Όλα για την μπάλα από τον Εδουάρδο Γκαλεάνο

Όλα για την μπάλα από τον Εδουάρδο Γκαλεάνο Facebook Twitter
Ο Γκαλεάνο εξηγεί έτσι γιατί περισσότερο και από τα πολιτικά πάθη, που έτσι κι αλλιώς είναι άμεσα συνδεδεμένα με την ιστορία των ποδοσφαιρικών συλλόγων, για τους κατοίκους της Λατινικής Αμερικής το ποδόσφαιρο αποκτά σχεδόν μεταφυσική χροιά.
4

Αγάπησε τη μπάλα και τις γυναίκες, έγραψε δοκίμια, λογοτεχνία, ποίηση, πάλεψε με την καρδιά του. Όχι για το τίποτα άλλο παρά για την ελευθερία της πατρίδας του, της Ουρουγουάης από την οποία εξορίστηκε για να επιστρέψει μετά την πτώση της δικτατορίας το 1985. Ο λόγος για τον Εδουάρδο Γκαλεάνο, τον ένθερμο καταγραφέα όλων των παθών της ψυχής, εξαίσιο αφηγητή και λογομνήμονα, ο οποίος τιμήθηκε με λογοτεχνικά βραβεία και διακρίθηκε για την τριλογία του «Μνήμη της Φωτιάς» και «Καθρέφτες». Έφυγε πέρυσι από τη ζωή στην πόλη, όπου γεννήθηκε το Μοντεβιδέο αφήνοντας πίσω του το καλύτερο ίσως βιβλίο που έχει γραφτεί για το ποδόσφαιρο και το οποίο εκδόθηκε αυτές τις μέρες, πανηγυρικώ τω τρόπω, από τις εκδόσεις Πάπυρος με τη μεταφραστική υπογραφή μιας γυναίκας, της Ισμήνης Κανσή.

Το «Ποδόσφαιρο/Στη σκιά και το φως» όχι μόνο εξηγεί βασικές αρχές του ποδοσφαίρου, καταγράφει μοναδικά εσταντανέ από διοργανώσεις Παγκοσμίων Ποδοσφαίρων από τις αρχές του αιώνα έως και το πλέον πρόσφατο της Βραζιλίας το 2014, αλλά και περιγράφει τις κρυφές ομολογίες του ποδοσφαιρικού κόσμου- από δεισιδαιμονίες έως αστικούς μύθους και προκαταλήψεις με τον γνωστό αφηγηματικό τρόπο των λατινομαερικανών συγγραφέων. Επίσης, αποκαλύπτει τον εκφυλισμό που επήλθε από τους μεγάλους αστέρες που ‘λούζονται’ σε διαφημίσεις και φυσικά δεν ξεχνάει όλους τους αστέρες που διαμόρφωσαν το σύγχρονο ποδόσφαιρο: από τον Γκαρίντσα και τον Πούσκας έως τον Πελέ και τον Μαραντόνα, τον Εουσέμπιο, τον Κρόιφ και τον Πλατινί, αλλά και τους πιο πρόσφατους Ρονάλντο και Μέσι. Γραμμένο με λυρισμό, χιούμορ και ακρίβεια το βιβλίο δεν αφηγείται μόνο την ιστορία του ποδοσφαίρου από τα μέσα αλλά επιτρέπει να χτυπήσει πιο δυνατά η φλέβα σε ένα κρεσέντο παραδοχής ή αυτογνωσίας εκ μέρους του ποδοσφαιρόφιλου συγγραφέα: «Το πάθος των Ουρουγουανών για το ποδόσφαιρο προέρχεται από εκείνα τα βάθη του χρόνου, και οι ρίζες του είναι ακόμα ορατές: κάθε φορά που παίζει η εθνική ομάδα, κόβεται η ανάσα της χώρας, κλείνουν το στόμα τους οι πολιτικοί, οι τραγουδιστές και οι σαλτιμπάγκοι, οι ερωτευμένοι σταματούν τα χάδια τους, και οι μύγες σταματούν να πετάνε».

Αυτό, ωστόσο, που κάνει το βιβλίο να ξεχωρίζει είναι η καταγραφή των παγκοσμίων κυπέλλων και η άμεση σύνδεση τους με κορυφαία ιστορικά και πολιτικά γεγονότα.

