Ο Nabokov αγαπούσε τις πεταλούδες

Facebook Twitter
0


Μετά από την αναπάντεχη εμπορική επιτυχία του «Λολίτα» ο Nabokov απέκτησε για πρώτη φορά τη δυνατότητα να σχεδιάσει τη ζωή  του όπως την ήθελε. Παράτησε τη διδασκαλία και γύρισε στην Ευρώπη με τη γυναίκα του. όταν ήταν νέος ονειρευόταν αποστολές στην κεντρική Ασία ή στους Τροπικούς σε αναζήτηση σπάνιων πεταλούδων. Ο νεαρός εμιγκρές δεν είχε τη δυνατότητα να κάνει κάτι τέτοιο και τα ταξίδια πραγματοποιήθηκαν μόνο στις σελίδες των διηγημάτων του. Ως διάσημος συγγραφέας, με αμερικανική υπηκοότητα ήταν αργά για ταξίδια: ο 60χρονος Nabokov διάλεξε την Ελβετία με τα ήπια λιβάδια της. Κι όταν ερωτήθηκε γιατί διάλεξε την Ελβετία απάντησε ότι ο βασικός λόγος ήταν οι πεταλούδες. Εκείνη την εποχή ξεκίνησε δύο μεγάλα έργα: «Οι πεταλούδες της Ευρώπης» και «Πεταλούδες στην Τέχνη». Δεν κατάφερε να τελειώσει κανένα από τα δύο.


Οι ηδονές μου είναι οι πιο έντονες που έχει γνωρίσει ποτέ ο άνθρωπος: το γράψιμο και το κυνήγι της πεταλούδας.




 

Ως καλλιτέχνης και ως λόγιος, προτιμώ τις λεπτομέρειες από τις γενικότητες, τις εικόνες από τις ιδέες, τα ασαφή δεδομένα από τα ξεκάθαρα σύμβολα και τα άγρια φρούτα από τη συνθετική μαρμελάδα.


 

Έχω κυνηγήσει πεταλούδες με διάφορες μεταμφιέσεις: ως όμορφο αγοράκι με κοντά παντελόνια και ναυτικό καπέλο - ως κοσμοπολίτης με φανελένιες τσάντες και μπερέ – ως χοντρός γέρος με σορτς, χωρίς καπέλο.



Οι φωτογραφίες και τα σκίτσα του Nabokov είναι από το Nabokov Museum

Βιβλίο
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Βασιλική Πέτσα: «Αυτό που μας πάει μπροστά δεν είναι η πρόοδος αλλά η αγάπη»

Βιβλίο / Η Βασιλική Πέτσα έγραψε ένα μεστό μυθιστόρημα με αφορμή μια ποδοσφαιρική τραγωδία

Η ακαδημαϊκός άφησε για λίγο το βλέμμα του κριτή και υιοθέτησε αυτό του συγγραφέα, καταλήγοντας να γράψει μια ιστορία για το συλλογικό τραύμα που έρχεται να προστεθεί στις ατομικές τραγωδίες και για τη σημασία της φιλικής αγάπης.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Μιχάλης Γκανάς: Ο ποιητής της συλλογικής μας μνήμης

Απώλειες / Μιχάλης Γκανάς (1944-2024): Ο ποιητής της συλλογικής μας μνήμης

«Ό,τι με βασανίζει κατά βάθος είναι η οριστική απώλεια ανθρώπων, τόπων και τρόπων και το ανέφικτο της επιστροφής». Ο σημαντικός Έλληνας ποιητής έφυγε σήμερα από τη ζωή σε ηλικία 80 ετών.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
«Queer»: Το μυθιστόρημα της στέρησης που πόνεσε τον Μπάροουζ

Βιβλίο / «Queer»: Το μυθιστόρημα της στέρησης που πόνεσε τον Μπάροουζ

Μια αναδρομή στην έξοχη, προκλητική όσο και «προφητική» νουβέλα του Ουίλιαμ Μπάροουζ στην οποία βασίστηκε η πολυαναμενόμενη ταινία του Λούκα Γκουαντανίνο που βγαίνει σύντομα στις κινηματογραφικές αίθουσες.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Βιογραφίες: Aπό τον Γκαρσία Μάρκες στην Άγκελα Μέρκελ

Βιβλίο / Πώς οι βιογραφίες, ένα όχι και τόσο δημοφιλές είδος στη χώρα μας, κατάφεραν να κερδίσουν έδαφος

Η απόλυτη επικράτηση των βιογραφιών στη φετινή εκδοτική σοδειά φαίνεται από την πληθώρα των τίτλων και το εύρος των αφηγήσεων που κινούνται μεταξύ του autofiction και των βιωματικών «ιστορημάτων».
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
ΕΠΕΞ Λευτέρης Αναγνώστου, ένας μεταφραστής

Λοξή Ματιά / Λευτέρης Αναγνώστου (1941-2024): Ένας ορατός και συγχρόνως αόρατος πνευματικός μεσολαβητής

Ο Λευτέρης Αναγνώστου, που έτυχε να πεθάνει την ίδια μέρα με τον Θανάση Βαλτινό, ήταν μεταφραστής δύσκολων και σημαντικών κειμένων από τη γερμανική και αυστριακή παράδοση.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Κυκλοφόρησε η πιο διεξοδική μελέτη της δεκαετίας 1910-1920, μια τρίτομη επανεκτίμηση της «μεγαλοϊδεατικής» πολιτικής του Βενιζέλου

Βιβλίο / Κυκλοφόρησε η πιο διεξοδική μελέτη της δεκαετίας 1910-1920, μια τρίτομη επανεκτίμηση της «μεγαλοϊδεατικής» πολιτικής του Βενιζέλου

Ο Ιωάννης Στεφανίδης, καθηγητής Διπλωματικής Ιστορίας στη Νομική του ΑΠΘ και επιμελητής του τρίτομου έργου του ιστορικού Νίκου Πετσάλη-Διομήδη, εξηγεί γιατί πρόκειται για ένα κορυφαίο σύγγραμμα για την εποχή που καθόρισε την πορεία του έθνους.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