Ριντ Χέιστινγκς: Πώς το Netflix έφερε την επανάσταση στον χώρο της ψυχαγωγίας

ΧΩΡΙΣ ΚΑΝΟΝΕΣ - NETFLIX: ΜΙΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ Facebook Twitter
Θέλω οι εργαζόμενοι να παίρνουν ανάδραση όχι µόνο από τους άμεσους προϊσταμένους τους αλλά απ’ όλους όσοι έχουν να τους δώσουν ανάδραση.
0



ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΝΑΣ ΚΑΝΟΝΑΣ ΣΤΟ NETFLIX
 που, αν εφαρμοζόταν αυστηρά, θα τους ανάγκαζε όλους ή να είναι τελείως ειλικρινείς ή να µη μιλούν καθόλου: «Να λες για τους άλλους µόνο ό,τι θα έλεγες και μπροστά τους». Όσο λιγότερο μιλάμε για τους άλλους πίσω από την πλάτη τους, τόσο περισσότερο εξαλείφουμε τα κουτσομπολιά που μειώνουν την απόδοση και προκαλούν αρνητικά συναισθήματα – και τόσο περισσότερο μπορούμε να απαλλαγούμε από τις δυσάρεστες καταστάσεις που συνήθως αποκαλούνται «μηχανορραφίες του γραφείου». Όσο ήμουν στο Netflix, προσπαθούσα να παίζω σύμφωνα µε τους κανόνες της κουλτούρας του. Και αυτός ο συγκεκριμένος κανόνας ήταν πιο δύσκολος απ’ ό,τι φαινόταν.

Έκανα συνεντεύξεις στη Σίλικον Βάλεϊ. Ο Μπαρτ, διευθυντής δημοσίων σχέσεων, είχε ενημερώσει τους εργαζομένους και είχαν πολλές ιστορίες να αφηγηθούν και πολλές απόψεις να εκφράσουν. Η Χάιντι ήταν η εξαίρεση. Στεκόταν μπροστά στο γραφείο της και μιλούσε µε δύο συναδέλφους της, και όταν έφθασα γύρισε αλλού σαν να µη µε περίμενε, αναγκάζοντάς µε να προσπαθήσω να της τραβήξω την προσοχή. Η έκφρασή της δεν ήταν απλώς απόμακρη, άγγιζε τα όρια του εχθρικού. Απάντησε στις ερωτήσεις µου µε μονοσύλλαβες λέξεις. Κι έτσι έδωσα γρήγορα τέλος στη συνέντευξη.

Η ειλικρίνεια είναι σαν να πηγαίνεις στον οδοντίατρο. Ακόμη κι αν ζητήσεις απ’ όλους να βουρτσίζουν καθημερινά τα δόντια τους, μερικοί δε θα το κάνουν. Και εκείνοι που θα το κάνουν μπορεί και πάλι να µη βουρτσίζουν καλά τα δύσκολα σημεία. Δεν μπορώ να διασφαλίσω ότι η ειλικρίνεια που ζητάμε υπάρχει πάντα.

Καθώς περιμέναμε το ασανσέρ µε τον Μπαρτ, του είπα: «Δεν είχε νόημα. Ήταν φανερό ότι δεν ήταν προετοιμασμένη και δεν ήθελε να µου μιλήσει», παραπονέθηκα. Στη μέση της φράσης µου είδα µε την άκρη του ματιού µου τη Χάιντι να περνάει από έναν διπλανό διάδρομο ούτε ενάμισι μέτρο μακριά µας. Δεν ξέρω αν άκουσε τι είχα πει, αλλά παρ’ όλα αυτά μια φράση άστραψε στον νου µου σαν επιγραφή νέον: «ΝΑ ΛΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ ΜΟΝΟ Ο,ΤΙ ΘΑ ΕΛΕΓΕΣ ΚΑΙ ΜΠΡΟΣΤΑ ΤΟΥΣ». Άρχισα να βλέπω ότι η κουλτούρα του Netflix ήταν πολύπλοκη. Οι περισσότεροι περνούν μεγάλο μέρος της μέρας τους μιλώντας πίσω από την πλάτη κάποιου. Κι εγώ το ίδιο, όπως είχα διαπιστώσει μόλις.

