Οι φιλέλληνες ρεμπέτες των Βρυξελλών και οι ευρωπαϊκοί τους αμανέδες

Οι φιλέλληνες ρεμπέτες των Βρυξελλών και οι ευρωπαϊκοί τους αμανέδες Facebook Twitter
Η κομπανία μας λέγεται "Κοσμοκράτορες", μας βάφτισε η Ρόζα Εσκενάζυ. Όταν τραγουδάς ρεμπέτικο, πράγματι νιώθεις βασιλιάς, δικτάτορας, θεός και κοσμοκράτορας. Φωτο: Θοδωρής Κονδάκος
3

Στις Βρυξέλλες δεν περιμένεις να ακούσεις ρεμπέτικο. Ειδικά από τρεις Βέλγους. Όταν μπήκα στο Art Base και γνώρισα τον Frans de Clercq κατάλαβα πως το ρεμπέτικο μπορεί να ταξιδεύει από τον Πειραιά, την Κουμουνδούρου, το Μεταξουργείο και να φτάνει μέχρι το Βέλγιο. Οι μάγκες που κρατούσαν το κομπολόι στο αριστερό τους χέρι και θα μπορούσαν να είναι ήρωες του Tαραντίνο δίνουν τη σκυτάλη τους σε φιλέλληνες που μεταφράζουν ρεμπέτικα τραγούδια σε αγγλικά, γαλλικά και φλαμανδικά, δημιουργώντας έτσι ένα είδος μουσικού κινήματος Ευρωπαίων ρεμπετών.


Το βράδυ που έμαθα πως σε κάποιο μαγαζί θα έπαιζαν ρεμπέτικο, πήρα την ομπρέλα μου κι έφυγα σφαίρα. Όταν μπήκαμε στο Art Base, έπαιζε το «Δερβισάκι» («Je suis pauvre, j' etais riche, je suis un petit derviche, au café Aman, mon amour aman») και καρφίτσα δεν έπεφτε. Γάλλοι, Φλαμανδοί, Άγγλοι, Έλληνες κι ένας γέρος που φορούσε σκωτσέζικη φούστα και δερμάτινες μπότες. Παλαμάκια, χοροί, κροταλοδαχτυλίσματα και τσαλιμάκια σε έναν χώρο που εκ πρώτης όψεως δεν θύμιζε ελληνικό κουτούκι. Οι καρέκλες ήταν στημένες θεατρικά, λίγο πιο μέσα είχε ελληνικούς μεζέδες, τσίπουρα και ρακές. Οι κυρίες έβγαζαν τις βεντάλιες τους κι έκαναν αέρα. «Αυτό το μαγαζί είναι ευρωπαϊκοελληνικό» συμφωνήσαμε με τον Νίκο Τσιφόρο σε έναν φανταστικό μεταξύ μας διάλογο. Λίγο μετά, θα μας το επιβεβαίωνε και ο Frans, σε άψογα ελληνικά και με ύφος δερβισόμαγκα.

Όταν μπήκαμε στο Art Base, έπαιζε το «Δερβισάκι» («Je suis pauvre, j' etais riche, je suis un petit derviche, au café Aman, mon amour aman») και καρφίτσα δεν έπεφτε. Γάλλοι, Φλαμανδοί, Άγγλοι, Έλληνες κι ένας γέρος που φορούσε σκωτσέζικη φούστα και δερμάτινες μπότες. Παλαμάκια, χοροί, κροταλοδαχτυλίσματα και τσαλιμάκια σε έναν χώρο που εκ πρώτης όψεως δεν θύμιζε ελληνικό κουτούκι.

