Ο συγγραφέας με τη γάτα του μέσα στο σπίτι που έμενε στην Κούβα
Το περιοδικό Life έστειλε τον φωτογράφο Eisenstaedt στην Κούβα για να βγάλει φωτογραφίες για μια νουβέλα που θα δημοσιευόταν πριν εκδοθεί σε βιβλίο. Η ιστορία ήταν «ο γέρος και η θάλασσα» και το περιοδικό πούλησε 5.3 εκατομμύρια αντίτυπα σε δύο μέρες.
Σύμφωνα με ορισμένους κριτικούς, «ο γέρος και η θάλασσα» είναι το μοναδικό έργο που αξίζει, ενώ σε άλλους δεν αρέσει καθόλου. Πρόκειται για την περιγραφή της ανθρώπινης προσπάθειας, μια ιστορία της πάλης του ανθρώπου ενάντια στη φύση, ή ενάντια στη μοίρα ή σε ό,τι βρίσκει ο καθένας προσωπικά μέσα στην ιστορία. Το 1953 κέρδισε το βραβείο Πούλιτζερ, έγινε ταινία το 1958, ταινία για την τηλεόραση το 1990 και κινούμενα σχέδια το 1999, από τον Alexandr Petrov. Η άμεση επιτυχία του βιβλίου βοήθησε τον Χεμινγκγουέι να πάρει το βραβείο Νόμπελ το 1954. Αν σας αρέσει η ιδέα της αιώνιας πάλης, της Αβάνας, της Κούβας, της θάλασσας και της δυνατής, καθαρής πρόζας, θα το λατρέψετε. Σχεδόν κάθε πρόταση μπορεί να γίνει τατουάζ:
“It is better to be lucky. But I would rather be exact. Then when the luck comes you are ready.”
“To hell with luck,” he thinks. “I’ll bring the luck with me.”
“It is good that we do not have to try to kill the sun or the moon or the stars. It is enough to live on the sea and kill our true brothers.”
“A man can be destroyed but not defeated.”
O Έρνεστ Χεμινγκγουέι σε ένα χωριό ψαράδων παρόμοιο με αυτό που περιγράφει στο βιβλίο του. Ο φωτογράφος του Life είδε κι έπαθε για να τον φωτογραφίσει γιατί ο συγγραφέας απέφευγε συνέχεια την κάμερα και δεν δεχόταν να φοράει κάτι άλλο από πουκάμισο και σορτς. Αυτή η φωτογραφία είναι η μοναδική κοντινή που κατάφερε να βγάλει.
Επειδή υπάρχει και η λύση «δεν το διάβασα, αλλά είδα το DVD» σας παρουσιάζω λίγα λεπτά από την ταινία που αποτελείται από 29 χιλιάδες εικόνες, τις οποίες ζωγράφισε ο ίδιος μαζί με το γιο του, με παστέλ πάνω σε γυαλί παρακάτω, ενώ ολόκληρη βρίσκεται εδώ..
σχόλια