Είναι, τελικά, το «Kid A» το καλύτερο άλμπουμ των τελευταίων 25 ετών;

Είναι, τελικά, το «Kid A» το καλύτερο άλμπουμ των τελευταίων 25 ετών; Facebook Twitter
0

Όνομα: Pitchfork

Ηλικία: Γεννήθηκε το 1995

Εμφάνιση: Τι να λέμε; Μπες να το δεις εδώ.

Τι συνέβη με το Pitchfork; Έκλεισε τα 25 χρόνια λειτουργίας και έκανε μια σειρά από λίστες για να το γιορτάσει.

Μισό λεπτό, είναι του 1995! 26 χρονών, όχι; Λεπτομέρειες! Επίσημα ονομάστηκε Pitchfork το 1996, αρχικά λεγόταν Turntable. Το ίδρυσε μόλις τέλειωσε το λύκειο ο Ryan Schreiber, που ήθελε να κάνει κάτι σαν ένα διαδικτυακό φανζίν για την ανεξάρτητη μουσική. Υπόψιν, δεν είχε καθόλου δημοσιογραφική εμπειρία πριν από το περιοδικό αυτό. To όνομα του δεν προέρχεται από το διαπασών και τον συντονισμό των μουσικών οργάνων αλλά από το τατουάζ του Tony Montana στον Σημαδεμένο (sic). Η πρώτη κριτική που ανέβηκε στο σάιτ ήταν για το άλμπουμ Pacer των Amps. 

Και για πες, τι λίστες ανέβασαν; Έφτιαξαν μια λίστα με τους σημαντικότερους καλλιτέχνες της 25ετιας που μας πέρασε, μια λίστα με τους σημαντικότερους μουσικούς του μέλλοντος και –το κυριότερο– μια λίστα με τα 200 καλύτερα άλμπουμ που ψήφισαν οι αναγνώστες του.

Μόνο αυτά; Σαν να βαριούνται λίγο ή μου φαίνεται; Τι ακούει, επομένως, περισσότερο ο κόσμος; Χοντρικά να το θέσω, Radiohead και ραπ.

kid aE; Τι εννοείς δηλαδή; Σου παραθέτω την πρώτη δεκάδα. Έχουμε και λέμε: 

Radiohead Kid A

Radiohead OK Computer

Kanye WestMy Beautiful Dark Twisted Fantasy

Radiohead In Rainbows

Kendrick LamarTo Pimp A Butterfly

Frank OceanBlonde

Arcade Fire - Funeral

The StrokesIs This It

Kendrick Lamar - Good kid, m.A.A.d city

Wilco Yankee Hotel Foxtrot

Και πού είναι τα χρυσά «δεκάρια» του Pitchfork; Τα σάρωσαν όλα οι Radiohead… Για να είμαστε ειλικρινείς, οι βαθμολογίες του ήταν πάντοτε «κάπως». Πάντως, τα δύο από τα τρία πρώτα άλμπουμ –εξαιρείται το OK Computer– είναι δεκάρια (όπως και των Wilco) και όλα τους αριστουργήματα που έχουν αντέξει στον χρόνο. Άλλα είναι πολύ νωρίς για να πάνε ψηλότερα, όπως η Fiona Apple και το Fetch the Bolt Cutters που, όσο καλό κι αν είναι, του φτάνει για την ώρα η 24η θέση στην οποία βρίσκεται. Το Soft Bulletin των Flaming Lips είναι στην θέση 35 και ο Bob Dylan άφαντος – τουλάχιστον το δεκάρι του, ένα bootleg του 1966. Βέβαια, αναρωτιέμαι αν θυμάται κανείς ότι δέκα είχε πάρει και το Source Tags & Codes των ...And You Will Know Us by the Trail of Dead ή κάτι συγκροτήματα όπως οι 12 Rods και Walt Milk. 

