Το Εθνικό Θέατρο μόλις ανακοίνωσε το καλοκαιρινό του πρόγραμμα

Το Εθνικό Θέατρο μόλις ανακοίνωσε το καλοκαιρινό του πρόγραμμα Facebook Twitter
0

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου, κ. Στάθης Λιβαθινός, μαζί με τον υποδιευθυντή κ. Θοδωρή Αμπαζή ανακοίνωσαν σήμερα το επίσημο πρόγραμμα του καλοκαιρινού προγράμματος του θεάτρου που παραδοσιακά ταυτίζεται και με το Φεστιβάλ Επιδαύρου, αφού απαρτίζεται από έργα κλασικού ρεπερτορίου. Στην παρουσίαση ήταν, επίσης, παρόντες ο διευθυντής του ΚΘΒΕ, κ. Γιάννης Αναστασάκης, και ο πρόεδρος του ΘΟΚ, κ. Γιάννης Τουμάζης, καθώς οι δύο θεατρικοί οργανισμοί θα συνεργαστούν με το Εθνικό Θέατρο, όπως και ο καλλιτεχνικός διευθυντής του θεάτρου «Eugene Vakhtangov» κ. Ρίμας Τούμινας, αφού το Εθνικό θα συνεργαστεί με το ιστορικό αυτό θέατρο σε ένα ελληνορωσικό (και ολίγον λιθουανικό, εφόσον ο κ. Τούμινας είναι Λιθουανός) ανέβασμα του «Οιδίποδα Τυράννου». Τα άλλα έργα είναι η «Αντιγόνη» σε σκηνοθεσία του ίδιου του κ. Λιβαθινού και η «Λυσιστράτη» σε σκηνοθεσία του κ. Μιχαήλ Μαρμαρινού.

Το Θέατρο «Βαχτάνγκοφ», το οποίο σήμερα μετράει 95 χρόνια λειτουργίας, έχει παίξει σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη του ευρωπαϊκού αλλά και του αμερικανικού θεάτρου, καθώς ο ιδρυτής του, Ευγένιος Βαχτάνγκοφ, υπήρξε από τους καλύτερους δασκάλους της σχολής Στανισλάφσκι και οι παραστάσεις του αποτέλεσαν μια γέφυρα πολιτισμού μεταξύ της μεγάλης ρωσικής παράδοσης και του σύγχρονου θεάτρου στη Δύση. Η θρυλική σήμερα παράσταση του 1922 «Πριγκίπισσα Τουραντό» του Κάρλο Γκότζι ταξίδεψε και καταξιώθηκε σε ολόκληρο τον κόσμο και τη δεκαετία του ’60 πέρασε και από το Φεστιβάλ Αθηνών. Αυτό το σημαντικό θέατρο, ένας «τεράστιος οργανισμός», όπως το χαρακτήρισε ο κ. Λιβαθινός, θα συνεργαστεί φέτος το καλοκαίρι, σε μια δίγλωσση παράσταση, με Έλληνες και Ρώσους ηθοποιούς και πρωταγωνιστή στον κεντρικό ρόλο τον Βίκτωρ Ντομπρονράβοφ. Ο κ. Ρίμας Τούμινας, ο οποίος θα σκηνοθετήσει το έργο, επισκέφτηκε την Επίδαυρο και κατά την παρουσίαση του προγράμματος εξέφρασε δέος για το αρχαίο θέατρο αλλά αστειεύτηκε κιόλας, λέγοντας «ανήσυχος» ότι τρόμαξε με το αρχαίο αυτό θέατρο επειδή δεν έχει καμία σχέση με το είδος των σκηνών στις οποίες έχει συνηθίσει μέχρι τώρα. Από ελληνικής πλευράς τη μουσική της παράστασης θα συνθέσει ο Θοδωρής Αμπαζής ενώ θα χρηματοδοτηθεί εξολοκλήρου από την Εθνική Τράπεζα ως επίσημο χορηγό της παράστασης.
 

