Τα 10 αγαπημένα βιβλία του Δημήτρη Κουτσιαμπασάκου

Τα 10 αγαπημένα βιβλία του Δημήτρη Κουτσιαμπασάκου Facebook Twitter
1

Περίπου δέκα χρόνων, φθινόπωρο, μόλις είχαν ανοίξει τα σχολεία, με αφορμή κάποια εργασία στο μάθημα της Ιστορίας επισκέφτηκα για πρώτη φορά τη Δημοτική Βιβλιοθήκη Τρικάλων. Θα θυμάμαι για πάντα τη στιγμή που πέρασε το κατώφλι της. Οι απορροφημένοι με την ανάγνωση λιγοστοί επισκέπτες, η ησυχία που κυριαρχούσε και που διακοπτόταν από το ξεφύλλισμα των σελίδων, οι δαιδαλώδεις διάδρομοι με τα πανύψηλα ξύλινα ράφια, οι εκατοντάδες δερματόδετοι τόμοι, τοποθετημένοι με τάξη ο ένας δίπλα στον άλλον, η χαρακτηριστική μυρωδιά του χαρτιού όταν τους άνοιγες... Από εκείνη την ημέρα και μέχρι τα 13 μου παραμελούσα συστηματικά τα μαθήματα του σχολείου για να διαβάζω μόνο λογοτεχνία! Μάλιστα, σε δύο χρόνια από εκείνη την επίσκεψη στη βιβλιοθήκη έλαβα κι ένα βραβείο από τον ίδιο τον δήμαρχο, για το οποίο είμαι περήφανος μέχρι σήμερα. Αυτό του καλύτερου... αναγνώστη!

Τα 10 αγαπημένα βιβλία του Δημήτρη Κουτσιαμπασάκου Facebook Twitter
Παραλαμβάνοντας το βραβείο καλύτερου αναγνώστη από τον δήμαρχο.

Λαμβάνοντας υπόψη ότι οι λίστες είναι πάντα επισφαλείς, έχουμε και λέμε...

1.

Το Κιβώτιο

του Άρη Αλεξάνδρου

Το «Κιβώτιο» πιστεύω πως είναι ένα από τα μεγαλύτερα ευρωπαϊκά μυθιστορήματα του 20ού αιώνα και από τα λίγα ελληνικά βιβλία των οποίων η αξία μεγαλώνει όσο περνάει ο χρόνος.

2.

Πόλεμος και Ειρήνη

του Λέοντος Τολστόι

Είναι το πρώτο κλασικό μυθιστόρημα που διάβασα στα ρωσικά. Ήταν μια πρωτόγνωρη εμπειρία η αίσθηση της υπόκωφης «βουής» της πρόζας του μεγάλου συγγραφέα.

3.

Εισαγωγή στην τέχνη του κινηματογράφου

Μία από τις καλύτερες και πληρέστερες εισαγωγές στην τέχνη του κινηματογράφου κι ένα βιβλίο που ευτύχησε στη μετάφραση.

4.

Συναξάρι Αντρέα Κορδοπάτη

του Θανάση Βαλτινού

Ο αγαπημένος μου νεοέλληνας συγγραφέας. Η αφηγηματική λιτότητα αυτού του βιβλίου καθώς και η «έντεχνη» απόδοση της προφορικότητας είναι συγκλονιστικές.

5.

Ο θρύλος των Φορσάιτ

του Τζον Γκάλσγουορθι

Το διάβασα σε μια εκπληκτική ρωσική μετάφραση. Υποβλητική αφήγηση, πλοκή, χαρακτήρες.

6.

Το εμβατήριο του Ραντέτσκυ

του Γιόζεφ Ροτ

Μια αριστουργηματική αφήγηση του πως η ιστορία μπορεί είναι παρούσα στην καθημερινή ζωή και να διαπερνά τις ανθρώπινες σχέσεις, πόσω μάλλον όταν μια αυτοκρατορία καταρρέει...

7.

Η παρακμή του αστικού πολιτισμού

του Παναγιώτη Κονδύλη

Το διάβασα πριν από λίγα χρόνια, παρακινούμενος από το γιατί και τα πώς της κρίσης. Επανέρχομαι συχνά σε αποσπάσματά του, ιδιαίτερα στο εισαγωγικό κομμάτι που αφορά την Ελλάδα.

8.

Δον Κιχώτης

του Θερβάντες

Γιατί αφηγείται με έναν αξεπέραστο τρόπο μια ιστορία, καθιστώντας την αρχετυπική.

9.

Ταξίδι στην άκρη της νύχτας

του Σελίν

Η ανάγνωση αυτού του βιβλίου είναι μια έντονη συναισθηματική εμπειρία, μοιάζει σαν να υπνωτίζεσαι από μια παρατεταμένη κραυγή φρίκης, η οποία μεταλλάσσεται σε ποίηση.

