Φθινόπωρο δεν ήρθε ακόμα, αλλά και καλοκαίρι δεν το λες

Φθινόπωρο δεν ήρθε ακόμα, αλλά και καλοκαίρι δεν το λες Facebook Twitter
1
Φθινόπωρο δεν ήρθε ακόμα, αλλά και καλοκαίρι δεν το λες Facebook Twitter

02.09 Δευτέρα

Διαβάζω στο τελευταίο «Bon Appétit» ένα μεγάλο αφιέρωμα στη νέα τάση των εστιατορίων του εξωτερικού. Όλοι οι μεγάλοι σεφ δοξάζουν πια τα λαχανικά. Και τα λουλούδια. Ανακαλύπτουν παράξενες ποικιλίες, τις συνδυάζουν με άλλα υλικά, αναδεικνύουν τη σπάνια γεύση τους και προτείνουν πιάτα που όχι μόνο είναι ωραία γευστικά, αλλά έχουν διατροφική αξία και οπτικά είναι αριστουργήματα. Δεν είναι μόνο ο Ρενέ Ρετζεπί και τα παράξενα λουλούδια και λαχανικά που μαζεύει για τα πιάτα του διάσημου εστιατορίου του. Είναι πλέον μια μεγάλη τάση που προφανώς φτάνει και στις λαϊκές αγορές και στα σπίτια των καταναλωτών. Οπότε το καλό και δημοφιλές έντυπο αποφασίζει να σελιδοποιήσει αυτή την τάση και καλά κάνει. Είναι ίσως ένα από τα πιο θετικά ρεύματα στη γαστρονομία που έχω διαβάσει ποτέ.

Τι σημαίνει ακριβώς; Λιγότερο κρέας. Λιγότερα σκοτωμένα ζώα δηλαδή. Απόλαυσα τις συνταγές, τις φωτογραφίσεις που δείχνουν τα παντζάρια και τα καρότα σαν να είναι τα πιο πολύτιμα πετράδια, τις λίστες με τις πρακτικές λύσεις που πρέπει να ξέρεις αν θέλεις να μαγειρέψεις με τα λαχανικά, τις ποικιλίες που πρέπει να γνωρίζεις, ακόμα και τις μεθόδους μαγειρέματος. Λάτρεψα την ιδέα να ψήνεις στον ατμό λαχανικά, χρησιμοποιώντας άλλα υγρά εκτός από νερό: λευκό κρασί, εσπρέσο και άλλα πολλά. Δεν υπάρχει άλλος δρόμος. Κάποια στιγμή η κατανάλωση κρέατος πρέπει να μειωθεί. Και μάλλον αυτό το ξέρουν καλά οι σοφοί σεφ και γι' αυτό κάνουν στροφή. Όσο για την Ελλάδα, τι να πει κανείς; Εδώ δεν έχουμε καταφέρει καλά καλά να ξεχωρίσουμε τις ντοματοποικιλίες μας, σιγά μην ασχοληθούμε με αυτό. Προς το παρόν, ζούμε τις δόξες των μπέργκερ, των Τ-bones και άλλων κοψιδιών. Όχι πως δεν μου αρέσουν, αλλά κάπως πιστεύω πως αν έρθει η στιγμή που θα τα βαρεθούμε, οι ορίζοντές μας θα ανοίξουν λίγο.

Ξεφυλλίζοντας αυτό το αφιέρωμα, άρχισα να φαντασιώνομαι πόσα πιάτα μπορεί κανείς να φτιάξει με τα λαχανικά. Τώρα το καλοκαίρι, αλλά και τον χειμώνα που μας έρχεται. Και μόνο να εντρυφήσεις στην τέχνη του να φτιάχνεις λαχανικά ψητά στον φούρνο ή στη σχάρα ενός μαντεμένιου τηγανιού αρκεί. Σκέφτομαι τολμηρά τραπέζια με χορτοφαγικό θέμα. Όσπρια και λαχανικά και ωραία γλυκά. Ξέρω από τώρα ποιος θα τα λατρέψει και ποιος θα ψιλο-τσινήσει.