Ο κ. Ρίμας Τούμινας, ο οποίος θα σκηνοθετήσει το έργο, επισκέφτηκε την Επίδαυρο και κατά την παρουσίαση του προγράμματος εξέφρασε δέος για το αρχαίο θέατρο αλλά αστειεύτηκε κιόλας, λέγοντας «ανήσυχος» ότι τρόμαξε με το αρχαίο αυτό θέατρο επειδή δεν έχει καμία σχέση με το είδος των σκηνών στις οποίες έχει συνηθίσει μέχρι τώρα.

Η «Αντιγόνη», την οποία θα σκηνοθετήσει ο Στάθης Λιβαθινός, βασίζεται σε νέα μετάφραση του Δημήτρη Μαρωνίτη, που ήταν παρών και μίλησε για μια «παρεξηγημένη» τραγωδία που πολύ αγαπάει και μιλάει για τη «σύγκρουση εξουσίας και ευσέβειας», ενώ η «Αντιγόνη» υπερασπίζεται τη μοναξιά της και με τον θάνατό της κλείνει το γένος των Ατρειδών. Ο σκηνοθέτης συμπλήρωσε ότι στο έργο θα συμμετέχουν τρεις γενιές ηθοποιών, με τον Δημήτρη Λιγνάδη να κρατάει τον ρόλο του Κρέοντα. Θα πλαισιώνεται από νέους ηθοποιούς, όπως η Αναστασία-Ραφαέλα Κονίδη, η Μαρία Κωνσταντά και ο Βασίλης Μαγουλιώτης, αλλά και παλιότερους, όπως ο Περικλής Μουστάκης, ο Κώστας Καστανάς, η Μπέττυ Αρβανίτη, στον ρόλο του Τειρεσία, και άλλους. Το ΚΘΒΕ θα παραχωρήσει τους Αστέρη Πελτέκη και Γιάννη Χαρίση, ενώ ο ΘΟΚ τους Στέλλα Φυρογένη και Αντωνία Χαραλάμπους. Η σημαντική είδηση είναι ότι η παράσταση θα ταξιδέψει στην Κύπρο και θα παρουσιαστεί στο Αρχαίο Θέατρο της Σαλαμίνας στα κατεχόμενα, όπου πέρσι, έπειτα από 45 χρόνια, ξανακούστηκε ελληνικός λόγος, αφού ο ΘΟΚ ανέβασε τον «Ιππόλυτο» σε συνεργασία με τουρκοκυπριακό πολιτιστικό σύλλογο και με χρήση τουρκικών και αγγλικών υπέρτιτλων. Το ίδιο ευελπιστεί ότι θα συμβεί και με την «Αντιγόνη».

Το Εθνικό Θέατρο μόλις ανακοίνωσε το καλοκαιρινό του πρόγραμμα Facebook Twitter
Βίκτωρ Ντομπρονράβοφ

Τέλος, ο Μιχαήλ Μαρμαρινός μίλησε για τη «Λυσιστράτη», αυτή την κωμωδία που γράφτηκε εν μέσω «χαμού», ανάμεσα στον Πελοποννησιακό Πόλεμο και την αποτυχία της Σικελικής Εκστρατείας, άρα αποτελεί ένα έργο πολιτικό και ποιητικό. Έτσι, τον απασχόλησε ιδιαίτερα το θέμα της μετάφρασης, καθώς οι πρόσφατες μεταφράσεις τείνουν να μεταφέρουν το έργο στα καθ’ ημάς. Έπειτα από έρευνα και έχοντας διαβάσει εξαιρετικές μεταφράσεις από φιλολόγους, που όμως δεν ήταν για ανέβασμα, κατέληξε να αναθέσει στον Δημήτρη Δημητριάδη την εκ νέου μετάφραση του έργου. Επισήμανε, βέβαια, ότι λείπει το γλέντι του τέλους, είτε γιατί χάθηκαν οι στίχοι είτε για κάποιον άλλο λόγο. Οι ηθοποιοί που θα συμμετάσχουν είναι οι Λένα Κιτσοπούλου, Λένα Δροσάκη, Λένα Παπαληγούρα, Αγλαΐα Παππά, Μαρίνα Σάττι, Μαρία Σκουλά, Αθηνά Μαξίμου, Έλενα Τοπαλίδου, Ηλέκτρα Νικολούζου, Αθηνά Δημητρακοπούλου, Άννα Κλάδη, Σοφία Κόκκαλη, Ευαγγελία Καρακατσάνη, Γιάννης Βογιατζής, Γιώργος Μπινιάρης, Θέμις Πάνου, Χάρις Τσιτσάκης και Αιμίλιος Χειλάκης.

