Του κήπου η πόρτα είχε μείνει ξεκλείδωτη Κι ακόμα πιό περίεργο, Ούτε κι υπήρχαν σκυλιά ένα γύρω. Αυτό με ησύχασε κι ήμουν έτοιμος να μπω Ξαφνικά όμως Σαν κατάλαβα πως και οι άλλοι, από τις άλλες πόλεις, θα είχαν το ίδιο αυτό προνόμιο, συνέχισα το δρόμο μου πιστεύοντας πως ήτανε πιό φρόνιμο να μείνω έξω, στ΄ανοιχτά
Κάρολος Κουν, Του κήπου η πόρτα
Φέτος το Θέατρο Τέχνης συμπληρώνει 60 χρόνια στο Υπόγειο και 30 χρόνια στη Φρυνίχου. Η επέτειος συμπίπτει με την αλλαγή καλλιτεχνικής διεύθυνσης. Ο Διαγόρας Χρονόπουλος έδωσε τη σκυτάλη στην Μαριάννα Κάλμπαρη, σε ένα πνεύμα ομόνοιας και σεβασμού που σπάνια συναντάμε πια σε διαδοχές. Η φράση από το ποίημα του Κάρολου Κουν «Του κήπου η πόρτα» -να μείνω έξω στα ανοιχτά-, δίνει το σήμα ενός πνεύματος, ενός νέου αέρα που πνέει, και ένα πρόγραμμα στο οποίο συνενώνονται παλιές και νέες δυνάμεις του θεάτρου.
Οι θεματικές που παρουσιάστηκαν είναι οι παρακάτω:«2014: 6 χρόνια κρίση / 60 χρόνια Υπόγειο», «Νεοελληνικό έργο/ χορός / μουσική», «Το μυστήριο της επιβίωσης», «Η δίψα για ζωή», «Ο θάνατος της αθωότητας / Γάλλοι συγγραφείς μιλούν για τον έρωτα», «Ο θάνατος της πνευματικότητας», «Ο κύκλος του αίματος», «Ο κύκλος της ιστορίας».
Η σύγχρονη ελληνική δημιουργία, χορός και μουσική, έργα του κλασικού και σύγχρονου ρεπερτορίου πρωταγωνιστούν στο πρόγραμμα με ονόματα όπως Νίκος Μαστοράκης, Έκτορας Λυγίζος, Μαριάννα Κάλμπαρη, η ομάδα Blitz, Άρης Μπινιάρης, Άντζελα Μπρούσκου, Γιάννης Μόσχος, Γιάννος Περλέγκας, Λένα Κιτσοπούλου, Χαράλαμπος Γωγιός, η ομάδα χορού «Κι όμΩς κινείται», η Μαριάννα Κάλμπαρη, η Άντρη θεοδότου, ο Σταύρος Γασπαράτος κ.ά.
***
ΕΝΑΡΞΗ: 2 Οκτωβρίου - 3 Νοεμβρίου 2014 Να μείνω έξω, στ΄ανοιχτά: ΕΛΛΑΔΑ / σύγχρονη δημιουργία
YΠΟΓΕΙΟ
Θεματική: «2014: 6 χρόνια κρίση / 60 χρόνια Υπόγειο»
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ (ΑΛΜΑΝΑΚ & ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΓΕΡΑ ΓΟΝΑΤΑ)
Δύο νεοελληνικά έργα μιλούν για τη σύγχρονη πραγματικότητα. Γράφτηκαν για το Θέατρο Τέχνης, ανέβηκαν με επιτυχία στο Υπόγειο κατά τη χειμερινή σεζόν 2013-14, βραβεύτηκαν από τη διεθνή διοργάνωση Eurodram και τώρα επαναλαμβάνονται σε ενιαία παράσταση.
Ώρα έναρξης ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΓΕΡΑ ΓΟΝΑΤΑ: Πέμπτη έως Σάββατο 10.30μ.μ., Τετάρτη & Κυριακή 9.30μμ
Παράλληλη εκδήλωση: 13, 14, 21 & 22 Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθούν εκδηλώσεις για τη σύγχρονη ελληνική δραματουργία.
ΥΠΟΓΕΙΟ ΣΤΟ ΦΩΣ
Παράσταση - αφιέρωμα στην επέτειο 60 χρόνων λειτουργίας της σκηνής του Υπογείου. Η διαδρομή του ιστορικού θεάτρου μέσα από έναν κόσμο μυθοπλασίας και πραγματικότητας.