Γιατί όμως το «Kid A» στο νούμερο 1; Και γιατί όχι; Προσωπικά θα έβαζα το ΟΚ Computer στην πρώτη θέση, αλλά ίσως είναι εκεί το Kid A επειδή ήταν το πρώτο πραγματικά σπουδαίο άλμπουμ της νέας χιλιετίας. Μην ξεχνάς ότι κυκλοφόρησε το 2000 και ήταν σαν χτύπησε κεραυνός, μετά από αυτό οι Radiohead ακούγονταν εντελώς αλλιώτικοι. Επιπλέον, με το Kid A ανέβηκαν για πρώτη φορά στην κορυφή των αμερικανικών τσαρτ. Το αποθεώσαμε όλοι τότε για τον πειραματικό χαρακτήρα του, τον τρόπο ηχογράφησής του και ένα σωρό άλλα. Είναι μια ιστορική κυκλοφορία από όλες τις απόψεις. Για μένα πιο αψυχολόγητο είναι το In Rainbows στη θέση 4 ή η Lorde στη θέση 20, πιο πάνω από την Björk. 

Κοίτα που οι Animal Collective δεν είναι καν στη δεκάδα κι ας είχε το Pitchfork μια εποχή τόση μανία μαζί τους. Δεν μπορώ να το χωνέψω… Θυμάσαι, βλέπω, ότι μας είχαν πρήξει τότε, γύρω στα τέλη των ‘00s. Εντάξει, δεν πήγαν εντελώς χαμένα τόσα κείμενα. Για να μην ψάχνεις, τους συναντάς για πρώτη φορά στην θέση 19, με το Merriweather Post Pavilion. Αν και μεταξύ μας, ο χαμός συνέβη μόνο στην Ελλάδα. Σε καμία περίπτωση δεν συγκρινόταν με τον ντόρο που έγινε έναν χρόνο αργότερα με το Μy Beautiful Dark Twisted Fantasy, που το Pitchfork ανακήρυξε (μάλλον δικαίως…) ως καλύτερο άλμπουμ για το 2010.

Τελικά το Pitchfork διαμόρφωσε ποτέ καμία τάση ή τσάμπα σκίζαμε τα ρούχα μας και βαράγαμε τα πληκτρολόγια τόσα χρόνια; Θα μπορούσε κανείς να πει ότι βοήθησε κάποια συγκροτήματα και καλλιτέχνες να έρθουν στο προσκήνιο –βλέπε mainstream, και καλά– όπως π.χ. τους Arcade Fire, Sufjan Stevens, Clap Your Hands Say Yeah, Interpol, The Go! Team, Junior Boys, The Books, Broken Social Scene, Wolf Parade. Για παράδειγμα, για τους Arcade Fire, η κριτική του Pitchfork στο Funeral αποδείχτηκε καθοριστική για τη μετέπειτα πορεία του γκρουπ – αρκετοί «κλαίνε» ακόμα με το συγκεκριμένο δίσκο. Ακόμα καλύτερα, αυτό φάνηκε στην περίπτωση του Bon Iver, που μετά την κριτική τους στο άλμπουμ του For Emma, Forever Ago, το 2007 εκτινάχτηκε η δημοτικότητα του στα ύψη. Όσον αφορά τις τάσεις, αυτές πλέον δύσκολο να τις διαμορφώσουν τα κείμενα.

Μα τους Books; Αλήθεια, τo διαβάζει κανείς ακόμη; Είναι η πιο αξιόπιστη φωνή στην μουσική; Ειλικρινά, δεν ξέρω να σου απαντήσω. Αν ρίξεις μια ματιά στην Alexa (όχι αυτή που φωνάζεις για να σου παίξει τραγούδια, εννοώ την ιστοσελίδα της Amazon που μετράει την κίνηση στα sites) βρίσκεται στην θέση #3.170 στην παγκόσμια κατάταξη.

Τι να πεις: What's there? (I may be paranoid, but not an android)

Τι να μην πεις: Χιπστέρια ατελείωτη.