Ο κ. Στάθης Λιβαθινός, σε ερώτηση σχετικά με τη θητεία του στη θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή, απάντησε ότι μέχρι το Πάσχα, οπότε θα είναι η ώρα να παρουσιαστεί το πρόγραμμα της χειμερινής περιόδου 2016-2017, θα έχουν φανεί οι προθέσεις του υπουργού Πολιτισμού, ενώ ο κ. Θοδωρής Αμπαζής συμπλήρωσε σε ανάλογο ερώτημα για τη συνεργασία του θεάτρου με τον νέο διευθυντή του Φεστιβάλ Αθηνών ότι, όπως και να ’χει, όλοι πρέπει να συνεχίσουν να δουλεύουν για το μέλλον του θεάτρου και ότι αυτό κάνουν.

 

 

«ΑΝΤΙΓΟΝΗ» του Σοφοκλή

Πρεμιέρα 15 & 16 Ιουλίου στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου

Η πρώτη συνεργασία του Εθνικού Θεάτρου με το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδας και τον Θεατρικό Οργανισμό Κύπρου, σε σκηνοθεσία Στάθη Λιβαθινού.

 

Ταυτότητα παράστασης

Μετάφραση: Δημήτρης Μαρωνίτης

Σκηνοθεσία: Στάθης Λιβαθινός                                 

Σκηνικά-Κοστούμια: Ελένη Μανωλοπούλου           

Φωτισμοί: Αλέκος Αναστασίου                                  

Μουσική: Κορνήλιος Σελαμσής                                

Διανομή (με αλφαβητική σειρά)

Μπέττυ Αρβανίτη, Δήμητρα Βλαγκοπούλου, Δημήτρης Λιγνάδης, Κώστας Καστανάς Αντώνης Κατσαρής (από ΘΟΚ), Αναστασία-Ραφαέλα Κονίδη, Μαρία Κωνσταντά, Βασίλης Μαγουλιώτης, Περικλής Μουστάκης, Νίκος Μπουσδούκος, Αστέρης Πελτέκης (από ΚΘΒΕ), Μαρία Σκούντζου, Ευτυχία Σπυριδάκη, Λυδία Τζανουδάκη, Στέλα Φυρογένη (από ΘΟΚ), Αντωνία Χαραλάμπους (από ΘΟΚ), Γιάννης Χαρίσης (από ΚΘΒΕ)                              

«ΟΙΔΙΠΟΥΣ ΤΥΡΑΝΝΟΣ»

του Σοφοκλή

Πρεμιέρα 29 & 30 Ιουλίου στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου

Μια μεγάλη συμπαραγωγή του Εθνικού Θεάτρου με το Θέατρο «Βαχτάνγκοφ» της Μόσχας 

Το Εθνικό Θέατρο, στο πλαίσιο της επιδίωξής του για συνεργασία τόσο με ελληνικούς όσο και με διεθνείς θεατρικούς οργανισμούς, συνεργάζεται για πρώτη φορά με το φημισμένο θέατρο Βαχτάνγκοφ, παρουσιάζοντας τον «Οιδίποδα Τύραννο» του Σοφοκλή, σε σκηνοθεσία του πολυβραβευμένου ΡίμαςΤούμιναςΠρόκειται για μια σπουδαία συμπαραγωγή με Ρώσους και Έλληνες ηθοποιούς. Ο ΒίκτωρΝτομπρονράβοφ θα κρατά τον κεντρικό ρόλο. Η παράσταση θα κάνει μικρή περιοδεία σε περιφερειακά  αρχαία θέατρα, ενώ θα παρουσιαστεί στη Μόσχα τον προσεχή Σεπτέμβριο.