Ο Γκαλεάνο εξηγεί έτσι γιατί περισσότερο και από τα πολιτικά πάθη, που έτσι κι αλλιώς είναι άμεσα συνδεδεμένα με την ιστορία των ποδοσφαιρικών συλλόγων, για τους κατοίκους της Λατινικής Αμερικής το ποδόσφαιρο αποκτά σχεδόν μεταφυσική χροιά. Ακόμα και να μην ασχολείται-πράγμα αδύνατον για τον Γκαλεάνο-ένας Ουρουγουανός που σέβεται τον εαυτό του με την μπάλα, πρέπει αναγκαστικά να υποστηρίζει είτε τη Νασιονάλ είτε την Πενιαρόλ από «γεννησιμιού»,  όπως λέει και να μην αλλάζει ομάδα, καθώς «Η αλλαγή ομάδας δεν είναι όπως η αλλαγή δουλειάς, παρότι ο ποδοσφαιριστής είναι ένας επαγγελματίας, που κερδίζει τη ζωή του με τα πόδια του». Παρ’ όλα αυτά, όμως, ο συγγραφέας αφιερώνει πολλές από τις σελίδες του βιβλίου του σε κορυφαίους Ευρωπαίους παίχτες και στην πορεία τους. Αυτό, ωστόσο, που κάνει το βιβλίο να ξεχωρίζει είναι η καταγραφή των παγκοσμίων κυπέλλων και η άμεση σύνδεση τους με κορυφαία ιστορικά και πολιτικά γεγονότα. Χαρακτηριστική είναι η περιγραφή του πολυτάραχου παγκοσμίου κυπέλλου του 1974:

Μεταξύ άλλων το 1974 ήταν η χρονιά όπου «Έπεφτε η δικτατορία στην Ελλάδα, το ίδιο και στην Πορτογαλια, όπου ξεσπούσε η Επανάσταση των Γαριφάλων, με σύνθημα το τραγούδι Grandola, vilamorena. Η δικτατορία του Αουγκούστο Πινοσέτ εδραιωνόταν στη Χιλή, ενώ στην Ισπανία ο Φρανθίσκο Φράνκο νοσηλευόταν στο νοσοκομείο Φρανθίσκο Φράνκο, διότι έπασχε από την εξουσία και την ηλικία.

 

Σε ένα ιστορικό δημοψήφισμα οι Ιταλοί ψήφιζαν υπέρ του διαζυγίου, το οποίο θεωρούσαν προτιμότερο από το μαχαίρι, το φαρμάκι και άλλες παραδοσιακές μεθόδους για την επίλυση των συζυγικών διαφορών. Σε μια εξίσου ιστορική ψηφοφορία, οι ηγέτες του παγκοσμίου ποδοσφαίρου εξέλεγαν πρόεδρο της FIFA τον Ζοάο Χαβελάνζε, ο οποίος αντικαθιστούσε στην Ελβετία τον αξιοσέβαστο Στάνλει Ρόους, και την ίδια εποχή άρχιζε στη Δυτική Γερμανία το 10ο Παγκόσμιο Κύπελλο.

 

Εγκαινιαζόταν το νέο Κύπελλο. Ήταν πιο κακόγουστο από εκείνο του Ριμέ, αλλά το διεκδικούσαν εννέα ευρωπαϊκές ομάδες, πέντε αμερικανικές, όπως επίσης η Αυστραλία και το Ζαίρ. Η Σοβιετική Ένωση είχε αποκλειστεί από τα προκριματικά, καθώς οι παίκτες της είχαν αρνηθεί να παίξουν στο Εθνικό Στάδιο της Χιλής, το οποίο λίγους μήνες νωρίτερα ήταν στρατόπεδο συγκέντρωσης και τόπος εκτελέσεων. Στη συνέχεια, η χιλιανή ομάδα έδωσε στο συγκεκριμένο στάδιο τον θλιβερότατο αγώνα στην ιστορία του ποδοσφαίρου: έπαιξε χωρίς αντίπαλο, σημειώνοντας πολλά γκολ στην άδεια εστία, γκολ που καταχειροκροτήθηκαν από το κοινό. Αργότερα, στο Μουντιάλ, η Χιλή δεν κέρδισε ούτε έναν αγώνα.

 

Έκπληξη: οι Ολλανδοί ποδοσφαιριστές ταξίδεψαν στη Γερμανία με τις συζύγους, τις αρραβωνιαστικιές ή τις φίλες τους, και έμειναν μαζί τους. Πρώτη φορά συνέβαινε κάτι παρόμοιο. Και άλλη έκπληξη: οι Ολλανδοί είχαν φτερά στα πόδια τους, κι έφτασαν αήττητοι στον τελικό, με δεκατέσσερα γκολ στο ενεργητικό τους, και μόλις ένα στο παθητικό τους, το οποίο είχε βάλει ένας από τους δικούς του παίχτες από ατυχία. Το Μουντιάλ του 1974 περιστράφηκε γύρω από το ‘Κουρδιστό Πορτοκάλι’, μια επινόηση των Κρόιφ, Νέεσκενς, Ρένζενμπρινκ, Κρολ και άλλων ακαταπόνητων παικτών, υπό την καθοδήγηση του προπονητή Ρίνους Μίχελς.

