Οι Oasis πέθαναν, ζήτω οι AIsis, η μπάντα που τραγουδά ένας εικονικός Λίαμ Γκάλαχερ

Οι Oasis πέθαναν, ζήτω οι AIsis, η μπάντα που τραγουδά ένας εικονικός Λίαμ Γκάλαχερ Facebook Twitter
0

Κυκλοφόρησε μόλις ένα νέο, «χαμένο» άλμπουμ των Oasis, το οποίο τοποθετείται χρονικά  στην περίοδο μεταξύ του τρίτου τους άλμπουμ, Be Here Now του 1997, και του τέταρτου, Standing on the Shoulder of Giants του 2000. Μόνο που, φυσικά, δεν είναι αληθινό αλλά προϊόν τεχνητής νοημοσύνης –  ή για την ακρίβεια ενός τεχνητού Liam Gallagher που ακούγεται να τραγουδά με την χαρακτηριστική εκφορά του ("hellooooo", "sun-shiiiine" κλπ) πάνω από ένα πραγματικό συγκρότημα. Τα οκτώ τραγούδια του άλμπουμ πάντως, με τίτλους όπως Out of My Mind, Coming of Age και Forever, μοιάζουν ίδια και απαράλλαχτα με τα αληθινά τραγούδια των Oasis, διαθέτοντας μάλιστα κάποιες πιασάρικες μελωδίες που βάζουν κάτω κάθε άλμπουμ της διάσημης μπάντας μετά το What's the Story –  για να μην αναφερθούμε στο σύνολο των προσωπικών δουλειών του Liam και του Noel.

«Απλά βαρεθήκαμε να περιμένουμε τους Oasis να ξανασχηματιστούν», δηλώνει ο 32χρονος δημιουργός του πρότζεκτ Bobby Geraghty. «Γι' αυτό βάλαμε μέσω AI έναν τεχνητό Liam να ερμηνεύει κομμάτια που αρχικά γράφτηκαν για ένα βραχύβιο συγκρότημα που λεγόταν Breezer».

Πώς λοιπόν μετατρέπει κανείς έναν χαρισματικό frontman σε κώδικα υπολογιστή; Πρέπει να κάνεις upload ολόκληρο τον κατάλογο των Oasis; «Περίπου», λέει ο Geraghty, εξηγώντας πώς χρησιμοποίησε a cappella ηχογραφήσεις του Liam για να εκπαιδεύσει την AI εφαρμογή του. «Προφανώς, το συγκρότημά μας ακουγόταν ακριβώς όπως οι Oasis. Έτσι, στη συνέχεια, το μόνο που έπρεπε να κάνω ήταν να αντικαταστήσω τα φωνητικά μου με αυτά του Liam».

Το αποτέλεσμα φέρει τον τίτλο The Lost Tapes Volume One και πιστώνεται στους AIsis. Ουσιαστικά, πρόκειται για ένα 33λεπτο concept άλμπουμ που επιχειρεί να φανταστεί τι θα μπορούσε να είχε προκύψει αν η κλασική σύνθεση των Oasis από το 1995-97 συνέχιζε να γράφει μουσική. «Αρχικά είχαμε την ιδέα να το βγάλουμε ως μια χαμένη κασέτα των Oasis», λέει ο Jon Claire, ο 38χρονος ντράμερ των Breezer, τελικά όμως αποφάσισαν να αποκαλυφθούν.

Κρίνοντας από τις ενθουσιώδεις κριτικές που δημοσιεύτηκαν κάτω από το βίντεο στο YouTube – «Είναι σαν να είμαι πιτσιρικάς ξανά και να ακούω νέα κομμάτια των Oasis!», «Μια επική δουλειά!» κλπ –  το πρότζεκτ φαίνεται να έχει ικανοποιήσει την κοινότητα των οπαδών των Oasis. Ο Liam μπορεί να είναι ψεύτικος, τα τραγούδια όμως είναι γνήσια. Η μουσική και οι στίχοι είναι των Breezer. Θα μπορούσε μια τεχνητή νοημοσύνη να αναλάβει μια μέρα να γράψει μελωδίες των Oasis; «Δεν νομίζω ότι αυτό είναι προς το παρόν εφικτό», λέει ο Geraghty. «Η τεχνητή νοημοσύνη εξακολουθεί να ελέγχεται σε μεγάλο βαθμό από τον χρήστη. Πρέπει να της δώσεις ακριβώς αυτό που χρειάζεται για να αναπαράγει. Πολλοί άνθρωποι βέβαια αναρωτήθηκαν αν η μουσική στο πρόζτεκτ δημιουργήθηκε από τεχνητή νοημοσύνη, κάτι που δεν συμβαίνει. Μέσω AI αναστήσαμε ένα συγκρότημα που ήταν νεκρό! Νομίζω ότι αυτό είναι κάτι που θα βλέπουμε όλο και περισσότερο».

