Από τι αποτελείται η μουσικοθεατρική παράσταση» που ανεβάζετε στον Ιανό;
Η παράσταση έχει παρλάτες και τραγούδια: έχω γράψει εγώ τις παρλάτες και η Καλιόπη Βέττα τραγουδάει. O Γιάννης Ιωάννου παίζει πιάνο και συμμετέχει ο Τάσος Αντωνίου. Ο τίτλος είναι Έρωτας και Αθανασία.
Γιατί το ονομάσατε έτσι;
Είναι η κεντρική μας ιδέα, αν και είναι καμιά φορά παραπλανητικός ο τίτλος, γιατί άλλοτε συμπλέουμε με το θέμα κι άλλοτε δουλεύουμε για να το ανατρέψουμε. Μου αρέσουν πολύ οι ανατροπές. Έχουμε κι ένα βίντεο στο τέλος, με ένα τραγούδι του Γιάννη Ιωάννου που τραγουδά η Καλιόπη Βέττα και λέγεται «Ιανός».
Είδα ότι στην παράσταση έχετε από ποιήματα του Ελύτη μέχρι τραγούδια του Κραουνάκη. Πώς κάνατε την επιλογή;
Το ρεπερτόριο είναι της Καλιόπης, αλλά γενικά όλα κινούνται γύρω από αυτές τις δυο έννοιες: τον έρωτα και την αθανασία, μια σάτιρα για όλα όσα ζούμε και γι' αυτά που θα θέλαμε να ζούμε. Μιλάμε ας πούμε για την Ακρόπολη, που θα τη βάλουμε στο μουσείο. Είναι μια λοξή ματιά βέβαια πάνω στον έρωτα και την αθανασία.
Και η «ΝευρΟδύσσεια» που έχετε σκηνοθετήσει και επιμεληθεί στο Θέατρο Τέχνης;
Με την ομάδα Πασπαρτού που κάναμε πέρσι το Φορτηγό έχουμε δημιουργήσει μια λοξή ματιά πάνω στηνΟδύσσεια (μου αρέσουν τα λοξά!) Πρόκειται για μια παράλληλη αφήγηση συγκεκριμένων θεμάτων της Οδύσσειας, με συγκεκριμένα κομμάτια από τις νευροεπιστήμες και τη βιολογία που μιλούν για το πού στον εγκέφαλο εδράζεται το συναίσθημα.
Με ποιο τρόπο το κάνετε αυτό;
Στο έργο πρωταγωνιστεί μια παρέα παιδιών που προσπαθούν να ανεβάσουν την Οδύσσεια και ένας τρελός σκηνοθέτης που διαβάζει βιβλία από την ιατρική τα μεταφέρει στη διασκευή του έργου και τους μπερδεύει. Μέσα από μια περιπέτεια που περνάνε, μέσα από συναντήσεις και καβγάδες, καταλήγουν να συναντηθούν μέσα από τη σκηνή ενός θεάτρου. Ο σκηνοθέτης τους αναγκάζει να σκεφτούν συμβολικά. Οι δυο κόσμοι συναντιούνται όταν ο Οδυσσέας βλέπει τη μητέρα του στον Άδη και γίνεται ταυτόχρονη αφήγηση των λόγων της μάνας του Οδυσσέα και των λόγων της Επιστήμης για το πώς εμφανίστηκε η ζωή στη Γη - (big bang). Νομίζω ότι το θέμα θα ενδιαφέρει πολύ τους ανθρώπους που ασχολούνται με την υγεία και την ιατρική, αλλά και όσους θέλουν να θυμηθούν όσα διδασκόμασταν στην παλιά μετάφραση της Οδύσσειας με το δεκαπεντασύλλαβο.
σχόλια