 

«ΛΥΣΙΣΤΡΑΤΗ»

του Αριστοφάνη

Πρεμιέρα 5 & 6 Αυγούστου στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου

Η τρίτη καλοκαιρινή παραγωγή του Εθνικού Θεάτρου, σε μια νέα πρόταση του Μιχαήλ Μαρμαρινού.

Ο Μιχαήλ Μαρμαρινός συναντά για πρώτη φορά τον μεγάλο κωμικό ποιητή, με ένα σύνολο έξοχων ηθοποιών. Η παράσταση θα παρουσιαστεί σε καινούργια μετάφραση του Δημήτρη Δημητριάδη.

Ταυτότητα παράστασης:

Μετάφραση: Δημήτρης Δημητριάδης

Σκηνοθεσία: Μιχαήλ Μαρμαρινός               

Μουσική: Δημήτρης Καμαρωτός

Σκηνικά: Γιώργος Σαπουντζής                                  

Κοστούμια: Μαγιού Τρικεριώτη                               

Φωτισμοί: Thomas Walgrave

Κίνηση: Χρήστος Παπαδόπουλος

Καλλιτεχνική συνεργάτις: Έφη Θεοδώρου   

Βοηθός σκηνοθέτη: Θεοδώρα Καπράλου     

 

Διανομή (με αλφαβητική σειρά)

Γιάννης Βογιατζής, Αθηνά Δημητρακοπούλου, Λένα Δροσάκη, Ευαγγελία Καρακατσάνη, Άννα Κλάδη, Λένα Κιτσοπούλου, Σοφία Κόκκαλη, Ειρήνη Μαρκή, Αθηνά Μαξίμου, Γιώργος Μπινιάρης, Ελένη Μπούκλη, Ηλέκτρα Νικολούζου, Θέμης Πάνου, Αγλαΐα Παππά, Λένα Παπαληγούρα, Μαρίνα Σάττι, Μαρία Σκουλά, Έλενα Τοπαλίδου, Χάρης Τσιτσάκης Αιμίλιος Χειλάκης.  

Πιάνο: Λενιώ Λιάτσου 

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το ανάπηρο σώμα που αντιστέκεται

Θέατρο / Το ανάπηρο σώμα που αντιστέκεται

Πώς διαβάζουμε σήμερα τον «Γυάλινο Κόσμο» του Τενεσί Oυίλιαμς; Στην παράσταση του Θεάτρου Τέχνης ο Antonio Latella προσφέρει μια «άλλη» Λόρα που ορθώνει το ανάστημά της ενάντια στο κυρίαρχο αφήγημα περί επαγγελματικής ανέλιξης, πλουτισμού και γαμήλιας ευτυχίας.
ΛΟΥΙΖΑ ΑΡΚΟΥΜΑΝΕΑ
Παραστάσεις για κάθε γούστο που θα συγκινήσουν, θα διασκεδάσουν και θα προβληματίσουν

Θέατρο / Πού οφείλεται τόση δίψα για το θέατρο;

Το θέατρο εξακολουθεί να προκαλεί debates και ζωηρές συζητήσεις, παρά τις κρίσεις και τις οικονομικές περικοπές που έχει υποστεί, και φέτος ανεβαίνουν στην Αθήνα παραστάσεις για κάθε γούστο που θα συγκινήσουν, θα διασκεδάσουν και θα προβληματίσουν.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ανδρέας Κωνσταντίνου

Θέατρο / Ανδρέας Κωνσταντίνου: «Δεν μ' ενδιαφέρει τι υποστηρίζεις στο facebook, αλλά το πώς μιλάς σε έναν σερβιτόρο»

Ο ηθοποιός που έχει υποδυθεί τους πιο ετερόκλητους ήρωες και θα πρωταγωνιστήσει στην τηλεοπτική μεταφορά της «Μεγάλης Χίμαιρας» αισθάνεται ότι επιλέγει την τηλεόραση για να ικανοποιήσει την επιθυμία του για κάτι πιο «χειροποίητο» στο θέατρο.
ΜΑΤΟΥΛΑ ΚΟΥΣΤΕΝΗ
Ο Στρίντμπεργκ και η «Ορέστεια» προσγειώνονται στον κόσμο της Λένας Κιτσοπούλου