28-29-30-31 Οκτωβρίου, 1-2 3 Νοεμβρίου / ώρα έναρξης 9.30 μμ
Παράλληλη εκδήλωση: Πριν από κάθε παράσταση θα πραγματοποιείται εκδήλωση (συναυλίες, προβολές, ομιλίες κ.ά.) για τα 60 χρόνια λειτουργίας του Υπογείου. Ώρα έναρξη εκδήλωσης: 7.30 μμ
***
ΦΡΥΝΙΧΟΥ
Θεματική: «Νεοελληνικό έργο/ χορός / μουσική»
- ΑΝΑΛΟΓΙΟ 2014: η ελληνική δραματουργία ΤΩΡΑ
3-7 Οκτωβρίου / ώρα έναρξης 8.00 μμ
Καλλιτεχνική διεύθυνση: Σίσσυ Παπαθανασίου
3.10 - ΕΥΘΥΜΗΣ ΦΙΛΙΠΠΟΥ «Στιγμές»
Σκηνοθετική επιμέλεια: Μάνος Λαμπράκης
4.10 - ΑΚΗΣ ΔΗΜΟΥ «μάθε με να φεύγω»
Σκηνοθετική επιμέλεια: Ρούλα Πατεράκη
5. 10 - ΑΝΝΑ ΚΑΡΑΜΠΑ «Ο ΝΑΥΑΓΟΣΩΣΤΗΣ και οι πρωταγωνιστές»
Συζητήσεις με το κοινό και τους συντελεστές / Εργαστήρια, εικαστικές παρεμβάσεις, μουσικά δρώμενα / Στρογγυλό τραπέζι με θέμα την προώθηση της ελληνικής δραματουργίας στο διεθνή χώρο με τη συμμετοχή πανεπιστημιακών, κριτικών, μεταφραστών / Δράσεις για παιδιά.
(Παρακολούθηση ενός αναλογίου 5 € / 20 € ενιαία τιμή για όλα τα αναλόγια)
ΠΡΩΤΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ: 4 Νοεμβρίου 2014 - 20 Ιανουαρίου 2015
Να μείνω έξω, στ΄ανοιχτά: Κλασικό κείμενο / σύγχρονη διασκευή
ΥΠΟΓΕΙΟ
Θεματική: «Το μυστήριο της επιβίωσης»
ΜΕ ΤΑ ΔΟΝΤΙΑ
Διασκευή - Σκηνοθεσία: Γιάννης Μόσχος
Ελεύθερη διασκευή του έργου «Με τα δόντια» του Θόρντον Γουάιλντερ, που ανέβηκε για πρώτη φορά στο Υπόγειο του Θεάτρου Τέχνης τον Νοέμβριο του 1954. Με ηθοποιούς από τη νεότερη γενιά αποφοίτων της Δραματικής Σχολής του Θεάτρου Τέχνης.
Μια παράσταση που συνομιλεί με το εμβληματικό μυθιστόρημα του Λόρενς Ντάρρελ «ΑΛΕΞΑΝΔΡΙΝΟ ΚΟΥΑΡΤΕΤΟ» μέσω πρωτότυπων κειμένων, ποιημάτων, ιστορικών και πολιτικών ντοκουμέντων.
Η ομάδα blitz, 10 χρόνια μετά την ίδρυσή της, εμπνέεται από το «Θείο Βάνια» του Τσέχοφ και γράφει ένα καινούριο έργο αναμιγνύοντας την ιστορία της με την ιστορία των τσεχοφικών ηρώων, που κουράστηκαν μετά από 100 χρόνια θαυμασμού.
Θεατρική διασκευή του σπουδαίου διηγήματος του Henry James (The beast in the jungle, 1903). Όταν η ζωή ξοδεύεται σε μια στείρα αναμονή, όπου ο φόβος και ο εγωισμός υπερισχύουν της αγάπης...
-Αλίκη Καγιαλόγλου, «Η θαλασσινή ωδή» του Fernando Pessoa και τα fados της εφηβείας μου.
Παράσταση λόγου και μουσικής, πάνω στο μύθο της ελεύθερης περιπέτειας του ανθρώπινου πνεύματος.
Σκηνική όψη - σκηνοθεσία: Δήμος Αβδελιώδης
Παρασκευή 7 Νοεμβρίου / Ώρα έναρξης 9.00μμ
- Ορχήστρα Academica Αθηνών
Μουσική διεύθυνση: Νίκος Αθηναίος
Συναυλία με έργα των: Benjamin Britten/ Astor Piazzolla / P. I. Tchaikovsky
Παρασκευή 14 Νοεμβρίου / Ώρα έναρξης 9.00μμ
- Jazz has a thousand eyes
Το «Organ Baby trio» του Γιώργου Κοντραφούρη & το «Fenia Papadodima quartet» της Φένιας Παπαδόδημα σε μία ξεχωριστή βραδιά Jazz μουσικής.
Παρασκευή 21 Νοεμβρίου / Ώρα έναρξης 9.00μμ
-Σταύρος Γασπαράτος
Συναυλία
Τρίτη 16 Δεκεμβρίου / Ώρα έναρξης 9.00μμ
***
ΔΕΥΤΕΡΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ (20 Ιανουαρίου - 8 Απριλίου 2015)
Να μείνω έξω, στ΄ανοιχτά: Ποιητικά κείμενα / άγρια εποχή
ΥΠΟΓΕΙΟ
Θεματική: «Ο θάνατος της αθωότητας / Γάλλοι συγγραφείς μιλούν για τον έρωτα»
Η ΑΝΤΑΛΛΑΓΗ,Πωλ Κλωντέλ
Σκηνοθεσία: Νίκος Μαστοράκης
Ένα έργο για τον έρωτα και τα πάθη του, για την πίστη και την ελευθερία, ένα έργο -κυρίως- για την Αμερική, για έναν νέο κόσμο, τον κόσμο του ονείρου και της διάψευσής του.