10.

Πόλη παιδιών

του Πέτρου Κουτσιαμπασάκου

Ένα βιβλίο που το παρακολούθησα, ενώ γραφόταν, κεφάλαιο-κεφάλαιο. Πιστεύω πως είναι ό,τι καλύτερο έχει γραφτεί για τις Παιδουπόλεις της «ύστερης» περιόδου. Και τώρα, που έφυγε ο Πέτρος, είναι κάτι παραπάνω από αγαπημένο βιβλίο.

*Ο Δημήτρης Κουτσιαμπασάκος έχει σκηνοθετήσει τις ταινίες: «Ο Ηρακλής, ο Αχελώος και η γιαγιά μου», «Υψωμα 33.», «Ο μανάβης», κ.α. καθώς και το «Σιωπηλός Μάρτυρας» που παίζεται αυτές τις μέρες στους κινηματογράφους.

Βιβλίο
1

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΕΠΕΞ Λευτέρης Αναγνώστου, ένας μεταφραστής

Λοξή Ματιά / Λευτέρης Αναγνώστου (1941-2024): Ένας ορατός και συγχρόνως αόρατος πνευματικός μεσολαβητής

Ο Λευτέρης Αναγνώστου, που έτυχε να πεθάνει την ίδια μέρα με τον Θανάση Βαλτινό, ήταν μεταφραστής δύσκολων και σημαντικών κειμένων από τη γερμανική και αυστριακή παράδοση.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Κυκλοφόρησε η πιο διεξοδική μελέτη της δεκαετίας 1910-1920, μια τρίτομη επανεκτίμηση της «μεγαλοϊδεατικής» πολιτικής του Βενιζέλου

Βιβλίο / Κυκλοφόρησε η πιο διεξοδική μελέτη της δεκαετίας 1910-1920, μια τρίτομη επανεκτίμηση της «μεγαλοϊδεατικής» πολιτικής του Βενιζέλου

Ο Ιωάννης Στεφανίδης, καθηγητής Διπλωματικής Ιστορίας στη Νομική του ΑΠΘ και επιμελητής του τρίτομου έργου του ιστορικού Νίκου Πετσάλη-Διομήδη, εξηγεί γιατί πρόκειται για ένα κορυφαίο σύγγραμμα για την εποχή που καθόρισε την πορεία του έθνους.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Μανώλης Ανδριωτάκης: «Δεν φοβάμαι τις μηχανές, τους ανθρώπους φοβάμαι»

Βιβλίο / Μανώλης Ανδριωτάκης: «Δεν φοβάμαι τις μηχανές, τους ανθρώπους φοβάμαι»

Με αφορμή το τελευταίο του μυθιστόρημα «Ο θάνατος του συγγραφέα» ο δημοσιογράφος μιλά για την τεχνητή νοημοσύνη, την εικονική πραγματικότητα και την υπαρξιακή διάσταση της τεχνολογίας.
ΕΙΡΗΝΗ ΓΙΑΝΝΑΚΗ
Η συγγραφέας που έδωσε στον Στάινμπεκ το υλικό για «Τα σταφύλια της οργής» καταδικάζοντας το δικό της βιβλίο στην αφάνεια

Βιβλίο / Η συγγραφέας που έδωσε στον Στάινμπεκ το υλικό για «Τα σταφύλια της οργής» καταδικάζοντας το δικό της βιβλίο στην αφάνεια

Η Σανόρα Μπαρμπ είχε περάσει πολύ καιρό στους καταυλισμούς των προσφύγων από την Οκλαχόμα που είχαν πληγεί από την Μεγάλη Ύφεση και την ξηρασία, προκειμένου να γράψει το μυθιστόρημά της. Έκανε όμως το λάθος να δείξει την έρευνά της στον διάσημο συγγραφέα, ο οποίος την πρόλαβε.
THE LIFO TEAM
Μαρξ - Βάγκνερ - Νίτσε: Oι σπουδαιότερες μορφές του 19ου αιώνα

Βιβλίο / Μαρξ - Βάγκνερ - Νίτσε: Oι παρεξηγημένοι του 19ου αιώνα

Το βιβλίο του Γερμανού θεωρητικού και πανεπιστημιακού Χέρφριντ Μίνκλερ αναλαμβάνει να επαναπροσδιορίσει το έργο τους, που άλλαξε τα δεδομένα του αστικού κόσμου από τον 19ο αιώνα μέχρι σήμερα.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Το κρητικό φαγητό είναι πολιτισμικός πλούτος, κληρονομημένη γνώση, καταστάλαγμα εμπειριών, και πηγή έμπνευσης