«Η κομπανία μας λέγεται "Κοσμοκράτορες", μας βάφτισε η Ρόζα Εσκενάζυ. Όταν τραγουδάς ρεμπέτικο, πράγματι νιώθεις βασιλιάς, δικτάτορας, θεός και κοσμοκράτορας. Είμαστε εραστές του ρεμπέτικου και η ομάδα μας αποτελείται από εμένα και τον Karsten de Vilder, που είμαστε Φλαμανδοί, και τον Dimi Dumortier, που είναι Βέλγος. [Σε κάποια λάιβ συμμετέχει στα φωνητικά και ο Έλληνας Μιχάλης Καρακατσάνης.] Ερευνούμε τα πρωτογενή στοιχεία του ρεμπέτικου, προσπαθούμε να κάνουμε πιστή μεταφορά του ήχου, ενορχηστρώνουμε και μεταφράζουμε τους στίχους, προσπαθώντας να μην αλλάζουμε το περιεχόμενό τους. Χαρακτηριστικό της ομάδας μας είναι η διασκευή ρεμπέτικων σε ξένη γλώσσα (αγγλικά, γαλλικά, ολλανδικά), παρουσιάζοντάς τα για πρώτη φορά υπό αυτήν τη μορφή στην Ευρώπη.

Οι φιλέλληνες ρεμπέτες των Βρυξελλών και οι ευρωπαϊκοί τους αμανέδες Facebook Twitter
Φωτο: Θοδωρής Κονδάκος


Σπούδασα Φιλολογία στο τμήμα Νεοελληνικών Σπουδών του Άμστερνταμ. Η πιο κυνική απάντηση στο γιατί επέλεξα αυτές τις σπουδές είναι ότι δεν ήξερα να κάνω κάτι άλλο τόσο καλά. Μου άρεσαν από μικρό στο σχολείο τα αρχαία ελληνικά και τα λατινικά. Κάναμε Γλωσσολογία −έχω περάσει δύο ώρες μιλώντας για τον αόριστο χρόνο−, κάναμε λογοτεχνία − έτσι έμαθα και τον Σεφέρη. Στο πανεπιστήμιο είχε γίνει μια προβολή του "Ρεμπέτικου" του Φέρρη. Έψαξα τις παλιές εκτελέσεις, πήγα στην Ελλάδα, πήρα ένα μπουζουκάκι και αρχίσαμε να παίζουμε ρεμπέτικο στο Άμστερνταμ. Είχαμε ένα σχήμα που λεγόταν "Ακάλυπτοι". Έτσι, για πλάκα, ξεκίνησα να κάνω μεταφράσεις και με βοήθησε ένα περιοδικό στο πανεπιστήμιο της Γάνδης που λεγόταν "Τετράδιο" και περιείχε ήδη έτοιμες μεταφράσεις τραγουδιών.


Έπειτα, τα ερεθίσματα έρχονταν το ένα μετά το άλλο. Πηγαίναμε στην Ικαρία από πολύ παλιά. Ήμασταν μια τεράστια παρέα − ακόμα είμαστε. Όταν είχαμε πάει πρώτη φορά, μας πήρε με οτοστόπ από το λιμάνι μια κυρία και μας γνώρισε όλη της την οικογένεια. Μέναμε σε ένα ωραίο μέρος που από κάτω είχε μαγαζί. Είχα τότε ένα όργανο μαζί μου και μου είπε ο ιδιοκτήτης: "Καλά, γιατί κάθεσαι στο δωμάτιό σου και παίζεις εκεί μέσα; Κάτσε στο μαγαζί να παίξεις". "Ναι, αλλά δεν έχω κομπανία μαζί μου". "Θα σου βρούμε" είπε. Και τότε κατάλαβα πως αυτά τα πράγματα μπορούν να συμβούν αβίαστα στα ελληνικά νησιά. Μαζεύτηκε τεράστια παρέα και κάναμε τρέλες, περνούσαμε καταπληκτικά.