 

Στην έναρξη του τελευταίου αγώνα, ο Κρόιφ και ο Μπεκενεμπάουερ αντάλλαξαν σημαιάκια. Και τότε συνέβη η τρίτη έκπληξη: ο Κάιζερ και οι δικοί του έκαναν χαλάστρα στην ολλανδική γιορτή. Ο Μάγερ, που έπιανε τα πάντα, ο Μίλερ που έβαζε τα πάντα, και ο Μπράιτνερ, που έβρισκε λύσεις για τα πάντα, έριξαν δυο μπουγέλα νερό στο φαβορί, κι ενάντια στα προγνωστικά οι Γερμανοί νίκησαν με 2-1. Επαναλήφθηκε η ιστορία του '54 στην Ελβετία, όταν η Δυτική Γερμανία είχε νικήσει την αήττητη Ουγγαρία.

Πίσω από την Ομοσπονδιακή Γερμανία και την Ολλανδία ήρθε η Πολωνία. Την τέταρτη θέση κατέλαβε η Βραζιλία, που δεν μπόρεσε να είναι αυτό που ήταν. Πρώτος σκόρερ αναδείχθηκε με επτά γκολ ένας Πολωνός παίχτης, ο Λάτο, ακολουθούμενος από τον επίσης Πολωνό Σάρμαχ και τον Ολλανδό Νέεσκενς, οι οποίοι σημείωσαν πέντε γκολ έκαστος».

 

 

4

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μπρους Τσάτουιν: Ένας αεικίνητος ταξιδιώτης

Πέθανε Σαν Σήμερα / Μπρους Τσάτουιν: Ένας αεικίνητος ταξιδιώτης

Ο αιώνιος ταξιδευτής, μυθιστοριογράφος και ταξιδιωτικός συγγραφέας περιπλανήθηκε στα πιο άβατα σημεία του κόσμου αναζητώντας το DNA των νομάδων και έζησε μια μυθιστορηματική ζωή που υπερβαίνει αυτήν που κατέγραψε στα βιβλία του.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
10 σημαντικά βιβλία που θα κυκλοφορήσουν το πρώτο τρίμηνο του 2025

Βιβλίο / Δέκα σημαντικά βιβλία που θα κυκλοφορήσουν το πρώτο τρίμηνο του 2025

Το πιο πρόσφατο Booker, επανεκδόσεις μυθιστορημάτων με θέμα τον Εμφύλιο, το τελευταίο βιβλίο του Μάριο Βάργκας Λιόσα, η νέα Αμάντα Μιχαλοπούλου και μια συγκεντρωτική έκδοση των ποιημάτων του Αργύρη Χιόνη είναι μερικές μόνο από τις πολυαναμενόμενες προσεχέις εκδόσεις.
ΕΙΡΗΝΗ ΓΙΑΝΝΑΚΗ
Ο Διονύσης Σαββόπουλος: σύζυγος, πατέρας, τραγουδοποιός

Βιβλίο / Ο Διονύσης Σαββόπουλος: σύζυγος, πατέρας, τραγουδοποιός

Στην πιο de profundis στιγμή της ζωής του ο συνθέτης γράφει το αυτοβιογραφικό «Γιατί τα χρόνια τρέχουν χύμα», αποκαλύπτοντας σαν σε προσευχή τις πιο προσωπικές, τρωτές στιγμές του, ζητώντας συγγνώμη από τους οικείους του και ομολογώντας ότι η έμπνευση συμπορεύεται με τη θνητότητα.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Μαριάννα Κορομηλά «Η Μαρία των Μογγόλων»

Το Πίσω Ράφι / Για όλες τις Μαρίες που «δωρίστηκαν» σε βαρβάρους και άξεστους

Ψάχνοντας και γράφοντας για τη Μαρία των Μογγόλων, η Μαριάννα Κορομηλά ήρθε αντιμέτωπη με όλες εκείνες τις παραγνωρισμένες γυναικείες μορφές της Ιστορίας. Το αποτέλεσμα ήταν ένα ανένταχτο και φεμινιστικό βιβλίο που συζητήθηκε έντονα μόλις κυκλοφόρησε.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
«O Γιάννης Χρήστου δεν είναι ο "αναρχικός" που νόμιζαν κάποιοι κάποτε»

Βιβλίο / «O Γιάννης Χρήστου δεν είναι ο "αναρχικός" που νόμιζαν κάποιοι κάποτε»

Ο ιδιοφυής μουσικός έφυγε αναπάντεχα στα 44 του, αφήνοντας πίσω του ανεκπλήρωτα σχέδια. Ο Αλέξανδρος Αδαμόπουλος, ο οποίος ουσιαστικά δεν τον γνώρισε ποτέ, αλλά η ζωή τα έφερε έτσι ώστε να παίξει καθοριστικό ρόλο στη διάσωση του έργου του, υπογράφει σήμερα το πιο ενημερωμένο βιβλίο για εκείνον.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Η Ιωάννα Μπουραζοπούλου γράφει έργα του φανταστικού για τους ακραία ρεαλιστικούς καιρούς μας

Portraits 2025 / Η Ιωάννα Μπουραζοπούλου γράφει έργα του φανταστικού για τους ακραία ρεαλιστικούς καιρούς μας