Βιβλίο / Mια ζωή αφιερωμένη στην καταγραφή της κρητικής παράδοσης και κουζίνας

Ο Νίκος Ψιλάκης ερευνά και μελετά την κρητική παράδοση εδώ και τέσσερις δεκαετίες. Τα βιβλία του είναι μνημειώδεις εκδόσεις για το φαγητό, τις λαϊκές τελετουργίες και τα μοναστήρια της Κρήτης που διασώζουν και προωθούν τον ελληνικό πολιτισμό.
M. HULOT
«Δυστυχώς ήταν νυμφομανής»: Ανασκευάζοντας τα στερεότυπα για τις γυναίκες της αρχαίας Ρώμης

Βιβλίο / «Δυστυχώς ήταν νυμφομανής»: Ανασκευάζοντας τα στερεότυπα για τις γυναίκες της αρχαίας Ρώμης

Ένα νέο βιβλίο επιχειρεί να καταρρίψει τους μισογυνιστικούς μύθους για τις αυτοκρατορικές γυναίκες της Ρώμης, οι οποίες απεικονίζονται μονίμως ως στρίγγλες, ραδιούργες σκύλες ή λάγνες λύκαινες.
THE LIFO TEAM
Γιώργος Συμπάρδης: «Ήθελα οι ήρωές μου να εξαφανίζονται, όπως οι άνθρωποι στη ζωή μας»

Βιβλίο / Γιώργος Συμπάρδης: «Ήθελα οι ήρωές μου να εξαφανίζονται, όπως οι άνθρωποι στη ζωή μας»

Σε όλα τα έργα του πρωταγωνιστούν οι γυναίκες και μια υπόγεια Αθήνα, ενώ ο ίδιος δεν κρίνει τους ήρωές του παρά το αφήνει σε εμάς: Μια κουβέντα με τον χαμηλόφωνο συγγραφέα του «Άχρηστου Δημήτρη» και της «Πλατείας Κλαυθμώνος».
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ρίτα Κολαΐτη: «Με θυμώνει που δεν βλέπεις σχεδόν κανέναν να διαβάζει ένα βιβλίο στο μετρό»   

Βιβλίο / Ρίτα Κολαΐτη: «Με θυμώνει που σχεδόν κανείς δεν διαβάζει βιβλίο στο μετρό»   

Η πολυβραβευμένη μεταφράστρια μιλά για την προσωπική της διαδρομή στον χώρο της λογοτεχνίας, για το στοίχημα της καλής μετάφρασης και εξηγεί τι σημαίνει να δουλεύεις πάνω σε κορυφαία έργα του Φλομπέρ, του Καμί, του Μαρκήσιου ντε Σαντ και της Ανί Ερνό. 
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Ρουφιανεύοντας τον εαυτό μου»: Τα απομνημονεύματα του Αλ Πατσίνο

Βιβλίο / «Ρουφιανεύοντας τον εαυτό μου»: Τα απομνημονεύματα του Αλ Πατσίνο

Ο 84χρονος ηθοποιός κοιτάζει προς τα πίσω και βλέπει τα δύσκολα παιδικά χρόνια, την καταθλιπτική μητέρα του, τον Τσέχoφ, τις σχέσεις που δεν έφτασαν ποτέ στον γάμο, τις έντονες αναταράξεις μιας πολυκύμαντης διαδρομής.
THE LIFO TEAM
Πέτρος Τατσόπουλος: «Η οργή σε κάποιες περιπτώσεις επιβάλλεται γιατί είναι απελευθερωτική»

Πέτρος Τατσόπουλος / «Δεν τα έχω με τους πιστούς αλλά με τους απατεώνες ρασοφόρους»

Μια χειμαρρώδης συνέντευξη με τον γνωστό συγγραφέα, δημοσιογράφο, παρουσιαστή και πρώην βουλευτή Πέτρο Τατσόπουλο, με αφορμή το τελευταίο του βιβλίο «Το παιδί του διαβόλου - Μια αληθινή ιστορία», όπου εστιάζει στη μεγάλη δύναμη της Εκκλησίας στην Ελλάδα, στη διαπλοκή της με την πολιτεία και στις σκοταδιστικές απόψεις που κατά κανόνα πρεσβεύει καθώς και στην ιδιαίτερα επικερδή «μπίζνα» που έχει στηθεί γύρω από ιερά λείψανα, ιερά κειμήλια, «άγιους» γέροντες και «θαύματα» για κάθε χρήση.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
«Μαργκερίτ Ντιράς: Ζωή σαν μυθιστόρημα»

Το Πίσω Ράφι / To βιβλίο για τη Μαργκερίτ Ντιράς που προκάλεσε σάλο στη Γαλλία

Η προσωπικότητα που αναδύθηκε για τη συγγραφέα του «Εραστή» μέσα από το βιβλίο της δημοσιογράφου Λορ Αντλέρ είναι αμφιλεγόμενη, καθώς η πολιτική και προσωπική διαδρομή της εμφανίζουν αρκετά σκοτεινά σημεία.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