Η κλασική σύνθεση: Οι Oasis το 1996 Facebook Twitter

Το γεγονός είναι ότι τα τραγούδια έχουν μια αυθεντική αίσθηση Oasis/Gallagher. Αν ο Liam κυκλοφορούσε το Forever των AIsis, θα ήταν το καλύτερο σόλο υλικό που έχει κυκλοφορήσει ποτέ. Θα μπορούσε η επιτυχία του άλμπουμ να βάλει τους Breezer στον πειρασμό να βγουν σε περιοδεία; Είτε με τον Geraghty στα φωνητικά είτε, ιδανικά, ως AIsis με έναν εικονικό Liam στα φωνητικά; «Θα προτιμούσαμε να δουλέψουμε με τον ίδιο τον Liam», λέει ο Geraghty.

Η τεχνητή νοημοσύνη εξελίσσεται σε καυτό ζήτημα στον κόσμο της σύγχρονης ποπ μουσικής, με πιο πρόσφατο δείγμα το Heart on My Sleeve, ένα τραγούδι με φωνητικά που δημιουργήθηκαν από AI και υποτίθεται ότι ανήκουν στον Drake και στους Weeknd, το οποίο αποσύρθηκε από τις υπηρεσίες streaming αφού έγινε viral το περασμένο Σαββατοκύριακο. Ποια πιστεύουν οι Breezer ότι είναι η άποψη του Liam για την εικονική εκδοχή του που τραγουδά στους AIsis; «Θα το μισούσε μάλλον, επειδή δεν είναι ο ίδιος», λέει ο Geraghty. «Ή μήπως θα το λάτρευε; Ποιος ξέρει;».

Στοιχεία από The Guardian

Μουσική
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Yacht Rock»: Το πιο απολαυστικό μουσικό ντοκιμαντέρ της χρονιάς 

Daily / «Yacht Rock»: Το πιο απολαυστικό μουσικό ντοκιμαντέρ της χρονιάς 

Από τους Steely Dan, τους Toto και τον Kenny Loggins μέχρι τον Questlove, τον Thundercat και τον Mac De Marco, τo ντοκιμαντέρ του HBO συνδέει τις κουκίδες ενός φαινομένου που αποτελεί λιγότερο ένα μουσικό είδος και περισσότερο μια αίσθηση, μια ιδέα, ένα vibe.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
40 χρόνια Last Christmas: Η αμφιθυμία του George Michael και η «κατάρα των Χριστουγέννων»

Μουσική / 40 χρόνια Last Christmas: Η αμφιθυμία του George Michael και η «κατάρα των Χριστουγέννων»

Το αθάνατο «εορταστικό» κομμάτι παραμένει ένα δείγμα της γλυκόπικρης φύσης που χαρακτηρίζει την ιδανική ποπ: ακούγεται σχεδόν πρόσχαρο παρότι αντικατοπτρίζει το πένθος μιας διαλυμένης σχέσης.
THE LIFO TEAM
10 πράγματα για τον Folamour

Μουσική / Τα εντυπωσιακά disco και house ηχοτοπία του Folamour

Γνωστός για τα δυναμικά sets του, ο Γάλλος παραγωγός έχει εμφανιστεί σε πάνω από 500 shows διεθνώς σε εμβληματικούς χώρους και φεστιβάλ όπως το Glastonbury, το Tomorrowland και το Coachella, ενώ το Σάββατο 7 Δεκεμβρίου θα παίξει για το κοινό της Αθήνας.
ΦΩΦΗ ΤΣΕΣΜΕΛΗ
O Διονύσης Σαββόπουλος στο φετινό Rockwave σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Μουσική / O Διονύσης Σαββόπουλος στο φετινό Rockwave σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Για τον 80χρονο τροβαδούρο η απόσταση από το Ηρώδειο μέχρι το Rockwave δεν είναι και τόσο μεγάλη… Το περασμένο καλοκαίρι έστησε μια «εθνική» γιορτή για τα 50 χρόνια αποκατάστασης της δημοκρατίας στη χώρα μας, το ερχόμενο θα διοργανώσει μια προσωπική γιορτή για τα 60 χρόνια παρουσίας του στο τραγούδι.
ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΕΛΑΣΑΚΗΣ
Beatles ’64: Πριν από εξήντα χρόνια, κάτι μαγικό κι ανεπανάληπτο

Daily / Beatles ’64: Πριν από εξήντα χρόνια, κάτι μαγικό κι ανεπανάληπτο

Βασισμένο σ’ ένα εκπληκτικό πρωτότυπο υλικό, αυτό το εξαίρετο ντοκιμαντέρ του Disney+ σε παραγωγή του Μάρτιν Σκορσέζε μάς μεταφέρει με μοναδικό τρόπο σ’ αυτό που βίωσαν τα μέλη του θρυλικού συγκροτήματος όταν πάτησαν για πρώτη φορά το πόδι τους σε μια Αμερική που έμοιαζε να τους έχει απόλυτη ανάγκη.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