Χρόνια πολλά, Φραντς Κάφκα!

Χρόνια πολλά, Φραντς Κάφκα! Facebook Twitter
2
Χρόνια πολλά, Φραντς Κάφκα! Facebook Twitter
«Η Πράγα δε σε αφήνει ποτέ να φύγεις... αυτή η καλή μανούλα έχει γαμψά νύχια» (Φραντς Κάφκα)

Ο Φραντς Κάφκα γεννήθηκε στις 3 Ιουλίου 1883 στο κτίριο που βρισκόταν στη γωνία των δρόμων Kaprova και Maiselova, δίπλα στην παλιά πλατεία της Πράγας. Μια ανάγλυφη πλάκα βρίσκεται στην είσοδο του κτιρίου της διεύθυνσης náměstí Franze Kafky 3, Praha, Česká republika, σηματοδοτώντας τον διάσημο κάτοικο που έμεινε εκεί για μόλις δύο χρόνια. Από το αρχικό κτίριο έχει επιβιώσει μόνο η είσοδος. Το υπόλοιπο καταστράφηκε σε μια φωτιά του 1887.

Χρόνια πολλά, Φραντς Κάφκα! Facebook Twitter
Το πρώτο σπίτι του Κάφκα, σήμερα
Χρόνια πολλά, Φραντς Κάφκα! Facebook Twitter
Η αυθεντική είσοδος

  

Ο Κάφκα κατάφερε να αφήσει το πατρικό του σπίτι και να μείνει μόνος του στα 31 του. Άλλαξε πολλά σπίτια, μέχρι να καταλήξει στο νούμερο 16 της οδού Dlouhá, όπου έγραψε το μεγαλύτερο μέρος του μυθιστορήματος «η Δίκη». Ο δρόμος ήταν τότε, όπως και σήμερα, πολυσύχναστος, και γι' αυτό ο Φραντς συχνά πήγαινε στο σπίτι της αδερφής του για να βρει ησυχία.

Χρόνια πολλά, Φραντς Κάφκα! Facebook Twitter
οδός Dlouhá

Μια από τις πιο σύντομες περιγραφές για το έργο του Κάφκα που έχω διαβάσει είναι «η προσπάθεια του ανθρώπου να βρει ασφάλεια». Επειδή πολλά έχουν γραφτεί, και άλλα τόσα έχετε διαβάσει, ας το αφήσουμε εκεί, και ας γιορτάσουμε τα γενέθλια αυτού του ανθρώπου:

Πληκτρολογήστε με το χέρι του Κάφκα

Η σχεδιάστρια Julia Sysmäläinen από τη Φινλανδία έχει σχεδιάσει μια γραμματοσειρά βασισμένη στη μοναδική γραφή του Κάφκα. Της έχει δώσει το χαρακτηριστικό όνομα FF Mister K. Ο κύριος Κ έχει ξεπηδήσει από τα γραπτά του Φραντς και τώρα μπορεί να εκφράσει τις σκέψεις του. Η γραμματοσειρά δίνει στον χρήστη την ευκαιρία να διορθώσει τις σκέψεις του, αφήνοντας τα λάθη εμφανή.

 

Χρόνια πολλά, Φραντς Κάφκα! Facebook Twitter

 

Η πετυχημένη γραμματοσειρά υποστηρίζει πολλές μα πολλές γλώσσες, από ινδονησιακά μέχρι Maori, αλλά όχι ελληνικά. Γιατί όχι ελληνικά; Γιατί;

Το χειρότερο αεροδρόμιο του κόσμου

Το Onion περιγράφει το πιο καταθλιπτικό αεροδρόμιο του κόσμου, το Franz Kafka, όπου όλες οι πτήσεις είναι με καθυστέρηση ημερών, μερικές φορές και μηνών, οι διάδρομοι ατελείωτοι και αδιέξοδοι, με αεροπλάνα που ταξιδεύουν και βρίσκονται και πάλι στην αρχή:

Το αγαπημένο καφέ του Κάφκα

Στην εποχή του Κάφκα, τα καφέ της Πράγας ανταγωνίζονταν τα καφέ της Βιέννης, αποτελώντας χώρο συνάντησης των διανοούμενων. Από τα αγαπημένα του Κάφκα λίγα έχουν επιζήσει ως σήμερα. Ένα από αυτά είναι το Café Louvre, με μεγαλοπρεπή σκάλα, δωμάτιο για μπιλιάρδο και ορθομαρμαρώσεις. Το μεγαλείο του έχει αποτυπωθεί σε πολλές φωτογραφίες της εποχής.

