«Αν δεν γυρίσω, σα συγγραφέας είμαι χαμένος»: Ο Δημήτρης Χατζής μέσα από 491 δελτία

 Δημήτρης Χατζής  (Νίκος Γουλανδρής «491 δελτία για τον Δημήτρη Χατζή») Facebook Twitter
Ο Δημητρη Χατζής όταν έχει πλέον επιστρέψει στην Ελλάδα.
0


«ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΘΕΛΩ ΝΑ ΓΥΡΙΣΩ
και πρέπει να γυρίσω όσο το δυνατό γρηγορότερα, γιατί αν δεν γυρίσω, σα συγγραφέας είμαι χαμένος (…). Αν ήμουνα γιατρός, μηχανικός, τορναδόρος ή καστανάς (έχει και εδώ καστανάδες στο δρόμο!) θα με έφτανε να έρχομαι καμιά φορά να βλέπω εσάς και δε θα μου χρειαζότανε και πολύ να γυρίσω στην Ελλάδα. 

Μπορώ να ζήσω και έξω –και με το κλίμα και με την κοινωνία των ξένων δεν τα πάω άσχημα– θα μπορούσα να ζήσω όπως έζησαν εκατομμύρια ξενιτεμένοι Έλληνες. Αλλά ξενιτεμένος συγγραφέας δεν ξέρω να υπήρξε – μονάχα απ’ τη ρίζα σου μπορείς να τρέφεσαι (…) Γι’ αυτό ακριβώς προτιμώ να επιβάλω τον γυρισμό μου –τον γυρισμό ενός συγγραφέα που έχει αξία– παρά να στενοχωριέμαι με νοσταλγίες ή ν’ ανυπομονώ και να ταπεινώνομαι με παρακάλια. Εσύ, Λίτσα μου, ξέρεις πριν από τριάντα χρόνια έναν αδύνατο, καλόκαρδο –και αρκετά άστατο– αδερφό. Αυτός που σου γράφει εδώ είναι ένας σκληρός κι επίμονος άνθρωπος».

Αυτός ο σκληρός κι επίμονος άνθρωπος που, από τη στιγμή που γράφει αυτές τις γραμμές, θα χρειαστεί μια ολόκληρη δεκαετία ακόμη για να επαναπατριστεί από τη Βουδαπέστη, είναι ο Δημήτρης Χατζής (1913-1981). Κι αυτό το απόσπασμα από γράμμα που έστειλε τον Ιούνιο του 1965 στην αδελφή του είναι ένα από τα εκατοντάδες ντοκουμέντα που κατάφερε να συγκεντρώσει ένας επίσης επίμονος ερευνητής, ο Νίκος Γουλανδρής (1950-2015).

Ο Νίκος Γουλανδρής ούτε ιεράρχησε ούτε σχολίασε τα «δελτία». Τα παρέθεσε χρονολογικά, αναφέροντας πάντα την πηγή τους και φροντίζοντας για την πιστή αναπαραγωγή τους. Αμέτοχος συναισθηματικά, αν επενέβη κάπου, ήταν σε ορισμένες επιστολές του Χατζή με αυστηρά προσωπικά σχόλια για την ιδιωτική του ζωή.

Καρπός πολύχρονης έρευνας σε δημόσια αρχεία και ιδιωτικές πηγές, το βιβλίο του Γουλανδρή «491 δελτία για τον Δημήτρη Χατζή» εκδόθηκε από τις βραχύβιες εκδόσεις Μαύρη Λίστα το 2001 και είναι κρίμα που δεν κυκλοφορεί πια, καθώς δεν πρόκειται για εγχειρίδιο που αφορά μόνο ιστορικούς και φιλολόγους. Μέσα από τα έγγραφα, τις φωτογραφίες και τις επιστολές που περιλαμβάνονται στις 400 σελίδες του βρίσκεσαι αντιμέτωπος μ’ έναν ολόκληρο κόσμο: αυτόν που βίωσε κι αυτόν που θέλησε ν’ αλλάξει ο Χατζής, ως πολίτης, ως πεζογράφος, ως ιδεολόγος.