Η ολοκλήρωση της περίφημης «Τριλογίας του Δράκου της Πρέσπας» αποδεικνύει ότι πρόκειται για μια από τις πιο απρόβλεπτες, ουσιαστικές και συνεπείς συγγραφείς μας.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
CHECK GIA 3/1 εκδόσεις δωμα

Portraits 2025 / Εκδόσεις Δώμα: «Θέλαμε να δούμε αν το κοινό μας θα ανταποκριθεί σε πιο βαριά πράγματα ή αν θα μας γυρίσει την πλάτη»

Μετά από εφτά χρόνια λειτουργίας και εξήντα προσεκτικά επιλεγμένους τίτλους, η Μαριλένα Καραμολέγκου και ο Θάνος Σαμαρτζής εξακολουθούν να πειραματίζονται, σαν να προτείνουν βιβλία σε φίλους.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Claude Pujade-Renaud

Το Πίσω Ράφι / «Οι γυναίκες του λαθροθήρα»: Μια εντελώς διαφορετική οπτική σε ένα θρυλικό ερωτικό τρίγωνο

Η Claude Pujade-Renaud ανατέμνει την ιστορία της σχέσης του Τεντ Χιουζ με τη Σίλβια Πλαθ και την Άσια Ουέβιλ δημιουργώντας ένα ερεθιστικό ψηφιδωτό από δεκάδες διαφορετικές αφηγήσεις.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
Τζον Ρ. Ρ. Τόλκιν: Ο άρχοντας του δευτερεύοντος κόσμου

Βιβλίο / Τζον Ρ. Ρ. Τόλκιν: Ο άρχοντας του δευτερεύοντος κόσμου

Κι αν η Μέση Γη εξυψώθηκε στη φαντασμαγορία που όλοι γνωρίζουμε μέσα απ’ τις ταινίες του Πίτερ Τζάκσον, δεν ξεχνάμε ποτέ εκείνη τη στιγμή της πρώτης βραδινής ανάγνωσης, των απρόσμενων αράδων που σχημάτισαν αμέσως ένα σύμπαν αυτονόητο.
ΜΑΚΗΣ ΜΑΛΑΦΕΚΑΣ
Ο Ερρίκος Σοφράς μιλά για τα «Σονέτα» του Σαίξπηρ: «Θεωρώ το ποίημα έναν οργανισμό ζωντανό, αιμάτινο»

Βιβλίο / Ο Ερρίκος Σοφράς μιλά για τα «Σονέτα» του Σαίξπηρ: «Θεωρώ το ποίημα έναν οργανισμό ζωντανό, αιμάτινο»

Η νέα, εμπλουτισμένη και αναθεωρημένη έκδοση των «Σονέτων» από τους Αντίποδες, σε μετάφραση Ερρίκου Σοφρά, αναδεικνύει τη διαρκή ανάγκη του ποιητή για ελευθερία και καινοτομία, που φτάνει να καταργεί ακόμα και τις ποιητικές και κοινωνικές συμβάσεις.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Οι 10 συν 2 ξένοι τίτλοι της χρονιάς

Βιβλίο / 12 μεταφρασμένα βιβλία που ξεχώρισαν το 2024

Mια millennial συγραφέας και το μεταφεμινιστικό της μυθιστόρημα, η μεταφορά ενός κλασικού βιβλίου σε graphic novel, αυτοβιογραφίες, η επανασύνδεση της ανθρώπινης και της φυσικής ιστορίας σε 900 σελίδες: αυτοί είναι οι ξένοι τίτλοι που ξεχωρίσαμε τη χρονιά που πέρασε.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Η ζωή και τα ήθη ενός λεσβιακού χωριού μέσα από το φαγητό

Βιβλίο / Η ζωή και τα ήθη ενός λεσβιακού χωριού μέσα από το φαγητό

Στον Μανταμάδο οι γυναίκες του Φυσιολατρικού–Ανθρωπιστικού Συλλόγου «Ηλιαχτίδα» δημιούργησαν ένα βιβλίο που συνδυάζει τη νοσταλγία της παράδοσης με τις γευστικές μνήμες της τοπικής κουζίνας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

