LITOST : Η άγονη, ρημαγμένη γη του εικαστικού Κώστα Παππά Facebook Twitter

Η άγονη, ρημαγμένη γη του εικαστικού Κώστα Παππά

0

«Ο τίτλος The Waste Land (ο ερημότοπος, η έρημη χώρα, η έρημη γη, η ρημαγμένη γη, η άγονη γη) περιγράφει πολύ εύστοχα τις εικόνες του Κώστα Παππά. Στα ελιοτικής εμπνεύσεως τοπία του η γη είναι πεθαμένη και η πόλη εξωπραγματική, όχι απλά φριχτή (terrible). Κοιτώντας τα σχέδια του Παππά, σκέφτεσαι ότι η ελεύθερη απόδοση του Σεφέρη (ο οποίος μεταφράζει το «Unreal City» ως «Ανύπαρχτη Πολιτεία»), μολονότι σήμερα ακούγεται κάπως παρωχημένη, στη συγκεκριμένη περίπτωση μοιάζει απρόσμενα κατάλληλη: αυτά τα τοπία δεν υπάρχουν στην πραγματικότητα», σημειώνει ο επιμελητής της έκθεσης LITOST, ιστορικός τέχνης Χριστόφος Μαρίνος.

Στην καρδιά του παλιού εργοστάσιου πιλοποιίας, στο σημερινό πολιτιστικό κέντρο του Δήμου Αθηναίων «Μελίνα Μερκούρη», οι δυστοπίες του Κώστα Παππά αποκτούν βαρύνουσα σημασία, ο κόσμος στις παράδοξες κλίμακες μάς πλησιάζει τρομακτικά γρήγορα και με μεγάλη δύναμη. Η οδυνηρή κατάσταση, δε, είναι γύρω μας, είναι πλέον εντός μας.

— Ας μιλήσουμε για αυτήν τη δουλειά, Κώστα. Πότε ξεκίνησες να την κάνεις και τι είχες στο νου σου;

Το έργο που παρουσιάζεται στην έκθεση LITOST είναι το πιο πρόσφατο αποτέλεσμα και η εξέλιξη της δουλειάς των τελευταίων ετών. Συνολικά πρόκειται για 10 σχέδια μεγάλων διαστάσεων και 10 κατασκευές που συνεργατικά μιλούν για δυστοπικά περιβάλλοντα.

Πάνε έξι χρόνια που άρχισα να δουλεύω προς αυτή την κατεύθυνση συγκροτώντας ένα σώμα δουλειάς. Παράλληλα με τα σχέδια, με επιρροές από μελέτες, μουσικές και μυθιστορήματα, προέκυψε η ανάγκη των κατασκευών ως αναπόσπαστων στοιχείων που είτε ξεπηδούν μέσα από αυτούς τους κόσμους, είτε τους συμπληρώνουν. Όχι όμως τα ίδια ως φόρμες αλλά οι λειτουργίες τους, οι επαναλαμβανόμενοι ήχοι και η χρήση του φωτός.

Έτσι αυτό που συνοψίζεται θα το περιέγραφα ως μια φουτουριστική δυστοπία, όπου ετερόκλητα στοιχεία οργανώνονται σε παράδοξες κλίμακες συνθέτοντας μια απροσπέλαστη κατάσταση. Στοιχεία αστικών και υπαίθριων τοπίων οργανωμένα και χαοτικά ταυτόχρονα, που μοιάζουν να βρίσκονται σε μια κατάσταση αναμονής, κάπου μεταξύ συγκρότησης και διάλυσης.

Έβλεπα πάντα αυτά τα σχέδια ως ψυχογραφήματα, τοπία μεν αλλά μιας ψυχολογικής εξορίας. Υπό αυτό το βλέμμα δεν υπάρχουν σταθεροί χρόνοι, παρελθόν, παρόν ή μέλλον, όλα εξαρτώνται από τον ερμηνευτή τους.

— Τι σημαίνει η αινιγματική λέξη LITOST που δίνει και το όνομα της έκθεσης;

Πρόκειται για μια λέξη με την οποία ένιωσα ιδιαίτερη σύνδεση τη στιγμή που την συνάντησα στο Βιβλίο του γέλιου και της λήθης του Μίλαν Κούντερα. Άγνωστη λέξη, γνώριμο περιεχόμενο. Τσέχικη στη ρίζα της και, όπως λέει ο Κούντερα, περιγράφει μια οδυνηρή κατάσταση που ξυπνάει μέσα μας ύστερα από ένα βλέμμα στην ίδια την αλήθεια. Η λέξη κόλλησε στο μυαλό μου και την επεξεργαζόμουν για καιρό, οπότε όταν ήρθε η ώρα της έκθεσης ήταν ξεκάθαρο πως αντιπροσώπευε ό,τι και τα ίδια τα σχέδια, οι ήχοι των κατασκευών και όσα υπονοούν τα φώτα τους. 

