στην παρέμβαση της αστυνομίας.
ΜΑΤΟΥΛΑ ΚΟΥΣΤΕΝΗ
O Kristof και το τέλος του παιχνιδιού

Μουσική / «Αν δουν ένα αγόρι με ρούχα που θεωρούν ότι δεν είναι αντρικά, ξαφνικά το φετιχοποιούν»

Στο νέο άλμπουμ του, ο Kristof εμπνέεται από τα παιχνίδια κάθε είδους και τo fluidity, κυκλοφορώντας την πιο προσωπική δουλειά του μέχρι σήμερα, η οποία συνοδεύεται από ένα επιτραπέζιο.
M. HULOT