σχόλια

3 σχόλια
Μια μικρη μα αναγκαια διορθωση : στο δευτερο 15η πιο πανω βρισκεται το γκολ του συμπαικτη του Ροναλντινιο σε εθνικη Βραζιλιας και Μπαρτσελονα, Ριβαλντο. Εδω : https://www.youtube.com/watch?v=is6ZLTe2CLw Εχω την εντυπωση οτι για το πασιγνωστο ψαλιδακι του Πελε οταν επαιζε στην Σαντος δεν υπαρχει βιντεο, μονο η μαυροασπρη φωτογραφια ( που πουλιεται σε εκατονταδες φωτο-αντιτυπα μεσω του Αμαζον ). Τελος δυο παρομοια γκολ που καθιερωσαν δυο συνομηλικα πιτσιρικια : το γκολ του Αντονιο Κασανο εναντιον της Ιντερ οταν επαιζε στο Μπαρι και αυτο του 18-χρονου Μα'ι'κολ Οουεν εναντιον της Αργεντινης στο Μουντιαλ του 98 : α ) Antonio Cassano Bari Inter 2 1Commento Fabio Caressa https://www.youtube.com/watch?v=-3TaVlf9kjU β ) Michael Owen Goal (England Vs Argentina 1998) https://www.youtube.com/watch?v=zU-Obk9kF0c Ευχαριστω για το χωρο.
Θα συμφωνησω μαζι σου οτι πρεπει να γραψω ενα βιβλιο, παροτι το βρισκω λιγακι αλαζονικο ( προτιμω τις αναρτησεις - τις βρισκω πιο δημοκρατικες ) και επειδη δε θα το διαβασει κανεις γιατι η φαρα μας δε διαβαζει )... Απο την αλλη δε μπορω να σε συγχωρησω για τη χρησιμοποιηση της λεξης θρυλος για τον Γκαλεανο. Γιατι ακομη κι αν εισαι αριστερος ( δλδ δε διαβαζεις καθολου ), γνωριζεις οτι τουλαχιστον ποδοσφαιρικα η λεξη θρυλος αφορα αποκλειστικα τον δαφνοστεφανωμενο εφηβο του αρχαιοτερου λιμανιου της Ευρωπης, της Europe !Αν το ηξερα απο πριν οτι θα δεχτω επιθεση απο αριστεροφιλο δε θα εβαζα καν το γκολ του Dimitri “Saravakos” ( δες 15στ πιο πανω ). Λετζεντ....( γκιμι α μπρε'ι'κ γουιλ-γιου )..
Απιστευτα βαρετο βιβλιο, το ειχα διαβασει πριν δωδεκα χρονια και το ειχα πεταξει αμεσως για να...μη κοψω τις φλεβες μου....Αναφεροταν στην ντριπλα του Μαραντονα στον Τσαλουχιδη ( στο 4-0 του ΠΚ του 94 ) λεγοντας οτι ο κοντος μπορει και κανει αυτο το πραγμα σε εναν ελληνα θεο ! Θεο ; Ο Τσαλουχιδη;;; ( Κανε σουτ γαμω την π….α μου, κανε σουτ…" ( Αλκετας Παναγουλιας στα αποδυτηρια στο Παγκοσμιο της Αμερικης το 94 ). https://www.youtube.com/watch?v=vWC74lc29L0 ).Ο Γκαλεανο ειχε γνωρισει τον Τσε. Θεωρειται ο Εντουαρντ Σαιντ της Λατιναμερικης και παροτι εχω διαβασει τα κειμενα του αυτο ειναι μακραν το χειροτερο του.Παρτε μερικες πραγματικα σπανιες πληροφοριες για το ποδοσφαιρο το παγκοσμιο κυπελλο και το καλυτερο βιβλιο στο ζητημα ( η πληροφορια 2 για το Μεξικο εξηγει τι βρισκεται πισω απ την ψυχολογια της "αριστερης προκαταληψης" Γκαλεανο και των διαφορων αριστεροφιλων αλλα οχι απαραιτητα ποδοσφαιροφιλων "συνταξιδιωτων" του ) : 1 ) Στον τελικο του παγκοσμιου κυπελλου του 1950 μεταξυ Βραζιλιας - Ουρουγουαης βρισκονταν στις κερκιδες του Μαρακανα, 173.850 κοσμος. Αυτο ηταν το επισημο νουμερο. Γιατι στην πραγματικοτητα ηταν ισως πανω απο 200.000. Ειχε δημιουργηθει τετοια εκρηκτικη ατμοσφαιρα που τη στιγμη που παιζονταν οι εθνικοι υμνοι των δυο χωρων, ενας παιχτης της Ουρουγουαης τα εκανε πανω του... Το καζο που επαθε κεινη τη μερα η Βραζιλια, μια σχετικα νεα χωρα εκεινη την εποχη, που ποτε δεν ειχε γνωρισει πολεμο, θεωρηθηκε η "Χιροσιμα" της.Για 50 χρονια οι τρεις μαυροι της ομαδας, ( Μπιγκοτε,Μπαρμποζα,Τζιουβεναλ ) στιγματιστηκαν ως υπευθυνοι της αποτυχιας. Ο δευτερος, σε μια προσπαθεια του να ξορκισει την καταρα, εκανε μπαρμπεκιου 13 χρονια αργοτερα και μπροστα σε φιλους του, εκαψε τα δοκαρια του Μαρακανα ! (Wilson 2008:117 ).