XWRIS KANONES
KANTE KΛΙΚ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟ ΑΓΟΡΑΣΕΤΕ: Reed Hastings, Χωρίς Κανόνες - Netflix: Mια δημιουργική επανάσταση, μτφρ.: Γιώργος Μπαρουξής, σελ. 416, εκδόσεις Ψυχογιός

Ρώτησα τον Μπαρτ ποια θα ήταν η σωστή αντίδραση «Netflix» σε αυτή την περίπτωση. Δε θα μπορούσα βέβαια να δώσω τέλος στη συνάντηση λέγοντας στη Χάιντι: Ευχαριστώ για τα οκτώ λεπτά που µου διέθεσες, αλλά είναι φανερό ότι δεν έχεις προετοιμαστεί, και τα πράγματα δείχνουν ότι δεν ήθελες να ασχοληθείς.

Ο Μπαρτ µε κοίταξε σαν να ήμουν χήνα που παρίστανε την πάπια: «Δε δουλεύεις στο Netflix, και επιπλέον κάνεις απλώς μια συνέντευξη µε τη Χάιντι, έτσι η δική σου ανάδραση δε θα βοηθούσε. Αν δούλευες στο Netflix και συναντιόσουν πάλι μαζί της, θα της έδινες ανάδραση πριν από την επόμενη συνέντευξη, ίσως βάζοντας μια συνάντηση ανάδρασης στο ημερολόγιό της». Και μετά ο Mπαρτ µου έδειξε πώς φερόταν η πραγματική πάπια: «Η Χάιντι θα χρειαστεί να δώσει συνεντεύξεις και σε άλλους στο μέλλον. Θα της δώσω εγώ την ανάδραση».

Όμως δε νιώθουν όλοι στο Netflix τόσο άνετα όσο ο Mπαρτ µε την προοπτική να δώσουν ανάδραση.

ΠΗΓΑΙΝΟΝΤΑΣ ΣΤΟΝ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟ

Άλλο είναι να λες ότι η εταιρεία δίνει μεγάλη σημασία στην ειλικρίνεια και άλλο να διατηρήσεις αυτή τη νοοτροπία καθώς η εταιρεία μεγαλώνει, μπαίνουν νέοι εργαζόμενοι, και οι σχέσεις γίνονται πιο δύσκολες. Είδα καθαρά αυτό το πρόβλημα σε μια συνάντηση µε έναν διευθυντή που δούλευε στο Netflix σχεδόν έναν χρόνο. «Όταν µε προσέλαβαν, όλοι έλεγαν ότι θα παίρνω συνέχεια ανάδραση. Όμως είμαι στο Netflix τόσον καιρό τώρα και δεν έχω ακούσει τίποτα».

Ανησυχούσα ακόμη για αυτό το θέμα όταν έκανα μια επίσκεψη ρουτίνας στην οδοντίατρό µου. Αυτή χτύπησε έναν τραπεζίτη. «Πρέπει να έρχεσαι πιο τακτικά, Ριντ. Υπάρχουν μερικά σημεία πίσω που δεν τα καθαρίζεις µε την οδοντόβουρτσά σου».

Η ειλικρίνεια είναι σαν να πηγαίνεις στον οδοντίατρο. Ακόμη κι αν ζητήσεις απ’ όλους να βουρτσίζουν καθημερινά τα δόντια τους, μερικοί δε θα το κάνουν. Και εκείνοι που θα το κάνουν μπορεί και πάλι να µη βουρτσίζουν καλά τα δύσκολα σημεία. Δεν μπορώ να διασφαλίσω ότι η ειλικρίνεια που ζητάμε υπάρχει πάντα. Όμως μπορώ να διασφαλίσω να έχουμε μηχανισμούς ώστε να ακούγεται η πιο κρίσιμη ανάδραση. Το 2005 εστιάσαμε στην προσπάθεια να βρούμε τρόπους για να δίνουμε και να παίρνουμε ειλικρινή ανάδραση που δεν είχε προκύψει από φυσικού της στις καθημερινές µας δραστηριότητες.

