Μία ομάδα εθελοντών στη Θεσσαλονίκη διαβάζει λογοτεχνία σε αυτούς που αδυνατούν

Μία ομάδα εθελοντών στη Θεσσαλονίκη διαβάζει λογοτεχνία σε αυτούς που αδυνατούν Facebook Twitter
1

«Αλήθεια, σας αρέσει ο Ντοστογιέφσκι;» ήταν το πρώτο πράγμα που με ρώτησε στο τηλέφωνο η Μαρία Ψωμά Πετρίδου. Λίγα δευτερόλεπτα μετά με είχε καλέσει να παρακολουθήσω από κοντά την επίσκεψη της «Διάβασέ μου!» στο Βαφοπούλειο. «Την Τρίτη στις 10:00. Να έχεις τετράδιο για σημειώσεις», με πείραξε στο κλείσιμο. Η ίδια έφτασε στον χώρο 20 λεπτά πριν το ραντεβού. Ήθελε να ελέγξει και την παραμικρή λεπτομέρεια. Σιγά σιγά το ένα μετά το άλλο χαρούμενα ηλικιωμένα πρόσωπα περνούσαν την πόρτα σαν μαθητές που προσέρχονται στο αγαπημένο τους μάθημα. Στις 10:00 ακριβώς η Ναταλία είχε πάρει τη θέση της και άρχισε να διαβάζει. Φωναχτά.

«Η «Διάβασέ μου!» είναι εθελοντική ομάδα φωναχτών λογοτεχνικών αναγνώσεων και δημιουργήθηκε από μέλη της Λέσχης Ανάγνωσης του ΣΑΑΚ (Σύλλογος Αποφοίτων Αμερικανικού Κολλεγίου Ανατόλια). Η Λέσχη αυτή λειτουργεί εδώ και 8 χρόνια. Κάποια στιγμή γεννήθηκε η ανάγκη όλα αυτά τα σημαντικά λογοτεχνικά κείμενα που διαβάζουμε και συζητούμε να μπορούμε να τα μοιραζόμαστε και με άλλους ανθρώπους που ενδεχομένως δεν είχαν την ευκαιρία ή την δυνατότητα να γίνουν αναγνώστες. Βλέπετε, ένας συστηματικός αναγνώστης βιώνει όλα τα ευεργετήματα της ανάγνωσης».

 

Μία ομάδα εθελοντών στη Θεσσαλονίκη διαβάζει λογοτεχνία σε αυτούς που αδυνατούν Facebook Twitter
φωτογραφία: Βαγγέλης Δημόπουλος/LIFO

Μία ομάδα εθελοντών στη Θεσσαλονίκη διαβάζει λογοτεχνία σε αυτούς που αδυνατούν Facebook Twitter
φωτογραφία: Βαγγέλης Δημόπουλος/LIFO

 

Αυτή τη στιγμή οι εθελοντές της «Διάβασέ μου!» είναι 30 αλλά συνεχώς έρχονται νέα μηνύματα συμμετοχής. Υπάρχουν οι εθελοντές αναγνώστες που διαβάζουν κάθε εβδομάδα στην ομάδα τους. Υπάρχουν όμως και αυτοί που επιλέγουν λογοτεχνικά κείμενα για το αρχείο της ομάδας και απασχολούνται σε πολλές άλλες αρμοδιότητες», αναφέρει η Μαρία και στέκεται στις προϋποθέσεις για να γίνει κάποιος εθελοντής καθώς και στους χώρους που λαμβάνουν χώρα οι αναγνώσεις.

 

«Τρεις είναι οι βασικές προϋποθέσεις για να γίνει κάποιος εθελοντής: Να είναι ο ίδιος αναγνώστης, να έχει πάθος με την λογοτεχνία και ταυτόχρονα να θέλει να διαχειρίζεται ομάδα. Όμως, όσο μια εθελοντική ομάδα μεγαλώνει, τόσο υπάρχουν κι άλλες δραστηριότητες που θα μπορούσε να ασχοληθεί κάποιος. Όπως εξεύρεση χορηγιών, διοργάνωση εκδηλώσεων κ.α. Μέχρι σήμερα διαβάζουμε σε πολλές και διαφορετικές ομάδες, όπως ΚΑΠΗ, γηροκομεία, Δημοτικές Βιβλιοθήκες, ψυχιατρείο, Σχολή Τυφλών, Σχεδία και αλλού. Στο ξεκίνημά μας προτείναμε εμείς στα ΚΑΠΗ τη συνεργασία και μας αγκάλιασαν αμέσως! Από εκεί και πέρα οι προτάσεις έρχονται από μόνες τους ή από τα μέλη. Η ανταπόκριση όσων παρακολουθούν τις ομάδες μας είναι εξαιρετικά θερμή και ενθουσιώδης. Κάθε εβδομάδα περιμένουν τους εθελοντές με αδημονία και προσπαθούν να μην λείψουν από καμιά συνάντηση», προσθέτει.