Η εισοδος των Γκαριντσα-Πελε στη βραζιλιανικη ποδοσφαιρικη σκηνη και στην εθνικη της χωρας απο το παγκοσμιο της Σουηδιας και μετα, ειναι μια προσπαθεια επανορθωσης του λαθους του 1950. Παροτι το PELE ETERNO ειναι η καλυτερη ταινια για τον Πελε το πιο κατω λινκ εξιστορει την ιστορια και του Πελε και του Γκαριντσα ξεκινωντας απο κεινο τον τραγικο για τους Βραζιλιανους τελικο του 1950 https://www.youtube.com/watch?v=jswiAjBxdOY2 ) Το Μεξικο ειναι η πιο σημαντικη χωρα στην ιστορια των παγκοσμιων κυπελλων.Η σημαντικοτητα της, κατανοητη απο ολους τους Λατινοαμερικανους, βρισκεται χρονολογικα περιπου στο κεντρο της διοργανωσης. Ειναι η χωρα που μεσα σε 16 μολις χρονια ( 1970-86 ) δινει στον κοσμο εναν Πελε και εναν Μαραντονα.Εκτος της Αργεντινο-Βραζιλιανικης κοντρας με επικεντρο το Μεξικο, υπαρχει και μια πολιτικη αντιπαραθεση. Επειδη ο Πελε μεταναστευσε στην Αμερικη, επαιξε στη Νεα Υορκη στον "Κοσμο", υπηρξε πολιτικα συντηρητικος ανθρωπος, οι χωρες που εναντιωνονταν πολιτικα στην Αμερικη, χωρες που ειχαν αριστερες κυβερνησεις 'η καποια παραδοση στην Αριστερα, οπως η Αργεντινη με τον Τσε, προωθησαν το παγκοσμιο ιματζ του Αργεντινου απο το Μεξικο και μετα ως τον καλυτερο παικτη στον κοσμο. Ο Μαραντονα ηταν προσωπικος φιλος του Τσαβεζ, ειναι των αδελφων Καστρο - εχει κανει αποτοξινωση στην Αβανα - εχει καρφωσει τατουαζ Τσε στο σωμα του, κλπ. Ο σεβασμος που δειχνουν οι Βραζιλιανοι στους Μεξικανους φανηκε απο το φιλι του Φελιπαο στον Χερερα, τον Μεξικανο προπονητη στο τελος του μεταξυ τους παιχνιδιου. Το Μεξικο, ακομη κι οταν δεν εχει ομαδα, ποτε δε χανει απο τη Βραζιλια. Ακομη και ο "δικος" μας Νερι Καστιγιο της εχει ριξει δυο γκολακια ! 3 ) Νησια Φολκλαντς/Μαραντονα/Αρντιλες/Χοντλ/Μεξικο 1986 ( μια πανεμορφη ιστορια ποδοσφαιρικων γιγαντων και τα παγκοσμια κυπελλα τους )Το 1978 η Αργεντινη κερδιζει το πρωτο της μουντιαλ. Ο Μαραντονα ηταν παιδακι τοτε, αλλα στη βασικη ενδεκαδα της Αργεντινης επαιζε ενας σωματικα περιεργος παιχτης, μικροκαμωμενος με φατσα ηλικιωμενου, ο σπουδαιος Οσβαλντο Αρντιλες !Εκεινη την εποχη στην Αγγλια δε παιζανε ξενοι, αλλα μετα απο συσταση του καινουργιου προπονητη της Λονδρεζικης Τοτεναμ, του Κηθ Μπαρκινσοου, αποφασιζεται το 1981, να παιξουν στο "νησι" ο Αρντιλες μαζι με τον συμπατριωτη του, τον Ρικαρντο Βιλια.Το 82, γινεται πολεμος στα Φολκλαντς μεταξυ Αγγλιας και Αργεντινης. Εποχη Θατσερ..Παροτι Αρντιλες και Βιλια λατρευονταν απο τους φανατικους οπαδους της ομαδας, ( ο Αρντιλες ειχε συμμετοχη και σε ταινια το 1981 με Πελε και Σ Σταλλονε https://www.youtube.com/watch?v=abO0lm6L4T0 και ηταν πολυ δημοφιλης) αναγκαζονται να σταματησουν τη μπαλα και νομιζω ο Αρντιλες πηγε στη Γαλλια να παιξει με την Παρι Σεν Ζερμεν. Ο παιχτης με τον οποιο ο Αρντιλες συνδεθηκε περισσοτερο απο οποιοδηποτε αλλο στο γρασιδι ομως ηταν ο Γκλεν Χοντλ. Απο τα τσικο της ομαδας εφτασε να γινει το καλυτερο δεκαρι στην ιστορια της. Η Ναπολι εκεινη την εποχη τον ειχε στις προτιμησεις της πανω ακομη και απο τον Μαραντονα ! Ηταν η αποτυχια συμφωνιας με τον Χοντλ που πηγε τον Αργεντινο στην Ιταλια… Ο Αρντιλες ειχε μιλησει με τα καλυτερα λογια για τον Χοντλ, στον Μαραντονα. Ηταν ενας εγγλεζος που επαιζε με λατινοαμερικανο στυλ στην Αγγλια. Το γκολ του εναντιον της Γουοτφορντ, το 1983, θεωρειται απο αισθητικης αποψης ενα απο τα αριστουργηματα στην ιστορια του ποδοσφαιρου. Εδω : https://www.youtube.com/watch?v=16ZOK3sR9WQ .Το 1986 η Τοτεναμ αποφασιζει να τιμησει τον Αρντιλες για την προσφορα του.Καλει τον Ντιεγκο Μαραντονα να παιξει με την Τοτεναμ εναντιον της Ιντερ στο Λονδινο. Ο Μαραντονα φορα τη φανελα του Χοντλ. Ο Αρντιλες σε ρολο διερμηνεα μεταφραζει στα αποδυτηρια της Τοτεναμ τα αισθηματα του Μαραντονα για τον αγγλικο λαο, το επικειμενο Μουντιαλ. "Κανενα προβλημα, κανενα προβλημα, αν παιξουμε μαζι" λεει ο Μαραντονα. Εδω : https://www.youtube.com/watch?v=6zvRA1aHKqUΟ Χοντλ καλειται στην εθνικη.