Οι φιλέλληνες ρεμπέτες των Βρυξελλών και οι ευρωπαϊκοί τους αμανέδες Facebook Twitter
Οι κυρίες έβγαζαν τις βεντάλιες τους κι έκαναν αέρα. «Αυτό το μαγαζί είναι ευρωπαϊκοελληνικό» συμφωνήσαμε με τον Νίκο Τσιφόρο σε έναν φανταστικό μεταξύ μας διάλογο. Φωτο: Θοδωρής Κονδάκος

Μετά το πανεπιστήμιο, ήρθα στις Βρυξέλλες για να συνεχίσω ως διερμηνέας στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα και έμεινα εδώ με αυτή την ιδιότητα. Ήρθα το '82, οπότε έζησα την πρώτη ελληνική προεδρία που ξεκίνησε τον Ιούλιο του '83. Πάντα παίζαμε μουσική σε ταβέρνες και μαγαζιά εδώ στις Βρυξέλλες. Λέγαμε, λοιπόν, μεταξύ σοβαρού και αστείου: "Γιατί να μην έχουμε έναν δικό μας χώρο, με τους δικούς μας μεζέδες, και να παίζουμε ό,τι μουσική μας αρέσει;". Μας δόθηκε η δυνατότητα να το κάνουμε και πάνε τώρα δώδεκα χρόνια που το Art Base φιλοξενεί διάφορους καλλιτέχνες κι έχει γίνει και το δικό μας ρεμπέτικο σπίτι.


Στο Βέλγιο υπάρχουν άνθρωποι που έχουν πειραματιστεί πολύ με το ρεμπέτικο. Για παράδειγμα, κάποιος πήρε το τραγούδι "Το χρήμα δε το λογαριάζω" και το μετέφρασε σε στίχους που αφορούν την προστασία του περιβάλλοντος. Εμείς παραμένουμε πιστοί στη μετάφραση. Οι συνάδελφοί μου που δεν ξέρουν ελληνικά πιστεύω πως αγάπησαν πιο πολύ τη μουσική του ρεμπέτικου αλλά και το κλίμα που το περιτριγυρίζει. Στον Dimi αρέσει πιο πολύ ο Χιώτης. Εμένα μ' αρέσουν τα παλιότερα, Μπάτης, Βαμβακάρης, Τσιτσάνης, γιατί σε βάζουν σε μια τρανς κατάσταση.

Οι φιλέλληνες ρεμπέτες των Βρυξελλών και οι ευρωπαϊκοί τους αμανέδες Facebook Twitter
Φωτο: Θοδωρής Κονδάκος


Αφότου βγάλαμε το CD μας, κάναμε μια μεγάλη βόλτα στην Ελλάδα, παίξαμε τις μουσικές μας και ο κόσμος ενθουσιάστηκε. Όταν οι Έλληνες ακούν μεταφρασμένο ρεμπέτικο νιώθουν κολακευμένοι, ιδιαίτερα με τoν γαλλικό στίχο. Έχετε, εξάλλου, μια δυνατή σχέση με τη Γαλλία. Όσο περίεργο κι αν ακούγεται, τα γαλλικά μάς βολεύουν πολύ στις ομοιοκαταληξίες και μας δίνουν ελευθερία στιχουργικά. Όσο για τους γαλλόφωνους, όταν θέλουν μια μουσική λίγο πιο street, θα διαλέξουν gypsy ή balkan. Τώρα όμως μπήκε στη λίστα τους και το ρεμπέτικο. Συναντάς μουσικούς που δεν έχουν καμία σχέση με την Ελλάδα, αλλά μαθαίνουν ελληνικά για να λένε αμανέδες. Τραγουδάνε αμανέδες οι άνθρωποι!


"Αγάντα, βλάμισσα, γκλάβα, τεκές, μάλε βράσε, γιαβουκλού, αλάνης, αντάμ αμάν".

"Τι γλώσσα είναι αυτή;" – "Αυτή, αδερφέ μου, είναι το ησπεράλντο, το λεξικό του μάγκα! Κι από ενθάδε κι εμπρός όλη η Ελλάδα θα ξηγιέται μ' αυτό το βιολί" αναφέρει στο ρεμπέτικο τραγούδι το "Λεξικό του Μάγκα".