 

Μία ομάδα εθελοντών στη Θεσσαλονίκη διαβάζει λογοτεχνία σε αυτούς που αδυνατούν Facebook Twitter
φωτογραφία: Βαγγέλης Δημόπουλος/LIFO

Μία ομάδα εθελοντών στη Θεσσαλονίκη διαβάζει λογοτεχνία σε αυτούς που αδυνατούν Facebook Twitter
φωτογραφία: Βαγγέλης Δημόπουλος/LIFO

 

Πίσω μας η Ναταλία συνεχίζει το διάβασμα και το κοινό την κοιτάει στα μάτια, δουλεύοντας στο μυαλό του τις ερωτήσεις και τη συζήτηση που θα ακολουθήσει. «Οι αναγνωστικές ομάδες κρατάνε 1 ώρα, στην διάρκεια των οποίων διαβάζεται ένα λογοτεχνικό κείμενο και μετά ακολουθεί συζήτηση. Τα κείμενα που διαβάζονται (διηγήματα περισσότερο) επιλέγονται τόσο από την ελληνική όσο και από την παγκόσμια λογοτεχνία. Σε κάθε ομάδα μπορεί να διαβάζεται διαφορετικό ανάλογα με τις ανάγκες των μελών, οπότε έχουμε πολλά κείμενα με εξαιρετική ανταπόκριση. Κάθε συνάντηση είναι και κάτι άλλο, μια διαφορετική εμπειρία. Ποτέ δεν ξέρεις ακριβώς τι όμορφο και κι αναπάντεχο θα προκύψει με έναυσμα το θέμα μιας ιστορίας!», επισημαίνει.

 

Τη ρωτάω να μου αφηγηθεί εικόνες από τη μέχρι τώρα πορεία της ομάδας. «Μια από τις πιο ξεχωριστές ομάδες ανάγνωσης είναι αυτή του ψυχιατρείου, όπου χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή στην επιλογή των κειμένων και τα μέλη της ομάδας έχουν έναν ιδιαίτερο και πολύ συγκινητικό τρόπο που συμμετέχουν.

Μία ομάδα εθελοντών στη Θεσσαλονίκη διαβάζει λογοτεχνία σε αυτούς που αδυνατούν Facebook Twitter
φωτογραφία: Βαγγέλης Δημόπουλος/LIFO
Μία ομάδα εθελοντών στη Θεσσαλονίκη διαβάζει λογοτεχνία σε αυτούς που αδυνατούν Facebook Twitter
φωτογραφία: Βαγγέλης Δημόπουλος/LIFO

Η πιο ισχυρή εικόνα είναι τα χαμόγελα και τα πρόσωπα που φωτίζουν, όποιας ηλικίας κι αν είναι και με όποια προβλήματα. Τίποτα δεν είναι τυχαίο. Υπάρχουν επιστημονικές μελέτες που όχι μόνο δείχνουν αλλά και αποδεικνύουν την ευεργετική επίδραση αυτών των ομάδων ακόμα και σε άτομα που πάσχουν από άνοια ή από κάποιες μορφές νοητικής υστέρησης. Βλέπετε σε χώρες τις Δύσης αυτό εφαρμόζεται εδώ και χρόνια από μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς που υποστηρίζονται από πανεπιστήμια αλλά και από το εθνικό σύστημα υγείας τους. Εδώ θα ήθελα να τονίσω ότι αυτές οι ομάδες δεν είναι «ακροάσεις» αλλά βάζουν τα άτομα που συμμετέχουν στη διαδικασία της συζήτησης και της ανταλλαγής απόψεων. Είναι λοιπόν συμμετοχικές», καταλήγει και αναφέρεται στα μελλοντικά σχέδια της ομάδας.

Μία ομάδα εθελοντών στη Θεσσαλονίκη διαβάζει λογοτεχνία σε αυτούς που αδυνατούν Facebook Twitter
φωτογραφία: Βαγγέλης Δημόπουλος/LIFO

«Στόχος μας είναι να διευρύνουμε και να απλώνουμε τις ομάδες μας σε όλη την πόλη αλλά και εκτός των ορίων της και ταυτόχρονα να προσελκύουμε όλο και περισσότερους εθελοντές αλλά και χορηγούς που θα στηρίζουν τις δράσεις μας και την επιμόρφωση των εθελοντών. Σε αυτές τις συναντήσεις ανάγνωσης όλοι παίρνουν πράγματα. Άνοιγμα της σκέψης, ανταλλαγή απόψεων, έκφραση συναισθημάτων αλλά και προβλημάτων, αισιοδοξία, αποδοχή, επικοινωνία καθώς και δημιουργία καινούργιων σχέσεων. Με λίγα λόγια ανθρώπινη επαφή!».