Ενα μηνα αργοτερα, το 1986, η Αγγλια παιζει Αργεντινη στο παγκοσμιο του Μεξικου στο "Σταδιο Αζτεκα".Ειναι το παιχνιδι οπου ο Μαραντονα κερδιζει μονος του την Αγγλια σκοραροντας το λεγομενο "χερι του θεου" και το "γκολ του αιωνα". Ενας απο τους παιχτες που περασε για το δευτερο γκολ ηταν κι ο Χοντλ…Εδω στην ιστορικη περιγραφη του Βικτορ Μοραλες που "ευχαριστει το θεο "για τα δακρυα, για τον Μαραντονα και το ποδοσφαιρο…"https://www.youtube.com/watch?v=1wVho3I0NtU4 ) Η Ολλανδια ειναι η πιο ατυχη ομαδα στην ιστορια. Εχει παιξει τρεις τελικους και τους εχει χασει και τους τρεις : 1974( Γερμανια ), 1978 ( Αργεντινη ) και Νοτιο Αφρικη το 2010.5 ) Ο πατερας του μοντερνου ποδοσφαιρου, εφευρετης του 4-4-2 και του πρεσινγκ, ειναι ο ρωσος Βικτορ Μασλοφ, προπονητης της Δυναμο Κιεβου το 64. Το υιοθετησαν η Γερμανια, η Ολλανδια και η Ιταλια με τη Μιλαν.6 ) Γερμανικες αυτοκτονιες και ποδοσφαιρικα τουρνουα Lets take Germany, the biggest country in our study and one that always qualifies for big tournaments. The Greek epidemiologists Eleni Petridou and Fotis Papadopoulos had obtained monthly suicide data for Germany from 1991 through 1997. A horrifying total of 90.000 people in Germany officially killed themselves in this period. But when Germany was playing in a soccer tournament- as it did in the Junes of 1992, 1994, and 1996- fewer people died. ( Πηγη Soccernomics 2009 )7 ) Το καλυτερο βιβλιο για το ποδοσφαιρο και "Γιατι ο σεξουαλικος οργασμος δεν ικανοποιει οσο μια ματσαρα!Ειναι το απιστευτο Λιβερπουλ-Αρσεναλ 0-2. Η Αρσεναλ δευτερη παιζει τελευταιο παιχνιδι ολης της σεζον στο γηπεδο της πρωτοπορου και χρειαζεται διαφορα δυο γκολ να παρει πρωταθλημα μετα απο παρα πολλα χρονια. Το κανει λοιπον στις καθυστερησεις στο γηπεδο της βασικης της αντιπαλου ! Και γινεται πανδαιμονιο...Εδω :https://www.youtube.com/watch?v=bQmO3S2eLPEΑυτο το περιστατικο, στο Ανφιλντ, χρησιμοποιει ο Νικ Χορνμπι και επιχειρηματολογει :..." The trouble with the orgasm as metaphor here is that the orgasm, though obviously pleasurable, is familiar, repeatable ( within a couple of hours ), and predictable, particularly for a man - if you are having sex then you know what's coming, as it were.Maybe if I hadn't made love for eighteen years, and had given up hope of doing so for another eighteen and then suddenly, out of the blue, an opportunity presented itself...maybe in these circumstances it would be possible to recreate an approximation of that Anfield moment. Even though there is no question that sex is nicer activity than watching football ( no nil-nil draws, no offside traps, no cup upsets, and you 're warm), in the normal run of things, the feelings it engenders are simply not as intense as those brought about by a once-in-a-lifetime last-minute Championship winner.Στη συνεχεια συγκρινει τη "χαρα στο Ανφιλντ" με αυτη :α ) της γεννας, β ) της προαγωγης στη δουλεια, γ ) βραβειων, δ ) προσωπικων φιλοδοξιων, ε ) λαχειων αλλα τιποτα δεν εμπεριεχει το στοιχειο της εκπληξης συνδυασμενο με τη συλλογικη εκσταση της τελευταιας στιγμης οπως με το ποδοσφαιρο. Αφου εξαντλει ολες τις πιθανες επιλογες χαρας, συμπεραινει : So please, be tolerant of those who describe a sporting moment as their best ever. We do not lack imagination, nor have we had sad and barren lives; it is just that real life is paler, duller, and contains less potential for unexpected delirium.