Η προφανής επιλογή θα ήταν οι ετήσιες ανασκοπήσεις απόδοσης. Αυτές τις μέρες έχει γίνει της μόδας να τις επικρίνουμε, αλλά το 2005 τις χρησιμοποιούσαν σχεδόν όλες οι εταιρείες. Με αυτό το σύστημα, ο προϊστάμενος περιγράφει γραπτά τα δυνατά και τα αδύνατα σημεία του εργαζομένου, δίνει επίσης μια συνολική αξιολόγηση, και κάνει μια ιδιωτική συνάντηση µε τον εργαζόμενο για να συζητήσουν την ανασκόπηση.

Εμείς ήμασταν κατά των ανασκοπήσεων απόδοσης από την αρχή. Το πρώτο πρόβλημα είναι ότι η ανάδραση κινείται µόνο προς µία κατεύθυνση, από πάνω προς τα κάτω. Η δεύτερη δυσκολία είναι ότι µε μια ανασκόπηση απόδοσης παίρνεις ανάδραση µόνο από ένα άτομο, τον προϊστάμενό σου. Αυτό έρχεται σε πλήρη αντίθεση µε το πνεύμα του κανόνα «Μην προσπαθείς να ευχαριστήσεις τον προϊστάμενό σου». Θέλω οι εργαζόμενοι να παίρνουν ανάδραση όχι µόνο από τους άμεσους προϊσταμένους τους αλλά απ’ όλους όσοι έχουν να τους δώσουν ανάδραση. Το τρίτο θέμα είναι ότι οι εταιρείες συνήθως στηρίζουν τις ανασκοπήσεις απόδοσης σε ετήσιους στόχους. Όμως στο Netflix οι εργαζόμενοι και οι μάνατζερ δεν ορίζουν ετήσιους στόχους ή Κύριους Δείκτες Απόδοσης. Παρομοίως, πολλές εταιρείες χρησιμοποιούν τις ανασκοπήσεις απόδοσης για να καθορίσουν τις αυξήσεις μισθών, αλλά στο Netflix βασίζουμε τους μισθούς στην αγορά, όχι στην απόδοση.

Αναζητήσαμε έναν μηχανισμό που θα ωθούσε τους εργαζομένους να δίνουν ανάδραση σε όποιον συνάδελφο θέλουν, αυτό θα αντικατόπτριζε το επίπεδο ειλικρίνειας και διαφάνειας που προσπαθούμε να καλλιεργήσουμε, και θα εναρμονιζόταν µε την κουλτούρα Ελευθερίας και Υπευθυνότητας. Ύστερα από πολλούς πειραματισμούς, έχουμε τώρα δύο διαδικασίες που τις χρησιμοποιούμε συστηματικά.

ΑΓΟΡΑΣΤΕ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΕΔΩ

Βιβλίο
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Φοίβος Οικονομίδης

Βιβλίο / Φοίβος Οικονομίδης: «Είμαστε έτοιμοι ανά πάσα στιγμή να σπάσουμε σε χίλια κομμάτια»

Με αφορμή το νέο του βιβλίο «Γιακαράντες», ο Φοίβος Οικονομίδης, ένας από τους πιο χαρακτηριστικούς συγγραφείς της νεότερης γενιάς, μιλά για τη διάσπαση προσοχής, την αυτοβελτίωση, τα κοινωνικά δίκτυα, το βύθισμα στα ναρκωτικά και τα άγχη της γενιάς του.
ΙΩΝΑΣ ΚΑΛΛΙΜΑΝΗΣ
Σερζ Τισερόν «Οικογενειακά μυστικά»

