Κυνικός Σαίξπηρ

Κυνικός Σαίξπηρ Facebook Twitter
0

Όπως τα νεαρά πουλιά ζυγίζουν δοκιμαστικά τα φτερά τους λίγο πριν πάρουν τον απόλυτο έλεγχο της ικανότητάς τους να πετούν, έτσι κι ο Μίλτος Σωτηριάδης μαζί με άλλους πέντε συμφοιτητές του από τη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θέατρου αποφάσισαν να ανεβάσουν Ρωμαίο και Ιουλιέτα στο Θέατρο του Νέου Κόσμου. Η σκηνοθεσία δεν υπήρχε σαν σκέψη μέσα του στην αρχή. «Όχι μόνο γιατί δεν ήταν τρελή επιθυμία αλλά μία ήρεμη απόφαση να πάω στη δραματική, αλλά και γιατί οι καθηγητές δεν μας τα έλεγαν καλά. Στην αρχή είχα απογοητευθεί πολύ, ιδίως με ορισμένες περιπτώσεις καθηγητών που εξέφραζαν μία απαράδεκτη ηθική άποψη για τη ζωή και τα πράγματα στο θέατρο, δεδομένου ότι απευθύνονταν σε παιδιά 18 και 20 χρόνων. Εντάξει, η διαφθορά γύρω μας είναι εκτεταμένη, αλλά όταν επιλέγεις να ασχοληθείς με την τέχνη, δηλαδή μ' έναν χώρο που υποτίθεται προωθεί αξίες, το να ακούς τον καθηγητή σου να σου λέει ότι με τον χαβαλέ ή με την ωραία εξωτερική εμφάνιση, με τα κόλπα και το γλείψιμο μπορείς να πετύχεις είναι τρομερό πλήγμα. Στο θέατρο κάποιος πηγαίνει για να δει μια αναλαμπή, μία άλλη, πιο φωτεινή ηθική. Στενοχωρήθηκα και απογοητεύτηκα σε τέτοιο βαθμό ώστε σχεδόν να πω "κύριοι, τελειώσαμε". Η αλλαγή μέσα μου έγινε με τη συμμετοχή μου στην Ηλέκτρα του Στάιν, ο οποίος, αν και στα 70 του, απαίτησε πειθαρχία, συγκέντρωση και πολλή δουλειά, δείχνοντάς μας ποιος είναι ο τρόπος για να ασχοληθεί κάποιος σοβαρά με το θέατρο».

Αποφάσισε μαζί με τους υπόλοιπους της ομάδας να κάνουν τον Ρωμαίο και την Ιουλιέτα με καθαρές, αναγνωριστικής φύσης, προθέσεις. «Δεν ξεκινήσαμε με επαναστατική διάθεση, ούτε και πρόκειται για μια ηρωική πράξη. Το έργο ήταν αφορμή για να βρεθούμε και να κάνουμε θέατρο - θα μπορούσε να ήταν κάποιο άλλο. Άλλωστε, σήμερα ποιος πιστεύει στον απόλυτο έρωτα; Κανείς. Εγώ πάντως αντιμετωπίζω το ζήτημα του έρωτα με κυνισμό και με κρυφή ελπίδα». Γι' αυτό και δεν αντιμετώπισαν την ιστορία ρομαντικά, αλλά εστίασαν στο ανθρώπινο περιβάλλον γύρω από το ερωτευμένο ζευγάρι και στη δύναμη του τυχαίου. «Δεν είδαμε εξιδανικευμένα τον Ρωμαίο και την Ιουλιέτα και το αίσθημα που τους συνέδεσε ως το θάνατο. Θελήσαμε να δείξουμε και τους "μεγάλους" του έργου πιο ελαστικά, να δείξουμε ότι κι αυτοί είναι ευάλωτοι στο μη αναμενόμενο, στο τυχαίο και απρόβλεπτο».

Έξι ηθοποιοί θα ερμηνεύσουν όλους τους ρόλους (έπειτα, εννοείται, από σχετικό κόψιμο σημείων και μερών που δεν ήταν σημαντικά για την εξέλιξη της ιστορίας). Διόλου εξοικειωμένοι με τον σαιξπηρικό λόγο, οι νέοι και σχετικά άπειροι ηθοποιοί της παράστασης δούλεψαν το σαιξπηρικό κείμενο 13 μήνες. «Προσπαθήσαμε να κατανοήσουμε το 100% της κυριολεξίας κάθε φράσης, ώστε να μπορέσουμε στη συνέχεια να ερμηνεύσουμε τον λόγο με τρόπο που να είναι κοντά σ' ό,τι είμαστε οι ίδιοι εκτός θεάτρου. Αλλιώς, πώς μπορεί ένα πρόσωπο επί σκηνής να είναι ζωντανό, πραγματικό;».

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Νεφέλη Θεοδότου είναι ο λόγος που όλο το ελληνικό TikTok χόρευε Φουρέιρα το 2024

Portraits 2025 / Η Νεφέλη Θεοδότου είναι ο λόγος που όλο το ελληνικό TikTok χόρευε Φουρέιρα το 2024

Η χορογράφος και στενή συνεργάτιδα της Ελένης Φουρέιρα, αφού έφτιαξε την πιο viral χορογραφία της χρονιάς για το «Αριστούργημα», αποφάσισε να δοκιμαστεί και στη συναυλία της Άννας Βίσση στο Καλλιμάρμαρο. Και ναι, πήγε καλά αυτό.
ΒΑΝΑ ΚΡΑΒΑΡΗ
Άκης Δήμου

Θέατρο / «Ζούμε σε καιρούς φλυαρίας· έχουμε ανάγκη τη σιωπή του θεάτρου»

