Αναδρομή στα πρώτα πέντε χρόνια vτράιβ-ιν από το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Σύρου (SIFF)

Αναδρομή στα πρώτα πέντε χρόνια vτράιβ-ιν από το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Σύρου (SIFF) Facebook Twitter
Το 2016 προβλήθηκε η ταινία «2001: A Space Odyssey» του Stanley Kubrick.
0

Στο πλαίσιο της τρίτης διοργάνωσης του SIFF, το 2015, ένας νέος θεσμός γεννήθηκε στη Ντελαγκράτσια της Ποσειδωνίας: οι βραδιές ντράιβ-ιν. Mία παράδοση που έχει τις ρίζες της στις δεκαετίες του '50 και του '60, ως ένα χαρακτηριστικό σύμβολο της αμερικανικής ποπ κουλτούρας εκείνης της εποχής και που σήμερα, λόγω της υγειονομικής κρίσης, βλέπουμε να αναβιώνει ως μία νέα κινηματογραφική τάση. Το SIFF τιμά αυτή την πρακτική, επιλέγοντας, κάθε χρόνο, να προβάλει δύο μεγάλου μήκους ταινίες, όπως ακριβώς αρμόζει σε μία κλασική ντράιβ-ιν εμπειρία.

Για το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Σύρου είναι ένα από τα χαρακτηριστικά του γνωρίσματα το ότι καταφέρνει και δημιουργεί αξέχαστες εμπειρίες στους επισκέπτες του, λόγω των πρωτότυπων εκδηλώσεων και προβολών, που μας προσκαλεί να παρευρεθούμε κατά την διάρκειά του. Κάθε ημέρα του Φεστιβάλ, μία γιορτή των τεχνών στήνεται σε μία διαφορετική τοποθεσία του νησιού και οι φωτογραφίες που ακολουθούν είναι μία απόπειρα αποτύπωσης των ντράιβ-ιν βραδιών.

Τα αυτοκίνητα που μαζεύονται λίγο πριν τη δύση του ηλίου, η μυρωδιά του ποπ κορν, οι γευστικοί λουκουμάδες, οι μπύρες και τα παγωτά, με γεύσεις ειδικά φτιαγμένες για το SIFF, τα κορναρίσματα των οδηγών αντί για χειροκρότημα στο τέλος κάθε ταινίας, οι άνθρωποι καθισμένοι μέσα στα αυτοκίνητά τους, αλλά και στις οροφές των ΙΧ τους, συμπληρώνουν την εικόνα ενός SIFF ντράιβ-ιν.

Φέτος, τον Σεπτέμβριο του 2020, και συγκεκριμένα από τις 3 έως τις 6 του μήνα, το SIFF σας προσκαλεί στην όγδοη διοργάνωσή του στη Σύρο.

Ας θυμηθούμε όλες τις ταινίες που προβλήθηκαν στο πλαίσιο του SIFF ντράιβ-ιν:

2015 (δύο βραδιές):

Ημέρα 1: «Hitch-hiker» της Ida Lupino και «Stagecoach» του John Ford

Ημέρα 2: «Ghost Trip» του Bill Morrison και «Aguirre, the Wrath of God» του Werner Herzog

Αναδρομή στα πρώτα πέντε χρόνια vτράιβ-ιν από το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Σύρου (SIFF) Facebook Twitter
Αναδρομή στα πρώτα πέντε χρόνια vτράιβ-ιν από το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Σύρου (SIFF) Facebook Twitter


2016:

«2001: A Space Odyssey» του Stanley Kubrick και οι μικρού μήκους: «Lapis» του James Whitney και «Non-Places: Beyond the Infinite» του Péter Lichter


2017:

«Εφιάλτης» του Ερρίκου Ανδρέου, «Peeping Tom» του Michael Powell και η μικρού μήκους «Antithese» του Mauricio Kagel


2018:

«Picnic at Hanging Rock» του Peter Weir, «Kin-Dza-Dza!» του Georgiy Daneliya και η μικρού μήκους «Behind This Soft Eclipse» της Eve Heller

Αναδρομή στα πρώτα πέντε χρόνια vτράιβ-ιν από το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Σύρου (SIFF) Facebook Twitter


2019:

«Φόβος» του Κώστα Μανουσάκη, «Wake In Fright» του Ted Kotcheff και η μικρού μήκους «As To Posterity» της Μαρίνας Γιώτη

O ντράιβ-ιν κινηματογράφος του SIFF, που στήθηκε ειδικά για τις ανάγκες της διοργάνωσης, είχε φυσικά και τη δική του ταμπέλα, η οποία κατασκευάστηκε το 2015 από φοιτητές του Τμήματος Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων & Συστημάτων/DPSDE του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Συγκεκριμένα από τους Χριστίνα Καχριμάνη, Ναταλία Τριανταφύλλη, Φοίβος Πετρόπουλος, Νικόλ Χρυσικού, με τη βοήθεια του Piko Design.