ΧΑΤΖΗΣ
Το βιβλίο του Γουλανδρή «491 δελτία για τον Δημήτρη Χατζή» εκδόθηκε από τις βραχύβιες εκδόσεις Μαύρη Λίστα το 2001 και δεν κυκλοφορεί πια. 

Τα «δελτία» του βιβλίου καλύπτουν την περίοδο 1930-1975 και στη συντριπτική τους πλειοψηφία σχετίζονται με τα χρόνια της πολιτικής προσφυγιάς του Χατζή στην Ουγγαρία. Τότε που φυτοζωούσε ως συντάκτης της εφημερίδας «Λαϊκός αγώνας» και της ελληνικής εκπομπής του ραδιοφώνου της Βουδαπέστης, τότε που μοιραζόταν την καθημερινότητά του με την δεύτερη σύζυγό του Έρζι Βίτκο, τότε που έγραφε το «Τέλος της μικρής μας πόλης» και τους «Ανυπεράσπιστους», πεπεισμένος ότι ο Εμφύλιος ήταν «ένα δόκανο απ’ όπου κανένας δεν μπορούσε να ξεφύγει»…

Τι να πρωτοεπισημάνει κανείς. Τις μαρτυρίες όσων τον γνώρισαν από κοντά; Τις αλλεπάλληλες εργασίες που του ανέθετε το Κόμμα, τις οποίες άλλοτε εκπλήρωνε πρόθυμα κι άλλοτε παρέκαμπτε δεξιοτεχνικά; Την αλληλογραφία του με τον Τσίρκα και τον Φραγκιά ή τις απόψεις του για τον Καζαντζάκη και τον Σεφέρη; Και σε ποιον Χατζή να πρωτοσταθεί! Σ’ αυτόν που «πνίγεται» και τολμά να συνάπτει φιλικές σχέσεις χωρίς άδεια από την οργάνωση; Σ’ αυτόν που εκμυστηρεύεται τον έρωτά του σε μια γυναίκα που δεν άγγιξε ποτέ; Στον Χατζή που, λίγο πριν επιστρέψει στην Ελλάδα, μόνο την επανάσταση σκέφτεται, την πλήρη ανατροπή; 

 Δημήτρης Χατζής  (Νίκος Γουλανδρής «491 δελτία για τον Δημήτρη Χατζή») Facebook Twitter
Ο Δημήτρης Χατζής στη Βουδαπέστη το 1948.

Ο Νίκος Γουλανδρής ούτε ιεράρχησε ούτε σχολίασε τα «δελτία». Τα παρέθεσε χρονολογικά, αναφέροντας πάντα την πηγή τους και φροντίζοντας για την πιστή αναπαραγωγή τους. Αμέτοχος συναισθηματικά, αν επενέβη κάπου, ήταν σε ορισμένες επιστολές του Χατζή με αυστηρά προσωπικά σχόλια για την ιδιωτική του ζωή. Από τη μεριά του ουδέποτε ισχυρίστηκε πως όλα τα ντοκουμέντα έχουν ενδιαφέρον ούτε ότι αλλάζουν την εικόνα που έχουμε για τον Χατζή – απλώς τη συμπληρώνουν. Θεωρούσε, όμως, πως είχε φτάσει η ώρα να ξεφύγουμε από το παραδοσιακό στερεότυπο του «καλού, αριστερού συγγραφέα» και ν’ αποδώσουμε στον Χατζή την εθνική διάσταση που του αξίζει. 