(Πηγη : Fever Pitch 1992 : 222-3)8 ) Prozone is a computer program used by most big European teams, a program which analyzes games and players. Click Here: Check out "Prozone" FC Arsenal's manager, the French & trained economist Arsene Wenger uses it for some time now, introducing statistics & performance data to enhance his team's game.AC Milan uses the secretive "Milan Lab".Its medical team found that just by studying a player's jump, it could predict with 70% accuracy whether he would get injured. It then collected millions of data on each of the team's players on computers, and in the process stumbled upon the secret of eternal youth. Most of AC Milan's players who played in Athens, Greece the final against Liverpool in 2007, were thirty-one or older. Milan Lab won't divulge its findings.9 ) 40 % θηλυκο κοινο στο Γιουρο 04 (πηγη soccernomics 09 )10 ) Soccer or Football ? "Soccer" was the most common name for the game in Britain from the 1890s until the 1970s. When the North American Soccer League brought soccer to the Americans in the 1970s, and Americans quite reasonably adopted the English word, the British stopped using it and reverted to the word Football !11 ) Ο κωλοχαρακτηρας Μαραντονα θαβει τον Μεσι στον Πελε.https://www.youtube.com/watch?v=llktgY7ppBI12 ) Ο πιο δραματικος ημιτελικος παγκοσμιου στην ιστοριαGermany FR - France, Spain 1982https://www.youtube.com/watch?v=qBCf-r1ACc413 ) Ο πιο ρομαντικος πανηγυρισμος στην ιστορια ( εχει γινει μεχρι και μπλουζακι ! ) Μαρκο Ταρντελι στο Μπερναμπεου το 82 :gol di Tardelli 1982α ) https://www.youtube.com/watch?v=fjxp4F2XKTEβ ) El gol de Tardellihttps://www.youtube.com/watch?v=_8vrqAhJ7Wk14 ) Making of Fifa World Cup trophyhttps://www.youtube.com/watch?v=-Vc4BFH1tR015 ) Ορισμενα απ τα καλυτερα γκολ στην ιστορια :α) Marco van Basten Rocket vs USSR 1988https://www.youtube.com/watch?v=D0U3pT-icnkβ ) Ορισμενα απο τα εννια που εβαλε ο Πλατινι το 84 για να σηκωσει η Γαλλια το πρωτο της ευρωπαικο : Michel Platini's nine goals for France at EURO 84https://www.youtube.com/watch?v=IU9S9oaa-AUγ ) Lionel Messi vs Getafe https://www.youtube.com/watch?v=WkqecpHcIPwδ ) Zinedine Zidane vs Bayer Leverkusen 2002https://www.youtube.com/watch?v=QryFUtRtUiMε ) Roberto Carlos Best Goal - Free Kick Goal vs France (Tournoi de France 1997)https://www.youtube.com/watch?v=3ECoR__tJNQστ ) Αν και Ολυμπιακος, μια γκολαρα του Σαραβακου στη Γιουβε σε περιγραφη του Γιαννη Διακογιαννη : 1987 - 88 PANATHINAIKOS - JUVENTUS 1-0 ( SARAVAKOS )https://www.youtube.com/watch?v=g_qU2a5h-nsζ ) Τα γκολ στον πιο ομορφο τελικο κυπελλου Αγγλιας ( τον πιο παλιο ποδοσφαιρικο θεσμο στον πλανητη ) που τυχαινε εκεινη την χρονια, το 81, να γιορταζει τα εκατονταχρονα του ! : Tottenham Hospur vs Manchester City FA Cup 1981 Ossie Ardiles, Ricky Villa FUTBOL RETRO 3-2 ( 100th fa cup final ) https://www.youtube.com/watch?v=811hPO0Fhooη ) Ronaldinho Goal for Barcelona v Chelsea at Stamford Bridge in 2005https://www.youtube.com/watch?v=9O3otJu2FWEθ ) Το οριτζιναλ πεναλτι Κροιφ με το δανο εξτρεμ Γιεσπερ Ολσενhttps://www.youtube.com/watch?v=1sEk61PRlFsη ) Ronaldinho Goal for Barcelona v Chelsea at Stamford Bridge in 2005https://www.youtube.com/watch?v=9O3otJu2FWEθ ) Το απιστευτο δραμα Watford 3-1 Leicester Play Off | AMAZING!https://www.youtube.com/watch?v=nWSc3-NACSYΚαι θα τελειωσω με τον περιφημο Γκαριντσα16 ) Garrincha - The Genius of Dribblehttps://www.youtube.com/watch?v=ApMH14H4CdgΖητω το ποδοσφαιρο !!!