Φέτος, τον Σεπτέμβριο του 2020, και συγκεκριμένα από τις 3 έως τις 6 του μήνα, το SIFF σας προσκαλεί στην όγδοη διοργάνωσή του στη Σύρο. Ένα τετραήμερο προβολών και πρωτότυπων εκδηλώσεων, αποκλειστικά σε ανοιχτούς χώρους, από το οποίο δεν θα λείψει ούτε φέτος το ντράιβ-ιν!

Ειδικά για αυτή τη χρονιά, η ομάδα του SIFF αποφάσισε να τιμήσει την αγαπημένη πρακτική της, διοργανώνοντας όχι μία, αλλά δύο συνεχόμενες κινηματογραφικές βραδιές ντράιβ-ιν, στη Ντελαγκράτσια, γιορτάζοντας με αυτό τον τρόπο τα έξι χρόνια από τη διοργάνωση του πρώτου SIFF ντράιβ-ιν.

Αναδρομή στα πρώτα πέντε χρόνια vτράιβ-ιν από το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Σύρου (SIFF) Facebook Twitter
Οθόνες
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Για μένα αυτό είναι οι ταινίες, μια περιπέτεια έξω και πέρα από την ηθική»

Οθόνες / «Για μένα αυτό είναι οι ταινίες, μια περιπέτεια έξω και πέρα από την ηθική»

Μια μεγάλη κουβέντα με τον σκηνοθέτη και μουσικό Γιάννη Βεσλεμέ που κυκλοφορεί ταυτόχρονα το νέο του άλμπουμ και η ρετροφουτουριστική του ταινία «Αγαπούσε τα λουλούδια περισσότερο». (SPOILER ALERT)
M. HULOT
Οι δέκα αγαπημένες ταινίες του Capétte

Μυθολογίες / «Όταν είδα το "Climax", δεν μπορούσα να συνέλθω για ώρες»: Οι δέκα αγαπημένες ταινίες του Capétte

Τι συνδέει τον Αρονόφσκι με τον Αλμοδόβαρ και τον Λάνθιμο με τον Βούλγαρη; Ο μουσικός Capétte φτιάχνει τη δική του αγαπημένη κινηματογραφική δεκάδα.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΙΝΕΤΤΑ ΓΙΑΚΙΝΤΖΗ
the last showgirl

Οθόνες / Πρεμιέρα προσεχώς: 10 ταινίες που θα ξεχωρίσουν το επόμενο δίμηνο

Η επιστροφή του Βάλτερ Σάλες, ένας στοχαστικός Κώστας Γαβράς, τα φαντάσματα του Γιώργου Ζώη, ο Ντίλαν κατά τον Τιμοτέ Σαλαμέ, το βάπτισμα της Πάμελα Άντερσον στην υποκριτική, ένα χαμηλόφωνο διαμάντι από την Ινδία και η μεγαλόπνοη αλληγορία του Μπρέιντι Κόρμπετ είναι μερικές από τις ταινίες που θα μας απασχολήσουν τον χειμώνα του 2025.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Phyllis Dalton (1925-2025): Η κορυφαία ενδυματολόγος της κινηματογραφικής ιστορίας

Pulp Fiction / Phyllis Dalton (1925-2025): Η κορυφαία ενδυματολόγος της κινηματογραφικής ιστορίας

Πέθανε στα 99 της χρόνια η Βρετανή ενδυματολόγος που έντυσε χιλιάδες πρωταγωνιστές και κομπάρσους, πάντα με το βλέμμα στραμμένο στην αναπαραγωγή της αυθεντικότητας και στην αντίληψη της δραματικότητας του σεναρίου.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Το υπερβατικό σινεμά του Ντέιβιντ Λιντς διέρρηξε δια παντός την πραγματικότητα

Απώλειες / Το υπερβατικό σινεμά του Ντέιβιντ Λιντς διέρρηξε διά παντός την πραγματικότητα