Είχα την ευκαιρία να συναντήσω τον Γουλανδρή την άνοιξη του 2001 σ’ ένα υπόγειο διαμέρισμα στους πρόποδες του Λυκαβηττού, στέγη δανεική για τις περιόδους που εγκατέλειπε τη μόνιμη κατοικία του στο Παρίσι. Πάνω σ’ έναν φθαρμένο δερμάτινο καναπέ στοιβάζονταν φάκελοι, σώματα εφημερίδων και βιβλία. Ανάμεσά τους και τα δικά του, το «Βιβλιογραφικό μελέτημα Δημήτρη Χατζή 1931-1989» (εκδ. Γνώση), το «Μικρό νεοελληνικό όργανο» (εκδ. Εξάντας) και η ιδιωτική έκδοση των «300 δελτίων για τον Δημήτρη Χατζή». Πονήματα που προκάλεσαν τα πυρά της τρίτης συζύγου και νόμιμης κληρονόμου του Χατζή, της μόνης που επεδίωξε να μη γίνουν τα ευρήματα του Γουλανδρή κοινό κτήμα. 

Ο ίδιος δεν είχε καμία όρεξη να συστηθεί και δίσταζε να μιλήσει για την προσωπική του σχέση με τον συγγραφέα. Με τα πολλά, ωστόσο, άρχισε ν’ ανατρέχει στα ένδοξα χρόνια της Μεταπολίτευσης, όταν με μια παρέα φίλων σχεδίαζε να στήσει εκδοτικό οίκο. Τότε πρωτογνώρισε τον άρτι επαναπατρισθέντα Χατζή. Δέθηκαν. «Ήταν φίλος; Συνάντησα στο πρόσωπό του μια πατρική φιγούρα; Δεν ξέρω πώς να χαρακτηρίσω αυτό που μοιράστηκα στα είκοσι πέντε μου μ’ έναν εξηντάχρονο όπως εκείνος. Επί δύο χρόνια, όμως, μέχρι να φύγω για τη Γαλλία, υπήρξαμε κολλητοί. Παρακολούθησα από κοντά τη συγγραφή του "Διπλού βιβλίου". Του άρεσε του Χατζή να διαβάζει τα χειρόγραφά του. Όχι από ναρκισσισμό ούτε για να συλλέξει γνώμες. Ήθελε απλώς να ακούει με τη φωνή του όσα είχε γράψει. Ήταν ικανός να τηλεφωνήσει στις 6 το πρωί για να μου πει: "Έλα να διαβάσουμε!"»

 Δημήτρης Χατζής  (Νίκος Γουλανδρής «491 δελτία για τον Δημήτρη Χατζή») Facebook Twitter
Ο Δημήτρης Χατζής με τον Ν. Καρβούνη.

Το 1982, με αφορμή τον θάνατο του Χατζή, η εγκυκλοπαίδεια Universalis παραγγέλνει στον Γουλανδρή ένα σύντομο άρθρο. Και καθώς εκείνος διαπιστώνει την πληθώρα αλλά και τη διασπορά των στοιχείων που σχετίζονται με τον συγγραφέα, ξεκινά μια πιο συστηματική έρευνα. Δύσκολο πράγμα και χρονοβόρο η συλλογή πρωτογενούς υλικού. Οι εμπειρίες όμως που αποκτά ο ερευνητής όταν έρχεται πρόσωπο με πρόσωπο με τις «πηγές» του είναι ανεκτίμητες. 