 

Χρόνια πολλά, Φραντς Κάφκα! Facebook Twitter

 

Χρόνια πολλά, Φραντς Κάφκα! Facebook Twitter

 

Χρόνια πολλά, Φραντς Κάφκα! Facebook Twitter

 

Χρόνια πολλά, Φραντς Κάφκα! Facebook Twitter

 

Χρόνια πολλά, Φραντς Κάφκα! Facebook Twitter

Στις 7 Νοεμβρίου 1907, όπως φαίνεται από την αλληλογραφία του Κάφκα με τον φίλο του Brod, οι δύο τους πέρασαν ένα ευχάριστο απόγευμα στο Café Louvre, διαβάζοντας το «Θρυλικές Ιστορίες με Ηθικό Δίδαγμα» του Ζυλ Λαφόργκ. Ας τιμήσουμε τον μεγάλο συγγραφέα με ένα φλιτζάνι καφέ και ένα ωραίο βιβλίο. Χρόνια πολλά, Φραντς!

Χρόνια πολλά, Φραντς Κάφκα! Facebook Twitter
Βιβλίο
2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πέντε κλασικά έργα που πρέπει κανείς να διαβάσει

Βιβλίο / 5 κλασικά βιβλία που κυκλοφόρησαν ξανά σε νέες μεταφράσεις

Η κλασική λογοτεχνία παραμένει εξαιρετικά επίκαιρη, κι αυτό το αντιλαμβάνεται κανείς ανατρέχοντας στους τίτλους της πρόσφατης βιβλιοπαραγωγής και σε έργα των Τζόις, Κουτσί, Κάφκα, Αντρέγεφ και Τσβάιχ.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Τάσος Θεοφίλου: «Η φυλακή είναι το LinkedΙn των παρανόμων» ή «Το πορνό και το Κανάλι της Βουλής είναι από τα πιο δημοφιλή θεάματα στη φυλακή»

Βιβλίο / Τάσος Θεοφίλου: «Όταν μυρίζω μακαρόνια με κιμά θυμάμαι τη φυλακή»

Με αφορμή το βιβλίο-ντοκουμέντο «Η φυλακή», ο Τάσος Θεοφίλου μιλά για την εμπειρία του εγκλεισμού, για τον αθέατο μικρόκοσμο των σωφρονιστικών ιδρυμάτων –μακριά απ’ τις εικόνες που αναπαράγουν σειρές και ταινίες– και για το πώς η φυλακή λειτουργεί σαν το LinkedIn των παρανόμων.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Michel Gaubert: Ο dj που βάζει μουσικές στα σημαντικότερα catwalks

Βιβλίο / Michel Gaubert: Ο dj που βάζει μουσικές στα σημαντικότερα catwalks

Chanel, Dior και πολλοί ακόμα οίκοι υψηλής ραπτικής «ντύνουν» τα shows τους με τη μουσική του. Στο «Remixed», την αυτοβιογραφία-παλίμψηστο των επιρροών και των εμμονών του, ο ενορχηστρωτής της σύγχρονης catwalk κουλτούρας μας ξεναγεί σε έναν κόσμο όπου μουσική και εικόνα γίνονται ένα.
ΣΤΕΛΛΑ ΛΙΖΑΡΔΗ
Ρωμανός ο Μελωδός: Ο ουρανόθρεφτος ποιητής του Θείου Δράματος

Βιβλίο / Ρωμανός ο Μελωδός: Ο ουρανόθρεφτος ποιητής του Θείου Δράματος

Λίγοι είναι οι ποιητικά γραμμένοι εκκλησιαστικοί στίχοι που δεν φέρουν τη σφραγίδα αυτού του ξεχωριστού υμνωδού και εκφραστή της βυζαντινής ποιητικής παράδοσης που τίμησαν οι σύγχρονοί μας ποιητές, από τον Οδυσσέα Ελύτη μέχρι τον Νίκο Καρούζο.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Τα 5 πιο σημαντικά βιβλία του Μάριο Βάργκας Λιόσα

Βιβλίο / Τα 5 πιο σημαντικά βιβλία του Μάριο Βάργκας Λιόσα

Η τελευταία μεγάλη μορφή της λατινοαμερικάνικης λογοτεχνίας που πίστευε πως «η λογοτεχνία μπορεί να αλλάξει την πραγματικότητα» έφυγε την Κυριακή σε ηλικία 89 ετών. Ξεχωρίσαμε πέντε από τα πιο αξιόλογα μυθιστορήματά του.
ΕΙΡΗΝΗ ΓΙΑΝΝΑΚΗ
bernhard schlink