Για τις λέξεις του ρεμπέτικου που δεν καταλάβαινα ρωτούσα τους Έλληνες. Πολλές φορές όμως υπάρχει σύγχυση. Είναι ένα κομμάτι που λέγεται "Εργάτης Τιμημένος". Ανάμεσα στους στίχους που λέει στην καλή του για τα ψάρια που θέλει να του τηγανίζει και τα παντζάρια και τη σκορδαλιά, αναφέρει προς το τέλος του τραγουδιού "Τώρα με το Εν Αρ Ε, θα σου πάρω καναπέ". Ρωτούσα, λοιπόν, από δω κι από κει τι ήταν αυτό το "Εν Αρ Ε" και δεν ήξεραν να μου πουν. Ψάχνοντας, ανακάλυψα πως το '32 ο Ρουζβελτ είχε βγάλει έναν νόμο με αφορμή την τότε κρίση, με τον οποίο μπορούσαν οι φτωχοί άνθρωποι στην Αμερική να πάρουν εύκολα δάνειο και να αγοράσουν έπιπλα για το σπίτι τους. Έτσι θα τον αγόραζε τον καναπέ στην αγαπημένη του! Μας αρέσει πολύ να ψάχνουμε και να ανακαλύπτουμε τραγούδια όχι και τόσο γνωστά, ώστε να τα επαναφέρουμε στη ζωή και να τα μαθαίνει ο κόσμος.


Το ρεμπέτικο ήταν τρόπος ζωής. Τώρα μπορούμε να το καταλάβουμε μόνο από τα τραγούδια και τις φωτογραφίες. Θέλω πολύ να κάνουμε μια βραδιά σμυρναίικη στις Βρυξέλλες. Με μαξιλάρες κάτω, χωρίς περιορισμούς στο ταξίμι, να επιτρέπεται το κάπνισμα, να 'μαστε εντελώς χυμαδιό. Στα live, μου αρέσει οι καρέκλες να είναι ατακτοποίητες και να υπάρχει μια αλέγρα διάθεση. Προσπαθήσαμε μια φορά να κάνουμε λίγο ακατάστατο τον χώρο, αλλά δεν τα καταφέραμε. Οπότε ξεκινάμε με την τάξη και περιμένουμε την αταξία να 'ρθει από μόνη της. Αυτό που περιμένω με αγωνία να βγει στην επιφάνεια είναι μια νέα γενιά ρεμπέτικου. Τα ρεμπετάδικα κλείνουν, αλλά το ρεμπέτικο ανθίζει. Θέλω να βγει κάτι καινούργιο μέσα από την κρίση και η μετανάστευση των νέων, η προσφυγιά, το παράπονο, η αγανάκτηση και η οργή να είναι το εφαλτήριο για τους νέους ρεμπέτες».

Οι φιλέλληνες ρεμπέτες των Βρυξελλών και οι ευρωπαϊκοί τους αμανέδες Facebook Twitter
Φωτο: Θοδωρής Κονδάκος
Οι φιλέλληνες ρεμπέτες των Βρυξελλών και οι ευρωπαϊκοί τους αμανέδες Facebook Twitter
Φωτο: Θοδωρής Κονδάκος
Μουσική
3

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Φτωχογειτονιές της ελπίδας

Αρχαιολογία & Ιστορία / Φτωχογειτονιές της ελπίδας

Η μετάβαση της Αθήνας του Μεσοπολέμου από τις «πόλεις της σιωπής» στην πολύβουη λαϊκή προαστιοποίηση και στην ακόλουθη αστικοποίηση και από τις «φτωχογειτονιές της απόγνωσης» στις «φτωχογειτονιές της ελπίδας». Η δημιουργία ενός νέου τύπου αυθόρμητης οικονομίας.
ΛΙΛΑ ΛΕΟΝΤΙΔΟΥ </BR> ΑΡΧΙΤΕΚΤΩΝ, ΠΟΛΕΟΔΟΜΟΣ, ΓΕΩΓΡΑΦΟΣ, ΔΙΔΑΚΤΩΡ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΛΟΝΔΙΝΟΥ PHD, LSE
Σαν σήμερα πεθαίνει ο ρεμπέτης Γιώργος Μουφλουζέλης, δημιουργός του χιλιοτραγουδισμένου «Εγώ δεν έχω βγάλει το σχολείο»