LITOST : Η άγονη, ρημαγμένη γη του εικαστικού Κώστα Παππά Facebook Twitter
Με την ευρύτερη έννοια, σχέδιο είναι και έχουν τα πάντα, οι μουσικές συνθέσεις, οι στίχοι τους, η πολεοδομία, μια performance, τα έπιπλα γύρω μας, ένας θόρυβος. Το θέμα είναι ποιο σχέδιο και με ποιους όρους αντέχει απέναντι στις σύγχρονες ανάγκες και στην παρούσα συνθήκη. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

— Έχεις στην έκθεση τοπία, έρημα, απουσιάζει το στοιχείο της ανθρώπινης παρουσίας, σε ποια κατάσταση συναντάμε αυτό τον κόσμο; Είναι ένας πρώιμος κόσμος, δημιουργίας, ή ένας καταστροφής; 

Έβλεπα πάντα αυτά τα σχέδια ως ψυχογραφήματα, τοπία μεν, αλλά μιας ψυχολογικής εξορίας. Υπό αυτό το βλέμμα δεν υπάρχουν σταθεροί χρόνοι, παρελθόν, παρόν ή μέλλον, όλα εξαρτώνται από τον ερμηνευτή τους. Από μια άλλη σκοπιά αυτό που συναντάς ή αντικρίζεις μοιάζει να προμηνύεται, να έπεται. Μπορεί να μη συναντάμε ανθρώπινες παρουσίες αλλά υπονοούνται μέσα απ’ όλα αυτά τα στοιχεία που είναι σαφώς κατασκευασμένα.

Σε κάποια πρώιμα σχέδια υπήρχε η ανθρώπινη παρουσία σε πολύ μικρή κλίμακα, σ’ ένα ελάχιστο μέγεθος καθώς αυτό που συνέβαινε εκεί έμοιαζε να τους υπερβαίνει. Όσο όμως τα σχέδια εξελίσσονταν οι παρουσίες μίκραιναν ή μειώνονταν σταδιακά μέχρι που έγιναν ανύπαρκτες, μέχρι που η μόνη παρουσία ήταν αυτή του θεατή και μάλιστα ως εξόριστου παρατηρητή αυτής της συνθήκης. 

— Γιατί επέλεξες αυτή την έρημη, ρημαγμένη γη, τι συμβολίζει και με τι συνδέεται;

Ξαναδιαβάζοντας τον Έλιοτ, το Wasteland και τα Τέσσερα κουαρτέτα, είχα την αίσθηση ότι είναι πιο επίκαιρα από ποτέ. Την τελευταία δεκαετία βιώνοντας αυτή την οικονομική, πολιτική αλλά κυρίως αξιακή κρίση ένιωθα πως στριφογυρίζαμε σε λαβυρίνθους, σε αδιέξοδα, πως μονίμως κάτι αναμέναμε ή πως βρισκόμασταν σ’ ένα ψυχολογικό τέλμα, σε μια έρημη γη, πρωτίστως εσωτερικά.

Και ίσως τελικά να είμαστε αυτοί που ο Μπάλαρντ περιγράφει ως κατοίκους αυτού του χαοτικού ουρανοξύστη στο βιβλίο του High-Rise. Με μια παρατεταμένη αγωνία για όλα αυτά που συμβαίνουν γύρω μας και μέσα μας, αυτά που μένουν σχεδόν πάντα στο σκοτάδι που μπορούμε να τα παρατηρήσουμε μόνο με τη νυχτερινή μας όραση. Τίποτα από όλα αυτά δεν προϋπήρχε, απλά τα βίωνα κι έπειτα προέκυψαν με απίστευτη φυσικότητα. 