Ο Νίκος Γουλανδρής είδε με τα μάτια του τι αντιπροσώπευαν για την Ουγγαρέζα σύζυγο του Χατζή όσα δικά του χαρτιά στριμώχνονταν σ’ ένα ντουβάρι του διαμερίσματός της. «Από το 1982 ως το 1990 πήγαινα κάθε τόσο στη Βουδαπέστη μαζί με την κόρη του Μέμου Μακρή, την Κλειώ, προσπαθώντας να την πείσω να μου τα δώσει. Δεν διάβηκα ποτέ το κατώφλι. Η γυναίκα αυτή πίστευε πως είχε έναν σύζυγο. Και μόνο όταν πέθανε ο Χατζής πληροφορήθηκε ότι εκείνος είχε αποκτήσει άλλη γυναίκα και παιδί στην Ελλάδα. Γαντζώθηκε λοιπόν στα υπάρχοντά του, προσπαθώντας να συναρμολογήσει την κουρελού της ζωής της… Ευτυχώς, διευθύντρια των χειρογράφων της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ουγγαρίας ήταν μια παλιά μαθήτρια ενός βυζαντινολόγου, παλιού συνεργάτη του Χατζή. Κι εκείνη φρόντισε για τη διάσωση του υλικού όταν πέθανε η ΄Ερζι Βίτκο το 1997». 

Να η λέξη κλειδί: διάσωση. Αυτό ενδιέφερε τον Γουλανδρή. Το σχέδιό του για μια εισαγωγή στο έργο του Χατζή δεν υλοποιήθηκε. Αν την έγραφε, όμως, σίγουρα θα φώτιζε όχι μόνο τον απόηχο του Σολωμού στη σκέψη του Χατζή αλλά και την εξ αποστάσεως «συζήτηση» μεταξύ του τελευταίου και του Σεφέρη. Μια επικοινωνία μονομερή, καθώς «ο Χατζής γνώριζε σε βάθος τον ποιητικό και τον δοκιμιακό λόγο του Σεφέρη, αλλά εκείνος νομίζω πως αγνοούσε ακόμα και την ύπαρξή του. Διαβάστε προσεχτικά το "Διπλό βιβλίο" και θα δείτε πως οι συνηχήσεις με τον Σεφέρη βγάζουν μάτι!»

ΒΡΕΙΤΕ ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΧΑΤΖΗ ΣΤΟ LIFO SHOP

Στις 26 Νοεμβρίου συμπληρώνονται πενήντα χρόνια από τη δημοσίευση στον ελληνικό Τύπο ότι ο Δημήτρης Χατζής, μετά από 26 χρόνια εξορίας, έκανε το πρώτο του δοκιμαστικό ταξίδι επιστροφής στην Ελλάδα. Λίγες μέρες νωρίτερα είχε εκδοθεί προεδρικό διάταγμα, με το οποίο του χαριζόταν η θανατική ποινή στην οποία είχε καταδικαστεί το '52 από το στρατοδικείο Ιωαννίνων. Αυτήν τη μέρα διάλεξε και η Εθνική Βιβλιοθήκη για να τιμήσει τον συγγραφέα, με ομιλητές τους Βενετία Αποστολίδου, Δημήτρη Τζιόβα και Σταύρο Ζουμπουλάκη (19:00-21:00).

Βιβλίο
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

λειβαδίτης ρίτσος εξορία

Αρχαιολογία & Ιστορία / Γράμματα σε εξόριστους που διέσωσε ο Τάσος Λειβαδίτης (μέρος Β')

Η LiFO παρουσιάζει τα συγκλονιστικά γράμματα που διέσωσε ο Τάσος Λειβαδίτης με παραλήπτες πολιτικούς κρατούμενους/εξόριστους στη μετεμφυλιακή Ελλάδα. Στο Α' μέρος δημοσιεύσαμε τα γράμματα που έστειλαν παιδιά προς τους πατεράδες τους. Στο Β' μέρος δημοσιεύουμε εκείνα που έστειλαν οι μανάδες, οι αδερφές και οι γυναίκες στους εξόριστους γιους, αδελφούς και συζύγους τους.
ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΕΛΑΣΑΚΗΣ
Γράμματα σε εξόριστους που διέσωσε ο Τάσος Λειβαδίτης (μέρος Α)

Βιβλίο / Αγαπημένε μου μπαμπά: Γράμματα σε εξόριστους που διέσωσε ο Τάσος Λειβαδίτης

Η LiFO παρουσιάζει τα συγκλονιστικά γράμματα που διέσωσε ο Τάσος Λειβαδίτης με παραλήπτες πολιτικούς κρατούμενους/εξόριστους στη μετεμφυλιακή Ελλάδα. Στο Α' μέρος, δημοσιεύονται τα γράμματα που έστειλαν παιδιά προς τους πατεράδες τους.
ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΕΛΑΣΑΚΗΣ
Παίξε κι εσύ λίγο εμφύλιο, μπορείς!