Σαν Σήμερα / Σαν σήμερα πεθαίνει ο ρεμπέτης Γιώργος Μουφλουζέλης, δημιουργός του χιλιοτραγουδισμένου «Εγώ δεν έχω βγάλει το σχολείο»

Αυθεντικός λαϊκός δημιουργός, ευαίσθητος και ήπιων τόνων άνθρωπος, έφυγε από τη ζωή παραπονεμένος, αλλά όχι ξεχασμένος.
ΑΝΤΩΝΗΣ ΜΠΟΣΚΟΪ́ΤΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

10 χρόνια μετά, ακόμη μας στοιχειώνει το «Ταπεινοί Και Πεινασμένοι»

Μουσική / Το «Ταπεινοί Και Πεινασμένοι» του ΛΕΞ ακόμη μας στοιχειώνει

Πέρασαν 10 χρόνια από την κυκλοφορία του πρώτου προσωπικού δίσκου του «Τ.Κ.Π.», που δεν ήταν απλώς ένα σημείο τομής για την εγχώρια ραπ σκηνή. Ήταν κάτι που σε άρπαζε και σε προσγείωνε με το ζόρι στην καθημερινότητα.
ΚΩΣΤΑΣ ΣΑΒΒΟΠΟΥΛΟΣ
Η Bipolia δεν φοβάται να παίζει μουσική στον δρόμο

Μουσική / Η Bipolia δεν φοβάται να παίζει μουσική στον δρόμο

«Είναι σίγουρα πιο χαλαρά στην Κυψέλη, πιο γειτονιά σε σχέση με την Ερμού»: Η νεαρή μουσικός φέρνει αναζωογονητική αύρα στα ελληνικά ροκ και ποπ δεδομένα με το ντεμπούτο άλμπουμ της και τις εμφανίσεις της στους δρόμους της Αθήνας.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
«Βλάσφημο, σατανιστικό, πορνογραφικό»: Η ιστορία του θρυλικού ‘666’, του άλμπουμ που σήμανε το τέλος των Aphrodite’s Child

Μουσική / «Βλάσφημο, σατανιστικό, πορνογραφικό»: Η ιστορία του θρυλικού «666», του άλμπουμ που σήμανε το τέλος των Aphrodite’s Child

Οι εξωφρενικές ιδέες του Νταλί, τα λάγνα φωνητικά της Ειρήνης Παπά και οι διαμάχες του Βαγγέλη Παπαθανασίου με τη δισκογραφική εταιρεία ήταν μόνο μερικά από τα επεισόδια της δημιουργίας ενός μνημειώδους άλμπουμ που επανακυκλοφορεί αυτές τις μέρες σε deluxe έκδοση.
THE LIFO TEAM
«Μόλις νιώσεις σιγουριά ως γυναίκα, θα προσπαθήσουν να σε σπρώξουν προς τα κάτω»

Μουσική / «Μόλις νιώσεις σιγουριά ως γυναίκα, θα προσπαθήσουν να σε σπρώξουν προς τα κάτω»

Aφήνοντας πίσω της την προηγούμενη ζωή της ως νοσοκόμα, μετά από παρότρυνση των ασθενών της να κυνηγήσει τα όνειρά της, η παραγωγός και καλλιτέχνιδα Kelly Lee Owens μιλά για την τελευταία της δουλειά, τις σημαντικές συνεργασίες της και τη μουσική που διαμορφώνει συνειδήσεις και επηρεάζει συναισθήματα.
ΦΩΦΗ ΤΣΕΣΜΕΛΗ
Η σπουδαία επανεκκίνηση της Καμεράτα ως Ορχήστρα του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών

Μουσική / Η συγκινητική επανεκκίνηση της Καμεράτας

Τέσσερα χρόνια, δύο νομοθετικές παρεμβάσεις, τρεις υπουργικές αποφάσεις και μία εκκαθάριση χρειάστηκαν ώστε να μπορέσει η Καμεράτα-Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής να κάνει restart και να επανέλθει ως Ορχήστρα του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Beyoncé εναντίον Beatles: Τα βραβεία Grammy ξεπέρασαν κάθε όριο φαιδρότητας