LITOST : Η άγονη, ρημαγμένη γη του εικαστικού Κώστα Παππά Facebook Twitter
April is the cruelest month. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

— Όταν έφτιαχνες αυτά τα έργα τι διάβαζες και τι σκεφτόσουν;

Πρωτίστως θα αναφέρω τι άκουγα, καθώς όλη μου η δουλειά συμπορευόταν πάντα με τις μουσικές που με καθόρισαν. Από τις σκοτεινές μουσικές του Νικ Κέιβ, τους Radiohead, όλη την ηλεκτρονική και εναλλακτική ροκ σκηνή που με επηρέασε μέχρι τους Dirty Three, The Fall, Angel Olsen, Sharon Van Etten. Αυτές συνυπήρχαν με κάθε δημιουργική στιγμή στο στούντιο, παράλληλα ακόμη και με τη μελέτη μου πάνω στα εγκαταλελειμμένα μεγαλεπήβολα σχέδια αεροδρομίων και πόλεων που τελείωσαν πριν καν τεθούν σε λειτουργία, που δεν κατοικήθηκαν ποτέ, αυτά που έμειναν με την υπόσχεση.

Και βέβαια υπήρχαν πάντα δίπλα μου τα ποιήματα του Τ.Σ. Έλιοτ, τα μυθιστορήματα του Τζέιμς Μπάλαρντ, ο Μίλαν Κούντερα, ο Τζον Άσμπερι και ο Ζορζ Περέκ, ο Μέντελσον αλλά και τα φιλοσοφικά δοκίμια του Μπιουνγκ-Τσουλ Χαν, ειδικότερα η Kοινωνία της κόπωσης

— Θέλω να μας μιλήσεις για τη δύναμη και την αξία του σχεδίου και πόση σημασία δίνουμε σε αυτό.

Με την ευρύτερη έννοια, σχέδιο είναι και έχουν τα πάντα, οι μουσικές συνθέσεις, οι στίχοι τους, η πολεοδομία, μια περφόρμανς, τα έπιπλα γύρω μας, ένας θόρυβος. Το θέμα είναι ποιο σχέδιο και με ποιους όρους αντέχει απέναντι στις σύγχρονες ανάγκες και στην παρούσα συνθήκη. Το σχέδιο ηλικιακά θα είναι πάντα παιδί, θα έχει πάντα περιθώρια να αλλάξει, να εξελιχθεί, να μεταμορφωθεί, γι’ αυτό και απ’ όλα τα εικαστικά μέσα δεν έφυγε στιγμή απ’ το προσκήνιο. Είναι το μέσο που σου δίνει άπλετη ελευθερία, απεριόριστες δυνατότητες να μιλήσεις για οτιδήποτε θέλεις με μοναδικό τρόπο∙ είτε από θέμα χειρισμού υλικών, απόδοσης και πέρα απ’ όλα τα παραδοσιακά κριτήρια.

Εδώ και 7 χρόνια διατηρώ το δικό μου εργαστήριο σχεδίου προετοιμάζοντας ενδιαφερόμενους για τις εισαγωγικές εξετάσεις της σχολής Καλών Τεχνών και συνολικά διδάσκω σχέδιο 21 χρόνια. Και όσο δύσκολη και αγχωτική κι αν είναι η φύση της δουλειάς μου ποτέ δεν την βαρέθηκα, ακριβώς γιατί πιστεύω βαθιά στο σχέδιο και στο γεγονός πως καθημερινά έχει την δύναμη να με ξαφνιάζει. 

LITOST : Η άγονη, ρημαγμένη γη του εικαστικού Κώστα Παππά Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

— Ποιο είναι το κεντρικό σημείο στη δημιουργία σου που επανέρχεται σταθερά ως αναφορά;

Κοιτώντας πίσω, ό,τι έχω κάνει ως τώρα νομίζω πως περιστρεφόταν γύρω από τους όρους της εγκατάλειψης, της αμέλειας και της αναμονής. Πάντα με ενδιέφερε ο ψυχισμός του χώρου, θα τολμούσα να πω η αρχιτεκτονική ενός ψυχογραφικού χώρου και ο χώρος που καταλαμβάνουμε ως χωροχρήστες.

Ειδικά τα τελευταία χρόνια παρατηρούσα όλη αυτή την παύση και την ασάφεια εγκαταλελειμμένων τόπων και στον αντίποδα τη διαρκή κινητικότητα που επιβάλλει η ζωή στις μεγαλουπόλεις. Αυτά είναι στοιχεία που μπορώ να τα διακρίνω ακόμη και σε φοιτητικά μου σχέδια, προφανώς τα καλλιεργούσα θελημένα ή άθελά μου κι έτσι εδραιώθηκαν.