Φθινόπωρο δεν ήρθε ακόμα, αλλά και καλοκαίρι δεν το λες Facebook Twitter

Σε άλλα νέα, από την 1η Σεπτεμβρίου, δεν ξέρω, ίσως και να φταίει ο τρόπος που έπεφτε το φως στα κτίρια το πρωί που κατέβαινα στη δουλειά, το σπίτι με καλεί. Όπου και να βρίσκομαι, θέλω συνεχώς να γυρνάω στο σπίτι. Με τσακώνω να κοιτάω χωρίς λόγο τα ντουλάπια και να σκέφτομαι τι πρέπει να οργανωθεί, και αν ακόμα μου φαίνονται οργανωμένα, ίσως να χρειάζεται να ξηλωθούν και να ξαναγίνουν από την αρχή. Βλέπω τα απομεινάρια των παλιών τραπεζιών, κάτι υλικά που ξέμειναν από παλιά πειράματα, και σκέφτομαι πως πρέπει να αξιοποιηθούν, βιβλία μαγειρικής που κρύβουν μέσα τους χιλιάδες χαρές και ακόμα δεν έχουν γίνει χρήσιμα. Στο μπαλκόνι έπεσε καθαριότητα και πολλές προσευχές να φύγουν τα κουνούπια. Και καθόλου τηλεόραση. Εδώ και μήνες. Μεγάλη ευτυχία. Μεγάλο δώρο μέσα στην καταστροφή μας αυτό που πάμε να κάνουμε ζάπινγκ και είναι μαύρα τα κανάλια και δεν γεμίζει το μυαλό μας με ανοησίες. Ταινίες, βιβλία και φίλοι. Εδώ ακόμα και η Ντρου Μπάριμορ (όπως διαβάζω στο ίδιο περιοδικό) έχει γίνει foodie και μαγειρεύει, ακούγοντας Chet Baker, ταϋλανδέζικες συνταγές με ψαγμένα υλικά. Και μου άρεσε και αυτό που είπε πως δεν έχει τη μανία να ψωνίζει βιολογικά προϊόντα, πως παίρνει ό,τι βρει και της φαίνεται καλό κι ούτε νιώθει τύψεις. Το μόνο που τη νοιάζει είναι που έχει την οικογένειά της γύρω από ένα τραπέζι και τα παιδιά της χαμογελάνε ή κάτι τέτοιο.

Το Σάββατο, μαγειρεύοντας για πολλοστή φορά τις μελιτζάνες μου, σκεφτόμουν όλα όσα πρέπει να γίνουν μέσα σε αυτή την κουζίνα αυτό το φθινόπωρο. Πριν απ' όλα: παγωτό φιστίκι με την πάστα φιστικιού Αιγίνης που μου έδωσε η Ματούλα και λάδια με τσίλι από το παράθυρό μου. Και μετά όλα τα άλλα. Άντε, καλή αρχή. Σας φιλώ.

Γεύση
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τι είναι αυτό που κάνει τα αυτόριζα αμπέλια τόσο μοναδικά;

Το κρασί με απλά λόγια / Αυτόριζα αμπέλια: Ο μεγάλος θησαυρός της αμπελουργίας

Είναι τα πιο «ειλικρινή» αμπέλια στον κόσμο, εξ’ ου και οι Γάλλοι τα αποκαλούν «franc de pied». O εξαιρετικός σύμβουλος-οινολόγος Σπύρος Ζουμπούλης μιλά στην Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και στον Παναγιώτη Ορφανίδη για το κρασί που προσφέρει όλη την αλήθεια για το terroir που το γέννησε.
THE LIFO TEAM
Meigma: Το νέο μεζεδοπωλείο της Αθήνας δεν θυμίζει κανένα άλλο

Γεύση / Meigma: Το νέο μεζεδοπωλείο της Αθήνας δεν θυμίζει κανένα άλλο

Μετά το Ρίνι που αγαπήθηκε πολύ, η Μαρίνα Χρονά σερβίρει στον Κεραμεικό μικρά πιάτα που της αρέσουν, είτε πρόκειται για φάβα φουρνιστή και ντολμαδάκια κασιώτικα είτε για ravioloni και shepherd’s pie.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Konak: Στον Άγιο Δημήτριο για αυθεντικό κεμπάπ και λαχματζούν

Γεύση / Konak: Στον Άγιο Δημήτριο για αυθεντικό κεμπάπ και λαχματζούν

Ο Apo, ένας Τούρκος πολιτικός πρόσφυγας που έφτασε στην Ελλάδα με 7 ευρώ στην τσέπη, σερβίρει πλέον τσιγ κιοφτέ, πληθωρικό μπεϊντί κεμπάπ και χειροποίητο ντονέρ, ενώ μοιράζεται μαζί μας τρεις από τις συνταγές του.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Φάε έναν Βαλεντίνο

Γεύση / Φάε έναν Βαλεντίνο

Όπως και στη ζωή, έτσι και στα πιο καλά ζαχαροπλαστεία της Αθήνας κυκλοφορούν καρδιές μικρές και καρδιές μεγάλες· για να τις δωρίσετε ή για να τις κρατήσετε για πάρτη σας. Φτιάχνουν επίσης cheesecake, choux, πανετόνε και rolls ειδικά για τη μέρα που κάποιοι τη γιορτάζουν και σε κάποιους περνάει εντελώς αδιάφορη. Ποιος, όμως, μπορεί να αντισταθεί σε ένα λαχταριστό γλυκό;
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Φαΐ να σε ζεστάνει το πιο κρύο ΣΚ της χρονιάς: 15 θέματα γεμάτα χειμωνιάτικα φαγητά και γλυκά!