Μουσική
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Θέλω τα τραγούδια μου να γίνουν καραόκε για να τα τραγουδούν με πάθος οι μεθυσμένοι θείοι»

Μουσική / «Θέλω τα τραγούδια μου να γίνουν καραόκε για να τα τραγουδούν με πάθος οι μεθυσμένοι θείοι»

Η Michelle Gurevich γράφει μουσική για την ψυχή και τις εμπειρίες της, με μια γερή δόση μαύρου χιούμορ και αφοπλιστικής ειλικρίνειας. Μιλά στη LiFO λίγο πριν από την εμφάνισή της στο Fuzz.
ΦΩΦΗ ΤΣΕΣΜΕΛΗ
Κοντσέρτο για πιάνο του Έντβαρντ Γκριγκ: Ένα νεανικό έργο που δεν ξεπεράστηκε ποτέ

Συμφωνική Μουσική - Ιστορίες / Κοντσέρτο για πιάνο του Έντβαρντ Γκριγκ: Ένα νεανικό έργο που δεν ξεπεράστηκε ποτέ

Πώς είναι άραγε να γράφεις το κορυφαίο σου έργο στα 25 σου χρόνια; Πόση αγωνία αισθάνεται ένας συνθέτης που καταλαβαίνει ότι όλοι προσδοκούν από εκείνον το επόμενο μεγάλο έργο; Πού κρύβεται η ακαταμάχητη δύναμη του Κοντσέρτου για πιάνο του Έντβαρντ Γκριγκ; Η Ματούλα Κουστένη εξερευνά ένα από τα διασημότερα έργα για πιάνο και ορχήστρα, την ομορφιά του και την ιστορία του.
ΜΑΤΟΥΛΑ ΚΟΥΣΤΕΝΗ
Μπάρι Άνταμσον: «Το ροκ εν ρολ ήταν από τα τελευταία κινήματα που άλλαξαν πραγματικά τον κόσμο»

Μουσική / «Το ροκ εν ρολ ήταν από τα κινήματα που άλλαξαν πραγματικά τον κόσμο»

Λίγο πριν προσγειωθεί στην Αθήνα για ένα χορταστικό συναυλιακό διήμερο, ο πολυτάλαντος Μπάρι Άνταμσον μιλά για τη σκηνή του Mad-chester, για το ροκ εν ρολ που όσο «γερνάει» τόσο δυναμώνει, για τη γνωριμία του με τον Λιντς και τον εθισμό.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Συνέντευξη Saturday Night Satan

Μουσική / «Όσο υπάρχει κόσμος που πηγαίνει στις συναυλίες, θα συνεχίσουμε να υπάρχουμε κι εμείς»

Mε μια γυναικεία φωνή να ηγείται, αντλώντας έμπνευση από τον horror κινηματογράφο και με επιρροές από τα ’70s και ’80s, οι Saturday Night Satan φέρνουν νέο αέρα στην εγχώρια metal σκηνή.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΝΤΑΤΣΗΣ
Δείτε ολόκληρη την πρώτη συνέντευξη της Björk on camera μετά μια δεκαετία

Μουσική / Δείτε ολόκληρη την πρώτη συνέντευξη της Björk on camera μετά μια δεκαετία

«Μη σταματάτε. Έχουμε αφθονία. Έχουμε λύσεις. Μπορούμε να αρχίσουμε πάλι από την αρχή»: Η Björk παρουσιάζει την προσωπική της ουτοπία με το πρότζεκτ «Cornucopia» και μιλάει μπροστά στην κάμερα, για πρώτη φορά μετά από πολύ καιρό. 
THE LIFO TEAM
ΕΠΕΞ O Tsolimon βλέπει όνειρα με γιαπωνέζικα καρτούν

Μουσική / Ο Tsolimon έγραψε ένα άλμπουμ κλαίγοντας και οδηγώντας

Στον πρώτο του προσωπικό δίσκο, ο νεαρός τραγουδοποιός που λατρεύει τον Λεξ και τα Pokemon συνδυάζει την ηλεκτρονική μπαλάντα με το ραπ και το ζεϊμπέκικο. Όταν έστειλε το «Καλό» στον Κραουνάκη, εκείνος του απάντησε πως πρέπει να το τραγουδήσει η Στανίση - τελικά, το είπε ο ίδιος και η Δεσποινίς Τρίχρωμη.
M. HULOT
Ο Bad Bunny και το μέλλον της urbano μουσικής