Το Πίσω Ράφι / «Το να κρατάμε ένα μυστικό είναι ό,τι πιο πολύτιμο και επικίνδυνο έχουμε»

Μελετώντας τις σκοτεινές γωνιές των οικογενειακών μυστικών, ο ψυχίατρος και ψυχαναλυτής Σερζ Τισερόν αποκαλύπτει τη δύναμη και τον κίνδυνο που κρύβουν καθώς μεταφέρονται από τη μια γενιά στην άλλη.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
Το ηθικό ζήτημα με τις μεταθανάτιες εκδόσεις με αφορμή το ημερολόγιο της Τζόαν Ντίντιον

Βιβλίο / Μεταθανάτιες εκδόσεις και ηθικά διλήμματα: Η Τζόαν Ντίντιον στο επίκεντρο

Σύντομα θα κυκλοφορήσει ένα βιβλίο με τις προσφάτως ανακαλυφθείσες «ψυχιατρικές» σημειώσεις της αείμνηστης συγγραφέως, προκαλώντας ερωτήματα σχετικά με τη δεοντολογία της μεταθανάτιας δημοσίευσης έργων ενός συγγραφέα χωρίς την επίσημη έγκρισή του.
THE LIFO TEAM
Στα «Μαθήματα Ζωγραφικής» του Τσαρούχη αποκαλύπτεται όλος ο ελληνικός κόσμος

Ηχητικά Άρθρα / Γιάννης Τσαρούχης: «Η ζωγραφική μου θρέφεται από τη μοναξιά και τη σιωπή»

Στα εκπληκτικά «Μαθήματα Ζωγραφικής» του Γιάννη Τσαρούχη αποκαλύπτεται όλος ο ελληνικός κόσμος, από τις μινωικές τοιχογραφίες έως τα λαϊκά δημιουργήματα του Θεόφιλου.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
George Le Nonce: «Εκτός από τα φέικ νιουζ, υπάρχει η φέικ λογοτεχνία και η φέικ ποίηση»

Ποίηση / George Le Nonce: «Εκτός από τα fake news, υπάρχει η fake λογοτεχνία και ποίηση»

Με αφορμή την έκδοση του τέταρτου ποιητικού του βιβλίου, με τίτλο «Μαντείο», ο Εξαρχειώτης ποιητής μιλά για την πορεία του, την ποίηση –queer και μη–, και για την εποχή του Web 2.0, αποφεύγοντας την boomer-ίστικη νοοτροπία.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Χατζιδάκις, Ιωάννου, Χιόνης, Βακαλόπουλος, Κοντός: 5 βιβλία τους κυκλοφορούν ξανά

Βιβλίο / Χατζιδάκις, Ιωάννου, Χιόνης, Βακαλόπουλος, Κοντός: 5 βιβλία τους κυκλοφορούν ξανά

Μια σειρά από επανεκδόσεις αλλά και νέες εκδόσεις, που αφορούν ποιητές και λογοτέχνες που έχουν φύγει από τη ζωή μάς θυμίζουν γιατί επιστρέφουμε σε αυτούς, διαπιστώνοντας ότι παραμένουν, εν πολλοίς, αναντικατάστατοι.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Η νέα μετάφραση των «Μεταμορφώσεων» είναι ένας άθλος και εκδοτικό γεγονός.