Από τη Γαλλία προσκεκλημένη η Marie-Armelle Deguy.
ΦΡΥΝΙΧΟΥ
Θεματική: «Ο θάνατος της πνευματικότητας»
ΙΜΜΑΝΟΥΕΛ ΚΑΝΤ, Τόμας Μπέρνχαρντ
Σκηνοθεσία: Γιάννος Περλέγκας
Ένα ποιητικό έργο που μιλάει για την πνευματική τύφλωση που χαρακτηρίζει την εποχή μας. Μια αφορμή για να γελάσουμε με την κατάθλιψή μας, για να αποτρέψουμε τον μαρασμό μας.
Να μείνω έξω, στ΄ανοιχτά: Κλασικές ιστορίες / σκοτεινοί κύκλοι
ΥΠΟΓΕΙΟ
Θεματική: «Ο κύκλος του αίματος»
ΤΟ ΤΡΕΛΟ ΑΙΜΑ,Παντελή Πρεβελάκη
Σκηνοθεσία: Άντζελα Μπρούσκου
Ακυρωμένες ζωές, βίαια πάθη, αιμομιξίες και φονικά στο ασφυκτικό τοπίο της ελληνικής επαρχίας. Τα μοτίβα επαναλαμβάνονται μέχρι αυτή τη στιγμή που μιλάμε και ο έρωτας, μαχαιρώνεται τώρα μπροστά σε ανοιχτές τηλεοράσεις.
Με ποιόν τρόπο μπορείς να παρουσιάσεις κακές ειδήσεις όχι μόνο για να μη σπείρεις τον πανικό αλλά αντιθέτως για να συσπειρώσεις το λαϊκό αίσθημα; Οι «Πέρσες» , έργο-ορόσημο στην ιστορία του Θεάτρου Τέχνης, από τέσσερις ηθοποιούς.
Με αφορμή τον τίτλο και το θέμα του ομώνυμου έργου του Σκαρίμπα, γεννιέται ένα πρωτότυπο κείμενο που πλαισιώνεται από ζωντανή μουσική και τραγούδια. Μια παράσταση που μιλάει -ανάμεσα σε άλλα- για τη νίκη.
Πρωτότυπη μουσική σύνθεση & εκτέλεση: Τάκης Βαρελλάς, Βασίλης Γιασλακιώτης
Κυριακή 2 Νοεμβρίου 2014 – Κυριακή 5 Απριλίου 2015
Ημέρες & ώρες παραστάσεων: Τακτικές παραστάσεις κάθε Κυριακή 11.00 πμ και 3.00 μμ, Καθημερινά πρωινές παραστάσεις με ειδικές τιμές για ομάδες και σχολεία.
*Ανάμεσα στις δύο παραστάσεις (1.00μμ - 2.00μμ) λειτουργεί θεατρικό εργαστήριο για παιδιά 5-12 ετών με θέμα: «Ο ευτυχισμένος κύριος Ουάιλντ και τα παραμύθια του». (Είσοδος εργαστηρίου 3 ευρώ ή 2 ευρώ με την αγορά εισιτηρίου για την παράσταση)
ΥΠΟΓΕΙΟ (εφηβική σκηνή)
Η παράσταση - αφιέρωμα στην επέτειο 60 χρόνων λειτουργίας της σκηνής του Υπογείου, μαθαίνει στους μικρούς (12+) και θυμίζει στους μεγάλους τη θαυμαστή διαδρομή του ιστορικού θεάτρου.
Ημέρες & ώρες παραστάσεων: Τακτικές παράστασες κάθε Κυριακή, ώρα 5.00μμ., Καθημερινά πρωινές παραστάσεις με ειδικές τιμές για ομάδες και σχολεία.
ΚΟΚΚΑΛΑ, Ανδρέα Φλουράκη
Η Εφηβική Σκηνή του Θεάτρου Τέχνης, λειτουργεί για δεύτερη χρονιά στο χώρο του Υπογείου και ανεβάζει ένα καινούργιο έργο, γραμμένο ειδικά για εφήβους μετά από παραγγελία του Θεάτρου Τέχνης στον βραβευμένο συγγραφέα.
Σκηνοθεσία: Κωστής Καπελώνης, με τη συνεργασία της Ειρήνης Στρατηγοπούλου
-Το Θέατρο Τέχνης από τη φετινή χρονιά εγκαινιάζει συνεργασία με το Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών και με τον πρόεδρο του τμήματος Πλάτωνα Μαυρομούστακο με σκοπό την ανάπτυξη δράσεων με τη συμμετοχή φοιτητών δραματικών σχολών, θεατρολόγων και του κοινού.
σχόλια