Το όνομα του Ντέιβιντ Λιντς (1946-2025) έγινε επιθετικός προσδιορισμός και οι ταινίες του μας προσκάλεσαν να βλέπουμε και να αισθανόμαστε αλλιώς τον κόσμο: με τα μάτια μιας απόκοσμης ψευδαίσθησης και την ψυχή της υπέροχης εμμονής.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Oι 10 αγαπημένες ταινίες του Αχιλλέα ΙΙΙ

Μυθολογίες / «Μετά το “Blues Brothers” φορούσα μαύρα γυαλιά στην τάξη»: Oι 10 αγαπημένες ταινίες του Αχιλλέα ΙΙΙ

Έχοντας συμπεριλάβει στη λίστα του από τους αδελφούς Μαρξ μέχρι μια ταινία με τον Θανάση Βέγγο, o συγγραφέας πιστεύει πως το τραγικό και το γελοίο συναντιούνται σε κάποιο σημείο, το οποίο δεν είναι πάντα ευδιάκριτο.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΙΝΕΤΤΑ ΓΙΑΚΙΝΤΖΗ
pamela anderson

Οθόνες / H όψιμη δικαίωση της Πάμελα Άντερσον

Μια γυναίκα που επί δεκαετίες αντιμετωπιζόταν από τον πλανήτη ως αντικείμενο (ηδονής και χλεύης) βρίσκει στο «Last Showgirl» την ευκαιρία να αποδείξει ότι υπάρχει θέση γι’ αυτήν και σε άλλους ρόλους από εκείνους που της φόρεσε η βιομηχανία του θεάματος.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Movie Galaxy: Το βιντεοκλάμπ που κρατάνε ανοιχτό οι σινεφίλ Εξαρχιώτες

Οθόνες / Movie Galaxy: Το βιντεοκλάμπ που κρατάνε ανοιχτό οι σινεφίλ Εξαρχειώτες

Ο Λευτέρης Τζώρτζης έχει συγκεντρώσει 50.000 τίτλους. Το όνομά του έχει αναφερθεί σε έργο της Κιτσοπούλου, «ξεπουλάει» Ταρκόφσκι και έχει ζήσει επικούς καβγάδες για ταινίες - πιο πρόσφατα για τα «Μαγνητικά Πεδία».
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Βαγγέλης Μουρίκης: «Tι σχέση έχω εγώ με τον Ντε Νίρο;»

Οθόνες / Βαγγέλης Μουρίκης: «Tι σχέση έχω εγώ με τον Ντε Νίρο;»

Λίγο πριν από την κυκλοφορία του «Arcadia» του Γιώργου Ζώη στις αίθουσες, ο Βαγγέλης Μουρίκης μιλάει στη LiFO για τον τρόπο με τον οποίο δουλεύει έναν ρόλο, για τον Οικονομίδη, τον Γραμματικό, τα spoilers και τη χαμένη αρετή τού να ακούμε.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Oι δέκα αγαπημένες ταινίες του Spyros Rennt

Μυθολογίες / «Αγάπησα τόσο τη "Lola Rennt" που βάσισα το καλλιτεχνικό μου όνομα πάνω της»: Oι δέκα αγαπημένες ταινίες του Spyros Rennt

Λάρι Κλαρκ, Μίκαελ Χάνεκε, «Στρέλλα», «Κυνόδοντα» και Κωνσταντίνο Γιάνναρη περιλαμβάνει η δεκάδα αγαπημένων ταινιών του φωτογράφου Spyros Rennt.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΙΝΕΤΤΑ ΓΙΑΚΙΝΤΖΗ
«Threads»: Η συγκλονιστική βρετανική ταινία που απεικόνισε τον φόβο του πυρηνικού ολέθρου /«Threads»: To βρετανικό «Chernobyl» εξακολουθεί να συγκλονίζει 40 χρόνια μετά

Οθόνες / «Threads»: Η ανατριχιαστική βρετανική ταινία που απεικόνισε τον φόβο του πυρηνικού ολέθρου

Σαράντα χρόνια κλείνει η σοκαριστική δημιουργία του BBC, που κάνει το «Chernobyl» του HBO να μοιάζει με τη «Mary Poppins» και αφορά τις πιθανές επιπτώσεις πυρηνικής επίθεσης σε μια βρετανική πόλη, όπως προκύπτουν μέσα από τις φριχτές δοκιμασίες των κατοίκων της.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