Θέατρο / Η Μαντώ, ο Αισχύλος και ο Στρίντμπεργκ προσγειώνονται στον κόσμο της Κιτσοπούλου

Στην πρόβα του νέου της έργου όλοι αναποδογυρίζουν, συντρίβονται, μοντάρονται, αλλάζουν μορφές και λένε λόγια άλλων και τραγούδια της καψούρας. Ποιος θα επικρατήσει στο τέλος;
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
«Η εποχή μας δεν ανέχεται το λάθος»

Οι Αθηναίοι / «Η εποχή μας δεν ανέχεται το λάθος»

Η ηθοποιός Ρουμπίνη Βασιλακοπούλου θυμάται τα χρόνια του Θεάτρου Τέχνης, το πείραμα και τις επιτυχίες του Χυτηρίου, περιγράφει τι σημαίνει γι' αυτή το θεατρικό σανίδι και συλλογίζεται πάνω στο πέρασμα του χρόνου.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Θωμάς Μοσχόπουλος

Θέατρο / «Άρχισα να βρίσκω αληθινή χαρά σε πράγματα για τα οποία πριν γκρίνιαζα»

Έπειτα από μια δύσκολη περίοδο, ο Θωμάς Μοσχόπουλος ανεβάζει τον δικό του «Γκοντό». Έχει επιλέξει μόνο νέους ηθοποιούς για το έργο, θέλει να διερευνήσει την επίδρασή του στους εφήβους, πραγματοποιώντας ανοιχτές πρόβες. Στο μεταξύ, κάνει μια πολύ ενδιαφέρουσα κουβέντα με την Αργυρώ Μποζώνη.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Τι είναι για σένα το «Οξυγόνο»;

Θέατρο / Τι είναι για σένα το «Οξυγόνο»;

Ένα συναρπαστικό υβρίδιο θεάτρου, συναυλίας, πολιτικοκοινωνικού μανιφέστου και rave party, βασισμένο στο έργο του επικηρυγμένου στη Ρωσία δραματουργού Ιβάν Βιριπάγιεφ, ανεβαίνει στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης σε σκηνοθεσία Γιώργου Κουτλή και αποπειράται να δώσει απάντηση σε αυτό το υπαρξιακό ερώτημα.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΙΑΚΟΣΑΒΒΑΣ
Υπάρχει το «για πάντα» σε μια σχέση;

The Review / Υπάρχει το «για πάντα» σε μια σχέση;

Ο Αλέξανδρος Διακοσάββας και ο δημοσιογράφος και κριτικός θεάτρου Γιώργος Βουδικλάρης μιλούν για την παράσταση «Ο Χορός των εραστών» της Στέγης, τα υπαρξιακά ερωτήματα που θέτει το κείμενο του Τιάγκο Ροντρίγκες και τη χαρά τού να ανακαλύπτεις το next best thing στην τέχνη.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΙΑΚΟΣΑΒΒΑΣ
Φανί Αρντάν: «Σκυλάκι δεν είμαι, προτιμώ να παραμείνω λύκος»

Όπερα / Φανί Αρντάν: «Σκυλάκι δεν είμαι, προτιμώ να παραμείνω λύκος»

Πολυσχιδής και ανήσυχη, η Φανί Αρντάν δεν δίνει απλώς μια ωραία συνέντευξη αλλά ξαναζεί κομμάτια της ζωής και της καριέρας της, με αφορμή την όπερα «Αλέκο» του Σεργκέι Ραχμάνινοφ που σκηνοθετεί για την Εθνική Λυρική Σκηνή.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Το «Κυανιούχο Κάλιο» είναι μια παράσταση για το ταμπού των αμβλώσεων 

Θέατρο / «Κυανιούχο Κάλιο»: Μια παράσταση για το ταμπού των αμβλώσεων στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά

Όχι μόνο σε ανελεύθερα ή σκοταδιστικά καθεστώτα, αλλά και στον δημοκρατικό κόσμο, η συζήτηση για το δικαίωμα της γυναίκας σε ασφαλή και αξιοπρεπή ιατρική διακοπή κύησης παραμένει τρομακτικά επίκαιρη.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