Πίσω ράφι / «Φανταζόσουν ότι θα έβγαινες στη σύνταξη ως τρομοκράτης;»

Το μυθιστόρημα «Το Σαββατοκύριακο» του Μπέρνχαρντ Σλινκ εξετάζει τις ηθικές και ιδεολογικές συνέπειες της πολιτικής βίας και της τρομοκρατίας, αναδεικνύοντας τις αμφιλεγόμενες αντιπαραθέσεις γύρω από το παρελθόν και το παρόν.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
Φοίβος Οικονομίδης

Βιβλίο / Φοίβος Οικονομίδης: «Είμαστε έτοιμοι ανά πάσα στιγμή να σπάσουμε σε χίλια κομμάτια»

Με αφορμή το νέο του βιβλίο «Γιακαράντες», ο Φοίβος Οικονομίδης, ένας από τους πιο χαρακτηριστικούς συγγραφείς της νεότερης γενιάς, μιλά για τη διάσπαση προσοχής, την αυτοβελτίωση, τα κοινωνικά δίκτυα, το βύθισμα στα ναρκωτικά και τα άγχη της γενιάς του.
ΙΩΝΑΣ ΚΑΛΛΙΜΑΝΗΣ
Σερζ Τισερόν «Οικογενειακά μυστικά»

Το Πίσω Ράφι / «Το να κρατάμε ένα μυστικό είναι ό,τι πιο πολύτιμο και επικίνδυνο έχουμε»

Μελετώντας τις σκοτεινές γωνιές των οικογενειακών μυστικών, ο ψυχίατρος και ψυχαναλυτής Σερζ Τισερόν αποκαλύπτει τη δύναμη και τον κίνδυνο που κρύβουν καθώς μεταφέρονται από τη μια γενιά στην άλλη.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
Το ηθικό ζήτημα με τις μεταθανάτιες εκδόσεις με αφορμή το ημερολόγιο της Τζόαν Ντίντιον

Βιβλίο / Μεταθανάτιες εκδόσεις και ηθικά διλήμματα: Η Τζόαν Ντίντιον στο επίκεντρο

Σύντομα θα κυκλοφορήσει ένα βιβλίο με τις προσφάτως ανακαλυφθείσες «ψυχιατρικές» σημειώσεις της αείμνηστης συγγραφέως, προκαλώντας ερωτήματα σχετικά με τη δεοντολογία της μεταθανάτιας δημοσίευσης έργων ενός συγγραφέα χωρίς την επίσημη έγκρισή του.
THE LIFO TEAM
Στα «Μαθήματα Ζωγραφικής» του Τσαρούχη αποκαλύπτεται όλος ο ελληνικός κόσμος

Ηχητικά Άρθρα / Γιάννης Τσαρούχης: «Η ζωγραφική μου θρέφεται από τη μοναξιά και τη σιωπή»

Στα εκπληκτικά «Μαθήματα Ζωγραφικής» του Γιάννη Τσαρούχη αποκαλύπτεται όλος ο ελληνικός κόσμος, από τις μινωικές τοιχογραφίες έως τα λαϊκά δημιουργήματα του Θεόφιλου.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
George Le Nonce: «Εκτός από τα φέικ νιουζ, υπάρχει η φέικ λογοτεχνία και η φέικ ποίηση»

Ποίηση / George Le Nonce: «Εκτός από τα fake news, υπάρχει η fake λογοτεχνία και ποίηση»

Με αφορμή την έκδοση του τέταρτου ποιητικού του βιβλίου, με τίτλο «Μαντείο», ο Εξαρχειώτης ποιητής μιλά για την πορεία του, την ποίηση –queer και μη–, και για την εποχή του Web 2.0, αποφεύγοντας την boomer-ίστικη νοοτροπία.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Χατζιδάκις, Ιωάννου, Χιόνης, Βακαλόπουλος, Κοντός: 5 βιβλία τους κυκλοφορούν ξανά

Βιβλίο / Χατζιδάκις, Ιωάννου, Χιόνης, Βακαλόπουλος, Κοντός: 5 βιβλία τους κυκλοφορούν ξανά

Μια σειρά από επανεκδόσεις αλλά και νέες εκδόσεις, που αφορούν ποιητές και λογοτέχνες που έχουν φύγει από τη ζωή μάς θυμίζουν γιατί επιστρέφουμε σε αυτούς, διαπιστώνοντας ότι παραμένουν, εν πολλοίς, αναντικατάστατοι.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ

σχόλια

2 σχόλια