Βιβλίο / Οβίδιος: Η νέα μετάφραση των «Μεταμορφώσεων» είναι ένας άθλος και εκδοτικό γεγονός

Ο κορυφαίος μελετητής του ρωμαϊκού κόσμου Θεόδωρος Δ. Παπαγγελής ολοκλήρωσε την απόδοση στα ελληνικά των 12.000 στίχων του έργου του Οβίδιου, εκφράζοντας ταυτόχρονα τον άκρως μοντέρνο χαρακτήρα του ποιητή.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
«Τροχιές»: Η Samantha Harvey κέρδισε πανάξια το Booker

Βιβλίο / «Τροχιές»: Η Samantha Harvey κέρδισε πανάξια το Booker

Με θέμα την καθημερινότητα έξι αστροναυτών σε έναν διεθνή διαστημικό σταθμό, το μυθιστόρημα που κέρδισε το Booker 2024 μόλις μεταφράστηκε στα ελληνικά, είναι ένα ποίημα για τον πλανήτη Γη και μας καλεί να τον εκτιμήσουμε ξανά.
ΕΙΡΗΝΗ ΓΙΑΝΝΑΚΗ
2000 χρόνια μετά την πρώτη κυκλοφορία του, ένα βιβλίο για τους Ρωμαίους αυτοκράτορες γίνεται μπεστ-σέλερ

Βιβλίο / Ο Σουητώνιος του 69 μ.Χ. γίνεται ξανά μπεστ-σέλερ

Οι «Βίοι των Καισάρων», το εξόχως κουτσομπολίστικο βιβλίο που είχε γράψει ο Σουητώνιος για τον βίο και την πολιτεία της πρώτης σειράς των Ρωμαίων αυτοκρατόρων, κυκλοφόρησε σε νέα μετάφραση και μπήκε στη λίστα με τα ευπώλητα των Sunday Times.
THE LIFO TEAM
«Αν δεν μας αρέσουν οι ηγέτες που ψηφίζουμε, ας κατηγορήσουμε τον εαυτό μας»

Βιβλίο / «Αν δεν μας αρέσουν οι ηγέτες που ψηφίζουμε, ας κατηγορήσουμε τον εαυτό μας»

Ο «ροκ σταρ ιστορικός των ημερών», ο καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και βραβευμένος συγγραφέας Peter Frankopan, μιλά στη LIFO για τους κινδύνους που απειλούν την Ευρώπη, τη Γάζα και την άνοδο της ακροδεξιάς.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Πένθος και ανάνηψη: Ο δικός μας Σαββόπουλος

Daily / Πένθος και ανάνηψη: Ο δικός μας Σαββόπουλος

Μια εικοσαετία μετά την πρώτη έκδοση του βιβλίου, κυκλοφορεί ξανά σε αναθεωρημένη μορφή, η ενθουσιώδης, στοχαστική, λυρική μελέτη του έργου του σπουδαίου όσο και «πολωτικού» Έλληνα τραγουδοποιού από τον Δημήτρη Καράμπελα.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Ο Γιάννης και η φασολιά

Guest Editors / Ο Γιάννης και η φασολιά

Τέλη ’70, Αθήνα. Ένας νεαρός βουτάει στην ποίηση στη βιβλιοθήκη της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης. Οι στίχοι του Γιάννη Κοντού τον αγγίζουν. Χρόνια μετά, ως συγγραφέας πια, δημιουργεί μια λογοτεχνική σχέση που κρατά δεκαετίες, ανάμεσα σε εκδοτικούς οίκους, ταβέρνες και πρωινά τηλεφωνήματα.
ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΡΑΠΤΟΠΟΥΛΟΣ
Ευκλείδης Τσακαλώτος: Οφείλουμε να είμαστε πιο ριζοσπάστες και ταυτόχρονα πιο ρεαλιστές, ακόμα κι αν αυτό ακούγεται σαν τετραγωνισμός του κύκλου!

Βιβλίο / Ευκλείδης Τσακαλώτος: «Οφείλουμε να είμαστε πιο ριζοσπάστες και ταυτόχρονα πιο ρεαλιστές στην αριστερά»

Μια πολιτική κουβέντα «εφ’ όλης της ύλης» με τον βουλευτή της Νέας Αριστεράς, πανεπιστημιακό και πρώην υπουργό Οικονομικών στο στούντιο της LiFO με αφορμή το «Μανιφέστο για μια βιώσιμη κοινωνία», το τρίτο του συγγραφικό πόνημα τα τελευταία χρόνια.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