Δημήτρης Π. Σωτηρόπουλος / Παίξε κι εσύ λίγο εμφύλιο, μπορείς!

Η επιστροφή των μάλλον κοινότοπων εμφυλιοπολεμικών ιστοριών είναι η αναβίωση ενός αυτοβιογραφικού λόγου πολύ φτωχού για να περιγράψει έναν κόσμο όλο και μεγαλύτερης πολυπλοκότητας και ευθραυστότητας.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ Π. ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Διαβάζοντας για την Αμερική του Τραμπ

Βιβλίο / Διαβάζοντας για την Αμερική του Τραμπ

Μόλις μία εβδομάδα μετά τις αμερικανικές εκλογές, βιβλία δυστοπικού περιεχομένου και πολιτικής θεωρίας εκτοξεύτηκαν στις πρώτες θέσεις των παγκόσμιων πωλήσεων, αποδεικνύοντας ότι η ανάγνωση παραμένει το ένα και μοναδικό όπλο.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Η βίβλος του cult ελληνικού σινεμά

Οθόνες / Η βίβλος του cult ελληνικού σινεμά μόλις κυκλοφόρησε

Τα κείμενα του Φώντα Τρούσα για τις «βαθιά υποτιμημένες ταινίες που απελευθέρωσαν τη ματιά του θεατή από την οικογενειακή τηλεοπτική εικόνα, απενοχοποιώντας περαιτέρω το γυμνό» και για τον underground και τον πειραματικό ελληνικό κινηματογράφο κυκλοφορούν σε ένα μοναδικό, κυριολεκτικά, βιβλίο, από τα LiFO Books.
M. HULOT
Κανείς δεν ήξερε ότι ήταν μαύρη: Η εξωπραγματική ιστορία της επιμελήτριας του JP Morgan

Βιβλίο / Κανείς δεν ήξερε ότι ήταν μαύρη: Η εξωπραγματική ιστορία της επιμελήτριας του JP Morgan

Υπεύθυνη για τα πιο πολύτιμα αποκτήματα της ιδιωτικής συλλογής του διάσημου τραπεζίτη, η απέριττα κομψή βιβλιοθηκάριος Μπελ ντα Κόστα Γκριν ήταν μαύρη αλλά εμφανιζόταν ως λευκή στον αφρό της υψηλής κοινωνίας μέχρι και τον θάνατό της το 1950.
THE LIFO TEAM
Leslie Absher: «Κόρη κατασκόπου, queer κορίτσι» 

Βιβλίο / Κόρη κατασκόπου, queer κορίτσι, συγγραφέας

Η Αμερικανίδα δημοσιογράφος Leslie Absher μάς ξεναγεί στο «Σπίτι με τα μυστικά», εκθέτοντας ταυτόχρονα την προσωπική της πορεία προς την απελευθέρωση, την «ελληνική» της εμπειρία και τις εντυπώσεις της από τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ. 
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
«Πολυτεχνείο - Ένα παραμύθι που δεν λέει παραμύθια»

Βιβλίο / Το Πολυτεχνείο έγινε κόμικ: Μια νέα έκδοση για μια μονίμως επίκαιρη εξέγερση