Μουσική / Ο Bad Bunny και το μέλλον της παρεξηγημένης urbano μουσικής

Το «Debí tirar más fotos» του 30χρονου Πορτορικανού μουσικού είναι ένα λάτιν αριστούργημα αφιερωμένο στις ρίζες του, στην ιστορία του Πουέρτο Ρίκο και στις σύγχρονες κοινωνικές προκλήσεις, όπως ο υπερτουρισμός και η εποχή του Τραμπ, που πλήττει τους μετανάστες.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Η «Δύναμη του πεπρωμένου» αποτελεί τα τελευταία 150 χρόνια έναν διαρκή θρίαμβο της μουσικής ιδιοφυΐας του Βέρντι

Μουσική / Η «Δύναμη του πεπρωμένου»: Ο θρίαμβος της μουσικής ιδιοφυΐας του Βέρντι

Η όπερα που απασχόλησε τον Τζουζέπε Βέρντι επί είκοσι χρόνια και θεωρείται από τις σημαντικότερες του διεθνούς ρεπερτορίου επιστρέφει στην Εθνική Λυρική Σκηνή, με μια παράσταση αντάξια της φήμης της.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Το συναρπαστικό, άχρονο, χαμένο άλμπουμ της Ούρσουλα Λε Γκεν

Πέθανε Σαν Σήμερα / Το συναρπαστικό, άχρονο, χαμένο άλμπουμ της Ούρσουλα Λε Γκεν

H πολυβραβευμένη συγγραφέας επιστημονικής φαντασίας που πέθανε σαν σήμερα, το 2018, είχε συνεργαστεί με τον συνθέτη Todd Barton στη δημιουργία ενός φιλόδοξου πρότζεκτ που εκτείνονταν πέρα από τη συγγραφή.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
«Θα πατήσεις σε λουλούδια, θα πατήσεις και σε σκατά για να βρεις διεξόδους»

Μουσική / Αεκτζής, αναρχικός, καζαντζιδικός: Η ανορθόδοξη πορεία του Γιάννη Μπαχ Σπυρόπουλου στο ελληνικό τραγούδι

Συνθέτης, στιχουργός, αρθρογράφος, ζωγράφος, ραδιοφωνικός παραγωγός, ο Γιάννης Μπαχ Σπυρόπουλος έχει γράψει τη δική του ιστορία στην ελληνική δισκογραφία.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
«Για μένα αυτό είναι οι ταινίες, μια περιπέτεια έξω και πέρα από την ηθική»

Οθόνες / «Για μένα αυτό είναι οι ταινίες, μια περιπέτεια έξω και πέρα από την ηθική»

Μια μεγάλη κουβέντα με τον σκηνοθέτη και μουσικό Γιάννη Βεσλεμέ που κυκλοφορεί ταυτόχρονα το νέο του άλμπουμ και η ρετροφουτουριστική του ταινία «Αγαπούσε τα λουλούδια περισσότερο». (SPOILER ALERT)
M. HULOT
Laurent Garnier

Μουσική / «Βλέπω μαριονέτες να παίζουν μουσική έχοντας τα ακουστικά περισσότερο στον λαιμό παρά στα αυτιά»

Με αφορμή ένα επικό τετραπλό mix –house, techno, UK focus και downtempo– για τα 25 χρόνια λειτουργίας του θρυλικού fabric, ο Γάλλος παραγωγός, DJ και πρόσφατα χρισμένος ιππότης της Λεγεώνας της Τιμής Laurent Garnier μιλά για το τότε και το τώρα της ηλεκτρονικής μουσικής.
ΦΩΦΗ ΤΣΕΣΜΕΛΗ