Άφησε τη δικηγορία για το θέατρο, δεν εγκατέλειψε ποτέ τη Θεσσαλονίκη για την Αθήνα. Ο ιδιαίτερα παραγωγικός συγγραφέας Άκης Δήμου μιλά για τη Λούλα Αναγνωστάκη που τον ενέπνευσε, και για μια πόλη όπου η ζωή τελειώνει στην προκυμαία, δίχως να βρίσκει διαφυγή στο λιμάνι της.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Επιστροφή στο σπίτι της γιαγιάς: Ένα θεατρικό τσουνάμι αναμνήσεων

Θέατρο / Επιστροφή στο σπίτι της γιαγιάς: Ένα θεατρικό τσουνάμι αναμνήσεων

Ο νεαρός σκηνοθέτης Δημήτρης Χαραλαμπόπουλος ανεβάζει στην Πειραματική του Εθνικού το «ΜΑ ΓΚΡΑΝ'ΜΑ», μια ευαίσθητη σκηνική σύνθεση, αφιερωμένη στη σιωπηλή ηρωίδα της οικογενειακής ιστορίας μας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
«Ματαρόα στον ορίζοντα»: Φέρνοντας ένα θρυλικό ταξίδι στη σημερινή του διάσταση

Θέατρο / «Ματαρόα στον ορίζοντα»: Ένα θρυλικό ταξίδι στη σημερινή του διάσταση

Στην πολυεπίπεδη νέα παραγωγή της Εναλλακτικής Σκηνής της ΕΛΣ, λόγος, μουσική και σκηνική δράση συνυπάρχουν ισάξια και συνεισφέρουν από κοινού στην αφήγηση των επίδοξων ταξιδιωτών ενός ουτοπικού πλοίου.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Το video art στο ελληνικό θέατρο

Θέατρο / Video art στο ελληνικό θέατρο: Έχει αντικαταστήσει τη σκηνογραφία;

Λειτουργεί το βίντεο ανταγωνιστικά με τη σκηνογραφία και τη σκηνική δράση ή αποτελεί προέκταση του εθισμού μας στην οθόνη των κινητών μας; Οι γιγαντοοθόνες είναι θεμιτές στην Επίδαυρο ή καταργούν τον λόγο και τον ηθοποιό; Πώς φτάσαμε από τη video art στα stage LED screens; Τρεις video artists, τρεις σκηνοθέτες και ένας σκηνογράφος καταθέτουν τις εμπειρίες τους.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Κωνσταντίνος Ρήγος

Οι Αθηναίοι / «Έχω αισθανθεί να απειλούμαι τη μέρα, όχι δουλεύοντας τη νύχτα»

Οκτάνα, Επίδαυρος, ΚΘΒΕ, Πέγκυ Ζήνα, Εθνικό, Λυρική, «Brokeback Mountain» και «Ρωμαίος και Ιουλιέτα». Ως χορογράφος και σκηνοθέτης, ο Κωνσταντίνος Ρήγος έχει κάνει τα πάντα. Και παρότι έχει αρκετούς haters, νιώθει ότι αυτοί που τον καταλαβαίνουν είναι πολύ περισσότεροι.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΙΑΚΟΣΑΒΒΑΣ
Οσιέλ Γκουνεό: «Είμαι πρώτα χορευτής και μετά μαύρος»

Χορός / «Δεν βλέπω τον εαυτό μου ως έναν μαύρο χορευτή μπαλέτου αλλά ως έναν χορευτή καταρχάς»

Λίγο πριν εμφανιστεί ως Μπαζίλιο στον «Δον Κιχώτη» της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, ο κορυφαίος κουβανικής καταγωγής χορευτής Οσιέλ Γκουνεό –έχει λάβει πολλά βραβεία, έχει επίσης εμφανιστεί στο Θέατρο Μπολσόι της Μόσχας, στην Όπερα του Παρισιού, στο Λίνκολν Σέντερ της Νέας Υόρκης και στο Ελίζιουμ του Λονδίνου– μιλά για την προσωπική του πορεία στον χορό και τις εμπειρίες που αποκόμισε, ενώ δηλώνει λάτρης της αρχαίας ελληνικής μυθολογίας.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Σμαράγδα Καρύδη: «Ήθελα να είμαι η Βουγιουκλάκη και ο Ρέτσος μαζί»

Οι Αθηναίοι / Σμαράγδα Καρύδη: «Ήθελα να είμαι η Βουγιουκλάκη και ο Ρέτσος μαζί»

Ηθοποιός, σκηνοθέτις, ακατάτακτη και αγαπημένη του κοινού, η Σμαράγδα Καρύδη θυμάται πως ανέκαθεν ήθελε το σύμπαν, χωρίς να περιορίζεται. Στον απολογισμό της μέχρι τώρα πορείας της, ως η Αθηναία της εβδομάδας, καταλήγει πως, ούτως ή άλλως, «στο τέλος ανήκεις εκεί που μπορείς να φτάσεις», ενώ δηλώνει πως πάντα θα επιλέγει συνειδητά να συντάσσεται με τη χαρά.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Το ανάπηρο σώμα που αντιστέκεται

Θέατρο / Το ανάπηρο σώμα που αντιστέκεται

Πώς διαβάζουμε σήμερα τον «Γυάλινο Κόσμο» του Τενεσί Oυίλιαμς; Στην παράσταση του Θεάτρου Τέχνης ο Antonio Latella προσφέρει μια «άλλη» Λόρα που ορθώνει το ανάστημά της ενάντια στο κυρίαρχο αφήγημα περί επαγγελματικής ανέλιξης, πλουτισμού και γαμήλιας ευτυχίας.
ΛΟΥΙΖΑ ΑΡΚΟΥΜΑΝΕΑ