Η σελίδα της «Διάβασε μου» στο Facebook εδώ.

1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σπύρος A. Ευαγγελάτος: Μια μεγάλη διαδρομή

Πέθανε Σαν Σήμερα / Σπύρος A. Ευαγγελάτος: Μια μεγάλη διαδρομή στο ελληνικό θέατρο

Το Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης κυκλοφόρησε έναν τόμο 535 σελίδων, αφιερωμένο στον σπουδαίο σκηνοθέτη, φιλόλογο, συγγραφέα και ακαδημαϊκό που άφησε ανεξίτηλη τη σφραγίδα του στην ιστορία του ελληνικού θεάτρου.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Μέριλιν Γιάλομ: «H ιστορία της συζύγου»

Το Πίσω Ράφι / H ιστορία της συζύγου από την αρχαιότητα έως τον 20ό αιώνα

Η φεμινίστρια συγγραφέας και ιστορικός Μέριλιν Γιάλομ εξερευνά τη διαδρομή της συζυγικής ταυτότητας, αποκαλύπτοντας πώς η έννοια του γάμου μεταλλάχθηκε από θρησκευτικό καθήκον σε πεδίο συναισθηματικής ελευθερίας.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
Ο γενναιόδωρα οργισμένος Τζορτζ Όργουελ

Βιβλίο / Ο γενναιόδωρα οργισμένος Τζορτζ Όργουελ

Η έκδοση με τα κριτικά κείμενα του Τζορτζ Όργουελ για τη λογοτεχνία και την πολιτική με τον τίτλο «Ό,τι μου κάνει κέφι» μας φέρνει ενώπιον ενός τρομερά οξυδερκούς και ενίοτε γενναιόδωρα οργισμένου στοχαστή.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Το βιβλιοπωλείο Κάουφμαν και η ανεκτίμητη προσφορά του στην πνευματική ζωή της Αθήνας

Βιβλίο / Το βιβλιοπωλείο Κάουφμαν και η ανεκτίμητη προσφορά του στην πνευματική ζωή της Αθήνας

Μέσα από αφηγήσεις, φωτογραφίες και ντοκουμέντα μιας νέας έκδοσης ζωντανεύει το βιβλιοπωλείο που συνδέθηκε με τις μνήμες χιλιάδων Αθηναίων και έπαιξε ρόλο στην πολιτιστική διαμόρφωση και καλλιέργεια πολλών γενεών.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
«Κάποια στιγμή έμαθα να βάζω στον λόγο μου ένα "ίσως", ένα "ενδεχομένως"»

Οι Αθηναίοι / «Κάποια στιγμή έμαθα να βάζω στον λόγο μου ένα "ίσως", ένα "ενδεχομένως"»

Στην Α’ Δημοτικού τη μάγεψε η φράση «Η Ντόρα έφερε μπαμπακιές». Διαμορφώθηκε με Προυστ, Βιρτζίνια Γουλφ, Γιώργο Ιωάννου και Κοσμά Πολίτη. Ως συγγραφέα την κινεί η περιέργεια για τις ανθρώπινες σχέσεις. Η Αγγέλα Καστρινάκη είναι η Αθηναία της εβδομάδας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Μπρους Τσάτουιν: Ένας αεικίνητος ταξιδιώτης

Πέθανε Σαν Σήμερα / Μπρους Τσάτουιν: Ένας αεικίνητος ταξιδιώτης

Ο αιώνιος ταξιδευτής, μυθιστοριογράφος και ταξιδιωτικός συγγραφέας περιπλανήθηκε στα πιο άβατα σημεία του κόσμου αναζητώντας το DNA των νομάδων και έζησε μια μυθιστορηματική ζωή που υπερβαίνει αυτήν που κατέγραψε στα βιβλία του.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
10 σημαντικά βιβλία που θα κυκλοφορήσουν το πρώτο τρίμηνο του 2025

Βιβλίο / Δέκα σημαντικά βιβλία που θα κυκλοφορήσουν το πρώτο τρίμηνο του 2025

Το πιο πρόσφατο Booker, επανεκδόσεις μυθιστορημάτων με θέμα τον Εμφύλιο, το τελευταίο βιβλίο του Μάριο Βάργκας Λιόσα, η νέα Αμάντα Μιχαλοπούλου και μια συγκεντρωτική έκδοση των ποιημάτων του Αργύρη Χιόνη είναι μερικές μόνο από τις πολυαναμενόμενες προσεχέις εκδόσεις.
ΕΙΡΗΝΗ ΓΙΑΝΝΑΚΗ
Ο Διονύσης Σαββόπουλος: σύζυγος, πατέρας, τραγουδοποιός