— Τι πιστεύεις για το πού βρίσκεται η σύγχρονη τέχνη στην Ελλάδα, πόσο την αγαπάμε, τη φροντίζουμε, την κατανοούμε.

Σε σχέση με το τι συνέβαινε το ’70 στην Ελλάδα, είμαστε σε ένα αρκετά καλό σημείο, σε σχέση με το τι συμβαίνει στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες της τέχνης, έχουμε πολύ δρόμο να διανύσουμε. Όμως δεν είμαστε αυτές και έτσι πρέπει να πορευτούμε, να συμφιλιωθούμε με τη θέση μας και να βελτιώσουμε την ευρύτερη σχέση μας με το αντικείμενο που λέγεται τέχνη. Που σημαίνει να φροντίσουμε να έρθει ο κόσμος πιο κοντά σε αυτό κι εμείς να πάμε πιο κοντά στον κόσμο.

Οι όποιες σημαντικές ιδιωτικές πρωτοβουλίες από μεγάλα ή μικρά ιδρύματα δεν είναι ικανές να στηρίξουν από μόνες τους την ελληνική εικαστική σκηνή. Η έλλειψη κρατικής υποστήριξης κάνει τα πράγματα ακόμη πιο δύσκολα, με τρανό παράδειγμα το πλήγμα που έχει υποστεί ο χώρος μας από την αρχή της πανδημίας. Με θέληση και πρωτοβουλίες μπορούμε να πορευτούμε σε καλύτερους δρόμους, όσοι επιβιώσαμε στον χώρο της τέχνης αποτελούμε παράδειγμα, τα υπόλοιπα μένει να γίνουν. 

LITOST : Η άγονη, ρημαγμένη γη του εικαστικού Κώστα Παππά Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
LITOST : Η άγονη, ρημαγμένη γη του εικαστικού Κώστα Παππά Facebook Twitter
and the deep lane insists on the direction. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
LITOST : Η άγονη, ρημαγμένη γη του εικαστικού Κώστα Παππά Facebook Twitter
Κοιτώντας πίσω, ό,τι έχω κάνει ως τώρα νομίζω πως περιστρεφόταν γύρω από τους όρους της εγκατάλειψης, της αμέλειας και της αναμονής. Πάντα με ενδιέφερε ο ψυχισμός του χώρου, θα τολμούσα να πω η αρχιτεκτονική ενός ψυχογραφικού χώρου και ο χώρος που καταλαμβάνουμε ως χωροχρήστες. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
LITOST : Η άγονη, ρημαγμένη γη του εικαστικού Κώστα Παππά Facebook Twitter
Κώστας Παππάς, κατασκευή. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
LITOST : Η άγονη, ρημαγμένη γη του εικαστικού Κώστα Παππά Facebook Twitter
Κώστας Παππάς, κατασκευή. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
LITOST : Η άγονη, ρημαγμένη γη του εικαστικού Κώστα Παππά Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Πολιτιστικό Κέντρο «Μελίνα» Δήμου Αθηναίων, Ηρακλειδών 66 και Θεσσαλονίκης, Θησείο

Διάρκεια έκθεσης: 18 Μαΐου – 18 Ιουλίου 2021

Ώρες λειτουργίας: Τρίτη-Παρασκευή 11:00-19:00, Σάββατο-Κυριακή 10:00-15:00, Δευτέρα κλειστά.

Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.

Πληροφορίες: 210 3452150, www.opanda.gr

Εικαστικά
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Χριστόφορος Μαρίνος: «Θέλουμε το κοινό να αγαπήσει τη Δημοτική Πινακοθήκη»

Εικαστικά / Χριστόφορος Μαρίνος: «Θέλουμε το κοινό να αγαπήσει τη Δημοτική Πινακοθήκη»

Ο ιστορικός τέχνης και επιμελητής εκθέσεων του ΟΠΑΝΔΑ παρουσιάζει το πρόγραμμα της Δημοτικής Πινακοθήκης της Αθήνας για το 2021, τις συνεργασίες και όσα πρόκειται να δούμε τους προσεχείς μήνες.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Όλα στη θέση τους ξανά

Summer Preview / Aνοιχτά μουσεία και γκαλερί: 15 εκθέσεις που αξίζει να δείτε τώρα

Με ένα πλούσιο, ποικίλο και δυναμικό πρόγραμμα εκθέσεων για την καλοκαιρινή περίοδο ο κόσμος των εικαστικών τεχνών διεκδικεί την ανάκτηση του χρόνου που «ροκάνισε» τόσο εκνευριστικά το lockdown.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ
Τα κορίτσια του Artworks― μιας πλατφόρμας που στηρίζει καθοριστικά τους νέους Έλληνες καλλιτέχνες