Μουσική / Beyoncé εναντίον Beatles: Τα βραβεία Grammy ξεπέρασαν κάθε όριο φαιδρότητας

Η υποψηφιότητα ενός ξεχασμένου και μάλλον αδιάφορου κομματιού του Τζον Λένον για το βραβείο του δίσκου της χρονιάς φαίνεται να συμπυκνώνει όλη την σύγχυση και την έλλειψη σοβαρότητας που διακρίνει τον κουρασμένο μηχανισμό κύρους των Grammy.
THE LIFO TEAM
Ο Λευτέρης Παπαδόπουλος αφηγείται τη ζωή του στη LIFO

Γεννήθηκε Σαν Σήμερα / Ο Λευτέρης Παπαδόπουλος αφηγείται τη ζωή του στη LIFO

Δημοσιογράφος, στιχουργός. Θα ήταν ευχαριστημένος αν, απ’ όλα τα τραγούδια του, έμενε στην ιστορία το τετράστιχο: «Το απομεσήμερο έμοιαζε να στέκει, σαν αμάξι γέρικο, στην ανηφοριά».
ΣΤΑΥΡΟΣ ΔΙΟΣΚΟΥΡΙΔΗΣ
Stilpon: Η επιστροφή ενός Έλληνα κοσμοπολίτη του σύγχρονου ροκ

Μουσική / Stilpon: Η επιστροφή ενός Έλληνα κοσμοπολίτη του σύγχρονου ροκ

Ο Στίλπων Νέστωρ μαζί με εκλεκτούς καλεσμένους παρουσιάζουν αυτή την Πέμπτη στην Αθήνα τη νέα του δουλειά που έχει τίτλο «The Second Cloud Commission» και αποτελεί το απόγειο μιας δημιουργικής πορείας στο σύγχρονο ροκ που διανύει τέσσερις δεκαετίες.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Το κονσέρτο που σφράγισε μια βαθιά φιλία

Συμφωνική Μουσική - Ιστορίες / Το κονσέρτο που σφράγισε μια βαθιά φιλία

Η Ματούλα Κουστένη βουτά στα άδυτα μιας βαθιάς φιλίας, αυτής των Γιόζεφ Γιόακιμ και Γιοχάνες Μπραμς, που στηρίχτηκε στην καλλιτεχνική ιδιοφυΐα και τη χημεία αυτών των δύο μουσικών, αφήνοντας ένα μοναδικό ενθύμιο, το Κοντσέρτο για Βιολί και Ορχήστρα που υπογράφει -ποιος άλλος;- o Γιοχάνες Μπραμς.
ΜΑΤΟΥΛΑ ΚΟΥΣΤΕΝΗ
Συναυλία Μαλερ

Μουσική / Ένας έξοχος Μάλερ του Κουρεντζή στο Μέγαρο

Ο Κουρεντζής βημάτισε αργά πάνω στο λεπτό σκοινί που συνδέει το υπαρκτό και του μαγικό, του εδώ και του επέκεινα, και με αδρές κινήσεις δεν παρουσίασε απλώς το Adagietto αλλά εξήγησε στον ακροατή κάθε του συλλαβή
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΧΑΜΠΙΔΗΣ
Νταλάρας - Παπακωνσταντίνου: Οι πρώτες φωτογραφίες από την πολυαναμένομενη συνεργασία τους

Πολιτισμός / Νταλάρας - Παπακωνσταντίνου: Οι πρώτες φωτογραφίες από την πολυαναμενόμενη συνεργασία τους

Οι δύο σπουδαίοι ερμηνευτές θα συναντηθούν επί σκηνής από τις 5 Δεκεμβρίου στο Vox σε μια θεατροποιημένη παράσταση με κείμενα του Οδυσσέα Ιωάννου τα οποία θα παρουσιάζει o ίδιος έχοντας τον ρόλο του αφηγητή
LIFO NEWSROOM