Βιβλίο / Ο Διονύσης Σαββόπουλος: σύζυγος, πατέρας, τραγουδοποιός

Στην πιο de profundis στιγμή της ζωής του ο συνθέτης γράφει το αυτοβιογραφικό «Γιατί τα χρόνια τρέχουν χύμα», αποκαλύπτοντας σαν σε προσευχή τις πιο προσωπικές, τρωτές στιγμές του, ζητώντας συγγνώμη από τους οικείους του και ομολογώντας ότι η έμπνευση συμπορεύεται με τη θνητότητα.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Μαριάννα Κορομηλά «Η Μαρία των Μογγόλων»

Το Πίσω Ράφι / Για όλες τις Μαρίες που «δωρίστηκαν» σε βαρβάρους και άξεστους

Ψάχνοντας και γράφοντας για τη Μαρία των Μογγόλων, η Μαριάννα Κορομηλά ήρθε αντιμέτωπη με όλες εκείνες τις παραγνωρισμένες γυναικείες μορφές της Ιστορίας. Το αποτέλεσμα ήταν ένα ανένταχτο και φεμινιστικό βιβλίο που συζητήθηκε έντονα μόλις κυκλοφόρησε.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
«O Γιάννης Χρήστου δεν είναι ο "αναρχικός" που νόμιζαν κάποιοι κάποτε»

Βιβλίο / «O Γιάννης Χρήστου δεν είναι ο "αναρχικός" που νόμιζαν κάποιοι κάποτε»

Ο ιδιοφυής μουσικός έφυγε αναπάντεχα στα 44 του, αφήνοντας πίσω του ανεκπλήρωτα σχέδια. Ο Αλέξανδρος Αδαμόπουλος, ο οποίος ουσιαστικά δεν τον γνώρισε ποτέ, αλλά η ζωή τα έφερε έτσι ώστε να παίξει καθοριστικό ρόλο στη διάσωση του έργου του, υπογράφει σήμερα το πιο ενημερωμένο βιβλίο για εκείνον.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Η Ιωάννα Μπουραζοπούλου γράφει έργα του φανταστικού για τους ακραία ρεαλιστικούς καιρούς μας

Portraits 2025 / Η Ιωάννα Μπουραζοπούλου γράφει έργα του φανταστικού για τους ακραία ρεαλιστικούς καιρούς μας

Η ολοκλήρωση της περίφημης «Τριλογίας του Δράκου της Πρέσπας» αποδεικνύει ότι πρόκειται για μια από τις πιο απρόβλεπτες, ουσιαστικές και συνεπείς συγγραφείς μας.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
CHECK GIA 3/1 εκδόσεις δωμα

Portraits 2025 / Εκδόσεις Δώμα: «Θέλαμε να δούμε αν το κοινό μας θα ανταποκριθεί σε πιο βαριά πράγματα ή αν θα μας γυρίσει την πλάτη»

Μετά από εφτά χρόνια λειτουργίας και εξήντα προσεκτικά επιλεγμένους τίτλους, η Μαριλένα Καραμολέγκου και ο Θάνος Σαμαρτζής εξακολουθούν να πειραματίζονται, σαν να προτείνουν βιβλία σε φίλους.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Claude Pujade-Renaud

Το Πίσω Ράφι / «Οι γυναίκες του λαθροθήρα»: Μια εντελώς διαφορετική οπτική σε ένα θρυλικό ερωτικό τρίγωνο

Η Claude Pujade-Renaud ανατέμνει την ιστορία της σχέσης του Τεντ Χιουζ με τη Σίλβια Πλαθ και την Άσια Ουέβιλ δημιουργώντας ένα ερεθιστικό ψηφιδωτό από δεκάδες διαφορετικές αφηγήσεις.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ

σχόλια

1 σχόλια
Με την ευκαιρία της υπέροχης αυτής πρωτοβουλίας, να καυτηριάσω ένα άλλο θέμα που με ενοχλεί τελευταία.Αυτό της προστασίας των πνευματικών δικαιωμάτων.Αλήθεια όλοι αυτοί οι συγγραφείς θα ενοχληθούν από τη δωρεάν "αναμετάδοση" των έργων τους;Θα βγουν να πουνε ότι είναι παράνομη; και ότι θα πρέπει να πληρώνουν εισητήριο οι λαθραναγνώστες ή οι λαθρακουστές;