Εικαστικά / Τα κορίτσια του Artworks― μιας πλατφόρμας που στηρίζει καθοριστικά τους νέους Έλληνες καλλιτέχνες

Η Μαρίλη Κωνσταντινοπούλου και η Δήμητρα Νικολού βρίσκονται πίσω από αυτό το εγχείρημα που μετρά 4 χρόνια επιτυχημένης πορείας στην ελληνική καλλιτεχνική σκηνή.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αξίζει να τους προσέξετε: Νέα ονόματα στη σύγχρονη τέχνη

Εικαστικά / Αξίζει να τους προσέξετε: Νέα ονόματα στη σύγχρονη τέχνη που δείχνουν τη δουλειά τους τώρα

Οι αθηναϊκές γκαλερί και οι ανεξάρτητοι χώροι μοιάζουν αυτή την περίοδο να βρίσκονται σε μια διαρκή περίοδο δοκιμών, θέλοντας να προτείνουν και νεότερους καλλιτέχνες.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Σημαντικές εικαστικές εκθέσεις - Χειμώνας 2025

Εικαστικά / 10 νέες εικαστικές εκθέσεις για το επόμενο τρίμηνο

Καθώς το επόμενο διάστημα αποτελεί μεταβατική περίοδο εν αναμονή σημαντικών εκθέσεων που θα δούμε την άνοιξη και το καλοκαίρι του 2025, κάνουμε μια σύντομη επισκόπηση των επόμενων εβδομάδων, στις οποίες κυριαρχεί η ελληνική εικαστική σκηνή, με σημαντικούς ζωγράφους και γλύπτες, ενώ επιστρέφει στην Εθνική Πινακοθήκη η περίφημη σειρά χαρακτικών του Γκόγια.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
«Τα χρήματα είναι δευτερεύον πράγμα»: Ο Τζεφ Κουνς στα 70

Εικαστικά / «Τα χρήματα είναι δευτερεύον πράγμα»: Ο πολυεκατομμυριούχος Τζεφ Κουνς στα 70

Λίγο πριν τα 70ά του γενέθλια, ο διάσημος και αμφιλεγόμενος εικαστικός συμμετέχει σ’ έναν «διάλογο» με το ίνδαλμά του, τον Πάμπλο Πικάσο. Υπάρχουν όμως κοινά στοιχεία ανάμεσά τους;
THE LIFO TEAM
Οι μεγάλες εκθέσεις του 2025

Εικαστικά / Οι μεγάλες διεθνείς εκθέσεις του 2025 που αξίζουν το ταξίδι

Τα σχέδια των Dolce & Gabbana και η εμβληματική τέχνη του Anselm Kiefer, οι περφόρμανς του Leigh Bowery, οι γυναίκες της Suzanne Valadon και ο ονειρικός κόσμος του Wes Anderson βρίσκονται ανάμεσα στις πιο σημαντικές εκθέσεις της νέας χρονιάς.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Τεό Τριανταφυλλίδης 

Portraits 2025 / Τεό Τριανταφυλλίδης: «Υπάρχει μια υπεροψία ότι οι καλλιτέχνες είμαστε το ανώτατο ανθρώπινο επίτευγμα»

Eκφράζοντας την ανησυχία ενός ανθρώπου της γενιάς του, ενός καλλιτέχνη που τον απασχολεί τόσο ό,τι χάνεται όσο και το άδηλο μέλλον, ο Τεό Τριανταφυλλίδης πιστεύει ότι τα είδη της νοημοσύνης -η ανθρώπινη, η τεχνητή και της φύσης- μπορούν να ευνοήσουν το ένα το άλλο.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
«Όλα θα πάνε καλά» λένε τα νέα έργα τέχνης του Γιάννη Βαρελά στο Ωνάσειο

Εικαστικά / «Όλα θα πάνε καλά» λένε τα νέα έργα τέχνης του Γιάννη Βαρελά στο Ωνάσειο

Τρεις νέες δημιουργίες του Έλληνα εικαστικού μαζί με έργα από τη συλλογή του Ιδρύματος Ωνάση βρίσκονται πλέον τοποθετημένα στους χώρους του Ωνάσειου Νοσοκομείου.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΙΑΚΟΣΑΒΒΑΣ