Παραμονές της φετινής επετείου της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, οι εκδόσεις Red ‘n’ Noir κυκλοφόρησαν ένα έξοχο κόμικ αφιερωμένο σε αυτή, που το υπογράφουν ο συγγραφέας Γιώργος Κτενάς και ο σκιτσογράφος John Antono.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί δεν θα ξεχάσουμε ποτέ τον Μάλκολμ Λόουρι και το «Κάτω από το ηφαίστειο»

Βιβλίο / Το μεγαλόπνοο «Κάτω από το ηφαίστειο» του Μάλκολμ Λόουρι, μια προφητεία για την αποσύνθεση του κόσμου

Οι αναλογίες μεταξύ του μυθιστορηματικού βίου του Βρετανού συγγραφέα και του κορυφαίου έργου του είναι παραπάνω από δραματικές, όπως και αυτές μεταξύ της υπαρξιακής πτώσης του και του σημερινού, αδιέξοδου κόσμου.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Ψέμα μέχρι αποδείξεως του εναντίου

Βιβλίο / Ψέμα μέχρι αποδείξεως του εναντίου

Στο νέο του βιβλίο, «Ψέματα που μας έμαθαν για αλήθειες», το οποίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διόπτρα, ο Νικόλας Σμυρνάκης καταρρίπτει 23 μύθους που μας καταπιέζουν, βοηθώντας μας να ζήσουμε ουσιαστικότερα.
ΜΑΡΙΑ ΔΡΟΥΚΟΠΟΥΛΟΥ
Βασίλης Σωτηρόπουλος: «Έχουν γίνει μεγάλα βήματα στη νομοθεσία για τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα, υπάρχουν όμως ακόμα σημαντικά κενά»

Βιβλίο / Βασίλης Σωτηρόπουλος: «Έχουν γίνει μεγάλα βήματα στη νομοθεσία για τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα, υπάρχουν όμως ακόμα σημαντικά κενά»

Μια διαφωτιστική συζήτηση με τον γνωστό δικηγόρο παρ’ Αρείω Πάγω και συγγραφέα με αφορμή την έκδοση του βιβλίου του ΛΟΑΤΚΙ + Δικαιώματα & Ελευθερίες (εκδ. Σάκκουλα), ένα μνημειώδες όσο και πολύτιμο βοήθημα για κάθε ενδιαφερόμενο άτομο.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Βασιλική Πέτσα: «Αυτό που μας πάει μπροστά δεν είναι η πρόοδος αλλά η αγάπη»

Βιβλίο / Η Βασιλική Πέτσα έγραψε ένα μεστό μυθιστόρημα με αφορμή μια ποδοσφαιρική τραγωδία

Η ακαδημαϊκός άφησε για λίγο το βλέμμα του κριτή και υιοθέτησε αυτό του συγγραφέα, καταλήγοντας να γράψει μια ιστορία για το συλλογικό τραύμα που έρχεται να προστεθεί στις ατομικές τραγωδίες και για τη σημασία της φιλικής αγάπης.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Μιχάλης Γκανάς: Ο ποιητής της συλλογικής μας μνήμης

Απώλειες / Μιχάλης Γκανάς (1944-2024): Ο ποιητής της συλλογικής μας μνήμης

«Ό,τι με βασανίζει κατά βάθος είναι η οριστική απώλεια ανθρώπων, τόπων και τρόπων και το ανέφικτο της επιστροφής». Ο σημαντικός Έλληνας ποιητής έφυγε σήμερα από τη ζωή σε ηλικία 80 ετών.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
«Queer»: Το μυθιστόρημα της στέρησης που πόνεσε τον Μπάροουζ

Βιβλίο / «Queer»: Το μυθιστόρημα της στέρησης που πόνεσε τον Μπάροουζ

Μια αναδρομή στην έξοχη, προκλητική όσο και «προφητική» νουβέλα του Ουίλιαμ Μπάροουζ στην οποία βασίστηκε η πολυαναμενόμενη ταινία του Λούκα Γκουαντανίνο που βγαίνει σύντομα στις κινηματογραφικές αίθουσες.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