Γεύση / Φαΐ να σε ζεστάνει το πιο κρύο ΣΚ της χρονιάς: 15 θέματα γεμάτα χειμωνιάτικα φαγητά και γλυκά!

Τι θες; Τις σούπες που έτρωγες στην Ήπειρο; Ωραία γιουβαρλάκια; Ή μια σωστά χυλωμένη φασολάδα; Ό,τι θες από φαγητό που να θυμίζει «χειμώνα» θα το βρεις σε αυτό εδώ το mega post.
THE LIFO TEAM
Δώδεκα Πιάτα

Γεύση / «Δώδεκα Πιάτα» στο Κουκάκι: Για χειροποίητο γύρο στην ταβέρνα ενός αστεράτου σεφ

Ο Παύλος Kυριάκης είχε κατά νου δύο πράγματα: Να φτιάξει ένα μέρος όπου θα μπορούν να τον επισκέπτονται εύκολα οι φίλοι του και να σερβίρει κλασικά πιάτα - λίγα και καλά.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
CHECK Η γεύση των χιονισμένων τοπίων

Γεύση / Η γεύση των χιονισμένων τοπίων

Το γριβάδι πλακί με τις «καπιρές» του άκρες, ένα αγριογούρουνο μαγειρεμένο στιφάδο, μια γίδα βραστή του Ολύμπου και η φασολάδα των Πιερίων: Φαγητά που η νοστιμιά τους ενισχύεται από την ατμόσφαιρα της ζεστής συντροφιάς που σμίγει στην κρύα αγκαλιά του βουνού.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Ξυνιστέρι, σπούρτικο, μοροκανέλλα: Ο κυπριακός αμπελώνας κρύβει θησαυρούς

Το κρασί με απλά λόγια / Ξυνιστέρι, σπούρτικο, μοροκανέλλα: Ο κυπριακός αμπελώνας κρύβει θησαυρούς

Ο κορυφαίος Κύπριος οινολόγος και οινοποιός, Γιάννης Κυριακίδης, μοιράζεται μοναδικές πληροφορίες για τις λευκές ποικιλίες κρασιού του νησιού στην Υρώ Κολιακουδάκη και τον Παναγιώτη Ορφανίδη.
THE LIFO TEAM
Βαλκανικές συνταγές

Γεύση / Esthio: Στο Κουκάκι για ρουμάνικο λαχανοντολμά και αλβανικό γιαουρτοταβά

Το casual dining εστιατόριο του Έλβι-Δημήτρη Ζύμπα, που σύστησε στην Αθήνα τη βαλκανική κουζίνα, μόλις προστέθηκε στις προτάσεις του οδηγού Michelin. Ο σεφ το γιορτάζει, χαρίζοντάς μας τέσσερις συνταγές του για να τις φτιάξουμε στο σπίτι.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Από ένα fun εστιατόριο μέχρι ένα αναψυκτήριο: 11 νέες αθηναϊκές αφίξεις

Γεύση / Από ένα fun εστιατόριο μέχρι ένα αναψυκτήριο: 11 νέες αθηναϊκές αφίξεις

Εστιατόρια που συζητιούνται εντόνως, τα πιο «to see and to be seen» μαγαζιά των ημερών ή απλώς μέρη που φτιάχτηκαν για να γίνουν εύκολα στέκια. - Spoiler alert: Σε αυτή τη λίστα θα συναντήσετε πολύ κρασί και μουσική από βινύλια.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Αν ένα απόσταγμα έχει να αφηγηθεί ενδιαφέρουσες ιστορίες, αυτό είναι το ουίσκι

Γεύση / Αν ένα απόσταγμα έχει να αφηγηθεί ενδιαφέρουσες ιστορίες, αυτό είναι το ουίσκι

Η ξενάγηση σε ένα αποστακτήριο σας ακούγεται κάπως τυπικά τουριστική; Προτιμάτε στα ταξίδια σας να «ζείτε» την πόλη; Κι όμως, υπάρχει ένα αποστακτήριο στο Δουβλίνο -αυτό του πολυβραβευμένου Teeling- που θα σας βοηθήσει να γνωρίσετε καλύτερα το μέρος που γέννησε το ουίσκι.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Raw Βata: Στους Αμπελόκηπους σερβίρουν κοκορέτσι και τραχανά με αχνιστή προβατίνα

Γεύση / Raw Βata: Στους Αμπελόκηπους σερβίρουν κοκορέτσι και τραχανά με αχνιστή προβατίνα

Ο Χρόνης Δαμαλάς προσφέρει μια κουζίνα που είναι οικεία και νέα ταυτόχρονα, με fusion ιδέες και έμφαση στην Ελλάδα, μαθαίνει στους τουρίστες τον τραχανά και σερβίρει το signature κοκορέτσι του χωρίς εντεράκια - μας έδωσε μάλιστα και τη συνταγή γι' αυτό, μαζί με δύο ακόμα.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ

σχόλια

1 σχόλια